Hoe ga jij om met gevoelens die ongewenst zijn? Emoties zoals blijdschap, vreugde en geluk zijn wenselijke emoties. Het zijn emoties die geaccepteerd en gewaardeerd worden.
Maar hoe zit dat met ongewenste emoties? Emoties die men liever niet ziet. Jaloezie, afgunst, boosheid, angst zijn hier een aantal voorbeelden van.
Over het algemeen genomen zijn dit emoties die mensen liever niet delen met de buitenwereld. Maar het kan ook zijn dat de ene persoon zich schaamt om een bepaalde emotie te laten zien terwijl de andere persoon hier totaal geen moeite mee heeft. Denk bijvoorbeeld aan boosheid.
Dit heeft te maken met de conditionering uit onze jeugd. Een voorbeeld: je moeder doet veel voor andere mensen, ze wil altijd klaar staan voor anderen. Als je iets verder kijkt ligt daaronder vaak de behoefte aan goedkeuring of de angst voor afwijzing. Boos worden is dan letterlijk uit den boze.
Onbewust neem jij in je kindertijd van je moeder over dat er geen plaats is voor boosheid.
Emoties die niet gewenst zijn leren we weg te drukken en niet te uiten We kunnen ons ervoor schamen. De schaamte zorgt er dan nog eens extra voor dat we de ongewenste emotie angstvallig voor onszelf houden.
Opgehoopte emoties
Op het moment dat we gevoelens niet uiten blijft het vast zitten in ons systeem. Het gaat zich ophopen in je emotionele, energetische en fysieke lichaam.
Zie het als een slecht functionerende vuilverwerkingmachine. Op het moment dat het afval niet verwerkt wordt hoopt het zich op met alle gevolgen van dien.
Denk bijvoorbeeld aan fysieke klachten zoals rugpijn, buikpijn, onverklaarbare vermoeidheid en hoofdpijn.
Emotionele klachten uiten zich in melancholische gevoelens. Energetisch betekent het dat we blokkades opbouwen in ons lichaam. Dit gaat zich vervolgens ook uiten in fysieke klachten zoals bijvoorbeeld structureel last hebben van koude voeten.
Daarom is het juist bij dit soort pijnlijke emoties extra belangrijk om ze naar buiten te brengen.
In het oog van de orkaan
Op het moment dat we herkennen dat we te maken hebben met een ongewenste emotie waar we ons voor schamen is het belangrijk om als eerste de emotie welkom te heten. Dat kun je op een heel eenvoudige manier doen. Zeg hardop of zachtjes in jezelf, welkom boosheid, jaloezie, angst etc.
Vervolgens is het tijd om de emotie te doorvoelen. Dat kun je heel praktisch doen door aanwezig te zijn bij de emotie. Ga met je aandacht naar het deel van je lichaam waar je de emotie voelt. Voor iedereen is dit anders, misschien is het voor jou in je keel, buik of hart.
De emotie is bewijs van spreken de wervelwind die langs komt. Je kunt visualiseren dat jij in het oog van de orkaan staat. In het oog van de orkaan is het altijd stil. Hier ervaar je puurheid en sereniteit. Je zult merken dat de wervelwind langzaam gaat liggen terwijl jij krachtig in je middelpunt staat. De kracht van de ongewenste emotie neemt af.
Licht schijnen op je ongewenste emoties
Het delen van je emotie zorgt ervoor dat je licht gaat schijnen op wat voorheen in het donker moest blijven.
Op het moment dat we in alle kwetsbaarheid delen wat we voelen en ervaren schijnen we er automatisch licht op. En zodra we dat doen, zorgt dit dat de kracht van de ongewenste emotie afneemt.
Hierbij is het belangrijk om de persoon bij wie je je kwetsbaar opstelt zorgvuldig uitzoekt.
Misschien ken je iemand in jou omgeving waar je je totaal veilig en vertrouwd bij voelt. Iemand die zichzelf emotioneel goed ontwikkeld heeft.
Probeer eens open te zijn over je gevoelens waar je je voor schaamt naar deze persoon. Het voelt hoogstwaarschijnlijk heel kwetsbaar om dit te doen. Maar dit is de manier om de emoties naar het licht te brengen. In het licht kunnen ze dan transformeren.
Hierbij is het dus essentieel om dit bij iemand te doen die jou volledig accepteert en respecteert. Het is namelijk erg pijnlijk als je stuit op onbegrip. Dit zijn grote stappen die je neemt in het helingsproces.
Misschien denk jij meteen aan iemand in je omgeving bij wie je terecht kunt. Maar het kan ook zijn dat er niemand is waar je je veilig bij voelt. Dan kan het behulpzaam om een coach of therapeut in te schakelen.
Door jouw diepste emoties te delen zorg je ervoor dat de scherpe randjes eraf gaan. Je transformeert als het ware de gevoelens door er aandacht aan te geven.
De kracht van kwetsbaarheid
De schrijfster Brene Brown heeft een mooi en inzichtgevend boek geschreven over de kracht van kwetsbaarheid.
Kwetsbaar opstellen zorgt ervoor dat we bij onze kracht komen. Door kwetsbaar te zijn waarderen we de emotie die we ervaren. We respecteren de emotie en geven er eerbied aan. Het kan angstig aanvoelen om je beschermschild te laten zakken. Door de moed te hebben om dit toch te doen toon je jouw oprechtheid en echtheid aan de buitenwereld. Daarmee groeit automatisch je zelfrespect.
Je zult gaan merken doordat jij je kwetsbaar opstelt dat anderen mensen zich ook makkelijker kwetsbaar naar jou gaan opstellen. Je komt erachter dat we allemaal worstelen met emoties die er ‘niet mogen zijn’. We zullen hierdoor meer verbinding en wederzijds begrip ervaren. Dit is het grote cadeau wat we krijgen voor het tonen van onze moed.
Ben je op zoek naar iemand die jou ondersteuning kan bieden, neem dan vrijblijvend contact op. Mogelijk kan ik je verder helpen.
Lees ook deze artikelen over dit onderwerp: