Te veel verantwoordelijkheid nemen is stressvol. 2 tips om dit los te laten

Te veel verantwoordelijkheid nemen kan leiden tot stress en overbelasting.
Herken jij dit bij jezelf en vraag jij je af:
Waarom voel ik me toch zo verantwoordelijk voor alles en iedereen?

Waarom neem ik keer op keer de verantwoordelijkheden van de ander op mijn schouders?

Als deze vragen bij je spelen dan is dit artikel geschreven voor jou. Een groot verantwoordelijkheidsgevoel kan als een zware last voelen.
De oorzaak hiervoor ligt vaak in je kindertijd. In dit artikel lees je hoe een te groot verantwoordelijkheidsgevoel is ontstaan.

Ook krijg je 2 tips om de verantwoordelijkheid van anderen daar te laten waar die hoort.  Dit geeft jou ruimte om je te richten op je eigen levensgeluk. 

Een te groot verantwoordelijkheidsgevoel kan te maken hebben met het gezin waarin jij bent opgegroeid.

Te veel verantwoordelijkheid nemen: waar komt het vandaan?

Hoe ontstaat een te groot verantwoordelijkheidsgevoel eigenlijk?

In veel situaties heeft een té groot verantwoordelijkheidsgevoel te maken met het gezin waarin jij bent opgegroeid. Zo kan het zijn dat je bent opgegroeid in een gezin waar één of meer van de gezinsleden zijn/ haar verantwoordelijkheid niet nam.
Dit heeft met name een grote impact als het om je ouders gaat. Soms zijn er omstandigheden in het leven waardoor ouders niet capabel zijn om hun verantwoordelijkheid te nemen.
Het kan zijn dat je moeder ziek is en daardoor vooral met zichzelf bezig is. Of je vader heeft door zijn alcohol probleem geen oog voor jou.
Maar het kan ook spelen als je een broer of zus hebt met een beperking. Zij zijn immers ook niet in staat om de verantwoordelijkheid te nemen voor hun leven.

Verantwoordelijkheid dragen van en voor een ander

Maar wat gebeurd er als je ouders er niet voor je kunnen zijn en de verantwoordelijkheden niet kunnen dragen?
Je neemt dan als vanzelf bepaalde taken op je die niet bij jou horen. Onbewust wil je er als kind voor zorgen dat het goed gaat met je ouders.
Je bent bereid om hier veel voor te doen. Misschien is je moeder depressief en wil je dat je moeder zich beter voelt. Daardoor toon jij als kind niet meer jouw eigen emoties en is je focus om je moeder iets gelukkiger te maken.
Je eigen verdriet en problemen verberg je om je moeder niet nog eens extra te belasten.

Een ander voorbeeld kan zijn dat je te maken hebt gehad met een emotioneel onveilige vader (of moeder). Je wist nooit helemaal zeker hoe zijn pet stond.
Het ene moment was hij poeslief om het volgende moment uit zijn slof te schieten.
Doordat je als kind behoefte hebt aan veiligheid ben je je gaan aanpassen om zo goed mogelijk met deze situatie om te gaan.
Misschien heb je geprobeerd om je onzichtbaar te maken en heb je de behoefte aan liefde en bevestiging van je ouders weg gestopt.
Je bent extra je best gaan doen, op school deed je enorm je best om goede cijfers te halen. Omdat je wist dat dit een goede invloed had op het onberekende gedrag van je vader.

Als je ouders niet in staat waren om de verantwoordelijkheid te dragen dan zorgt dit dat je als kind het gat wat er valt opvult. Dit is een volledig onbewust proces. Mocht dit herkenbaar voor je zijn dan is het zinvol om er meer over te lezen. Het boek de Fontein van Els van Steijn kan je inzicht verschaffen.

