Patronen doorbreken in de liefde: neem nu de eerste stap

www.moeiteloosleven.com

Hoe doorbreek ik een destructief patroon in mijn relatie(s)? Dit is een vraag die ik regelmatig krijg tijdens de coaching sessies. Dus reden genoeg om hierover een artikel te publiceren.

Iedere liefdesrelatie kent patronen.
Een patroon is herhaaldelijk gedrag tussen twee mensen binnen een relatie.
Belangrijk om hierbij te vermelden is dat dit natuurlijk ook om een positief patroon gaan.
Maar misschien ben jij op deze website terecht gekomen omdat je in een patroon zit waar je ongelukkig in bent.
Dan ben je hier op de juiste plek!
In dit artikel lees je over het ontstaan van patronen.
De reden waarom pijn in je liefdesleven een uitnodiging is tot zelfonderzoek. En als laatste hoe je een negatief patroon kunt doorbreken.

Patronen in liefdesrelaties vinden hun oorsprong in onze jeugd.

Het ontstaan van patronen

 

Patronen in liefdesrelaties vinden vaak hun oorsprong in onze jeugd.
Onze eerste ervaringen in ons leven zijn van grote invloed op hoe we ons later in romantische relaties gedragen. De ervaringen met onze eerste hechtingsfiguren (ouders of verzorgers) zorgen voor een bepaalde hechtingsstijl.
Mensen met een veilige hechtingsstijl hebben over het algemeen vertrouwen in relaties en kunnen gemakkelijker intimiteit en nabijheid ervaren. Aan de andere kant kunnen mensen met een onveilige hechtingsstijl patronen van angst en vermijding laten zien in hun liefdesrelaties.

Wil jij je hierin verdiepen? Dan verwijs ik je naar het onderstaande artikel: 

Bindingsangst: de 6 kenmerken van bindingsangst

Patronen zijn je uitnodiging voor zelfonderzoek

Persoonlijk geloof ik dat (liefdes)relaties op ons pad komen voor groei en ontwikkeling. Op het moment dat we herhaaldelijk moeilijke en pijnlijke situaties meemaken zijn we genoodzaakt om op onderzoek uit te gaan.
Het onderzoek naar de oorsprong van deze patronen. Hier begint het onderzoek naar jezelf. Wie ben je? Wat zijn je onbewuste patronen? Wanneer  en hoe zijn deze patronen ontstaan?

De patronen in je liefdesrelatie(s) dienen als een (spirituele)les. Alle pijn die verborgen is mag naar de oppervlakte komen.
Van het donker naar het licht.
En deze lessen kunnen heftig en pijnlijk zijn. 

De patronen in je liefdesrelatie(s) dienen als een (spirituele)les.
Alle pijn die verborgen is mag naar de oppervlakte komen.

Het is zinvol om dit proces aan te gaan samen met een coach of therapeut. Wij mensen hebben veelal blinde vlekken. En zeker als het gaat om oude patronen en pijn uit onze jeugd.
We hebben innerlijk kind verwondingen opgelopen. In mijn coachingsessies help ik jouw om oude pijn te doorvoelen. Van de schaduw naar het licht. Door dit te doen ben je in staat om de oude pijn te transformeren en los te laten zodat het geen invloed meer heeft op je huidige leven.
Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met mij op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. 

Is dit nog een stapje te ver voor jouw dan verwijs ik je hieronder naar mijn artikelen over het innerlijk kind. Dit geeft je handvatten in het proces van zelfonderzoek en bewustwording.

Lees verder:

Innerlijk kind, zo kom je erachter of je een innerlijk kind wond hebt
Innerlijk kind, 5 stappen naar heling
Innerlijk kind, 2 praktische oefeningen om innerlijk kind pijn te helen

Mijn persoonlijke ervaring

Persoonlijk heb ik ook verschillende lessen mogen leren in liefdesrelaties. Die lessen waren pijnlijk maar als ik er nu, vele jaren later, op terug kijk kan ik er grote dankbaarheid voor voelen. Het was het begin van mijn persoonlijke zoektocht naar liefdesgeluk.
Mijn eerste mannelijke hechtingsfiguur was mijn vader. Mijn vader is een vriendelijke man maar emotioneel afwezige. Hij kwam op mij over als terughoudend en gereserveerd. Toen mijn ouders gingen scheiden toen ik 13 jaar was ontstond er meer afstand.
Op sommige momenten was hij aanwezig in mijn leven om vervolgens weer een langere periode afwezig te zijn. Hij zocht geen contact en toonde geen belangstelling. Diep van binnen wist ik dat hij om mij gaf. Maar helaas was hij niet in staat om hier uiting aan te geven. Het gevolg was dat ik ervaarde dat liefde en aandacht niet constant was maar onzeker en in bepaalde zin onbetrouwbaar. Het ene moment was het er wel en het andere moment niet.

