Twijfelen, een menselijke emotie die we allemaal maar al te goed kennen. Of het nu gaat om kleine alledaagse beslissingen of levensveranderende keuzes. Twijfel kan ons in zijn greep te houden en zorgt voor onzekerheid.
Deze blog gaat dieper in op de vragen:
Wat veroorzaakt twijfel eigenlijk?
En, hoe kun je omgaan met twijfel en toch doortastende beslissingen nemen?
Ga er rustig voor zitten en laten we samen de wereld van twijfel verkennen.
Gevoel van twijfel
Twijfel kan zich uiten in verschillende vormen en op verschillende momenten in ons leven. Het kan sluimeren in onze gedachten, als een zachte fluistering die ons vraagt of we wel de juiste keuzes maken. Aan de andere kant kan twijfel ook als een storm op ons afkomen, ons overweldigen en ons in een verlammende staat van besluiteloosheid achterlaten.
Twijfelen is een naar gevoel maar misschien is het geruststellen om te beseffen dat twijfel een belangrijke functie heeft. Je kunt het gevoel beschouwen als een signaal. Het is er om jou te dienen.
Twijfel laat je nadenken over jou levenspad en jouw levensmissie!
De oorzaak van twijfel
Misschien vraag jij jezelf af: Waarom twijfel ik toch steeds?
De oorzaak van twijfelen verschilt van persoon tot persoon. Hier deel ik enkele veelvoorkomende oorzaken van twijfel:
- Onzekerheid
Twijfel kan ontstaan door een algemeen gevoel van onzekerheid. Herken jij dit? Dan wil ik je verwijzen naar mijn artikel: Onzeker? Op deze manier vindt je de liefde in jezelf. - Angst voor het maken van fouten (faalangst)
- Externe druk en verwachtingen
- Perfectionisme
- Overanalyseren
- Interne conflicten en waarden
Wanneer persoonlijke waarden in conflict zijn met de keuzes die je moet maken, kan twijfel ontstaan. Misschien ben jij je niet nog niet bewust welke waarden voor jou écht belangrijk zijn. Dan kan het zinvol zijn om deze inzichtelijk te krijgen. Dit gaat je namelijk bekrachtigen in het maken van een keuze. Wil je weten hoe jij achter je belangrijkste waarden komt? Lees dan mijn artikel: Kernwaarden: verken je belangrijkste waarden en ervaar voldoening en levensgeluk. - Emotionele factoren
- Veranderende omstandigheden
Door keuzes te maken neem je de regie over je leven
Het kan zijn dat je op dit moment voor een (belangrijke) keuze staat in je leven.
We kunnen niet in de toekomst kijken en dat maakt het soms zo lastig.
Misschien vraag jij je af: is dit nu de juiste keuze of moet ik de andere mogelijkheid kiezen. We zijn bang om fout te kiezen en dat we spijt krijgen achteraf.
Maar onthoud, een keuze hoeft niet iets definitiefs te zijn. Als je er achter komt dat de gekozen richting niet bij je past dan komt er altijd weer een mogelijkheid om opnieuw te kiezen. En jij bepaald wanneer, jij hebt het stuur van je leven in handen.
Een metafoor
Stel je eens voor:
je wandelt op een mooi bospad, het is een recht pad. Er zijn geen afslagen en je loopt heerlijk zonder nadenken je pad.
Je bent omgeven door de bomen en geniet van het vogelgezang. Dan nader je een tweesplitsing.
Je kijkt naar het pad links van je en het ziet eruit dat het een goed pad is om in te slaan. Dan kijk je naar het pad rechts en ook dit pad biedt zijn voordelen. Ook zie je dat er aan beide paden nadelen kleven.
Je raakt in twijfel. Als je te lang gaat twijfelen ontstaat er mogelijk ook angst.
Maar wat als ik het verkeerde pad ga kiezen? Wat mis ik rechts als ik nu linksaf slag?
Onze gedachten komen op gang en bedenken mogelijke doem scenario’s. Als we te lang blijven hangen in dit soort gevoelens kunnen deze gevoelens vergiftigend worden.
Het is belangrijk en geruststellend om te beseffen dat welke richting je ook kiest er altijd weer een nieuw keuze moment zal ontstaan.
Het is het onderdeel van het leven. Dus stel, na lang wikken en wegen heb je gekozen om het linker bospad te nemen. En na verloop van tijd kom je erachter dat het niet helemaal de juiste keuze was. Je bent dan ten alle tijden vrij om weer opnieuw te kiezen. Door de touwtjes van je eigen leven in handen te nemen schrijf jij je eigen levensverhaal.
Stelt dit je gerust?
Het maken van keuzes zorgt voor persoonlijke groei.
