Oud zeer loslaten: hoe doe je dat? Deze 4 tips gaan je helpen

We spreken over oud zeer als er nog je pijnlijke gevoelens ervaart in het heden gerelateerd aan gebeurtenissen in het verleden.
Het zijn de onzichtbare littekens die nog steeds pijnlijk aanvoelen. Deze pijn is voelbaar zonder dat we ons bewust zijn waar het precies vandaan komt.
Je voelt je ongelukkig maar weet niet precies waar dit mee te maken heeft.
Vaak ligt de oorzaak in je vroegere ervaringen waarbij je pijn, verlies of afwijzing hebt ervaren. Deze opgeslagen pijn heeft invloed op je dagelijks leven in het nu. Het helen en loslaten van oud zeer is essentieel voor een gelukkig leven. 

In deze blog duiken we dieper in op het thema ‘het helen van oud zeer’
Je leest hoe emotionele wonden ontstaan.
Ook reik ik je een aantal methodes aan waar je mee aan de slag kunt om oud zeer te genezen. 

De oorzaken van oud zeer

Gedurende ons leven raken we emotioneel gewond. Emotionele wonden kunnen soms ontstaan door iets wat op het eerste gezicht klein of onbelangrijk lijkt, maar toch een diepe impact kan hebben.
Je kunt hierbij denken aan een terloopse opmerking die je hoorde als kind. Of een kleine afwijzing of iets anders schijnbaar onschuldigs. Voor een kind kunnen dit soort kleine voorvallen grote impact hebben. Kinderen zijn immers nog niet in staat om situaties in perspectief te plaatsen. 

Maar je kunt ook grote emotionele wonden oplopen in je kindertijd. Hieronder een overzicht van de mogelijke oorzaken van oud zeer. 

  1. Verlies
    Het overlijden van een geliefde of een scheiding grote emotionele impact hebben. Vooral als je dit meemaakt op jonge leeftijd. Dit soort gebeurtenissen roepen gevoelens van rouw, verdriet en leegte op. Als er destijds iemand was die jouw goed kon begeleiden bij deze intense emoties dan zal je daar op latere leeftijd minder last van hebben. 
    Maar stond je er destijds grotendeels alleen voor dan is de kans groot dat je de emoties nog niet goed hebt verwerkt en deze op latere leeftijd voelbaar zijn als oud zeer. 

  2. Afwijzing
    Wanneer we worden afgewezen door iemand van wie we houden kan dit leiden tot gevoelens van minderwaardigheid en schaamte.
    Misschien voelde jij je regelmatig afgewezen door je ouders als kind. Dit kunnen ook subtiele kleine afwijzingen zijn geweest die mogelijk voor je ouders niet zoveel voorstelde maar voor op jouw een diepe indruk hebben gemaakt. De meeste ouders hebben gelukkig goede intenties met hun kinderen maar desondanks kan het gebeuren dat jij je afgewezen hebt gevoelt door (één van) je ouders.
    Of wellicht was er te weinig positieve feedback. Werd je te weinig geprezen om de prestaties die je leverde. Dit kan ervoor hebben gezorgd dat je buitengewoon je best bent gaan doen om toch een kleine blijk van waardering te ontvangen van je ouders.
    Dit heeft invloed op je latere leven.
    Je zult je onder andere minder zelfverzekerd voelen.
     
  3. Trauma
    Schokkende gebeurtenissen zoals misbruik, een ongeluk, of geweld kunnen blijvende emotionele littekens achterlaten. Als jij hiermee te maken hebt gehad in je jeugd of op latere leeftijd dan is het essentieel om de juiste begeleiding hierbij te zoeken. Soms kan een coach je verder helpen maar als de problematiek te groot is dan is het raadzaam om op zoek te gaan naar een goede psycholoog.

     

  4. Langdurige stress
    Als je als kind te maken hebt gehad met langdurige stress omdat bijvoorbeeld het thuis onveilig was. Je kunt denken aan ouders die dagelijks flinke ruzies met elkaar hebben of misschien waren er teveel zorgen vanwege je zieke moeder. Of wellicht hadden je ouders veel te hoge verwachtingen van je en moest jij op je tenen lopen.  Er zijn veel omstandigheden te noemen die zorgen voor chronische stress bij kinderen. Chronische stress zorgt voor emotionele uitputting. Het kan zijn dat je op latere leeftijd letterlijk altijd moe bent.

     

  5. Emotionele verwaarlozing
    Als je emoties in je kindertijd structureel niet erkend werden dan kan dit leiden tot gevoelens van onwaardigheid. Tevens kun jij je als kind onveilig hebben gevoeld in de verbinding met je ouders. Emotionele verwaarlozing in je kindertijd kan leiden tot bindings– en verlatingsangst.

