Overgave spiritueel: van controle naar overgave in 5 stappen

‘Waarom wil ik altijd de controle hebben?’
‘Hoe kan ik leren loslaten?’
‘Wat betekend leven in overgave?’

‘Hoe werkt overgave spiritueel?’
Spelen deze vragen in jou gedachten? Dan zit je hier goed.
Door overgave laat je de controle en weerstand los en brengt het je bevrijding en verlichting. In dit artikel vertel ik je wat overgave spiritueel precies is. Daarna geef ik je 5 praktische stappen naar overgave.

 

Overgave is een proces van loslaten, acceptatie en omarmen van wat er is.

 

De betekenis van overgave spiritueel

Spirituele overgave gaat over het opgeven van de behoefte aan controle, weerstand en het loslaten van het ego. Het is een veelomvattend geloof dat alles wat er gebeurd precies het juiste is (ook als dat niet is wat je op dat moment wil of wenst)
Er is diepe verbinding en vertrouwen in iets dat groter is dan jijzelf. Het gaat vaak hand in hand met het vertrouwen in een hogere macht, het universum, het goddelijke of een diepere spirituele waarheid.
Door spirituele overgave stel je jezelf open voor het onbekende.
H
et onbekende roept vaak angst en daardoor weerstand op. Door overgave sta jij jezelf toe om geleid te worden door een wijsheid, iets dat groter is dan jijzelf.

Overgave spiritueel versus opgeven

Soms wordt overgave in verband gebracht met opgeven of het bijltje erbij neerleggen. “Het gaat mij toch nooit lukken” of “waarom moet mij dit weer gebeuren” kunnen gedachten die erin sluipen als je het opgeeft.
En ik kan je vertellen, dat is goed nieuws! Je bent namelijk een stapje dichterbij spirituele overgave. Verderop in dit artikel lees je de praktische stappen die je kunt zetten naar spirituele overgave.

Moeilijke situaties dienen jou persoonlijke groei

Als je in staat bent om te leven in overgave dan weet je dat het leven jouw dient. Dat de moeilijke situaties in je leven jouw op een dieper niveau dienen. Het brengt je namelijk tot persoonlijke groei en bewustwording. In de moeilijkste situaties zit goud verborgen. Het geeft je informatie en brengt je dichterbij bewustwording.

Eckhart Tolle omschreef het mooi in zijn boek de kracht van het NU: in je diepste pijn ben je het dichtbij verlichting (vrij vertaald)

Strijden tegen wat is 

Overgave is een dus een proces van loslaten, acceptatie en omarmen van wat er is. Dit makkelijker gezegd dan gedaan.
Het is mens eigen om te strijden tegen situaties die we niet willen. We gaan in gevecht en willen dat het anders is dan dat het is. In sommige situaties is daar niets mis mee. Echter, als het gaat om een situatie die buiten je invloedssfeer ligt dan kost het onnodig veel energie. 

In plaats daarvan zou je kunnen overwegen om het ‘probleem’ of hetgeen waar je tegen strijd los te laten in volledige overgave.

Geloof

Overgave is een begrip dat in verband wordt gebracht met overgave aan de omstandigheden, aan het leven of aan een hogere macht. 
Misschien ben je bekend met het begrip hogere macht. Of misschien klinkt dit je vreemd in de oren. 

‘Wie is dan die macht groter dan mij’ zul je je wellicht afvragen. 

Een hogere macht is persoonlijk, het kan het universum zijn, de bron, god of welke naam jij er maar aan wilt geven.
Om in echte overgave te komen is het essentieel dat je ergens in gelooft. In iets dat groter is dan jij en de mensheid in het algeheel.

De positieve uitwerking van overgave spiritueel

Het is belangrijk op te beseffen dat overgave geen teken van zwakte is, maar eerder een daad van moed.
Als jij zo moedig bent om je wil en leven over te geven aan een hogere macht dan ga je daar de volgende positieve effecten van ondervinden:

 1. Innerlijke vrede: Door spirituele overgave kun je een diep gevoel van vrede ervaren. Het loslaten en vertrouwen in een hogere macht zorgt voor het afnemen van angst en stress over de onzekerheden van het leven.
 2. De behoefte aan controle neemt af: Spirituele overgave zorgt ervoor dat je de controle over situaties makkelijker kan loslaten. Dit kan leiden tot een gevoel van opluchting omdat je erkent dat sommige dingen buiten je controle ligt
 3. Veerkracht: Door je over te geven aan een hogere macht of het universum ben je beter in staat om te gaan met tegenslagen. Je gaat geloven dat er een hoger doel is achter de moeilijkheden.
  Minder angst voor de dood: Soms kan spirituele overgave ook helpen bij het verminderen van angst voor de dood.
 4. Acceptatie: Spirituele overgave zorgt voor een volledige acceptatie van het huidige moment. Het gevolg hiervan is een grotere waardering voor de schoonheid van het leven. Ook zul je intenser van elk moment kunnen genieten. 
 5. Bevrijding: Loslaten en je overgeven aan een hogere macht kan helpen bij het loslaten van negatieve emoties zoals wrok, jaloezie en boosheid. Hierdoor je je lichter en bevrijd voelen.