En dít is precies het doel van de menselijke ziel op aarde. We zijn hier om te groeien en verder te evolueren.
Conflict tussen hoofd en hart
Het gebeurd regelmatig dat ons hoofd en hart in conflict is.
Misschien krijg je een voorstel voor een nieuwe baan aan de andere kant van het land. Je weet dat dit een fantastische carrière stap zal zijn en nieuwe deuren voor je opent.
Tegelijkertijd vertelt je hart jou dat je net zo’n heerlijke woonplek hebt en dat je je droomhuis niet wilt opgeven.
Op dit soort momenten kunnen we ernaar verlangen dat een ander de beslissing voor ons neemt. Of dat iemand ons verteld hoe de toekomst eruit zal gaan zien. Toch, ben jij de enige persoon die de beslissingen kunt maken in je leven. Als je hiertoe in staat bent ga je namelijk je leven vormgeven en pak jij de regie in handen.
Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. In mijn coaching praktijk werk ik met een krachtige oefening die ervoor gaat zorgen dat je innerlijke rust gaat ervaren ten aanzien van de twijfel. Door deze rust ontstaat er ruimte. En dit zorgt er vervolgens voor dat het eenvoudiger is om een weloverwogen keuze te maken.
Ik spreek regelmatig mensen die moeite hebben met het luisteren naar hun lichaam. Vanaf jongs af aan wordt er een groot beroep gedaan op ons ratio. Dit begint op de basisschool. Daarom is het lastig om ook nog in contact te blijven met het lichaam. Terwijl ons lichaam ons zoveel te vertellen heeft. Je mag erop vertrouwen dat ons lichaam oneindig wijs is. Mocht je behoefte hebben aan ondersteuning om weer contact te maken met je hart? Dan ben je van harte welkom. Neem contact met mij op voor een gratis kennismakingsgesprek.
De 2 tips om twijfel te stoppen
Tip 1: Kom in actie
Mocht je besluiteloosheid ervaren kan het goed zijn dat je meer informatie nodig hebt. Niet alleen informatie voor je ratio maar ook informatie voor je hart.
Welke grote of kleine stap kun jij nemen om meer informatie te verzamelen? Denk hierbij buiten de kaders. Twijfel je of je over een nieuwe baan? Vraag of je eens een paar uurtjes kan meelopen. Twijfel je over een verhuizing naar een nieuwe onbekende stad? Boek een weekendtripje en voel hoe het aanvoelt om in de stad te zijn. Twijfel je of je als zelfstandige wilt beginnen? Ga eens in gesprek met iemand die als zelfstandige werkt. Zo zijn er zoveel dingen te bedenken die je kunt doen om informatie te verzamelen.
Wij zijn geneigd om veel te analyseren en te overdenken. Probeer niet teveel te denken en voel vooral aan hoe iets voor je voelt. Hoe voelt het om mee te draaien met het nieuwe team? Voel je je op je gemak of juist niet.
Je gevoelens zijn je levenskompas. Ze zijn een betrouwbare raadgever op je levensweg.
Tip 2: Werk aan je zelfvertrouwen
Werk aan het opbouwen van je zelfvertrouwen. Wil jij meer lezen over dit onderwerp? Dan verwijs ik je graag naar: Van jezelf leren houden. Met deze tips vergroot je de liefde naar jezelf.
Een korte en krachtige oefening is om jezelf te herinneren aan een eerdere situatie waarin het je is gelukt om succesvol een beslissing te nemen.
Probeer deze ervaring opnieuw voor te stellen. Vraag jezelf vervolgens de onderstaande vragen:
Wat deed je op dat moment?
Wat ging er goed?
Hoe kwam je tot een besluit?
Vergeet vooral niet te genieten van de nieuwe ervaringen die je opdoet. Het leven ondersteund jou groei, en jij mag ervan genieten.
Tot slot
* Ik zou het leuk vinden als je mij in een reactie laat weten wat je van dit artikel vond. Jou mening is belangrijk voor mij.
* Vond je het artikel waardevol? Ik zou het super tof vinden als je mijn artikel zou willen delen.
* Foutje gezien? Mail mij. Ik ben je dankbaar.
Boekentip: ‘De kracht van keuze’ van Kelly Weekers is een interessant en persoonlijk boek waarin Kelly je meeneemt haar leven. Natuurlijk geeft ze jou ook inzichten om keuzes te maken en de regie terug te pakken in je leven.
Misschien vindt je onderstaande artikelen ook interessant:
De pijn van afwijzing gebruiken voor persoonlijke groei (3 tips)
Innerlijk kind trauma belicht: 3 vormen van innerlijk kind wonden
Overgave spiritueel: van controle naar overgave in 5 stappen