Schaamte: 4 stappen naar zelfacceptatie en eigen liefde

Wist je dat gevoelens een energetische frequentie hebben. Gevoelens met een hoge frequentie zijn liefde, vrede en plezier (500 tot 700 hertz). Schuld, schaamte en lusteloosheid resoneren op de laagste frequentie (50 tot 20 hertz)
Gelijkgestemde energie trekt elkaar aan. Als je gevoelens ervaart met een hoge frequentie trek je als een magneet vanzelf deze positieve energie aan en vice versa. De gevoelens worden aangeduid met de eenheid hertz. Hertz geeft het aantal trillingen aan per seconden. Gevoelens zijn energie en gevoelens trillen op een bepaalde hoogte (hertz frequentie)  

Energie in beweging

Gevoelens zijn dynamisch, constant in beweging. Dat maakt het leven ook zo interessant en boeiend. Het liefst willen we een leven lijden in een constante hoge energie frequentie waarin we alleen maar fijne gevoelens ervaren. Alleen zo zitten wij mensen niet in elkaar.
We kunnen een breed scala aan emoties ervaren, soms zijn dat prettige emoties en soms minder prettige emoties. Onthoud, er is geen goed of fout. Emoties zijn energie. Energie in motion of energie in beweging. 
Je hoeft deze emoties niet weg te duwen of vast te houden. Je mag ze gewoon ervaren en erbij aanwezig zijn. Open jezelf voor alle emoties die gevoeld en ervaren willen worden. Door er volledig open voor te staan laten de gevoelens jou los en maken deze gevoelens weer plaats voor nieuwe (positievere) gevoelens.

Stel jezelf eens de volgende vraag; Ben ik goed in het benoemen van de emoties die ik ervaar?

Er zijn honderden verschillende emoties op te noemen naast de vier basis emoties (angst, verdriet, boos, blij). Hoe beter jij bent in het specifiek benoemen van je emoties hoe makkelijker je met deze emoties kunt omgaan.

4 stappen naar zelfacceptatie en eigen liefde

Laten we eens kijken naar de emotie die als laagst scoort op de energetische frequentie schaal. De emotie van schaamte. Als je schaamte ervaart dan keur je iets af in jezelf of van de ander. Schaamte kun je op vele verschillende gebieden ervaren, voor iedereen is dat persoonlijk. Je kunt je bijvoorbeeld schamen omdat je jezelf lui vind, te veel eet of kampt met een verslaving. Je kunt je schamen voor bepaalde karaktereigenschappen zoals jaloezie, agressie, egoïsme of gierigheid. Of je kunt je schamen voor een ander zoals bijvoorbeeld je moeder, vader, partner of kind.
Wat het ook is waar je je voor schaamt, het gevoel is bij iedereen hetzelfde. Schaamte zorgt ervoor dat we iets verborgen willen houden. Maar onze rode blos op onze wangen of rode vlekken in onze nek verraden vaak onze gevoelens van schaamte.
Hoe kunnen we stap voor stap omgaan met deze gevoelens:

  1. Benoem wat je voelt. Dus in het geval van schaamte benoem je ‘ik schaam me voor ….’
  2. Sta jezelf toe je ervaring te hebben
  3. Zeg JA tegen jezelf en de emotie
  4. Schenk jezelf vriendelijk begrip

Schaamte gevoel volledig ervaren

Van nature willen we weg van onprettige emoties, we verzetten ons tegen de ervaring (de emotie), we veroordelen de emotie of willen het controleren of manipuleren. Zodra we dit doen blijft de emotie aan ons ‘kleven’. Het is van wezenlijk belang om de emotie volledig te ervaren. Dit kan een grote uitdaging zijn omdat we vaak niet geleerd hebben om emoties daadwerkelijk te voelen en te ervaren. Het is heel normaal om gevoelens te omzeilen door het nemen van een anti depressie pil, sporten in de sportschool, afleiding te zoeken door het kijken van netflix etc. etc.
Stap 2 gaat over het stil staan bij je emotie, je emotie kun je voelen in je lichaam. Onderzoek waar je je emotie voelt. Bij mij persoonlijk zijn mijn emoties vaak voelbaar in mijn keel. Mogelijk voel jij de emotie in je hart of in je buik. Zodra jij door hebt waar de emotie voelbaar is, sluit dan je ogen en ga met al je aandacht naar de plek waar jij je emotie voelt. Op deze manier open je jezelf voor je gevoel. Op deze manier zeg je JA tegen jezelf en je emotie. JA zeggen tegen jezelf betekend ook dat je jezelf helemaal aanvaard en accepteert zoals je bent met alle emoties die zich aandienen.
Als je je daadwerkelijk durft te openen voor je gevoelens zal het gevoel zacht en vriendelijk worden.
De laatste stap is om jezelf vriendelijk begrip te schenken. We willen vaak dat anderen mensen ons begrijpen, maar je eigen begrip heelt je het meest. Het is een liefdevolle daad die je jezelf kunt geven.


Heb begrip voor je gevoelens van schaamte of welke gevoelens dan ook. Je zult merken dat je hierdoor meer liefde voor jezelf gaat ervaren.

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Het boek van Brene Brown, de kracht van kwetsbaarheid, geeft je handvatten om met schaamte om te gaan. 

Misschien brengt het lezen van dit artikel herkenning? Heb je behoefte aan ondersteuning en begeleiding. Neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Vragen?
Hallo, hoe kan ik je van dienst zijn?