De kameleon in relaties: Hoe blijf je jezelf in relaties? (2 waardevolle stappen)

Ken je dat gevoel dat je jezelf in elke relatie een beetje anders opstelt? Of het nu in liefdesrelaties, bij je vrienden of op het werk is. Je beweegt mee met de (onuitgesproken) verwachtingen van anderen.
Alsof je een onzichtbare antenne hebt die haarfijn aanvoelt wat de ander mooi en leuk vindt, en jij je moeiteloos hier op aan past.
Maar juist door de constante aanpassing verlies je makkelijk het contact met jezelf.
Wie ben jij dan nog écht? Jezelf blijven in relaties kan soms een behoorlijke uitdaging zijn. 
In deze blog duiken we in op de vraag: Waarom passen we ons aan? En geef ik je tips om dichter bij jezelf komt zonder de verbinding met de ander te verliezen. Lees je mee?

 

Jezelf blijven in relaties: Waarom pas je je aan aan de ander?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom jij je aanpast aan je omgeving en de ander. Hieronder beschrijf ik er een paar, wellicht roept dit herkenning bij je op.

  1. Angst om verlaten te worden

    Mensen hebben een sterke behoefte aan verbinding en acceptatie, daarom kan de angst om verlaten te worden een rol spelen binnen relaties.
    Deze angst wordt des te intenser wanneer je in het verleden situaties hebt ervaren waarin je daadwerkelijk in de steek bent gelaten.
    Ben jij bijvoorbeeld in je jeugd afgewezen door je moeder (lees mijn artikel: de moederwond) of je bent in de steek gelaten door je vader (lees mijn artikel: de vaderwond) dan kan de angst om opnieuw verlaten te worden zo sterk zijn dat je jezelf makkelijk wegcijfert in relaties.
    Je past je aan aan de ander.
    Ook please gedrag is een manier om de angst om verlaten te omzeilen.
    Door te pleasen geef jij een stuk van jezelf op uit angst om de ander niet te verliezen.
    Maar hierdoor verlies jij jezelf en dit komt een authentieke en échte verbinding tussen twee mensen niet ten goede.
    Herken je dit bij jezelf? Dan kan mijn artikel over verlatingsangst waardevolle inzichten bieden. Ook mijn artikel over bindingsangst is de moeite waard, omdat deze twee angsten met elkaar verbonden zijn. Het zijn de twee kanten van dezelfde medaille.

  2. Gebrek aan zelfvertrouwen

    Een gebrek aan zelfvertrouwen kan zich uiten in zelftwijfel. Je twijfelt diep van binnen of je wel genoeg bent. Misschien heb jij één dominante gedachten over jezelf waarmee je jezelf keer op keer naar beneden haalt. Zoals: “Ik ben dom” of  “Ik ben geen liefde waard” Deze gedachten noemen we een beperkende overtuiging.
    Ook de innerlijke criticus kan ervoor zorgen dat je je onzeker voelt over jezelf en een gebrek aan zelfvertrouwen ervaart.
    De innerlijke criticus is een stem in jezelf die je bekritiseert wanneer je iets nieuws probeert of je vertelt dat je iets niet goed hebt gedaan, zoals in een bepaald gesprek.

    Wanneer jij ervan overtuigd bent dat je niet goed genoeg bent ga je onbewust op zoek naar bevestiging buiten jezelf.
    Goedkeuring van anderen wordt dan zo belangrijk voor je dat je jezelf aanpast aan de meningen en het gedrag van anderen.

Trouw zijn en blijven aan jezelf, hoe ziet dat eruit?

Jezelf echt laten zien in een relatie betekent dat je eerlijk durft te zijn over je gevoelens en gedachten. Ook durf jij je mening uit te spreken en keuzes te maken die bij jouw passen.
Je blijf trouw aan je waarden, voorkeuren (bijvoorbeeld je kledingstijl), zonder je anders voor te doen om een ander te plezieren. Door jezelf te blijven, creëer je een gezonde basis voor jullie relatie en ontstaat er echte verbinding.

