Voel jij je ongelukkig? 5 tips voor een gelukkiger leven

Wat te doen als je ongelukkig bent? 
Ieder mens is verlangt geluk in zijn/ haar leven. Vaak wordt de zoektocht naar geluk ervaren als een doolhof. Een doolhof waarin je verschillende emoties tegenkomt zoals gevoelens van ontevredenheid, leegte, boosheid, verbazing of verdriet. 
Het is belangrijk om te erkennen dat het normaal is om niet altijd gelukkig te zijn en dat deze momenten van ongelukkig zijn deel uitmaken van het menselijk bestaan.

Vraag jij jezelf af:
Waarom kan ik me niet gelukkig voelen?
Hoe kan ik meer genieten van het leven?

In deze blog gaan we dieper in op de niet-gelukkige momenten en periodes in ons leven. We onderzoeken de 3 redenen waarom we soms ongelukkig zijn. En ik geef je 5 simpele tips om je gelukkiger te voelen. 

“A thought is harmless unless we believe it. It’s not our thoughts, but our attachment to our thoughts, that causes suffering.”
Byron Katie

3 redenen waarom je ongelukkig bent

 1. Je lijdt een leven waarbij je verwijderd bent geraakt van je authenticiteit

Dichtbij jezelf blijven betekend trouw blijven aan jezelf en aan je persoonlijke waarden

Soms raak je jezelf (even) kwijt in het leven.
Dit kan aanvoelen als een gevoel van vervreemding van jezelf. Veel mensen ervaren een gevoel van vervreemding in de pubertijd. Veel pubers ervaren de druk om erbij te horen en passen zich dan ook makkelijk aan aan hun omgeving. Ook als ze daarvoor hun authenticiteit moeten opgeven. In die periode van het leven is het gevoel van erbij horen vaak belangrijker dan hun eigen authenticiteit.

Maar ook op latere momenten in je leven kun je van jezelf vervreemd raken. Dit kan gebeuren als je in een relatie zit die niet goed voor je is. Je bent misschien op eieren gaan lopen en bent bang geworden om jezelf en je ware gevoelens te laten zien aan je partner. Is dit herkenbaar voor je?
Lees dan ook eens de volgende artikelen:
De gevolgen van pleasen en 2 tips om ermee te stoppen
Toxische relatie: de belangrijkste signalen op een rijtje
Ontdek de kenmerken van een gezonde relatie

Dichtbij jezelf blijven betekend trouw blijven aan jezelf en aan je persoonlijke waarden. Helaas maken we regelmatig keuzes waarbij we niet trouw zijn gebleven aan onszelf. Je kunt bijvoorbeeld denken aan keuzes die we keer op keer overdenken. We hebben in ons hoofd een besluit genomen maar als we echt naar ons innerlijk weten hadden geluisterd hadden we misschien iets heel anders besloten. 

Om dichtbij jezelf te blijven is het als eerste belangrijk dat je jezelf leert kennen. Je kunt hiermee beginnen door inzichtelijk te maken wat jouw 5 belangrijkste waarden zijn.
Wil je weten hoe je dit kunt doen? Lees dan mijn artikel:
Kernwaarden: verken je belangrijkste waarden en ervaar levensgeluk

 1. Je wilt de controle houden 

Controle willen uitvoeren is een uiting van angst gevoelens. Misschien ken je mensen die alles onder controle willen houden en hier enorm hun best voor doen. Of misschien ben jezelf iemand die de neiging heeft om alles te willen controleren. Dit is enorm vermoeiend en kan zelfs tot een burn out leiden. 

