Vertrouwen! Ben je het kwijt? Zo vindt je het weer terug.

Je kent het waarschijnlijk wel, de momenten dat je het even niet meer ziet zitten. Je begeeft je in een situatie waar je helemaal niet in wilt zitten. Je ziet op dat moment geen oplossing of uitweg. Het kan zijn dat de moed je in de schoenen zinkt. En misschien ervaar je zelf hopeloze gevoelens. Vroeg of laat krijgen we allemaal weleens te maken met deze gevoelens en emoties. Heel pijnlijk en onbehagelijk. In dit artikel deel ik met jou mijn tips voor het opnieuw vinden van vertrouwen.

We worden allemaal geboren met oneindig oervertrouwen. Als klein en kwetsbaar babytje vertrouwen we erop dat eraan onze basale levensbehoefte wordt voldaan. In de loop van ons leven maken we dingen mee waardoor we soms een gebrek aan vertrouwen gaan ervaren. Hoe kunnen we weer bij dat oervertrouwen komen wat ons bij onze geboorte is meegeven?

1. Versterk je spirituele fitheid

Zie ‘spiritueel zijn’ als een spier die getraind dient te worden en in conditie moet blijven. Je gaat misschien naar de sportschool om je lichaam fit te houden. Wat doe jij om spiritueel fit te blijven? Spirituele fitheid vraagt om dagelijkse oefening commitment.

Spiritualiteit is het geloof in iets wat groter is dan jijzelf (noem het de bron, het licht, de kosmos). Dit kan ons helpen bij hervinden van geloof, hoop en vertrouwen. Op het moment dat je gelooft in iets wat groter is dan jijzelf. Dan is het makkelijker om alles wat zich aandient in jou leven volledig te omarmen en te accepteren.   

It’s not happening to you, it is happening for you – Jim Carry-

Het leven geeft ons precies wat we nodig hebben, op precies de juiste timing. Het weet waarin we mogen groeien en wat we mogen ontwikkelen, hierdoor krijgen we situaties of mensen op ons pad die ons ondersteunen in onze groei. Zelfs, of eigenlijk juist, als dat heel onprettig en onaangenaam is.

We leven in een liefdevol universum en het leven geeft je alles om te groeien. Soms zijn dit situaties waar we absoluut niet op zitten te wachten. Op die momenten kunnen we niet inzien waarom ons dit overkomt, maar als je een aantal jaar verder bent kun je soms ineens de zingeving zien van hetgeen wat er destijds gebeurde.

2. Stel je open voor de synchroniciteit (ofwel gelijktijdigheid) op je pad

Synchroniciteit zijn toevalligheden of gelijktijdigheden. De schijnbare toevalligheden zijn signalen,  is cadeautjes, het komt je iets brengen en vertellen.

Graag deel ik je mijn synchroniciteit wat mij laatst is toegevallen.

Een vriendin van mijn moeder kwam op bezoek. Ze had prachtige bloemen meegenomen voor mij en mijn moeder. Een bos Anemonen. Dit om mijn zwangerschap te vieren. Nog nooit in mijn leven heb ik een bos Anemonen in ontvangst mogen nemen. Het zijn prachtige bloemen maar ik schonk er op dat moment geen speciale aandacht aan.  De volgende dag ging ik lunchen bij mijn vader en zijn vrouw. Het gesprek kwam op mijn overgrootvader, hij was succesvol kunstenaar en verkocht zijn werk wereldwijd. De vrouw van mijn vader stond op en zei; “Ik heb boven nog twee kunstwerken liggen van hem. Ze liggen onder het bed te verstoffen.’”Ze liep naar boven en kwam terug met de kunstwerken. Op beide kunstwerken had mijn overgroot vader een stilleven gemaakt, van jawel, Anemonen. De spirituele betekenis van de Anemoon is eerlijkheid, gezondheid, helende bescherming en verwachting. “Toevallig” ben ik in verwachting van ons eerste kindje.

Voor mij was deze gebeurtenis een groot cadeau, het gevoel dat ik gedragen wordt door iets wat groter is dan mij, een boodschap van mijn voorouders, de kosmos, het universum of hoe je het ook wilt noemen.

Door open te staan voor dit soort gebeurtenissen versterken we ons vertrouwen op alle gebieden. Het boek ‘Tekens van het universum’ van Denise Linn is een krachtige hulpmiddel om beter te begrijpen wat het universum je te vertellen heeft. 

3. Mantra, affirmaties en gebed

Op het moment dat ik het niet meer weet, dat ik me machteloos voel en gebrek aan vertrouwen in de toekomst ervaar haal ik mezelf uit dit gevoel door een mantra, gebed of affirmatie op te zeggen. Hierdoor haal je jezelf een klein moment uit de negatieve emotie en hiervoor in de plaats benoem je een korte positieve zin of zinnen.  Door dit te doen maak je ruimte in je bewustzijn, waardoor de negatieve gedachten een momentje stoppen.

Een voorbeeld van affirmaties die je kunt opnoemen:

  • Ik vertrouw erop dat het leven mij draagt
  • Alles wat zich aandient in mijn leven ondersteunt mijn persoonlijke groei en ontwikkeling
  • Ik overzie het grote plan
  • Ik ontvang precies wat ik nodig heb op het juist moment
  • Ik volg de stroom van het leven
  • Van elke uitdaging maak ik een overwinning

Dit zijn enkele voorbeelden. Het is nog beter als jij jou eigen unieke affirmaties opschrijft en trouw iedere dag uitspreekt. Het vergt discipline en doorzettingsvermogen, maar je zult merken dat je na verloop van tijd deze uitspraken voor waar aan gaat nemen. Wil je hier meer over weten, lees dan binnenkort mijn blog over affirmaties.

Ben je op zoek naareen coach die jouw ondersteuning kan bieden, neem dan vrijblijvend contact op. Mogelijk kan ik je verder helpen. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Vragen?
Hallo, hoe kan ik je van dienst zijn?