Innerlijk kind: dit is wat ermee bedoeld wordt

Je hoort het begrip steeds vaker. Het innerlijk kind. Vraag jij je af wat er bedoeld wordt met innerlijk kind. Lees dan deze driedelige blog serie.  In deze korte blog serie schrijf ik over het innerlijk kind. In deze eerste blog lees je over wie je innerlijk kind is. Hoe het innerlijk kind in verbinding staat met je eerste chakra. Het root chakra.
In het tweede deel kom je erachter of jou innerlijk kind beschadigd is. En als laatste, in het derde deel, geef ik je tips over de heling.

Wie of wat is het innerlijk kind?

Het innerlijk kind is een deel van jezelf. Het deel van jezelf als je terug denkt aan je kindertijd.
We dragen ons leven lang ons innerlijk kind met ons mee, dit kan het speelse kind zijn of het gekwetste kind.
De term innerlijk kind komt van de beroemde psycholoog Carl Jung.
Hij heeft er de volgende psychologische definitie aangegeven:

Het innerlijk kind is een subpersoonlijkheid die leeft in je onbewuste geest.

Carl Jung


Het is belangrijk om het innerlijk kind vanuit meerdere perspectieven te bekijken en te begrijpen.
Vanuit spiritueel oogpunt dragen we het innerlijk kind bij ons in de vorm van energie.
Het innerlijk kind heeft een eigen energieveld wat opgeslagen is in ons lichaam. Dit energieveld begeeft zich in de eerste drie chakras. Met name het eerste chakra, de root chakra. Chakras zijn energievelden in ons lichaam.
Er zijn 7 energievelden, chakra’s, die lopen vanaf het stuitbeen tot de kruin. Om begrip en inzicht te krijgen geef ik een korte uitleg over het eerste chakra, de root chakra.

Het eerste chackra, de rootchakra, heeft te maken met gevoelens van veiligheid en zekerheid.
Dit chakra zorgt ervoor dat je veiligheid voelt in de wereld. Je voelt dat je erbij hoort.
Het rootchakra is gericht op overleving. Als baby en kind zijn we volledig aangewezen op onze ouders en familie, we hebben de ondersteuning nodig van onze familie.
Baby’s en kinderen nemen alles op wat er gebeurd in de wereld om hen heen. Ze leren door observatie. Het kind observeert of er harmonie of disharmonie in de familie is.
Kinderen nemen aan wat ze zien en leren door het voorbeeld wat ze krijgen. Het kind heeft een primitieve manier om naar de wereld te kijken.
Als jonge kinderen leven we door onze 5 zintuigen, we raken dingen aan, stoppen het in ons mond en we kijken naar de wonderen van de wereld.
Als kind ben je als het ware een spons voor informatie. Soms denken we dat kinderen het niet door hebben maar schijn bedriegt. Kinderen voelen ten diepste aan wat er gebeurd en aan de hand is.

Programmering in de eerste levensjaren

Je eerste voorbeeld van wat liefde is, is geprogrammeerd in dit eerste chakra. In dit chakra zijn diepe onbewuste programmeringen opgeslagen van je eerste levensjaren.
In de eerste 5 jaar van je leven leef je als het ware in een hypnose staat. Je bent geprogrammeerd door je familie, door hun overtuigingen en geloofsovertuigingen.
Kinderen die opgroeien in een disfunctioneel gezin krijgen dus onbewust alle overtuigingen en trauma’s door van hun ouders of opvoeders. Dit slaat zich op in het eerste chakra. Het wordt als het ware ingeprent in het chakra.

Als er trauma is in de familie of disfunctionaliteit dan neemt het kind dit direct over en slaat dit op in het eerste chakra. Dit is waar je (beperkende) overtuigingen zijn ingebed.

Soms hoeft de disfunctionaliteit niet groots te zijn. Ook als er kleine dingen voordoen kan dit van invloed zijn op het kind.
Dit komt vooral voor bij kinderen die sensitief en hooggevoelig zijn.
Het kan zijn dat er chaos is in het huis of dat er weinig affectie is tussen de ouders. Het kan zijn dat je weinig aandacht hebt gekregen en weinig liefde in de eerste jaren van je leven. Het zijn veel verschillende dingen die kunnen gebeuren die je eerste chakra uit balans brengt.

Wil je verder lezen over dit onderwerp? Ik raad je dan aan om de twee onderstaande blogs te lezen:

Het boek ‘Het helen van je innerlijk kind‘ van Susanne Huhn is interessant en inzichtgevend om te lezen. Een echte aanrader. 

Ben je geinteresseerd in coaching? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Vragen?
Hallo, hoe kan ik je van dienst zijn?