De gevolgen van te veel verantwoordelijkheid nemen

Teveel verantwoordelijkheden op de schouders van het jonge kind heeft kan negatieve effecten hebben voor de toekomst van dit kind.
Als een kind te lang verantwoordelijkheden draagt die niet passend zijn bij zijn/ haar leeftijd kan het kind geparentificeerd raken.
Parentificatie is een term uit de psychologie en verwijst naar een situatie waarin een kind de rol van een volwassene op zich neemt. Als jij hier iets in herkent kan het zinvol zijn om je verder te verdiepen in het onderwerp parentificatie. Ik raad je het boek ‘Te vroeg volwassen van Marinka Kamphuis’ aan.

Hieronder lees je enkele gevolgen van te veel verantwoordelijkheid dragen als kind:

1. Kindertijd overslaan:
Te veel verantwoordelijkheid kan ervoor zorgen dat een kind zijn of haar kindertijd moet overslaan. Doordat één van de ouders (of beide) niet in staat is om de volwassen taken uit te voeren pakt het kind dit vaak op.
Daarnaast gaat het kind in veel gevallen zorgen voor de ouder. Het kind wil vanuit loyaliteit namelijk dat het goed gaat met zijn/ haar ouders.
Hierdoor mist het kind de kans om gewoon kind te zijn, te spelen en een te genieten van een zorgeloze jeugd.

2. Stress en angst:
Overmatige verantwoordelijkheid kan leiden tot stress en angst bij een kind en ook op latere leeftijd. Er ligt simpelweg teveel op het bordje van het kind. Dit voelt overweldigend en kan angsten oproepen.

3. Identiteitsvorming:
Teveel aan verantwoordelijkheid in de jeugd kan ervoor zorgen dat het kind geen ruimte ervaart bij het ontdekken wie hij/ zij daadwerkelijk is. Op deze manier weet het kind niet goed wie hij/ zij is. Hierdoor wordt het op latere leeftijd moeilijker om erachter te komen wat hij/ zij precies wilt in het leven. Ook identiteitsvraagstukken komen soms om de hoek kijken. Er spelen vragen zoals:
Wie ben ik eigenlijk?
Wat is belangrijk voor mij?
Waar liggen mijn grenzen?

4. Rolomkering:
Wanneer langdurig teveel verantwoordelijkheid bij het kind ligt bestaat de kans op rolomkering. Hierbij neemt het kind verantwoordelijkheden op zich die bij de ouders horen. Daarbij kan het ook zijn dat het kind voor de ouders gaat zorgen. Dit zorgt voor een ongezonde dynamiek. We spreken hierbij van Parentificatie.

Voorbeelden van verantwoordelijkheden die niet bij een kind horen:

  • Opvoeden van broertjes of zusjes
  • Functioneren als emotionele steunpilaar voor de problemen van ouders
  • Financiële verantwoordelijkheden
  • Als het kind niet zorgt voor het avondeten komt er niets op tafel
  • Te grote huishoudelijke taken die niet passend zijn bij de leeftijd van het kind
  • Verantwoordelijkheid voor de gemoedstoestand van de ouders

2 Tips om je minder verantwoordelijk te voelen

1. Bij de ander laten wat van de ander is

Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Zodra je opmerkt dat je geneigd bent om verantwoordelijkheden van de ander naar je toe te trekken kun je de volgende vragen aan jezelf stellen:
Wiens zaken zijn dit?

Zijn dit mijn zaken?
Zijn dit andermans zaken?
Of, zijn dit god’s (of het universum/ kosmos) zaken?

Door deze vragen aan jezelf te stellen krijg je helder wat van jouw en wat van de ander is.
Dit is de wijsheid die Byron Katie omschrijft in haar een van haar boeken. Absoluut een aanrader om te lezen.