Jezelf blijven in relaties: Waarom is het zo belangrijk om trouw te zijn aan jezelf in relaties

Jezelf zijn in een relatie is belangrijk voor je levensgeluk en voor het tot stand brengen en onderhouden van gezonde relaties.
Want wanneer je je continu aanpast om de ander tevreden te houden, ontstaat er geen oprechte verbinding maar baseert de relaties zich op onechtheid. Ook is het op lange termijn ontzettend vermoeiend om een rol te spelen die je niet echt bent.
Het zorgt voor onrust, onzekerheid en zelfs frustraties. De frustratie ontstaat omdat je je eigen behoefte steeds op de tweede plek zet. Het uit zich dus in een innerlijk wrokkig gevoel wat aan je vreet.

Echte intimiteit kan alleen bestaan als beide partners zichzelf volledig durven laten zien, met hun sterke én kwetsbare kanten.

Voorbeeld uit mijn praktijk: 

“Ik heb er als het ware een antenne voor,” vertelde mijn coachee
“Ik scan de ander – bijvoorbeeld op kledingstijl – en pas me daar subtiel op aan.
Of ik kijk naar wat hij leuk vindt en doe dat ook. Dat deed ik vroeger al bij mijn ouders. Ik probeerde het hen iets makkelijker te maken, omdat ze het al zwaar genoeg hadden.
Vanuit huis heb ik dit dus echt meegekregen. Het voelt kwetsbaar om hiermee te stoppen, want als ik mezelf niet meer aanpas, loop ik het risico gekwetst te worden. En dat wil ik echt voorkomen.”

Dit gesprek raakte me, omdat het zo eerlijk is en herkenbaar voor velen.
Soms passen we ons teveel aan in onze jeugd. Dit is een volledig onbewust proces. Door de omstandigheden waarin we opgroeien is het soms veiliger om te voegen naar de behoefte van anderen dan te luisteren naar wat we zelf nodig hebben. 
Maar op latere leeftijd, in volwassen relaties kan dit ervoor zorgen dat we onszelf kwijtraken.

Wil jij weten hoe je dit doorbreekt?
En wil jij leren om wél jezelf te zijn, zonder de angst voor afwijzing?
In de volgende alinea geef ik je twee stappen die je kunt zetten.

Twee waardevolle stappen om jezelf te blijven in relaties

 

Stap 1: Werk aan zelfacceptatie

Werken aan zelfacceptatie betekent dat je jezelf volledig omarmt en accepteert, inclusief je sterke kanten en imperfecties.
Je kunt een eerste stap maken naar zelfacceptatie door aandacht te besteden aan je innerlijke dialoog. 

Wat vertel jij jezelf.
Vaak zijn we heel kritisch naar onszelf en nemen we negatieve gedachten voor waar aan. De innerlijke criticus maakt een groter deel uit van ons leven dan dat we zouden willen.
De eerste stap is om je bewust te worden van de kritische gedachten en ze te ondervragen.
Vraag jezelf bijvoorbeeld af: “Zou ik dit ook tegen een vriend zeggen?”
Of gebruik het werk ‘The Work’ van Byron Katie.
Stel jezelf de vraag: “Is deze gedachten echt waar?”

Stap 2: Ontwikkel zelfcompassie

Zelfcompassie gaat over je vermogen om vriendelijk, geduldig en liefdevol naar jezelf te kijken.
Vraag jezelf eens af: ‘Behandel ik mezelf met dezelfde vriendelijkheid en begrip als ik voor een dierbare zou doen?’
Voor onszelf zijn we vaak sneller geneigd om streng te zijn en staan onszelf nauwelijks toe om fouten te maken en daarvan te leren.
Je kunt een begin maken met het ontwikkelen van zelfcompassie door bewust begripvol en liefdevol naar jezelf te kijken. Geef jezelf dezelfde vriendelijkheid als je een vriend zou geven.
Wil je hier meer over weten dan wil ik je vooral het boek Zelfcompassie van Kirsten Neff aanraden.

