Maak jij je veel zorgen? 3 tips om je minder zorgen te maken + een oefening

Ken je dat gevoel wanneer je ‘s avonds in bed ligt en je gedachten maar blijven malen? Of je bent iets leuks aan het doen maar met je gedachten ben je er totaal niet bij.
Je maakt je namelijk constant zorgen over allerlei grote en kleine dingen in je leven.
Als dit herkenbaar voor je is weet dan dat je niet alleen bent.
Veel mensen leiden onder teveel piekeren en zorgen maken. Of je nu worstelt metconstante angstige gedachten of gewoon op zoek bent naar manier om een beetje meer rust je hoofd, in deze blog geef ik je 3 tips richting een zorgelozer leven.
Maar eerst gaan we dieper in op de 4 oorzaken van teveel zorgen maken. 

Teveel nadenken over de toekomst zorgt voor piekeren en zorgen maken

4 oorzaken van overmatig zorgen maken

Zo nu en dan zorgen maken is menselijk. Maar bij veel mensen een dagelijks onderdeel van hun leven geworden en heeft het invloed op hun levensplezier. 
Of het nu gaat om relaties, carrière-ambities of de problemen in de wereld, er is vaak iets dat onze gedachten in beslag neemt en waar we ons bezorgd over voelen. 

In deze alinea ga ik dieper in op de oorzaken van zorgen maken en overmatig piekeren. Lees onderstaande tekst rustig door en ervaar of jij hier iets in herkent.
Zodra jij weet wat de oorzaak is van jouw overmatige zorgen kun je dit veranderen. 

1. Je leeft in de toekomst i.p.v. in het hier en nu

Teveel nadenken over de toekomst zorgt voor piekeren en zorgen maken. De reden hiervoor?
We hebben geen invloed op wat er staat te gebeuren in de toekomst. En dit kan angst gevoelens oproepen wat zich uit in overmatig zorgen maken. 
Misschien denk je nu, bepaalde dingen liggen toch wel binnen mijn invloedssfeer? Gedeeltelijk heb je daar gelijk in. Je kunt bijvoorbeeld plannen maken en daarnaar toe werken. Je kunt invloed uitoefenen door keuzes die je wel of juist niet maakt.
Maar op de meest essentiële zaken van het leven hebben wij geen invloed. Denk bijvoorbeeld aan zaken als leven/ dood/ ziekte/ verlies van baan etc. 
Dit kan zorgelijke gedachten opwekken. Stel je voor, wat als dit of dat gebeurd? Vervolgens kunnen deze gedachten met je aan de haal gaan en verzand je in piekeren en zorgen maken. 
Het is goed om je het volgende te beseffen: Als jij met je gedachten in de toekomst bent kan dit angsten en zorgen oproepen. Daarom is de uitnodiging om vooral in het HIER en NU te leven.
Dit kun je doen door middel van meditatie en mindfulness
Deze beide hulpmiddelen gaan je pas echt helpen als je bereid bent om hier dagelijks hier tijd en aandacht aan te besteden. 
Het kan fijn zijn om hierbij begeleiding en ondersteuning te ontvangen. Ik maak in mijn coaching sessies veel gebruik van meditatie en mindfulness technieken. Wil je meer weten? Neem dan contact met mij op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. 