Elk van deze ervaringen kan onze emotionele gezondheid beïnvloeden. Het kan ervoor zorgen dat we moeite hebben met het opbouwen en onderhouden van gezonde relaties.
Het herkennen van deze oude pijn is de eerste stap in het proces van heling en herstel.

Sta je voor uitdagingen in de liefde? Wil je meer van jezelf houden maar weet je niet hoe?

Online coaching gaat je helpen om vertrouwen en geloof in jezelf te krijgen!

 

Erkennen van oud zeer

Ieder mens loopt gedurende zijn of haar leven fysieke en emotionele wonden op. Fysieke wonden zijn zichtbaar. Emotionele verwonding is onzichtbaar. Dit maakt het ongrijpbaar. Van buiten ziet niemand wat er zich van binnen bij je afspeelt. Misschien hou je lange tijd een masker op en denkt de buitenwereld dat jij je leven goed voor elkaar hebt in alle opzichten.

In mijn praktijk zie ik vaak mensen die lange tijd geen aandacht hebben geschonken aan deze emotionele pijn. Het oud zeer is nauwkeurig verbannen naar een donker hoekje op de zolderverdieping van hun wezen.
Veel mensen leven met overvolle agenda’s, er is simpelweg geen tijd om stil te staan bij oude pijn. Je zit als het ware in een rijdende trein die niet kan en mag stoppen.
Er is namelijk nog zoveel te doen. De studie moet afgerond worden, de kinderen moeten opgevoed worden, je hebt een drukke en stressvolle baan.
Deze factoren zorgen ervoor dat we niet toe komen aan ons helingsproces. En soms komt dat ook maar goed uit, want ja, die pijn die daar nog te doorvoelen is willen we misschien liever ontlopen. Door altijd druk bezig te zijn ontloop je de oude pijn. Maar dit is nooit een blijvende oplossing.

Stel je het volgende beeld voor:

Je begeeft je in een zwembad en hebt een opbaasbal in je handen die je met alle macht onder water probeert te houden. Misschien lukt dit een tijdje.
Maar op een gegeven moment floept de bal uit je handen en vindt zijn weg naar het wateroppervlak.
Zo gaat het ook met emoties.
We kunnen een heel tijdje de emoties weg dieuwen, maar vroeg of laat zullen ze zich weer opnieuw aandienen. Net zo lang totdat jij bereid bent om er iets mee te doen.
Vaak gaat er een crisis vooraf aan het moment dat je met heling begint.
Je loopt bijvoorbeeld tegen een burn out aan of een belangrijke verbintenis is verbroken. 

Ben je op zoek naar rust en meer zelfinzicht?

Dan wil ik je van harte uitnodiging voor de 1 op 1 retraite op Tenerife


Oud zeer doorvoelen: 4 manieren 

Genezen van innerlijke pijn is essentieel om een prettig en vervullend leven te leiden. Er zijn vele manieren om te genezen. Het is belangrijk dat jij jou eigen weg hierin vindt. Wat voor de een goed werkt kan voor jou misschien helemaal niet aanslaan.
Graag deel ik met jouw vier wegen die je kunt bewandelen op weg naar genezing.
Misschien lees je iets waarbij je voelt dat het mogelijk bij je zou passen. Soms is het een kwestie van uitproberen.
Alleen door te doen en in actie te komen, kom je erachter wat bij je past.

Meditatie

Op het moment dat je regelmatig gaat mediteren zul je op een bepaald moment uitkomen bij oud zeer.
Door letterlijk stil te zitten geef jij namelijk je emoties die nog in je opgeslagen zitten de ruimte om zich aan te dienen.
Meditatie is een krachtige manier om jezelf en het oud zeer op een dieper niveau te leren kennen. Je zult gaan merken dat er ruimte gaat ontstaan in jezelf.
Hoe sta jij tegenover meditatie?
Ben jij bereid om stil te zitten en je aandacht naar binnen te richten?

Als je antwoord op de laatste vraag JA is dan wil ik je het volgende meegeven:
Ieder meditatiemoment is uniek, bijzonder en anders.
Er bestaat geen goed of fout tijdens mediteren.
Alles wat zich dan aandient mag er zijn.
Schrik niet als er emoties los komen.
Het kan bijvoorbeeld goed zijn dat je verdriet gaat voelen.
Verwelkom dit gevoel en besef dat elke traan die je laat helpt bij jouw genezingsproces.