De gevolgen op latere leeftijd

Op latere leeftijd voelde ik mij (onbewust) aangetrokken tot dit soort type man. Op mysterieuze wijze trok ik keer op keer hetzelfde type man aan. De man die mij wel zag zitten maar niet in staat was om dit te uiten. Of de man die mij de ene keer wel zag staan en het volgende moment niet. Dit was een zeer pijnlijk patroon. Ik verlangde naar betrouwbare en verbindende liefde maar keer op keer viel ik terug in hetzelfde patroon.
De man die mij die betrouwbare liefde niet kon geven.
Toch bleef ik langere tijd hangen in dit soort relaties.
Ik hoopte dat de desbetreffende man, ooit op een dag, wel in staat was om de liefde te geven. En zo bleef ik wachten, hopen, wachten en hopen.
Je kunt je voorstellen dat dit geen geluk met zich meebrengt maar het tegenovergestelde teweeg brengt.
Soms speelde dit patroon zich af bij dezelfde partner. En als ik dan wel de moed en de kracht had om de relatie te verbreken dan kwam er een nieuwe partner maar het patroon bleef.

Tot inzicht komen

Dit pijnlijke patroon heeft mij enorm veel inzichten gebracht. Op het moment dat de les nog niet is geleerd dan zal het op een later moment terug komen in je leven. Net zolang tot de les is geleerd.
Pijnlijk misschien maar tegelijkertijd mooi.
Want op een gegeven moment kun je er niet meer omheen. En zet je alles op alles om het patroon te veranderen. En dat is waarom jij dit artikel nu aan het lezen bent.
Je wilt het patroon doorbreken. En als je daartoe in staat bent zul je een ander type partner gaan aantrekken. Iemand die jouw kan geven wat jij nodig hebt. 

 

Op het moment dat de les nog niet is geleerd dan zal het op een later moment in je leven terug komen. Net zolang tot de les is geleerd.

Het doorbreken van een destructief patroon

Hoewel het patroon lang gelden in je jeugd is ontstaan is het belangrijk om te weten dat je het absoluut nog kan veranderen.
Er zijn je veel mensen voor gegaan. Zij hebben de patronen uit hun jeugd doorbroken en ervaren nu geluk in de liefde.
Zoals je hebt kunnen lezen heb ik ook mijn patroon kunnen doorbreken.
Het resultaat is dat ik nu een fijne, stabiele en respectvolle liefdesrelatie heb.
Dit is wat ik jouw ook gun! Daarom geef ik je hieronder 2 stappen om een begin te maken met het doorbreken van het patroon. 

Patroon doorbreken: twee stappen om mee te beginnen
  1. Schrijfopdracht

Door het schrijven van jouw persoonlijke verhaal heb jij goud in handen

Om een patroon zichtbaar te maken is zelfonderzoek noodzakelijk

Maar hoe begin je aan zelfonderzoek? Heel concreet en praktisch, je pakt pen en papier en begin te schrijven.
Schrijf over je liefdesrelaties.
Neem hierbij alle relaties mee. Dus ook de meest prille relaties. De verkering op de basisschool. Je eerste verliefdheid. De eerste kus etc.
Schrijf alles op wat er in je op komt. Het is niet erg als je spelfouten maakt. Het gaat er namelijk om dat jij je herinneringen opfrist.
Waarschijnlijk gaat dit behoorlijk wat tijd in beslag nemen. Onthoud dan dat het niet van vandaag op morgen af hoeft te zijn. Neem de tijd voor jouw persoonlijke stuk.
Misschien doe je er maanden over. Wellicht werkt het voor jou heel goed om af en toe enkele zinnen op te schrijven en het dan weer een tijdje te laten rusten.
Ontdek wat voor jouw werkt. Er is geen goed of fout bij deze oefening.
Na het schrijven van jouw persoonlijke stuk heb jij de sleutel in handen waarmee je de deur naar jouw onbewust patroon opent.
Door het schrijven van jouw persoonlijke verhaal heb jij goud in handen

2. Lees en herlees jouw verhaal

Nu is het moment aangebroken om je verhaal te lezen. Neem hier rustig de tijd voor. Leg het dan weer een tijdje weg. En lees het na een aantal weken opnieuw. Als je open en eerlijk bent geweest naar jezelf in de geschreven tekst ga je merken dat je een patroon ziet binnen alle liefdesrelaties die je hebt gehad. Zelf de meest prille liefdesrelaties.
En dit is het goud wat jij uit jouw persoonlijk geschreven stuk gaat halen.
Je ziet namelijk welke terugkerende patronen je hebt.
Hiermee ben jij je bewust geworden en kun je aan de slag met het doorbreken van je patroon. 

Ik wens je veel succes en inzicht. Je bent op de goede weg. 

Heb jij behoefte aan ondersteuning bij het doorbreken van destructieve relatie patronen? Neem vrijblijvend contact met mij op voor een kennismakingsgesprek. 

Ben jij een luisteraar in plaats van een lezer? Hieronder kun je luisteren naar de bovengenoemde tekst in de podcast van Moeiteloos Leven.

Boekentip: Liefdesbang van Hannah Cuppen

Liefdesbang van Hannah Cuppen laat zien hoe je je hart kunt openen voor jezelf en daarna voor de ander, hoe liefde zo een eerlijke kans krijgt, zonder verlatings- of bindingsangst.

Wil je graag een relatie maar trekt de ander zich steeds terug? Heb je alles op orde maar gaat het steeds mis in de liefde? Of heb je de neiging de ander op afstand te houden als die voor jou wil gaan? Mis je in je relatie de intimiteit? In Liefdesbang legt Hannah Cuppen uit dat dit allemaal met verlatings- en bindingsangst te maken heeft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Vragen?
Hallo, hoe kan ik je van dienst zijn?