2. Teveel nieuws kijken/ lezen en je hierdoor laten beïnvloeden 

Overmatige blootstelling aan nieuws, vooral als het voornamelijk negatief is, kan leiden tot angst en zorgelijke gedachten.
Vraag jezelf eens af: Waar voed ik mezelf emotioneel mee?
Je kunt jezelf voeden met positieve affirmaties, gebed of opbeurende zelfpraat. Daar tegenover staat dat jij jezelf ook kunt voeden met teveel negativiteit en wereldproblemen.
Dit kan je vervolgens in de greep houden doordat je geen invloed hebt op de problemen in de wereld. Tot op zekere hoogte natuurlijk, je kunt donaties doen of vrijwilligerswerk.
Maar wat we over het algemeen zien is dat we dagelijks worden overspoelt met nieuwsberichten. 
Hoe sta jij smorgens op? Heb jij de gewoonte om direct de tv aan te zetten en het nieuws te volgen? 
Of check jij meerdere keren per dag de krantenapp op je telefoon?
Mocht jij jezelf hierin herkennen. Ga dan eens na wat je gevoel is na het zien of lezen van het nieuws?
En ga ook eens voor jezelf na of het misschien emotioneel gezonder voor je zou zijn om het nieuws te reduceren in je leven.
Dit kun je o.a. doen door een bepaalde tijdslimiet in te stellen voor het bekijken van nieuwsupdates. 

3. Je bent bang om de controle te verliezen 


Angst zorgt ervoor dat we het liefst alles onder controle willen houden. Als het leven nu precies zo loopt zoals wij ons voorstellen dan voelen we ons veilig. 
Toch hebben we over de meest essentiële dingen in het leven geen controle. Een partner die je verlaat, de dood van een geliefde of ziekte. Het ligt allemaal buiten ons controle gebied. 
En dit kan angstig maken en de reden voor zorgelijke gedachten. Ons brein laat ons denken dat we dingen onder controle kunnen houden door extra ons best te doen. 
Maar helaas is dit niet in alle situaties waar.
Herken jij de controle drang bij jezelf? Dan wil ik je uitnodigen om mijn blog te lezen over het onderwerp overgave. Échte innerlijke overgave gaat je namelijk bevrijding geven van je zorgelijke gedachten. 

4. Je hebt traumatische ervaringen meegemaakt in je leven 

Mensen die traumatische gebeurtenissen hebben meegemaakt en deze nog niet verwerkt hebben zijn vatbaarder voor teveel zorgen maken en piekeren. Door de traumatische ervaring(en) is het vertrouwen in de mens en/ of de wereld geschaad. Als jij nog te maken hebt met onverwerkte trauma’s dan is het niet gek dat er angst gedachten en zorgen bij je spelen. Het is essentieel om je trauma’s te verwerken. Dit kun je doen met behulp van een therapeut. Mogelijk kan ik als coach ook iets betekenen voor je. Mijn coaching is erop onder andere gericht op heling en genezing van innerlijke pijn. 

3 tips voor minder zorgen

Overmatig zorgen maken is niet alleen vermoeiend maar ook schadelijk voor onze gezondheid en welzijn. Daarom is het van groot belang om zorgelozer door het leven te gaan. Ik besef me heel goed dat dat makkelijker gezegd is dan gedaan. 
Hieronder geef ik je 3 tips die je gaan helpen om minder zorgen te maken. 

1. Leven in het HIER en NU. Mindfulness en Meditatie

Ik benoemde het hierboven al, leven in het HIER en NU. 
Als jij volledig en met je volle aandacht aanwezig kunt zijn in het moment dan is er geen ruimte voor zorgelijke gedachten. 
Maar ook dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Als mensen zijn we gezegd met een brein, en dit is prachtig. Het heeft ervoor gezorgd dat we als mensen zijn geëvolueerd. 
Tegelijkertijd zorgt ons brein ervoor dat we de grootste moeite hebben om onze gedachten stil te zetten.
We zijn altijd wel bezig met de volgende stap. Dat kan bijvoorbeeld iets kleins zijn, wat gaan we eten vanavond, of iets groots, hoe ga ik mijn carrière vorm geven.
Hierdoor vergeten we om echt aanwezig te zijn in het NU en het huidige moment. 
En dat is zonde, want het leven speelt zich altijd af in het hier en nu.