Maar waarom willen we eigenlijk alles zo controleren? Dit doen we om ons veilig te voelen. We denken dat als we de touwtjes stevig in handen houden dat dit ons zal beschermen en veiligheid geeft. Door alles te willen controleren zwem je tegen de stroom in van je leven. Helaas gaat niet alles zoals we het zouden willen in het leven. Soms blijft een deur gesloten waarvan we willen dat die open gaat. Denk bijvoorbeeld aan een persoon waar je verliefd op bent maar die geen commitment met je wil of kan aangaan. Of die baan die je persee zou willen maar waarbij je keer op keer niet wordt uitgenodigd voor een gesprek. We kunnen dan de neiging hebben om er aan vast te blijven houden. Dit kan zich uiten door er obsessief mee bezig te blijven. Je kunt aan niets anders meer denken dan die ene perfecte partner die jou niet ziet zitten. Of je blijft maar malen of hoe je die baan toch zou kunnen krijgen. 

Een manier om controle en obsessief denken los te laten is door contact te maken met je lijf. Daadwerkelijk te voelen wat er gaande is in je lichaam. Mediteren is een geschikt hulpmiddel om weer in contact te komen met je gevoel. Ik geef je twee gratis geleide meditaties.

Is dit herkenbaar voor je? Lees dan mijn blog van controle naar overgave.

 1. Niet kunnen accepteren

Dit sluit aan op wat ik in de bovenstaande alinea beschreef. Het leven kan soms behoorlijk turbulent en stormachtig zijn. Er komen situaties op ons pad die we liever niet ervaren. Het is dan ook mens eigen om in de weerstand te schieten. We gaan dan in gevecht en proberen de controle terug te pakken. Toch zijn er situaties in het leven waar we totaal geen controle over hebben. Denk aan ziekte of een partner die de relatie uitmaakt. Of een vader die het gezin in de steek heeft gelaten. Een moeder die haar kinderen manipuleert. En ga zo maar door. 

Ik hoor regelmatig mensen in mijn praktijk zeggen ‘ik moet het gewoon accepteren’. Mijn antwoord is dan: ‘Ja acceptatie gaat je rust geven. En tegelijkertijd is het een proces waarbij echt contact mag maken met alle gevoelens die er bij je leven. Accepteren is een kwestie van het hart, je ratio heb je daarbij niet nodig’ Je doet dit door je gevoel te doorleven.’ 

Een simpele oefening om makkelijker te accepteren

Heb jij moeite met het accepteren van een bepaalde situatie in je leven? De volgende simpele oefening kan je helpen. Denk als eerste aan de situatie die je maar moeilijk kunt accepteren en vraag jezelf het volgende af:

 • Zijn dit mijn zaken?
 • Zijn dit andermans zaken? 
 • Of zijn dit gods zaken? 

Misschien is je helder geworden dat hetgeen jij lastig kunt accepteren de zaken van een ander dan weet je dat dit niet aan jou is. Hierdoor kun je makkelijker de situatie accepteren. Of je komt erop uit dat het de zaken van God zijn. Je kunt hierbij denken aan ziekte, geboorte, overlijden, natuurrampen etc. Natuurlijk zijn dit situaties die absoluut niet makkelijk te accepteren zijn. Er zijn twee keuzes: 

 1. Je kunt in de weerstand gaan en dit levert je stress, spanning en ongeluk op. 
 2. Of, je accepteert het zoals het is en zoals het komt. Je ervaart dan berusting en innerlijke vrede Ondanks dat de situatie aanvoelt als een wervelwind. Jij staat dan als het ware in het oog van de orkaan. Hier is het altijd rustig en vredig.

Een troostende gedachten in moeilijke situaties kan zijn:

Zonder modder geen lotusbloem

5 simpele tips om je gelukkiger te voelen 

Hieronder vindt je 5 simpele tips om je gelukkiger te voelen

 • Mindfulness

Mindfulness is een techniek waarbij je volledig aanwezig bent in het huidige moment. Hierbij zijn je waarnemingen vrij van oordeel. Je kunt mindfulness toepassen in de dagelijkse activiteiten bijvoorbeeld tijdens het eten, wandelen, luisteren, en meer.
Onderdelen van mindfulness zijn bewuste ademhalingen. Dit kun je beoefenen door regelmatig te mediteren. Onder dit artikel vindt je een krachtige meditatie die je helpt om aanwezig te zijn in het huidige moment.
De observatie van gedachten en gevoelens zijn ook een belangrijk onderdeel in het beoefenen van mindfulness. Misschien klinkt dit nog wat vaag. Mocht mindfulness je interesse wekken dan verwijs ik je graag naar het boek van Jon Kabat Zinn, Gezond leven met mindfulness

