Deze blog (van pleaser naar assertief) is geschreven voor mensen die jarenlang hebben geprobeerd anderen tevreden te stellen. Waarbij zij hun eigen wensen en behoefte (onbewust) opzij hebt gezet.
Wanneer ze dan eindelijk beginnen aan te voelen wat ze zelf nodig hebben en waar hun grens ligt, komt er soms boosheid aan de oppervlakte.
Is dit herkenbaar voor jouw? Dan wil ik je uitnodigen om verder te lezen.
De boosheid die je voelt is pijnlijk maar is absoluut belangrijk.
Het is juist een signaal dat jij jezelf nu begint te beschermen.
Het is onderdeel van je helingsproces.
In deze blog ga je ontdekken waarom dit zo is. Ook krijg je een belangrijke tip waarmee je de boosheid kunt verzachten en jezelf kunt bevrijden.
Praktijkvoorbeeld
Deze blog is ontstaan uit een interessante coaching sessie van vorige week.
In mijn coach praktijk kom ik vaak mensen tegen die anderen graag tevreden willen stellen, maar zichzelf hierbij volledig vergeten. Ze weten vaak niet wat hun eigen behoeften en wensen zijn en gaan daardoor mee met de wensen van de ander.
Zo ook bij een klant die ik sinds een tijdje ondersteun. Na een periode van een ongezonde relatie met haar narcistische ex-partner, is deze relatie onlangs met veel pijn en moeite gestopt.
In eerste instantie hebben we gewerkt aan het vergroten van haar zelfvertrouwen, zodat ze meer in haar eigen kracht zou staan.
Vervolgens zijn we gaan werken aan haar zelfkennis. Zo kwamen vragen aanbod zoals:
Wie ben ik eigenlijk?
Waar sta ik voor?
Wat zijn mijn belangrijkste kernwaarden?
Gevoelens van boosheid en verontwaardiging
Haar zelfvertrouwen en zelfkennis is aanzienlijk gegroeid.
Nu bevindt ze zich op een punt waarin ze gevoelens van verontwaardiging en boosheid ervaart over de situaties uit het verleden waarin zij grenzeloos was.
Ze kan zich niet meer voorstellen dat ze ooit zover over haar eigen grenzen heeft laten gaan.
Dit is volkomen normaal en zelfs essentieel in het proces van persoonlijke groei.
Jarenlang heeft ze haar grenzen laten overschrijden, maar nu komt de tijd om deze boosheid eindelijk te voelen en te doorvoelen.
Het is een belangrijke stap die nodig is om uiteindelijk los te laten. Door deze emoties de ruimte te geven, bevrijdt ze zichzelf van haar boosheid.
Het stelt zorgt ervoor dat ze in haar eigen kracht gaat staan en assertiever wordt.
De oorzaak van pleasen in een relatie
Een belangrijke oorzaak voor dit pleasen/ teveel geven ligt vaak in de opvoeding. In sommige gezinnen is het niet wenselijk wanneer kinderen een mening hebben en deze laten horen.
Sommige kinderen worden niet gezien in wie zij werkelijk zijn en wordt authenticiteit niet gewaardeerd.
Ook wordt er soms een bepaalde geloofsovertuiging opgelegd waarbij de regels strikt worden opgevolgd en geen ruimte is voor een andere mening.
Ook wanneer één of beide ouders behoeftig zijn/ is, verslaafd of depressief kan dit een oorzaak zijn voor please gedrag.
In zo’n situatie kan het namelijk zijn dat een ouder niet goed voor zichzelf en de kinderen kan zorgen.
Een kind gaat dan automatisch de zorgtaken overnemen en neemt teveel verantwoordelijkheid op zijn of haar schouders. Waardoor het leert om vooral niet lastig of tegendraads te zijn. Het kan zijn dat een kind dan geparentificeerd raakt.
Het kind wordt dan de ouder en de ouder wordt het kind. Het boek “Te vroeg volwassen van Marinka Kamphuis” biedt mooie inzichten over dit onderwerp.
Van pleaser naar assertief: een proces naar zelfliefde
Wanneer iemand bij mij aanklopt omdat please-gedrag een belemmering is geworden in hun leven, gaan we als eerste samen aan de slag met het versterken van zelfliefde en zelfvertrouwen.
Dit doen we door verschillende methoden, zoals krachtige meditaties uit de compassie training.
Deze meditaties zijn gemaakt om de liefdevolle vriendelijkheid naar jezelf te vergroten.
Wil jij meer weten over zelfcompassie en hoe je dit vergroot? Dan is het boek van “Frits Koster Compassie in je leven” een aanrader.
Daarnaast gebruiken we innerlijk kind werk als een krachtige manier om je zelfliefde verder te ontwikkelen.
Door middel van geleide meditaties kom je weer in contact met het innerlijk kind in jezelf en leer je als een liefdevolle ouder voor jezelf te zorgen.