Hoe kun je volledig aanwezig zijn in het NU? 
Dit kun je onder andere doen door je te concentreren op je ademhaling. Voel hoe de lucht je lichaam in- en uitstroomt. Ook kun je je bewust worden van alle zintuiglijke ervaringen van het moment. Let op wat je ziet, hoort, ruikt, proeft en voelt. Dit kan je helpen om in het huidige moment te blijven.
En als laatste doe alle taken met volledige aandacht. Of het nu gaat om eten, wandelen of schoonmaken, concentreer je op elke beweging en sensatie.
Onderaan dit artikel ga ik hier nog uitgebreider op in middels een mindfulness oefening. Dit gaat je helpen om minder zorgen te maken en meer in het HIER en NU te leven. 

2. Zoom eens uit en bekijk je problemen vanuit een ander perspectief

Bekijk je problemen eens op een grotere schaal.
Ik gebruik in mijn coaching sessies weleens de metafoor van de adelaar. Laat je eens meevoeren op de rug van zo’n enorme condor adelaar. En kijk dan eens naar beneden. Hoe ziet de situatie waar jij je zo’n zorgen om maakt vanuit dit perspectief uit? Het zorgt vaak voor een bredere en overzichtelijke kijk op de dingen. Het geeft nieuwe heldere inzichten en soms komen mensen tot de conclusie dat de zorgen eigenlijk helemaal niet zo belangrijk zijn. Dit geeft lucht en bevrijding. 

Een andere methode is om je levens tijdlijn te visualiseren. Vanaf je geboorte tot je sterfdatum. Soms kan het fijn zijn om deze tijdlijn te tekenen op een groot stuk papier. Plaats je zorgen ergens op deze tijdlijn. En vraag je nu af:
Hoe groot zijn mijn zorgen op deze hele tijdlijn?

3. Maak een actieplan en neem de eerste kleine stap

Waar maak jij je op dit moment zorgen over? Wat kun jij nu doen om deze zorgen te verminderen?
Het maken van en concreet actieplan kan je helpen om je zorgen te verminderen.
Soms kunnen zorgen namelijk ontstaan ​​uit een gevoel van machteloosheid. Jouw concrete stappen zorgen ervoor dat je je zorgen verminderd. Het is echter essentieel om grote stappen op te breken in kleine stappen zodat het haalbaar wordt. Je raakt dan niet overspoelt. Ook kan het helpen om een planning te maken voor de kleine stappen die je gaat maken. Door actief te werken aan het oplossen van je problemen neemt de angst vaak af en voel je je meer in controle over je leven.

Een oefening vanuit de Mindfulness

Een kleine oefening die je kunt doen op het moment dat je in zorgelijke gedachten terecht bent gekomen. Een tip vooraf, spreek de onderstaande tekst in op je spraakrecorder van je telefoon en luister het vervolgens af tijdens deze korte meditatie. Misschien vind je het iets onwennig om naar je eigen stem te luisteren, maar als je je hier overheen kunt zetten zul je merken dat het je steeds makkelijker af gaat om je af te stemmen op het hier en nu.

Neem enkele minuten voor jezelf, ga rustig zitten.
Volg nu je ademhaling en merk op hoe je ademt. Ben je kortademig of kun je je adem voelen tot in je buik?
Observeer nu je gedachten, je zorgen. Schenk er je aandacht aan. Waar gaat het over? Gaat het over zorgen die er zijn in het NU of gaat het om zorgen over de toekomst.
Breng je aandacht nu weer terug naar je ademhaling.
Lukt het je om aanwezig te blijven bij ademhaling?
Misschien vind je het lastig om aanwezig te blijven bij je ademhaling. Het kan zijn dat de gedachten sterk zijn en keer op keer terug komen. Dat is helemaal niet erg, glimlach naar de gedachten.
Je gedachten zijn maar gedachten. Het heeft vaak niets te maken met de waarheid.
Breng je aandacht keer op keer liefdevol terug naar je ademhaling en naar je lichaam.
Met deze oefening land je als het ware rustig in je lichaam.