Persoonlijk heeft meditatie mij enorm veel gebracht in het verwerken van oud zeer.
Soms dienden zich pijnlijke herinneringen aan. Doordat ik me veilig voelde bij mezelf kon ik de deur open zetten voor deze pijn. Daarmee doorvoelde ik de emotie. Het doorvoelen zorgde ervoor dat ik me daarna lichter voelde. De emotie plakte niet meer aan mij maar ik had de oude pijn losgelaten.

Meditatie is de toegangsdeur naar je onbewuste wereld. 
De pijnlijke ervaringen vanuit vroeger zitten verborgen in je onbewuste.
Dit is dan ook de reden waarom je je mogelijk melancholisch of zwaarmoedig voelt en je hiervoor geen duidelijke reden kunt aanwijzen.

Door ervaringen opnieuw te beleven tijdens meditaties kun je de gevoelens die je daarbij voelt toelaten. Het toelaten van je gevoelens zorgt voor heling. Het voelt als een opluchting, een last die van je schouders is gevallen. 

Systemisch werk

Systemisch werk wordt ook wel familie opstellingen genoemd. Els van Steijn legt in haar boek de Fontein duidelijk en verhelderend uit hoe dit werkt.
Een familie opstelling wordt gedaan in een groep. Tijdens familie opstellingen wordt er gewerkt met energie en is dé methode om oud zeer naar het licht te brengen.

Mogelijk merk je in je leven dat je tegen een bepaald thema aanloopt. De thema’s kunnen heel divers zijn. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je last hebt van eenzaamheid of dat je teveel verantwoordelijkheden op je schouders neemt. Maar je kunt ook denken aan lichamelijke klachten. Misschien voel je je verloren, depressief of leeg.
Tijdens een familie opstelling betrek je energetisch jouw familie bij het probleem. Veel problematiek waar we mee worstelen komt namelijk onbewust voort uit het familiesysteem waarin we zijn opgegroeid.
Trauma’s worden generatie op generatie onbewust doorgegeven.
Je betrekt hier niet alleen je gezin van herkomst bij maar ook je voorouders en eventueel de ouders daarvoor.

Jouw familieleden zijn niet fysiek aanwezig in de ruimte maar je gaat werken met representanten of afgevaardigden.
Je krijgt de gelegenheid om jouw probleem zo nauwkeurig mogelijk te omschrijven. Vervolgens kies jij representanten die staan voor bepaalde familieleden in jouw familie.
Zo kun je bijvoorbeeld iemand uitkiezen voor je moeder, voor je vader, je broer, opa etc.
Daarna is het aan jou om iedere representant een plek te geven in de ruimte. Hierbij gebruik je je gevoel en je intuïtie. De representanten kruipen energetisch in de huid van degene waar zij voor staan. Hier hoeven zij niets voor te doen. Dit gaat vanzelf.
Tijdens de opstelling wordt onder andere gekeken naar de positie van de familieleden. Hoe staan mensen ten opzichte van elkaar? Ieder familielid heeft het recht om erbij te horen. En ieder familielid heeft zijn of haar eigen plaats binnen de familie. Er wordt ook gekeken naar de balans binnen het systeem.
Degene die de opstelling begeleid stelt vragen aan de representanten. De antwoorden geven jou nieuwe inzichten. Familie opstellingen kunnen op deze manier snel doordringen tot de kern van een probleem of patroon.

Coaching of therapie

Het erkennen van oud zeer is een pijnlijk proces. Mijn advies is dan ook altijd om iemand te zoeken die met je meeloopt tijdens dit pad van heling.
Je kunt op zoek gaan naar een coach of een therapeut.

Soms doorzie je door de bomen het bos niet meer. Emoties en herinneringen lopen door elkaar.
Tijdens het helingsproces kan je je soms kwetsbaar en breekbaar voelen. Het is dan ontzettend belangrijk dat je voelt dat je er niet alleen voor staat.
Zorg voor een vertrouwenspersoon waarmee je je gevoelens en gebeurtenissen in je leven kunt delen.
Iemand die jouw de juiste vragen stelt zodat je nieuwe inzichten op doet. Een coach of therapeut houdt jou een spiegel voor.
Dit geeft je de mogelijkheid om je bewust te worden van blinde vlekken. Zodra je hier bewust van bent kun je samen met je therapeut of coach werken om dit te transformeren. Je zult merken dat het delen met een vertrouwenspersoon je lucht en ruimte geeft.
Ben je op zoek naar een coach? Mogelijk kan ik je verder helpen.
Neem contact met mij op voor een vrijblijvend en gratis kennismakingsgesprek. Je bent welkom. 

