Voel jij angst om te verliezen wat je liefhebt? Zo blijft je dichtbij jezelf.

Mensen die last hebben van verlatingsangst speelt vrijwel constant de angst om de (liefdes)relatie te verliezen.De angst om te verliezen wat je liefhebt. Zelfs als de relatie niet goed zijn voor je welzijn kan deze angst volop aanwezig zijn in je leven.
In deze blog gaan we verkennen waar deze angst vandaan komt. Ook geef ik je een tip om verlatingsangst te doorvoelen en hiermee de eerste stap naar heling te maken.
Laten we samen de kracht ontdekken die schuilt in het volledig doorvoelen van verlatingsangst.

Een ongezonde relatie kan een perfecte afleiding zijn voor deze innerlijke pijn.

Voorbeeld uit de praktijk
Hij heeft mij een voorstel gedaan. Hij wil wel contact met mij maar wil zich niet binden. Het moet vrijblijvend zijn. Eigenlijk zet hij de deur op een klein kiertje. Dit is helemaal niet hoe ik het wil. Ik wil zo graag een relatie met hem en echt met hem in verbinding zijn. Toch voel ik de neiging om op zijn voorstel in te gaan. Misschien laat ik nu een kans lopen. Ik ben zo bang om hem echt helemaal los te laten. Wat als ik spijt krijg?

Naar wat voor een soort liefde verlang je het meest

Tijdens een eerdere online coaching sessie hebben we een oefening gedaan uit het boek Liefde geven en ontvangen van J. Welwood. 

Deze oefening maakt inzichtelijk naar wat voor een soort liefde je het meest verlangt. Door deze oefening kom je dichterbij jezelf en wordt duidelijk wat je het allerliefste verlangt en wenst van de liefde.
Mijn coachee kwam erachter dat veiligheid, geborgenheid, warmte, acceptatie en verbinding voor haar essentieel is in een liefdesrelatie.
De ‘liefde’ van haar ex vriend komt daar niet bij in de buurt. Toch is ze bereid om zichzelf volledig te verlaten en op zijn voorstel in te gaan. Ze is dan niet trouw aan haar diepste wensen.
De angst om hem volledig te verliezen zorgt ervoor dat ze zichzelf verlaat.

Angst nader onderzocht

Vrijwel iedereen loopt grote of kleine trauma’s op in de kindertijd. Sommige van ons komen uit gezinnen die disfunctioneel waren. Disfunctionele gezinnen zijn gezinnen waarbij beide of één van de ouders de verantwoordelijkheid van het ouderschap niet konden dragen.
Denk bijvoorbeeld aan een verslaafde ouder, een ouder met psychische problemen, ouders die uit elkaar zijn gegaan door middel van een vechtscheiding en relatieverslaafde ouders. Kortom de fysiek en/ of emotioneel afwezige ouder.
Kinderen die opgroeien in onder dit soort omstandigheden lopen emotionele wonden op. Ze dragen de innerlijke pijn mee in hun leven. Dit kan zich uiten in een constant melancholisch en zwaarmoedig gevoel. Aan de buitenkant kan het leven van deze persoon er fantastisch uitzien, het ontbreekt aan niets. Maar van binnen zijn er nog onverwerkte trauma’s die wachten om gezien en doorvoelt te worden.

Een partner als perfecte afleiding manoeuvre

Een ongezonde relatie kan een perfecte afleiding zijn voor deze innerlijke pijn. Je bent dan vooral gericht op je partner. Je aandacht wordt volledig in beslag genomen door hem. Wat zal hij doen? Wat denkt hij? Waarom deed hij dit? Of waarom zei hij dat? 
Dit kan vormen aannemen van een verslaving. Je kunt nergens anders meer aan denken dan aan de desbetreffende persoon. Ook ben je constant bezig met situaties analyseren. Je denkt na over wat er is gebeurd en hoe dat anders had gemoeten. En tegelijkertijd denk je na over de toekomst, wanneer je hem/ haar weer gaat zien. Wat je dat gaat zeggen en hoe je je gaat gedragen.
Of je bent (in gedachten) bezig hem/ haar te veranderen. Je wilt hem/ haar iets aan zijn/ haar verstand brengen. Daardoor blijf je maar bezig met uitleggen, maar dit lijkt niet binnen te komen. En zo probeer je het opnieuw en opnieuw. Jullie zitten samen in een destructief patroon. Dit patroon doorbreken lijkt een onmogelijke opgave.
Zoals je leest vraagt dit enorm veel energie van. Het is een uitputtingslag.
Doordat jij constant gericht bent op de ander en al je energie daarnaar toe gaat heb jij geen ruimte om je te richten op jezelf.
Hoe pijnlijk het ook is, het is een welkome afleiding van de innerlijke pijn.

Wil je verder lezen over dit onderwerp? Misschien vindt je onderstaande artikelen ook interessant:

Toxische relatie: de belangrijkste kenmerken op een rijtje
Toxische relatie loslaten: 4 stappen die je hierbij gaan helpen

Het moment van afscheid

En dan, op een zeker moment, ontploft de boel. De angst om te verliezen wat je liefhebt is op een intense manier voelbaar.
Het ziet er nu toch echt naar uit dat jullie elkaar gaan loslaten. Er is zoveel pijn en verdriet aan vooraf gegaan. Je weet heel goed dat het beter is om alleen verder te gaan.