Hoe vaker je deze oefening doet, hoe meer effect de oefening heeft. Iedere keer als je merkt dat je aan het piekeren bent onderbreek je de gedachten stroom door deze oefening toe te passen.
Je kunt het ook proberen op het moment dat je bezig bent met de dagelijkse dingen, bijvoorbeeld tijdens het eten. Mindfullness eten. Je bent met je totale aandacht aanwezig bij de maaltijd die je eet. Je brengt heel bewust je eten naar je mond, proeft met je smaakzintuigen het eten en de structuur. Je kauwt heel bewust op je eten.
Dit is een hele goede manier om los te komen van je pieker gedachten. Hoe vaker jij dit soort pauzes inlast, hoe minder grip je gedachten op je zullen hebben. 

Kan ik iets voor je betekenen? 

Je hebt niet voor niets dit artikel gelezen. Misschien worstel jij te vaak met baaldagen en maakt dit je somber en ongelukkig.
Soms komen we zelf niet goed meer uit dit gevoel en kan het behulpzaam zijn om hulp in te schakelen.

Ik help je graag verder! Hieronder lees je mijn aanbod. 

Online coaching

Online coaching is een krachtig hulpmiddel op jouw weg naar geluk en heling. In de online sessies gaan we de diepte in. We gaan samen de ongelukkige gevoelens onderzoeken om deze vervolgens blijvend te transformeren. Het resultaat is dat jij lichter en blijer door het leven gaat.
We gaan opzoek naar jouw negatieve gedachten en overtuigingen en vervolgens gaan we deze samen ombuigen naar meer positiviteit. Tevens gaan we werken met een krachtige oefening waarin we jouw droomleven gaan visualiseren. Daarbij maken we inzichtelijk wat jouw in de weg staat en wat jouw hulpbronnen zijn. Dit ga je vervolgens in de dagelijkse praktijk brengen. Kortom, het is een proces van bewustwording.
Bovenstaande omschrijvingen van oefeningen is slechts een greep uit de vele methodes die ik gebruik. We kijken vooral samen naar wat jij nodig hebt op een bepaald moment. En daar stemmen we de oefeningen op af.
Altijd in samenspraak met jou.
Ben jij klaar voor deze mooie reis? Ik hoop dat jij jezelf het geluk en de vreugde gunt in je leven, je bent het namelijk zo ontzettend waard.
Ik hoor je graag, je bent welkom!

1 op 1 retraite Tenerife

Lichter en zorgelozer leven, daar besteden we aandacht an tijdens de retraite op Tenerife. Mijn 1 op 1 retraite op Tenerife is dé perfecte manier om jouw proces naar een gelukkig leven te versnellen.
Doordat jij écht even afstand neemt van alles en iedereen kun jij je volledig focussen op jouw persoonlijke groei en jouw levensgeluk.
Deze retraite gaat er ook voor zorgen dat jij weer helemaal in verbinding komt te staan met jezelf.
Je gaat verlangzamen en verstillen. Zo ontstaat er weer opnieuw ruimte. Deze ruimte wordt gevuld met eigen liefde, nieuwe inzichten en zelfvertrouwen.
De inzichten die je opdoet komen rechtstreeks vanuit je hart en intuïtie.
Samen maken we ruimte voor jouw innerlijke wijsheid.
Heeft dit je interesse gewekt? Neem dan contact met mij op voor verdere informatie.
Je bent meer dan welkom op het prachtige eiland Tenerife in het authentieke dorpje aan de zee Puertito de Guimar.

Tot slot

* Ik zou het leuk vinden als je mij in een reactie laat weten wat je van dit artikel vond. Jou mening is belangrijk voor mij.

* Vond je het artikel waardevol? Ik zou het super tof vinden als je mijn artikel zou willen delen.

* Foutje gezien? Mail mij. Ik ben je dankbaar. 

Misschien vindt je onderstaande artikelen ook interessant:

Een baaldag omvormen tot iets positiefs. 5 praktische tips

De conscious relatie: zo creëer je een bewuste relatie, 3 tips

Afscheid nemen: de cycli van verbinding en scheiding

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Vragen?
Hallo, hoe kan ik je van dienst zijn?