 • Maak contact met het oervertrouwen 

Oervertrouwen gaat over een diep gevoel van vertrouwen en verbondenheid wat in ieder van ons aanwezig is. Het is ons meegegeven tijdens onze geboorte. Ons leven vormt zich door ervaringen en gebeurtenissen. Door bepaalde ervaringen kan ons oervertrouwen worden ondermijnd.
Door weer opnieuw in contact te treden met dit oervertrouwen wat je is meegeven zul je meer levensgeluk en vreugde gaan ervaren.
Het herstellen van oervertrouwen een persoonlijke reis is en dat het voor iedereen anders kan zijn.
Het kan zinvol zijn om samen te werken met een coach om opnieuw in contact te komen met het oervertrouwen in jou. Wellicht kan ik hierin iets voor je betekenen. Ben je nieuwsgierig? Neem dan contact met mij op voor een gratis kennismakingsgesprek.

 • Onderzoek waar je blij van wordt

Je kunt onderzoeken waar je blij van wordt door nieuwe dingen uit te proberen. Soms weet je niet wat je leuk vindt totdat je het hebt geprobeerd. Sta open voor de nieuwe ervaringen. Je kunt bijvoorbeeld deel nemen aan nieuwe hobby’s, cursussen of activiteiten om te ontdekken waar je enthousiast van wordt.
Een handig hulpmiddel is om een dagboekje bij te houden. Schrijf dagelijks op wat je hebt gedaan en hoe je je voelde tijdens die activiteiten. Dit kan je inzicht geven van welke activiteiten je gelukkig werd en welke niet.

 •  Zorg goed voor jezelf

Probeer goed voor jezelf te zorgen op zowel mentaal als fysiek gebied. Goed voor jezelf zorgen gaat over gezond eten, voldoende beweging en slaap.
Mindfulness en meditatie is een uiting van emotionele zelfzorg.
Ook het stellen van gezonde grenzen en het opbouwen en onderhouden van prettige relaties is een uiting van zelfzorg.
Dit alles kan je helpen om stress te verminderen en meer veerkracht te ontwikkelen.

 • Zelfcompassie

Compassie is het vermogen om je betrokken te voelen bij pijn en lijden, zowel van onszelf als van anderen. Het is een belangrijke menselijke eigenschap en gaat over vriendelijkheid, medeleven en zorgzaamheid.

Deze houding kun je ontwikkelen door innerlijk liefdevol te spreken naar jezelf. Dit vergt doorzettingsvermogen en geduld. Maar ik kan je verzekeren dat als jij in staat bent om met liefdevolle vriendelijkheid naar jezelf te kijken dat je een stuk gelukkiger door het leven gaat. 

In mijn coaching sessies besteed ik hier veel aandacht aan. Ik zie in mijn praktijk veel mensen die behoorlijk kritisch en onaardig voor zichzelf zijn. Er is een sterke innerlijke criticus aanwezig. Door zelfcompassie te beoefenen wijzen we die innerlijke criticus de deur. Hierdoor komt er ruimte voor een vriendelijke houding naar jezelf. 

Tot slot

* Ik zou het leuk vinden als je mij in een reactie laat weten wat je van dit artikel vond. Jou mening is belangrijk voor mij.

* Vond je het artikel waardevol? Ik zou het super tof vinden als je mijn artikel zou willen delen.

* Foutje gezien? Mail mij. Ik ben je dankbaar. 

Misschien vindt je onderstaande artikelen ook interessant:

Hunkering naar aandacht en bevestiging: zo ga je ermee om (4 tips)

De pijn van afwijzing gebruiken voor persoonlijke groei (3 tips)

Bevrijd jezelf: 2 stappen voor het loslaten van boosheid en wrok

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Vragen?
Hallo, hoe kan ik je van dienst zijn?