2. Affirmatie

Spreek regelmatig hardop of in jezelf de volgende zin uit:

Iedereen is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen leven

Het is een simpele zin maar er zit zoveel kracht in verscholen. Door deze zin iedere dag te herhalen zul je gaan merken dat het je steeds makkelijker afgaat om de verantwoordelijkheden van de ander bij de ander te laten.
Ook als dit betekent dat de ander iets doet waarvan jij ziet dat het niet goed voor hem/ haar is.
Iedereen heeft het recht om zijn eigen beslissingen te maken en hiervoor de verantwoordelijkheden te dragen. Het leven is om te leren.
Op het moment dat jij de verantwoordelijkheid neemt voor een ander dan ontneem je de ander de kans om te leren. Leren gaat over persoonlijke groeien en ontwikkeling.

Kan ik iets voor je betekenen?

Je hebt niet voor niets dit artikel gelezen. Misschien voel jij je niet gelukkig en wil je meer halen uit je leven.
Soms komen we er zelf niet goed meer uit. Het kan dan behulpzaam zijn om hulp in te schakelen.

Ik help je graag verder! Lees hieronder wat ik je aan te beiden hebben.

Online coaching

Online coaching is een krachtig hulpmiddel op jouw weg naar geluk en heling. In de online sessies gaan we de diepte in. We gaan samen de ongelukkige gevoelens onderzoeken om deze vervolgens blijvend te transformeren. Het resultaat is dat jij lichter en blijer door het leven gaat.
We gaan opzoek naar jouw negatieve gedachten en overtuigingen en vervolgens gaan we deze samen ombuigen naar meer positiviteit. Tevens gaan we werken met een krachtige oefening waarin we jouw droomleven gaan visualiseren. Daarbij maken we inzichtelijk wat jouw in de weg staat en wat jouw hulpbronnen zijn. Dit ga je vervolgens in de dagelijkse praktijk brengen. Kortom, het is een proces van bewustwording.
Bovenstaande omschrijvingen van oefeningen is slechts een greep uit de vele methodes die ik gebruik. We kijken vooral samen naar wat jij nodig hebt op een bepaald moment. En daar stemmen we de oefeningen op af.
Altijd in samenspraak met jou.
Ben jij klaar voor deze mooie reis? Ik hoop dat jij jezelf het geluk en de vreugde gunt in je leven, je bent het namelijk zo ontzettend waard.
Ik hoor je graag, je bent welkom!

1 op 1 retraite Tenerife

Lichter en zorgelozer leven, daar besteden we aandacht an tijdens de retraite op Tenerife. Mijn 1 op 1 retraite op Tenerife is dé perfecte manier om jouw proces naar een gelukkig leven te versnellen.
Doordat jij écht even afstand neemt van alles en iedereen kun jij je volledig focussen op jouw persoonlijke groei en jouw levensgeluk.
Deze retraite gaat er ook voor zorgen dat jij weer helemaal in verbinding komt te staan met jezelf.
Je gaat verlangzamen en verstillen. Zo ontstaat er weer opnieuw ruimte. Deze ruimte wordt gevuld met eigen liefde, nieuwe inzichten en zelfvertrouwen.
De inzichten die je opdoet komen rechtstreeks vanuit je hart en intuïtie.
Samen maken we ruimte voor jouw innerlijke wijsheid.
Heeft dit je interesse gewekt? Neem dan contact met mij op voor verdere informatie.
Je bent meer dan welkom op het prachtige eiland Tenerife in het authentieke dorpje aan de zee Puertito de Guimar.

Tot slot

* Ik zou het leuk vinden als je mij in een reactie laat weten wat je van dit artikel vond. Jou mening is belangrijk voor mij.

* Vond je het artikel waardevol? Ik zou het super tof vinden als je mijn artikel zou willen delen.

* Foutje gezien? Mail mij. Ik ben je dankbaar. 

Misschien vindt je onderstaande artikelen ook interessant:

Maak jij je veel zorgen? 3 tips om je minder zorgen te maken + een oefening

Leven met the flow. 4 tips om flow te bereiken in je leven

Een baaldag omvormen tot iets positiefs. 5 praktische tips

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Vragen?
Hallo, hoe kan ik je van dienst zijn?