Triggers herkennen en gebruiken voor zelfontplooiing

moeiteloosleven.com

Herken jij jouw emotionele triggers? En zo ja, hoe ga je hier vervolgens mee om? Iedereen heeft te maken met triggers. We maken een gebeurtenis mee en we reageren daar lichamelijk en emotioneel heftig op. Hoe we reageren op gebeurtenissen heeft alles te maken met ons onbewuste systeem. Hoe komt het toch dat de ene persoon heftig reageert op een situatie terwijl een ander persoon er helemaal geen last van heeft?

Een trigger is een open deur naar zelfinzicht

Triggers geven ons veel informatie. Het vertelt ons namelijk iets over onszelf. Vaak voelt het onaangenaam als we getriggerd worden en willen we misschien direct reageren. Maar het is de kunst om dit niet te doen en te onderzoeken wat er bij jou gebeurt. Je kunt een trigger dus zien als een open deur naar meer zelfinzicht. Het is aan jou of je door de deur stapt en op onderzoek uitgaat.
Als je het vanaf dit perspectief bekijkt kun je heel dankbaar zijn voor de gebeurtenis of persoon die jou triggert.

De fysieke en emotionele reactie op een trigger

Triggers merk je vaak duidelijk op. Het brengt een emotionele en fysieke reactie teweeg. Iemand zegt iets tegen je en je voelt een schok in je hart, een stomp in je buik of een rilling over je hele lichaam. Bij ieder persoon heeft het een eigen unieke uitwerking. Vraag jezelf eens af: wat voel ik in mijn lichaam als ik getriggerd wordt?
Emotioneel gezien wil je misschien direct reageren op de gebeurtenis. Je wilt direct jouw stem laten horen en voor jezelf opkomen. Een ander uiterste is dat je jezelf verstopt en klein maakt.
Op het moment dat je de heftigheid van de emotie ervaart kun je dit gebruiken om bewust aanwezig te zijn bij jezelf. Kun je het onaangename gevoel er simpelweg laten zijn?

De trigger gebruiken als kans om persoonlijke te groeien

Het is mens eigen dat we weg willen van pijn. Het is dus niet altijd makkelijk om aanwezig te blijven bij het onaangename gevoel.
Het kan gebeuren dat we uithalen naar de ander, naar de persoon die de trigger veroorzaakt heeft. Als we dit doen missen we de kans op onze persoonlijke groei.
Natuurlijk geeft het leven je weer nieuwe kansen want zolang we onze pijn nog niet hebben opgelost in onszelf krijgen we onvermijdelijk vroeg of laat weer een vergelijkbare situatie op ons pad. Dit is niet om ons te straffen maar om ons te dienen. Onze ziel heeft namelijk voor een specifieke blauwdruk gekozen. Onze ziel wil altijd groeien en evolueren. En dat kunnen we doen door moeilijke gebeurtenissen bewust te doorleven.

Onderzoek de innerlijke pijn

Graag deel ik een voorbeeld zodat je een idee hebt hoe jij je trigger in de diepte kunt onderzoeken en wat het jou oplevert om dit te doen.
Stel je voor; Integriteit is hoog goed voor jou. Je bent eerlijk en betrouwbaar. Op een bepaald moment loop je iemand tegen het lijf die onwaarheden aan jou aan het verkondigen is. Je weet zeker dat de persoon recht in je gezicht aan het liegen is. Er is in deze situatie ook nog sprake van onrechtvaardigheid.
Je voelt direct dat er iets gebeurd in jouw lichaam en emoties.
Op dat moment is het goed om een stap terug te doen en niet te reageren op de gebeurtenis. Dit is geen gemakkelijke opgave. Een trigger brengt een fysieke reactie met zich mee, het kan voelen alsof er een wervelstorm door je heen raast. Desondanks is het van belang om stil te staan en niet in actie te komen. Het vraagt oefening om stil te staan bij de emoties die worden veroorzaakt als je getriggerd wordt. Misschien lukt het je niet meteen. Je bent dan in eerste instantie bewust maar nog onbekwaam. Het vraagt oefening om jezelf bewust bekwaam te maken op dit gebied.
Of het je nu wel of niet gelukt is om niet te reageren op hetgeen wat jou heeft getriggerd. Het is altijd  belangrijk om te reflecteren op de gebeurtenis.
Stel jezelf de volgende vragen:
Wat werd er in je geraakt?
Heeft deze pijn te maken met deze huidige situatie of raakt dit iets uit jouw kindertijd?

The people who trigger us to feel negative emotions are messengers. They are messengersfor the unhealed part of our being – Teal Swan

Als je in staat bent om dieper te kijken kom je er mogelijk achter dat je bang bent voor afwijzing. Je bent geneigd om mensen te pleasen en probeert alles keurig en correct te doen. Je bent geneigd om niet voor jezelf op te komen en het de ander naar de zin te maken. De onzichtbare beweegreden hierachter is dat je mogelijke afwijzing niet kunt verdragen. Je wilt aardig en leuk gevonden worden.
Als we nog een stapje dieper kijken kan het bijvoorbeeld zijn dat je als kind regelmatig bent afgewezen. Misschien waren je schoolresultaten niet goed genoeg of waren je ouders niet in staat om je genoeg bevestiging te geven. Of misschien was het veel subtieler. Met veel trots liet je een kunstwerk zien aan je vader en in zijn ogen zag je zijn afwezige blik.

Triggers en jouw persoonlijke waarden

Triggers vertellen je ook iets over jouw persoonlijke waarden. Persoonlijke waarden vertellen jou wat voor jou belangrijk in je leven is. Het is daarom heel handig om hierin inzicht te hebben. Het heeft te maken met waar jij voor staat in jouw leven. Enkele voorbeelden van persoonlijke waarden zijn: eerlijkheid, respect, rechtvaardigheid, begrip, idealisme, transparantie, levenslust etc.
Triggers hebben vaak betrekking op het ondermijnen van persoonlijke waarden die voor jou belangrijk zijn. Bijvoorbeeld eerlijkheid is van wezenlijk belang voor jou en je krijgt met iemand te maken die onwaarheden spreekt, dan zal dit jou triggeren.

Kortom triggers zijn dus belangrijke momenten voor ons. Als je er op de juiste manier mee omgaat kan het jou dieper in contact brengen met jezelf. Zo leer je jezelf beter kennen. Wanneer we in staat zijn op deze manier naar triggers te kijken kunnen we inzien dat het zinvolle gebeurtenissen zijn.

Spelen er op dit moment dingen in je leven waar je ondersteuning bij wenst? Neem dan vrijblijvend contact met mij op voor een kennismakingsgesprek.

Boekentip bij dit artikel: Denk als een monnik van Jay Shetty

Lees ook:

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Vragen?
Hallo, hoe kan ik je van dienst zijn?