Omgaan met vermoeidheid

Waarschijnlijk herken je het wel. De dagen dat alles zwaar voelt, je lichaam werkt niet mee. Je was al moe toen je smorgens je ogen open deed. Je was al moe voordat de dag überhaupt van start is gegaan.
Dit is natuurlijk geen fijne manier om de dag te starten. Iedereen maakt dit weleens mee. In dit artikel geef ik je een aantal handreikingen om hiermee om te gaan.

Vermoeidheid heeft jou iets te vertellen

Belangrijk om te weten is dat de vermoeidheid jou iets te vertellen heeft. Heel eenvoudig, doe een stapje terug. Doe het iets rustiger aan.
We leven in een maatschappij waarin veel van ons verwacht wordt, maar ook waarin we veel van onszelf vragen. We hebben misschien doelen die we willen bereiken. Maar wist je dat het enorm belangrijk is om een rust dag in te bouwen om je doelen te bereiken.
Het lijkt er misschien op dat we tijdens dit soort dagen niet productief zijn maar het tegenovergestelde is waar.  

De gevolgen van vermoeidheid

Doordat we over onze grenzen heen gaan geeft ons lichaam een signaal af, de vermoeidheid. Hiermee worden we als het ware ‘gedwongen’ om een stapje terug te doen. Maar wellicht ben je niet in de gelegenheid om een stapje terug te doen, wordt er veel van je verlangt. Hierdoor kan het zijn dat je lange tijd niet in staat bent om naar je lichaam te luisteren. Je gaat maar door en je lichaam gaat adrenaline aanmaken. Door de adrenaline voelt het alsof je weer hernieuwde energie hebt. Adrenaline wordt aangemaakt als het lichaam “denkt” dat het in gevaar is.
Je lichaam heeft je een signaal gegeven, namelijk de vermoeidheid. Je bent niet in staat geweest om ernaar te luisteren en ernaar te handelen. Hierdoor kom je in een staat waarin je continue adrenaline in je lichaam aanwezig is. Je lichaam bevind zich dan in een staat van paraatheid. Op het moment dat dit langere tijd aanhoud ben je zeer vatbaar voor een burn out.

Yin en Yang energie

Het leven bestaat uit yin en yang. Yang is een dynamische energie, de energie van doen en activiteiten. Yang energie kan niet bestaan zonder Yin energie.
Yin staat voor ontspannen en zachtheid. De yin energie is enorm nodig als je te veel of te lange tijd in de yang energie hebt geleefd. Yin gaat ook over reflectie, over de stilte opzoeken en meditatie. Thuis komen bij jezelf.

Kom thuis bij jezelf

Door deze ruimte voor jezelf in te bouwen is de kans groot dat je tot nieuwe inzichten komt. Onderzoek waar jij van ontspant, dat kan zijn door het luisteren naar ontspannen muziek, een wandeling in de natuur, een bezoek aan de sauna, een boek lezen. Je hebt waarschijnlijk wel een idee waarvan jij oplaad.
Zoals ik aangaf, rust geeft nieuwe ideeën. En deze nieuwe ideeën zorgen ervoor dat je weer stappen kunt gaan maken.
En er is nog meer, rust zorg ook voor het vernieuwen van je lichaamscellen.
Slaap en ontspanning zijn enorm belangrijk, het zorgt ervoor dat onze lichaamscellen dus vernieuwen maar ook dat we de gebeurtenissen van de dag verwerken. Geef dus prioriteit aan minimaal 7 a  8 uur slaap per nacht. De cellen vernieuwen zich tijdens de slaap en dit heeft een positief effect op lichaam en geest .
Genoeg redenen om jezelf rust te gunnen. Het is essentieel om de beste versie van jezelf te zijn. Hier heb jij niet alleen profijt van maar ook je omgeving.  

Het dierenrijk als voorbeeld 

Ook kunnen wij enorm veel leren van de natuur, van het dierenrijk. Neem een jaguar. Een jaguar kan makkelijk 80 kilometer per uur halen als hij rent.
De jaguar heeft van nature een goede balans in activiteit en rust. Hij leeft instinctief. Hij denkt niet aan morgen of volgende week. Hij neemt zijn rust wanneer dit nodig is, daarmee laad hij zichzelf op voor het moment dat hij zijn prooi wil gaan vangen. Op het moment dat hij zijn prooi heeft gevangen neemt hij de tijd om zijn maaltijd te nuttigen. Waarna hij vervolgens weer de tijd neemt om te rusten en de maaltijd te verteren. Hij laad zich vervolgen op voor de volgende jacht.
Wij kunnen hier veel van leren. Ook wij mensen hebben deze oplaad tijd nodig. Nadat we zijn opgeladen kunnen we weer met nieuwe en frisse energie activiteiten oppakken.

 

Het is niet makkelijk om stil te zitten. Soms is het zelfs heel hard werken om stil te staan. We krijgen te maken met een stemmetje in ons hoofd die ons verteld dat we productief moeten zijn en door moeten gaan. We zijn immers zo geprogrammeerd in de maatschappij waarin het gaat over economische groei en waarin we gefocust zijn op materie.
Wil je ondersteuning bij het inbouwen en behouden van rust in je leven, neem dan vrijblijvend contact met mij op voor een kennismakingsgesprek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Vragen?
Hallo, hoe kan ik je van dienst zijn?