Voel jij je verward? Met deze tips creëer je helderheid

www.moeiteloosleven.com

Wikken en wegen, overpeinzen en overdenken. Dit zijn bekende verschijnselen bij verwarring.
Hoe manifesteert verwarring zich bij jou? Waarover ben je op dit moment verward?

Verwarring is een onprettige emotie. We willen weg van onprettige emoties.

Toch heeft verwarring een functie. Meer over de functie van verwarring lees je in dit artikel. Ook geef ik je een aantal tips om verwarring te transformeren naar helderheid.

De functie van verwarring

Verward zijn uit zich in gevoelens van twijfel, onzekerheid en stress. Je weet het allemaal even niet.

Het kan troostend zijn om te beseffen dat verwarring een functie heeft.
Je bent namelijk verward doordat er een veranderingsproces in je leven gaande is.
En verandering kan veel positiefs in je leven teweeg brengen. Ookal lijkt dat op het moment zelf niet het geval.

Misschien is er een verandering gaande in je leven waar je niet zelf voor hebt gekozen.
Zelfs in die situaties kan het goed zijn dat je over een paar jaar terug kijkt en tegen jezelf zegt ‘het was een moeilijke tijd maar wat ben ik achteraf blij dat het zo gelopen is’

Verwarring is het signaal dat er een verandering in je leven gaande is 

Iedere verandering is spannend. Het zit in de menselijke natuur om dingen bij het oude te houden. Zelfs als het ‘oude’ ons niet meer dient of klein houd.
Verwarring is belangrijk tijdens veranderingsprocessen. Het is een signaal dat je er bijna bent.

Verwarring is een doorgang naar een nieuwe realiteit. 

Het kan je helpen om verwarring te zien als een tunnel waar je doorheen loopt. Zodra je erdoorheen bent zul je beloond worden met helderheid. 

Deze drie tips gaan je helpen als je verward bent

Tip 1: Inventariseer jou hulpbronnen

Twee vragen voor jou 

Wat versterkt mij?
Welke hulpbronnen heb ik tot mijn beschikking om om te gaan met de verwarring? 

Jouw antwoorden op deze vragen gaat jou door de verwarring heen helpen. 

Ik adviseer je om de vragen te stellen en dan even je ogen te sluiten. Hierdoor zal de vraag dieper binnendringen en zal je verstelt staan van de hoeveelheid hulpbronnen die je tot je beschikking hebt.

Enkele voorbeelden van hulpbronnen zijn

  • Schrijven. En dan vooral schrijven zonder na te denken. Zorg dat alles wat er in je hoofd omgaat op papier komt. Door het op te schrijven krijgen je gedachten vorm. En dit geeft lucht en meer duidelijkheid. 
  • Aarden. Verwarring speelt zich voornamelijk af in ons hoofd. Gedachten die in cirkels lijken rond te draaien. Het is dan goed om je energie naar beneden te brengen, om weer te landen in je lijf. Dit kun je doen door te visualiseren dat er wortels groeien uit je voeten. De wortels zijn stevig en groeien diep en breed de grond in. 
  • Diep ademhalen. Ook kun je een paar keer diep in- en uit ademen. Je ademhaling is je bron van kracht. Het zorgt ervoor dat je weer land in het hier en nu. 
  • Wandelen in de natuur
  • Rustgevende muziek

Tip 2: breng hoofd en lijf in balans door beweging

Verwarring is een uiting van (teveel) denken. Wij mensen zijn gezegend met een denkend brein. Hierin onderscheiden we ons van het dierenrijk.
Door ons brein hebben we als mens veel kunnen bereiken en zijn we geëvolueerd. Tegelijkertijd kan het ons behoorlijk in de weg zitten.
Doordat wij kunnen nadenken over het verleden en toekomst zorgt dit ervoor dat we onder andere gevoelens van verwarring kunnen ervaren.

Het is soms een hele kunst om onze gedachten te stoppen. Gemiddeld heeft een mens maar liefst 120000 gedachten per dag.
Denken is dus ook behulpzaam. Maar dit wordt een ander verhaal als je gaat overdenken en overpeinzen. Gemiddeld heeft een mens maar liefst 120000 gedachten per dag.Gemiddeld heeft een mens maar liefst 120000 gedachten per dag.

Gemiddeld heeft een mens maar liefst 120000 gedachten per dag.

Op het moment dat je opmerkt dat je aan het overdenken bent en hierdoor in verwarring komt is het raadzaam om je hoofd en lijf weer in balans te brengen. 

Dit kun je doen door contact te maken met je lichaam. Je kunt bijvoorbeeld een yogales volgen. Ook kun je je bewust worden van je voeten. Hoe raken je voeten de grond als je loopt. Vertraag je pas en wees je bewust van iedere stap die je zet. 

Tip 3: doe een bodyscan

De laatste tip ligt in het verlengde van het voorgaande. Een bodyscan is een perfecte manier om te landen in je lichaam. 

En het is eenvoudiger dan je misschien denkt. Ga eens op bed of op de bank liggen. En breng je aandacht als eerste naar je voeten. Concentreer je op je voeten. Welke sensaties voel je in je voeten. 

Vervolgens ga je omhoog naar je knieën en doe je hetzelfde. Dan verder omhoog naar je bekken en ga zo maar door. 

Doordat jij je concentratie naar je lichaam brengt nemen de gedachten in je hoofd af. Je kunt immers maar met 1 ding tegelijk bezig zijn. Wil je meer lezen over meditatie en de bodyscan? Dan is het boek compassie in je leven van Frits Koster & Erik van den Brink een echte aanrader. Het staat vol met oefeningen en meditaties onder andere de bodyscan. 

Ik wens je veel succes en helderheid toe. 

Met dit artikel probeer ik zoveel mogelijk mensen te helpen op de weg naar een mooi en gelukkig leven. Ik zou het ontzettend fijn vinden als je het zou willen delen op sociale media. 

Ben jij op zoek naar ondersteuning en support bij bepaalde thema’s in je leven. Neem vrijblijvend contact met mij op voor een gratis kennismakingsgesprek. 

Misschien vindt je deze artikelen ook interessant:

Boekentip: Compassie in je leven van Frits Koster & Erik van den Brink

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Vragen?
Hallo, hoe kan ik je van dienst zijn?