In de drukte van het dagelijks leven, temidden van verantwoordelijkheden, deadlines en uitdagingen, raken we vaak verwijderd van een essentieel deel van onszelf: namelijk ons innerlijke kind.
Het innerlijk kind draagt herinneringen, emoties en onuitgesproken verlangens met zich mee uit onze kindertijd.
Vaak blijven deze aspecten verborgen, sluimerend onder de oppervlakte en beïnvloeden ze onbewust ons huidige leven.
In deze blog duiken we dieper in de betekenis van het innerlijke kind. Ook beantwoorden we de vragen: wat zijn de kenmerken van je innerlijke kind? Hoe beïnvloed je innerlijk kind je dagelijks leven?
We dragen een leven lang ons innerlijk kind met ons mee.
Innerlijk kind: de betekenis
Vraag jij je af; wat wordt er bedoeld met het innerlijke kind?
Dan wil ik je uitnodigen om terug te denken aan je kindertijd.
Ga eens bij jezelf na, welke gevoelens of gedachten roept dit bij mij op?
Alles wat zich bij je aandient is het innerlijke kind in jou. Wellicht voel je verdriet, angst, eenzaamheid, boosheid of je wordt juist vrolijk en voelt een plezierstroom door je lichaam gaan.
Het innerlijk kind is een deel van jezelf, een subpersoonlijkheid.
Vaak is dit deel vergeten en ondergesneeuwd geraakt. Maar het innerlijk kind in jou heeft tot op vandaag de dag invloed in jou leven. Daarom is het zinvol om je innerlijke kind beter te leren kennen. Door het lezen van dit artikel maak je daar een begin mee.
De term innerlijk kind komt van de beroemde psycholoog Carl Jung.
Hij heeft er de volgende psychologische definitie aangegeven:
Het innerlijk kind is een subpersoonlijkheid die leeft in je onbewuste geest –Carl Jung-
Herkennen van je innerlijke kind
Laatst stelde iemand mij de vragen: Hoe herken je je innerlijke kind? Hoe kom je bij je innerlijke kind?
Mijn antwoord luidde: Je innerlijke kind spreekt tot jou door middel van je gevoelens en emoties. Dus door je lichaam te voelen maak je contact met je innerlijk kind.
Een andere manier waarop je je innerlijke kind kan herkennen is door dromen en herinneringen. Dromen en onverwachte herinneringen kunnen een manier zijn waarop het innerlijke kind zich laat zien. Soms komen onverwerkte herinneringen uit de kindertijd naar boven in de vorm van dromen of plotselinge flitsen van het geheugen.
Je innerlijke kind spreekt tot jou door middel van je gevoelens en emoties.
Van denken naar voelen
In de huidige maatschappij wordt er een enorm beroep gedaan op ons ratio en denken. Terwijl het innerlijk kind zich aan jou laat zien door middel van je gevoelens. En om contact te maken met je gevoelens is het essentieel om uit je hoofd in je lijf te landen. Het is belangrijk om letterlijk even stil te staan bij je lichaam. Je maakt op deze manier ruimte voor je gevoel.
Voor sommige mensen kan het daadwerkelijk voelen in je lijf enorm beangstigend zijn.
Wellicht heb je als kind bepaalde grote of kleine trauma’s meegemaakt. Hierdoor is het mogelijk dat jij lange tijd geleden onbewust hebt besloten om niet meer te voelen. Voelen was namelijk te onveilig voor je.
Je bent dan bewijs van spreken in je hoofd gaan leven en goed geworden in overdenken en analyseren. Laatst benoemde een coachee het als volgt: ik ben een wandelend hoofd geworden.
Het opnieuw contact gaan maken met je gevoel vraagt dus soms heel veel moed en lef. Het gaat over het opnieuw belichamen van je lichaam.
In sommige situaties kan het behulpzaam zijn om hierbij ondersteuning te krijgen. Mijn coaching sessies kunnen jou helpen om opnieuw je lijf te gaan voelen. Hierdoor kom je makkelijker in contact met het kind in jou. Met als gevolg dat je nieuwe inzichten op gaat doen. Tegelijkertijd kun je een liefdevolle band gaan creëeren met het meisje of jongetje wat nog in jou leeft. Hierdoor ga jij meer zelfvertrouwen krijgen en wordt het respect en de liefde voor jezelf groter.