Ook gaan we in de coaching sessies kijken naar wat jouw belangrijkste kernwaarden zijn. Door dit te doen leer jij jezelf steeds beter kennen. Zodra jij jezelf beter kent weet je ook wat voor jouw acceptabel is en wat niet. Alles draagt bij aan het proces naar meer zelfliefde.
Ook stel mijn klanten regelmatig de vraag:
“Wat had ik het allerliefste gewild en nodig gehad in mijn jeugd, maar heb ik niet gekregen?”
Het antwoord op deze vraag helpt je te ontdekken wat je in je jeugd hebt gemist.
Samen gaan we vervolgens op zoek naar manieren om deze behoefte alsnog aan jezelf te geven.
Dit draagt bij aan het vergroten van je zelfvertrouwen. Het helpt je om het pad van pleaser naar assertief te bewandelen.
Boosheid als belangrijk signaal en een manier om je grens te voelen en te bewaken
Weer even terug naar het praktijkvoorbeeld.
Tijdens de coaching is het zelfvertrouwen van mijn klant enorm gegroeid. Ze heeft enorme sprongen gemaakt in haar persoonlijke groei .
Jarenlang heeft zij haar partner proberen te pleasen, uit angst om hem te verliezen, maar ook omdat ze niet goed wist wie zij was en wat haar behoeften waren. Nu ze meer zelfvertrouwen heeft, ervaart ze frustratie en boosheid. Dit is een normaal onderdeel van het proces.
Waarom? Omdat zij jarenlang over haar eigen grenzen is gegaan. Ze wist niet waar haar grenzen lagen, noch had ze geleerd om gezonde grenzen te stellen. In haar herinneringen liggen veel situaties opgeslagen waarin haar ex-partner haar grenzen overschreed, maar zij deze nooit aangaf. Nu komen al deze opgeslagen emoties naar de oppervlakte en willen gevoeld en doorvoeld worden.
Boosheid is namelijk een functionele emotie: het helpt ons bewust te worden van onze grenzen en maakt het mogelijk om deze grenzen te bewaken.
Praktische tip om om te gaan met boosheid
Misschien ben jij ook in een soortgelijk persoonlijk ontwikkelingsproces. En ervaar je meer zelfvertrouwen. Maar zijn de emoties van boosheid volop voelbaar door de lange tijd dat jij over je grenzen hebt laten gaan.
Weet dan dat je op de goede weg bent, en dat dit gevoel ook een onderdeel is van het proces. Het hoort erbij en is belangrijk. En bedenk het is tijdelijk.
Hieronder deel ik een tip waarmee jij het jezelf makkelijker kunt maken.
1. Besef dat boosheid een secundaire emotie is, daaronder ligt de primaire emotie verdriet.
Sta jezelf toe het verdriet te voelen wat onder de boosheid ligt.
Boosheid is vaak een secundaire emotie die opkomt om ons te beschermen tegen dieper liggende gevoelens, zoals verdriet. Het fungeert als een soort “bodyguard”, die ervoor zorgt dat het verdriet niet direct naar buiten komt. Maar hierdoor blijven we vastzitten in de boosheid, zonder echt verder te kunnen genezen.
Om van pleaser naar assertief te gaan, is het belangrijk om deze beschermende boosheid los te laten en ruimte te maken voor het verdriet.
Alleen door dit verdriet te voelen en de kwetsbaarheid toe te laten, kan de boosheid afnemen en uiteindelijk verdwijnen, waardoor we onszelf bevrijden en sterker worden.
Maar misschien vraag jij je nu af, hoe kan ik de boosheid laten veranderen in verdriet?
Hoe je verdriet kunt toelaten, begint vaak met rust nemen en tijd voor jezelf maken. Dit kan betekenen dat je even stil zit op de bank, je ogen sluit en gewoon ademhaalt. Dit is in feite een vorm van mediteren: contact maken met je lichaam en jezelf de ruimte geven om te voelen.
Waar voel je de boosheid?
Hoe voelt het in je lichaam?
Door simpelweg met je aandacht bij deze gevoelens te blijven, geef je ze de kans om naar de oppervlakte te komen. Dit alleen al kan ervoor zorgen dat het verdriet loskomt en je ruimte krijgt om verder te helen.
Je staat er niet alleen voor
Soms kan het besef dat je niet de enige bent, een grote troost zijn. Er zijn op dit moment zoveel anderen die dezelfde gevoelens en uitdagingen ervaren. Wees gerust: je bent niet vreemd of raar.
Je bent compleet en precies wie je hoort te zijn. Het is een proces, en ik sta klaar om je te ondersteunen, stap voor stap.
Je bent welkom bij mij, en ik help je graag verder op je pad van groei en herstel.
Kan ik iets voor je betekenen?
Misschien zoek je naar iemand die jouw ondersteunt bij bepaalde (levens)thema’s.
Ik help je graag verder! Lees hieronder wat ik je aan te beiden hebben.
Misschien vindt je deze artikelen ook interessant:
De kameleon in relaties: Hoe blijf je jezelf in relaties? (2 waardevolle stappen)
Single, in de dertig en kinderwens? Zo ga je om met de uitdagingen