Het mooiste cadeau dat je jezelf en je relatie kunt geven, is trouw blijven aan wie je werkelijk bent. Door trouw te blijven aan jezelf creëer je diepere verbindingen en meer balans in je relaties.

Wil je hier verder in groeien?
Ik bied online coaching aan en begeleid ook persoonlijke sessies op het prachtige Tenerife, waar je in een ontspannen setting aan jezelf kunt werken.
Voel je vrij om contact op te nemen als dit bij je past! Je bent welkom!

Kan ik iets voor je betekenen?

Misschien zoek je naar iemand die jouw ondersteunt bij bepaalde (levens)thema’s.
Ik help je graag verder! Lees hieronder wat ik je aan te beiden hebben.

Online coaching

Online coaching is een krachtig hulpmiddel op jouw weg naar geluk en heling. In de online sessies gaan we de diepte in. We gaan samen de ongelukkige gevoelens onderzoeken om deze vervolgens blijvend te transformeren. Het resultaat is dat jij lichter en blijer door het leven gaat.
We gaan opzoek naar jouw negatieve gedachten en overtuigingen en vervolgens gaan we deze samen ombuigen naar meer positiviteit. Tevens gaan we werken met een krachtige oefening waarin we jouw droomleven gaan visualiseren. Daarbij maken we inzichtelijk wat jouw in de weg staat en wat jouw hulpbronnen zijn. Dit ga je vervolgens in de dagelijkse praktijk brengen. Kortom, het is een proces van bewustwording.
Bovenstaande omschrijvingen van oefeningen is slechts een greep uit de vele methodes die ik gebruik. We kijken vooral samen naar wat jij nodig hebt op een bepaald moment. En daar stemmen we de oefeningen op af.
Altijd in samenspraak met jou.
Ben jij klaar voor deze mooie reis? Ik hoop dat jij jezelf het geluk en de vreugde gunt in je leven, je bent het namelijk zo ontzettend waard.
Ik hoor je graag, je bent welkom!

1 op 1 retreat Tenerife

Lichter en zorgelozer leven, daar besteden we aandacht an tijdens de retraite op Tenerife. Mijn 1 op 1 retraite op Tenerife is dé perfecte manier om jouw proces naar een gelukkig leven te versnellen.
Doordat jij écht even afstand neemt van alles en iedereen kun jij je volledig focussen op jouw persoonlijke groei en jouw levensgeluk.
Deze retraite gaat er ook voor zorgen dat jij weer helemaal in verbinding komt te staan met jezelf.
Je gaat verlangzamen en verstillen. Zo ontstaat er weer opnieuw ruimte. Deze ruimte wordt gevuld met eigen liefde, nieuwe inzichten en zelfvertrouwen.
De inzichten die je opdoet komen rechtstreeks vanuit je hart en intuïtie.
Samen maken we ruimte voor jouw innerlijke wijsheid.
Heeft dit je interesse gewekt? Neem dan contact met mij op voor verdere informatie.
Je bent meer dan welkom op het prachtige eiland Tenerife in het authentieke dorpje aan de zee Puertito de Guimar.

Tot slot

* Ik zou het leuk vinden als je mij in een reactie laat weten wat je van dit artikel vond. Jou mening is belangrijk voor mij.

* Vond je het artikel waardevol? Ik zou het super tof vinden als je mijn artikel zou willen delen.

* Foutje gezien? Mail mij. Ik ben je dankbaar. 

Misschien vindt je deze artikelen ook interessant:

Emotionele blokkades herkennen, doorbreken en loslaten (3 eenvoudige tips)

Single, in de dertig en kinderwens? Zo ga je om met de uitdagingen

Grenzen stellen in een relatie? Lastig? Deze tips gaan je helpen

Chat openen
Vragen?
Hallo, hoe kan ik je van dienst zijn?