Innerlijk kind: Zo kom je erachter of jij een innerlijk kind wond hebt.

In dit artikel vertel ik je hoe je erachter komt of te maken heeft met een innerlijk kind verwonding.

 

Stel jezelf vragen

Je kunt jezelf een aantal belangrijke vragen stellen, deze vragen zijn vervolgens weer opgedeeld in deelvragen. Het is belangrijk dat je de antwoorden op deze vragen niet gaat bedenken met je hoofd maar vooral gaat voelen met je gevoel. Stel de vraag hardop en merk op welke reactie er ontstaat in je lichaam.

De eerste vraag die je aan jezelf mag gaan stellen is:
Heb ik trauma’s opgelopen in mijn jeugd?
Het trauma wat je mogelijk hebt opgelopen kan zichtbaar en duidelijk zijn, denk aan een scheiding van je ouders of het overlijden van een van je ouders.
Maar het kan ook zijn dat jou trauma onzichtbaar is. Je voelde je bijvoorbeeld niet begrepen door je ouders. Ondanks ze enorm hun best deden. Dit heeft gevoelens van eenzaamheid en afgescheidenheid teweeg gebracht. Of misschien kreeg je niet de aandacht en liefde die je nodig had omdat je ouders een eigen zaak hadden of een drukke baan. Dit is een voorbeeld van een onzichtbaar innerlijk kind trauma.

Neem even een momentje van rust, adem diep in- en uit, maak contact met je lichaam en vraag jezelf dan nog eens de vraag: Heb ik trauma’s opgelopen in mijn jeugd? Het eerste antwoord wat in je opkomt is altijd het juiste antwoord.

Mocht je het lastig vinden om antwoord te geven op deze vraag.
Stel jezelf dan de volgende vraag:
Voelde je veiligheid als kind? Op het moment dat je geen veiligheid hebt ervaren in je jeugd kun je ervan uit gaan dat je innerlijk kind schade heeft opgelopen.
Het eerste chakra, the root chakra, gaat over veiligheid en overleving. Als jij je als kind niet veilig heb gevoelt dan is deze energie opgeslagen en geblokkeerd in het eerste chakra. Meer hierover lees je in mijn blog, innerlijk kind (deel 1)
Andere vragen die je kunt stellen aan jezelf zijn:
Voelde je liefde als kind?
Voelde je koestering en zorg?
Voelde je dat je erbij hoorde?
Was je welkom bij je familie?

Zodra je antwoord hebt op deze vragen komen we aan bij de tweede tweede belangrijke vraag:
Hoe zijn mijn (liefdes) relaties?
Een gewond innerlijk kind wordt intens getriggerd in liefdesrelaties.
Liefdesrelaties gaan over intimiteit. Op het moment dat jou innerlijk kind gewond is, is intimiteit bedreigend.
Intimiteit voelt onveilig. De reden hiervoor is dat er dieperliggende (soms onbewuste) angsten voelbaar worden. Denk aan de angst voor afwijzing, de angst voor verraad en de angst dat de partner je zal verlaten.

Je innerlijk kind wordt zichtbaar binnen liefdesrelaties

Ga bij jezelf na hoe je relaties tot nu toe waren.
Waren deze liefdevol en verzorgend? Of heb je te maken gehad met moeilijke liefdesrelaties?
Een romantische liefdesrelaties is dus de ultieme trigger voor het gewonde innerlijke kind. Niets anders zal het innerlijke kind zo triggeren en aanwakkeren dan een intieme relatie. Hoe dichterbij de partner komt hoe meer het innerlijk kind getriggert zal worden.

Let er eens op (indien je een relatie hebt) hoe het innerlijk kind zo nu en dan van zich laat horen. Wordt je bewust van je doen en laten en je zult zien dat je soms zomaar ergens onvolwassen op reageert. Dit is het innerlijk kind wat van zich laat horen. Het zijn kinderlijke reacties. Misschien zeg je met een pruil mondje: ‘ik doe ook nooit iets goed’ of ‘jij doet dit bij mij dus dan doe ik het ook bij jou’ Het kan ook zijn dat je begint te schreeuwen of dat je helemaal niets meer zegt. Jou innerlijke kind kan op vele manieren van zichzelf laten horen.
Vraag jezelf af: Hoe reageer ik in mijn intieme relaties wanneer ik te maken heb met een conflict of meningsverschil?

Het innerlijk kind en de root chakra

De laatste vraag die je aan jezelf kunt stellen is: Is mijn eerste chakra in balans?
Hoe kom je erachter of je eerste chakra is in balans of niet. Hiervoor kun je jezelf ook een aantal vragen stellen zoals:
Wil ik ten alle tijden de controle houden?
De grootste wond van de eerste chakra is controle. Het eerste chakra is het chakra van veiligheid en overleving. Als je geen veiligheid ervaart in de wereld dan ga je een persoonlijkheid ontwikkelen die extreme controle wilt houden op jou leven.

Mocht het voor jou zo zijn dat je teveel controle in je leven wilt uitvoeren dan weet je dat je eerste chakra geheeld moet worden. Je innerlijk kind vraagt om heling.
Een andere vraag is: Ben ik bang voor afwijzing?
Angst voor afwijzing ligt namelijk ook opgeslagen in het eerste chakra.

Door in alle eerlijkheid bij jezelf stil te staan en antwoord te geven op deze vragen heb je veel informatie verzameld. Je bewustzijn is vergroot. In de blog die volgende week op mijn website verschijnt, geef ik je 5 tips hoe je aan het werk kan gaan met je innerlijk kind. De heling van je innerlijk kind is een belangrijke stap naar een gelukkig en moeiteloos leven.

Lees ook de twee andere blogs over dit onderwerp:

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Mogelijk ben je geinteresseerd in het boek ‘Bevrijd je innerlijke kind’ van Mike Hellwig. 

Ben je geinteresseerd in coaching? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Vragen?
Hallo, hoe kan ik je van dienst zijn?