Kenmerken van je innerlijke kind
Uiterlijke kenmerken
Korte oefening
Graag zou ik een kleine oefening met je willen doen. Ik wil je vragen om een momentje je ogen te sluiten met de volgende vragen in je gedachten:
Als jij terug denkt aan je jeugd.
Hoe zie jij jezelf?
Wat zie je voor je?
Welke leeftijd was je op dat moment?
Wat had je aan?
Welke uiterlijke kenmerken zie je?
Waar was je?
Lukt het je om een beeld voor je te zien van jezelf als kind?
Misschien komt er direct een beeld bij je op. Of misschien heb je hier meer moeite mee. Mocht het je moeite kosten dan kan het je helpen om eens oude foto’s erbij te pakken. Dit is een goed hulpmiddel om je opnieuw te verbinden met het kind in jou. Misschien valt je een bepaalde foto op. Dan is mijn advies om deze foto een mooi plekje te geven in je woning.
Door je innerlijk kind weer voor je te zien ga je opnieuw met hem/ haar de verbinding aan. Dit is een mooi begin om jullie innerlijke relatie te versterken.
Innerlijke kenmerken
Je kunt je innerlijk kind herkennen aan je emoties, reacties en gedragspatronen in je dagelijks leven. Om dit te verhelderen geef ik je hieronder enkele manieren waarop het innerlijke kind zich kan manifesteren:
-
Emotionele reacties: Sterke emotionele reacties, vooral die buiten verhouding lijken, kunnen een aanwijzing zijn dat het innerlijk kind in jou actief is. Bijvoorbeeld, intense angst, boosheid of verdriet in reactie op iets schijnbaar alledaags.
-
Terugkerende patronen: Herhalende patronen in je gedrag of in je relaties kunnen een teken zijn van onopgeloste zaken uit je kindertijd. Stel jezelf eens de volgende vraag: Hoe reageer ik op situaties? Welke overeenkomsten zijn er hoe ik als kind reageerde op bepaalde gebeurtenissen?
Het kan helpend zijn om hulp in te schakelen van een coach bij het zichtbaar maken van je patronen. We hebben als mens namelijk te maken met blinde vlekken. Een coach kan door middel van de juiste vraagstellingen deze blinde vlekken zichtbaar maken. -
Onvervulde behoeften: Zijn er bepaalde behoeften die onvervuld blijven in je leven? Denk hierbij aan de behoefte aan erkenning, goedkeuring, liefde, begrip, veiligheid etc. Als jouw antwoord op deze vraag bevestigend is dan kan dit wijzen op onverwerkte emoties en behoefte in je kindertijd.
-
Afhankelijk zijn: Je hebt het gevoel een ander nodig te hebben voor jouw levensgeluk. Hierbij zoek je de goedkeuring en validatie buiten jezelf. Zodra je dit krijgt voel je je even een momentje goed. Daarna verval je weer terug in een leegte. Opnieuw verlang je naar bevestiging en goedkeuring. Dit is een voedingsbodem voor codependentie en/ of relatieverslaving.
Lees meer over deze onderwerpen:
Relatieverslaving: De 6 kenmerken en de eerste stap naar heling
Codependentie/ medeafhankelijkheid: de symptonen -
Reactie op bepaalde situaties: Merk op hoe je reageert op specifieke situaties, vooral diegene die triggers kunnen zijn. Als je ergens sterk emotioneel op reageert, kan dit wijzen erop wijzen dat je innerlijke kind wordt geactiveerd.
Ondersteuning en begeleiding
Het herkennen van het innerlijke kind vereist bewustzijn, zelfreflectie en een zekere mate van emotionele intelligentie. Het kan nuttig zijn om hierover te praten met een coach. In mijn coaching sessies besteed ik bijzondere aandacht aan innerlijk kind werk. Ik kan je begeleiden bij het proces van zelfontdekking middels krachtige innerlijk kind oefeningen. Hierdoor wordt het proces van heling in gang gezet. Ben je benieuwd wat ik voor kan betekenen? Neem contact met mij op voor een gratis kennismakingsgesprek. Je bent welkom.
De rol die je innerlijk kind in het dagelijks leven speelt
Mogelijk vindt je onderstaande artikelen ook interessant:
Moeite om dichtbij jezelf te blijven? 4 tips voor jou!
Hunkering naar aandacht en bevestiging: zo ga je ermee om (4 tips)
Blijf jij hangen in je relatie uit angst om alleen te zijn? 2 tips die je gaan helpen