Zelfhulpgroepen

Een zelfhulpgroep is een groep waarin lotgenoten met elkaar in gesprek gaan met als doel een bepaald thema te helen. Zelfhulpgroepen bestaan er voor allerlei verschillende soorten problematiek. Bijvoorbeeld voor mensen met een angststoornis, eetstoornis, verslavingsproblematiek, voor familieleden van mensen met een ziekte etc.
Nu jij voor jezelf helder hebt gekregen waar jouw oud zeer mee te maken heeft kun je op zoek gaan naar een passende zelfhulpgroep. Wellicht is er eentje bij jouw in de buurt.

De kracht van een zelfhulpgroep is dat mensen elkaar begrijpen, het geeft een gevoel van verbondenheid.
Je ervaart dat je niet de enige bent en dat je gevoelens heel normaal zijn. Het kan je kracht, moed en hoop geven. Dit alles draagt bij aan jouw helingsproces.

Dit zijn enkele mogelijkheden, maar er is nog zoveel meer mogelijk. De natuur heeft een grote helende kracht. Ook een mindfulness cursus kan je heel veel opleveren. Het ontwikkelen van spiritualiteit kan ervoor zorgen dat je je wonden kunt helen. Of het werken met de wetten van het universum. Een 1 op 1 retraite kan je ook verder helpen. Of begin met het lezen van inzicht gevende boeken zoals de kracht van het nu van Eckhart Tolle.
Er zijn dus veel mogelijkheden om jouw unieke helingsproces aan te gaan. Het is nu aan jou om te kiezen wat er bij jou past en wat voor jou resoneert.

Kan ik iets voor je betekenen?

Misschien zoek je naar iemand die jouw ondersteunt bij bepaalde (levens)thema’s. 
Ik help je graag verder! Lees hieronder wat ik je aan te beiden hebben.

Online coaching

Online coaching is een krachtig hulpmiddel op jouw weg naar geluk en heling. In de online sessies gaan we de diepte in. We gaan samen de ongelukkige gevoelens onderzoeken om deze vervolgens blijvend te transformeren. Het resultaat is dat jij lichter en blijer door het leven gaat.
We gaan opzoek naar jouw negatieve gedachten en overtuigingen en vervolgens gaan we deze samen ombuigen naar meer positiviteit. Tevens gaan we werken met een krachtige oefening waarin we jouw droomleven gaan visualiseren. Daarbij maken we inzichtelijk wat jouw in de weg staat en wat jouw hulpbronnen zijn. Dit ga je vervolgens in de dagelijkse praktijk brengen. Kortom, het is een proces van bewustwording.
Bovenstaande omschrijvingen van oefeningen is slechts een greep uit de vele methodes die ik gebruik. We kijken vooral samen naar wat jij nodig hebt op een bepaald moment. En daar stemmen we de oefeningen op af.
Altijd in samenspraak met jou.
Ben jij klaar voor deze mooie reis? Ik hoop dat jij jezelf het geluk en de vreugde gunt in je leven, je bent het namelijk zo ontzettend waard.
Ik hoor je graag, je bent welkom!

1 op 1 retraite Tenerife

Lichter en zorgelozer leven, daar besteden we aandacht an tijdens de retraite op Tenerife. Mijn 1 op 1 retraite op Tenerife is dé perfecte manier om jouw proces naar een gelukkig leven te versnellen.
Doordat jij écht even afstand neemt van alles en iedereen kun jij je volledig focussen op jouw persoonlijke groei en jouw levensgeluk.
Deze retraite gaat er ook voor zorgen dat jij weer helemaal in verbinding komt te staan met jezelf.
Je gaat verlangzamen en verstillen. Zo ontstaat er weer opnieuw ruimte. Deze ruimte wordt gevuld met eigen liefde, nieuwe inzichten en zelfvertrouwen.
De inzichten die je opdoet komen rechtstreeks vanuit je hart en intuïtie.
Samen maken we ruimte voor jouw innerlijke wijsheid.
Heeft dit je interesse gewekt? Neem dan contact met mij op voor verdere informatie.
Je bent meer dan welkom op het prachtige eiland Tenerife in het authentieke dorpje aan de zee Puertito de Guimar.

Tot slot

* Ik zou het leuk vinden als je mij in een reactie laat weten wat je van dit artikel vond. Jou mening is belangrijk voor mij.

* Vond je het artikel waardevol? Ik zou het super tof vinden als je mijn artikel zou willen delen.

* Foutje gezien? Mail mij. Ik ben je dankbaar. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Vragen?
Hallo, hoe kan ik je van dienst zijn?