De blauwdruk van de ziel

Hiervoor besprak ik dat het essentieel is om ergens in te geloven om tot overgave te komen.
Het geloof in jouw persoonlijke blauwdruk kan ook helpend zijn om tot overgave te komen.

In het kort, de blauwdruk is een concept van je ziel over hoe je leven zal gaan verlopen. Voordat de ziel incarneert kiest deze een bepaalde levensloop.
Ofwel en bepaald plan.  De ziel kiest ervoor waar hij incarneert, op welke plek, bij welke ouders, in welk lichaam etc.
Dit doet de ziel omdat deze het leven op aarde wil ervaren in fysieke vorm. De fysieke vorm is het menselijk lichaam.
De ziel heeft het leven op aarde gekozen om zichzelf te ontwikkelen en te groeien. En dit kan alleen doordat de ziel bepaalde (moeilijke) gebeurtenissen mee maakt in het leven. Juist de moeilijkste gebeurtenissen zorgen voor groei.

De blauwdruk is een concept van je ziel over hoe je leven zal gaan verlopen.

5 stappen naar overgave

We zijn aangekomen bij de vraag waar het allemaal om draait: overgave, hoe dat ik dat precies?
Hieronder een aantal praktische stappen

 1. Bewustwording
  Het begint allemaal met bewustwording. Neem de tijd om jezelf te observeren en te herkennen wanneer je weerstand voelt tegen bepaalde situaties of gebeurtenissen. Merk op welke gedachten en emoties naar boven komen en hoe je lichaam reageert. Bewustwording is de eerste stap naar verandering.
 2. Acceptatie
  Acceptatie is een essentieel onderdeel van overgave. Het betekent niet dat je het eens bent met wat er gebeurt, maar eerder dat je bereid bent om het te erkennen en te aanvaarden. Dit kan moeilijk zijn, vooral als de omstandigheden uitdagend zijn, maar het helpt je om jezelf los te maken van verzet en innerlijke strijd.
 3. Loslaten van controle
  Een belangrijk aspect van overgave is het loslaten van de behoefte om alles onder controle te hebben. Besef dat er veel dingen zijn die buiten onze controle liggen en dat het vasthouden aan controle vaak leidt tot stress en frustratie. Leer vertrouwen te hebben in het universum en in jezelf.Een hulpmiddel bij het loslaten van controle is het volgende gebed (bron: Norwoord groep)

  Niets, absoluut niets, gebeurd in de hogere machtswereld bij vergissing
  Zolang ik het leven niet volledig neem zoals het zich aandient kan ik niet gelukkig zijn
  Ik moet mij niet zozeer blindstaren op wat er zonodig in de wereld moet veranderen
  Maar mij juist concentreren op wat er in mezelf en mijn geesteshouding zou kunnen veranderen 

 4. Geloof
  Geloof en overgave zijn sterk met elkaar verbonden. Als jij tot in jouw diepste gelooft dat er een groter plan is voor jouw leven dan kun jij je overgeven aan alles wat er in jouw leven voordoet.
  Je weet namelijk dat niets voor niets gebeurd.
 5. Vertrouwen
  Vertrouwen is een sleutelwoord als het gaat om overgave. Vertrouw erop dat het leven je geeft wat je nodig hebt, zelfs als de uitkomst anders is dan je had gehoopt. Geloof in je eigen veerkracht en vermogen om met uitdagingen om te gaan. Vertrouwen brengt rust en vrede in je hart.

Alles wat voor jou bedoeld is in je leven kan je niet mislopen. Het staat geschreven in de sterren.

Gratis kennismaken?

Ik hoop dat dit artikel je inzichten en handvatten heeft gegeven om tot overgave te komen. Zoek jij extra ondersteuning en hulp op dit gebied? Mogelijk kan ik je verder helpen. Neem contact met mij op voor een kosteloos kennismakingsgesprek van 30 minuten.
Ook als je vast loopt op andere punten in je leven kun je bij mij terecht. Je bent welkom.

Lees ook deze artikelen: 

Bang om nooit meer een relatie te krijgen? Met deze tips kun je daarmee omgaan
Wil jij je leven veranderen? Deze 8 tips gaan je helpen
Familieopstellingen: hoe je het kunt gebruiken om te helen

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Vragen?
Hallo, hoe kan ik je van dienst zijn?