Wij mensen hebben de gave meegekregen dat we kunnen nadenken. Ons brein is opgedeeld uit drie delen, het reptielenbrein, het zoogdierenbrein en het menselijke brein. Het reptielenbrein zorgt voor de meest fundamentele functie in ons leven, namelijk het overleven en de voortplanting. Het reptielenbrein werkt instinctief. Dan hebben we het zoogdierenbrein, dit deel gaat over onze emoties. En als laatste hebben we het menselijke brein, ook wel Neo Cortex genoemd. De Neo Cortex gaat over intellect, leervermogen en taal.
Het menselijk brein
Door het menselijke brein kunnen we nadenken over de toekomst en over het verleden. Hierin verschillen mensen van het dierenrijk.
Ons menselijke brein heeft ons veel gebracht. Het heeft ervoor gezorgd dat de maatschappij eruit ziet zoals die er nu uitziet. Het heeft ervoor gezorgd dat we toegang hebben tot alle technologieën waar we op dit moment gebruik van maken. Dit hebben wij te danken aan het menselijke brein die ons het vermogen geeft om vooruit te kijken, plannen te maken en door te ontwikkelen.
Wij mensen zijn continue bezig met evolueren.

De kracht van het leven in het NU
En zoals alles in het universum heeft ons vermogen tot nadenken en creëren ook een andere kant. De kosmische dualiteit.
Doordat we kunnen nadenken gebeurt het maar zelden dat we echt aanwezig zijn, echt aanwezig in het NU. We hebben de grootste moeite om ons gedachten stil te zetten. We zijn altijd wel bezig met de volgende stap. Dat kan bijvoorbeeld iets kleins zijn, wat gaan we eten vanavond, of iets groots, hoe ga ik mijn carrière vorm geven.
Hierdoor vergeten we om echt aanwezig te zijn in het NU.
En dat is zonde, want het leven speelt zich altijd af in het hier en nu.
Leven in de toekomst creert zorgelijke gedachten
Het toekomst denken zorgt voor piekeren, we hebben er geen invloed op.
We kunnen onze toekomst enigszins sturen. Maar de echt belangrijke zaken in ons leven liggen vaak buiten onze invloed. Zoals het leven, gezondheid, ziekte en de dood.
We kunnen ons zorgen gaan maken dat we ziek worden, of dat onze geliefden ziek worden. We leven op dat soort momenten in de toekomst en niet in het NU.
De afgelopen tijd zijn we daarin op de proef gesteld. Het corona virus deed zijn toetrede in de wereld, ook dit lag buiten onze invloed.
Waarschijnlijk heb je gezien dat ieder mens daar op zijn of haar eigen manier mee omgaat.
Misschien maakte je je veel zorgen, over de ziekte of over de veranderingen in de maatschappij.
In beide situaties zijn we niet in het HIER en NU aanwezig.
Laten we het vanuit de positieve kant bekijken, de zorgelijke gedachten kun je namelijk heel goed gebruiken voor jou persoonlijke groei.

Een korte oefening om je zorgelijke gedachten los te laten
Een kleine oefening die je kunt doen op het moment dat je in zorgelijke gedachten terecht bent gekomen. Een tip vooraf, spreek de onderstaande tekst in op je spraakrecorder van je telefoon en luister het vervolgens af tijdens deze korte meditatie. Misschien vind je het iets onwennig om naar je eigen stem te luisteren, maar als je jezelf deze oefening eigen maakt zul je merken dat het je steeds makkelijker af gaat om je af te stemmen op het hier en nu.
Neem enkele minuten voor jezelf, ga rustig zitten.
Volg nu je ademhaling en merk op hoe je ademt. Ben je kortademig of kun je je adem voelen tot in je buik?
Observeer nu je gedachten, je zorgen. Schenk er je aandacht aan. Waar gaat het over? Gaat het over zorgen die er zijn in het NU of gaat het om zorgen over de toekomst.
Breng je aandacht nu weer terug naar je ademhaling.
Lukt het je om aanwezig te blijven bij ademhaling?
Misschien vind je het lastig om aanwezig te blijven bij je ademhaling. Het kan zijn dat de gedachten sterk zijn en keer op keer terug komen. Dat is helemaal niet erg, glimlach naar de gedachten.
Je gedachten zijn maar gedachten. Het heeft vaak niets te maken met de waarheid.
Breng je aandacht keer op keer liefdevol terug naar je ademhaling en naar je lichaam.
Met deze oefening land je als het ware rustig in je lichaam.

Mindfullness
Hoe vaker je deze oefening doet, hoe meer effect de oefening heeft. Iedere keer als je merkt dat je aan het piekeren bent onderbreek je de gedachten stroom door deze oefening toe te passen.
Je kunt het ook proberen op het moment dat je bezig bent met de dagelijkse dingen, bijvoorbeeld tijdens het eten. Mindfullness eten. Je bent met je totale aandacht aanwezig bij de maaltijd die je eet. Je brengt heel bewust je eten naar je mond, proeft met je smaakzintuigen het eten en de structuur. Je kauwt heel bewust op je eten.
Sta jij hier weleens bij stil bij wat je eet?
Dit is een hele goede manier om los te komen van je pieker gedachten. Hoe vaker jij dit soort pauzes inlast, hoe minder grip je gedachten op je zullen hebben.
En als laatste een reminder: Zorgen gaat vaak over situaties die mogelijk kunnen gebeuren maar in de praktijk vaak helemaal niet gebeuren.
Als je er zo naar kijkt is het maken van zorgen een verspilling van je energie.
Wil je ondersteuning bij het loslaten van zorgelijke gedachten. Neem dan vrijblijvend contact met mij op voor een kennismakingsgesprek.