Als jullie instaat zijn om het contact daadwerkelijk te verbreken kom je vroeg of laat uit bij je eigen innerlijke pijn. Daar liggen de onverwerkte trauma’s geduldig op je te wachten om geheeld te worden.

Het is ontzettend beangstigend om deze pijn volledig aan te gaan. 

Stel je voor: 

Je zit een zaterdagavond alleen thuis. Je voelt enorm rot en ellendig. Er is verdriet, boosheid, angst. Alles in je roept ‘ik wil hier niet alleen zitten’ ‘iedereen is gelukkig met zijn partner waarom ben ik alleen’
Misschien voel je je een mislukkeling en een slachtoffer.

Deze momenten van intense pijn zijn essentieel. Je zult namelijk de neiging gaan voelen om in actie te komen. Je wilt iets doen om maar weg te gaan van deze pijn.
Daar ligt je telefoon. Dan maar voor de zoveelste keer Tinder downloaden denk je bij jezelf.
Of je scrolt nog even door je whatsapp geschiedenis. ‘Zal ik maar weer eens contact opnemen met die date van een aantal maanden geleden? Er was geen klik maar ja, misschien is die klik er nu wel?’ Op dat moment komt er een berichtje binnen van je ex. Ieder moment van de dag koester je de hoop dat jullie ooit nog als gezin samen kunnen komen. Het gesprek begint leuk en aardig. Voor je het weet zijn jullie via de app volop in contact.
En dan komt het moment dat hij je een voorstel doet, hij wil wel met je verder maar zonder enige commitment.
Wat doe jij dan?

In bovenstaand voorbeeld lees je over een kwetsbaar moment. Heftige gevoelens zorgen ervoor dat we weg gaan bij onszelf.
We kunnen of willen het gevoel niet volledig toelaten. Terwijl juist deze momenten je dé kans bieden om te helen en te genezen. 

Angst gebruiken om te helen

Denk nog eens aan het bovenstaande voorbeeld. Jij ervaart pijn maar in plaats van je pijn toe te dekken ga je de pijn volledig aan. 

Dit kun je doen door je gewaar te worden van je lichaam. Meditatie of simpelweg stil zitten gaat je hierbij helpen. Voel simpelweg wat er voelbaar is in je lichaam. Daarbij mag je je gedachten even een momentje uitschakelen. Ik ben me heel goed bewust dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan. 

Stel, jouw gevoelige plek is je keel. Ga dan met alle aandacht naar dit gevoel toe. Vraag jezelf af, wat is er voelbaar in mijn keel. Misschien voelt het bedrukt, beklemmend of zwaar. 

De volgende vragen zijn behulpzaam

Welke vorm heeft dit gevoel?
Welke kleur is het gevoel?
Is het zwaar of juist licht?
Is het groot of klein?

Door jezelf deze vragen te stellen ga jij het gevoel wat zich kenbaar maakt in je lichaam daadwerkelijk ontdekken. Je geeft er aandacht aan. Hierdoor ga jij je gevoel automatisch koesteren. Hoe pijnlijk of moeilijk het ook is. 

Dit is een stap naar zelfliefde en zelfcompassie. Doordat jij aanwezig bent bij wat er gaande is in je lichaam geef jij jezelf het signaal dat jij jezelf de moeite waard vindt. 

Zodra jij instaat bent om dit keer op keer opnieuw te doen zal je gaan merken dat stapje voor stapje de pijn zachter en dragelijker wordt. 

Het resultaat van je innerlijk werk

Zodra jij je eigen pijn kunt dragen ben je minder gevoelig voor verleidingen van buiten af. Je bent in staat om dichterbij jezelf te blijven. Je neemt jezelf, wensen en verlangens serieus en gaat niet meer in op voorstellen die niet goed voor je zijn.
Dit is de weg naar heling en genezing.

Na verloop van tijd zul je merken dat je ander type mensen naar je toe trekt. Doordat jij goed bent voor jezelf resoneert je energie met mensen die dat ook zijn. Hierdoor ontstaan er constructieve relaties. Like tracks like. Zo werkt het in de energie tussen mensen. We zijn elkaar spiegel.
In- Lakech, zoals gezegd wordt in de maya wijsheid. 

Tot slot

* Ik zou het leuk vinden als je mij in een reactie laat weten wat je van dit artikel vond. Jou mening is belangrijk voor mij.

* Vond je het artikel waardevol? Ik zou het super tof vinden als je mijn artikel zou willen delen.

* Foutje gezien? Mail mij. Ik ben je dankbaar. 

Misschien vindt je onderstaande artikelen ook interessant:

 

Single en eenzaam? 4 tips om je (weer) verbonden te voelen

Wanneer verantwoordelijkheid te zwaar weegt: 2 tips voor verlichting

Bevrijd jezelf: 2 stappen voor het loslaten van boosheid en wrok

 

Chat openen
Vragen?
Hallo, hoe kan ik je van dienst zijn?