Overgave de sleutel tot bevrijding

Leven in overgave! Wat is jouw eerste gedachten als je deze zin leest? Geeft het woord overgave je een positief of negatief gevoel?
In dit artikel lees je over hoe je je kunt berusten in een situatie. Je krijgt hierbij een aantal hulpmiddelen aangereikt. Zodra het je lukt om te berusten in een situatie zal dit vrede en gemoedsrust in je leven brengen.

Menselijk verlangen en onze wilskracht

Wij mensen hebben verlangens, wensen en een sterke wilskracht.
Wilskracht geeft ons kracht en vermogen om dingen te bereiken. Hierdoor zijn we in staat om een besluit te nemen en door te zetten ondanks moeilijkheden op ons pad. Het is letterlijk de kracht om iets te willen. Het zijn positieve eigenschappen om volhardend en vastbesloten te zijn.
Tegelijkertijd kan het ons soms flink in de weg zitten. Soms lijkt iets maar niet te lukken. De deur lijkt op slot te blijven ondanks alle energie die we erin stoppen. Dit kan op langere termijn zorgen voor een wanhopig en moedeloos gevoel.
Soms denken we dat we iets willen en blijven we hier star aan vast houden terwijl het leven, het universum, god (of welk woord je er maar aan wilt geven) een ander (mooier) plan voor ons in petto heeft.

 

Soms is loslaten veel krachtiger dan verdedigen of vasthouden – Eckhart Tolle

Bekijk je situatie als een toeschouwer. Een krachtig hulpmiddel.

Door onze wilskracht hebben we ons vastgebeten aan een bepaald plan en doel. We kunnen gaan denken dat als we bereiken wat we willen dat ons gelukkig(er) gaat maken.
Als het ons vervolgens niet lukt geeft ons dit gevoelens van frustratie en machteloosheid. Zodra deze gevoelens te lang aanhouden kunnen we ons zelfs ongelukkig gaan voelen.
Als je dat moment bereikt is het tijd om anders te gaan kijken naar de situatie.
Ten eerste is het van belang om te erkennen dat ondanks al je inspanningen je (nog) niet bereikt wat je wilt.
Probeer dan vervolgens figuurlijk een stap terug te doen.
Bekijk de situatie eens vanaf een ander perspectief.  
Stap hierbij even uit je ‘ik perspectief’. Je gaat een ander waarnemingspositie aannemen.
Ga als het ware eens boven de situatie hangen.
Dit kun je doen door simpelweg uit te zoomen. Visualiseer alsof je wordt meegevoerd door een luchtballon naar boven.
Je stijgt op, eerst enkele meters en langzaam steeds verder en verder. Kijk naar beneden en zie jezelf in de huidige situatie. Kijk ernaar als toeschouwer, zonder oordeel en zonder gevoelens. Je ziet alles gebeuren maar je vindt er niets van. Laat het beeld nu breder worden, betrek het verleden en de toekomst erbij.
Het is alsof je naar een film kijkt van je eigen leven maar dan bezien vanuit een ander perspectief. Je gaat hierbij de situatie zo objectief mogelijk aanschouwen.
Stel jezelf de volgende vragen:
Wat speelt zich daar af beneden? Wat zie je? Wat hoor je? Beschrijf dit zo objectief mogelijk.
Welk advies zou je de persoon die je waarneemt geven?
Door dit te doen ga je met andere ogen naar de situatie kijken en wordt je flexibeler. En hierdoor ben je indirect makkelijker instaat om je over te geven aan de huidige situatie.

Er ligt iets beters in het verschiet

Een tweede hulpmiddel is om je bescheiden en nederig op stellen naar het leven toe. Door te vertrouwen dat het leven het beste met jou voorheeft kun je een bepaalde situatie makkelijker aanvaarden.
Als een deur gesloten voor jou blijft betekend dit dat dit niet jou weg en pad is. Het betekend ook dat er iets beters voor jou in het verschiet ligt. Iets wat in overeenstemming is met jou blauwdruk. Alles wat voor jou bedoeld is in je leven komt vroeg of laat naar je toe.
Je hoeft daar geen moeite voor te doen, het komt vanzelf op je pad. Jou naam staat erop beschreven, het is speciaal voor jou bedoeld.
Misschien duurt het langer dan dat je wenst. Bedenk dan dat er nog mooie en belangrijke lessen zijn die je mag leren voordat je ontvangt wat van jou is. Dit kan bijvoorbeeld een les zijn in geduld of een les in het versterken van je eigenliefde of authenticiteit. Weet jij welke les er voor jou verscholen zit in het niet direct krijgen wat je wilt en verlangt?

Alles wat voor jou bedoeld is staat in de sterren geschreven.

De zachte kracht van overgave

Mijn wens voor jou is dat je gaat meestromen met het leven en de rust ervaart die overgave je brengt. Overgave draagt een verborgen schat met zich mee, namelijk gemoedsrust. Jou gemoedrust is hoog goed. Gemoedsrust zorgt ervoor dat je gelukkiger in het leven staat doordat je kalmte, sereniteit en vrede ervaart. Gemoedsrust kunnen we ook wel zielsrust noemen. Je stroomt zonder verzet en in vertrouwen mee met het hogere plan voor jou leven. Zo leef je jou unieke blauwdruk.

Gemoedsrust is zielenrust of zielsrust

Laat je dus meedrijven met de stroom van het leven, dit is de les in overgave. Op het moment dat je de uitkomst kunt loslaten, in grote of kleine situaties ben je bevrijd.  

Wil je ondersteuning bij het proces van overgave. Neem dan vrijblijvend contact met mij op voor een kennismakingsgesprek.

Misschien vindt je deze artikelen ook interessant om te lezen:

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Vragen?
Hallo, hoe kan ik je van dienst zijn?