Moeiteloos geven en ontvangen

Liefde is overal en iedere dag. Stel je ervoor open en je zult overvloedige liefde ervaren.

Gevoel van dankbaarheid en vreugde

Ik stond met mijn baby in de draagzak, grote kinderwagen, boodschappen en de luiertas voor de  kleine lift van ons appartementencomplex. Het is duidelijk dat al deze spullen niet in de lift gaan passen. Als ik de grote kinderwagen demonteer en de twee onderdelen op een behendige manier positioneer in de lift kan alles net aan mee naar de tweede verdieping. Het is een klus, maar ik kan het voor elkaar krijgen. Ik was bezig met de gewiekste werkwijze toen ik hoorde: ‘Kan ik je helpen?’
Ik kijk op en zie een jonge man staan. Normaal gesproken zeg ik een automatisme: ‘Nee dank je wel, het lukt me wel’
Ik wil andere mensen niet tot last zijn en dus is het een gewoonte geworden om een helpende hand af te slaan. Ook dit keer was het mijn eerste reactie om de hulp af te slaan.
Maar op hetzelfde moment bedacht ik me en stemde ik toe. Hij hielp de spullen in de lift, het paste allemaal maar net aan. Wij met alle spullen in de lift naar boven. Het moet een grappig gezicht zijn geweest.
Het volgende moment was de jongen via de trap naar de tweede verdieping gelopen en stond hij al klaar om mij te helpen de spullen uit de lift te halen. Het was een jongen van geen woorden maar daden.
Deze kleine gebeurtenis gaf me een groot gevoel van dankbaarheid en vreugde. Voor mij representeren dit soort gebeurtenissen de liefde van alle dag.

Liefde zit verscholen in de kleinste dingen

Bij liefde geven en ontvangen denken we misschien in eerste instantie vaak aan een liefdesrelatie. Maar als je je ervoor opent zul je zien dat je in alles en iedereen liefde kunt vinden. Vaak zijn we zo druk in het dagelijks leven dat we het niet altijd kunnen opmerken. Het zit namelijk verscholen in de kleinste dingen.

Zet een intentie 

Je kunt jezelf hiervoor openen door iedere ochtend kort een intentie te zetten gericht.
Spreek bijvoorbeeld smorgens hard op uit:  ‘Vandaag open ik mij voor de liefde. Ik zie liefde in alles wat leeft, groeit en bloeit’
Door dit dagelijks te doen ga je meer en meer liefde ervaren en aantrekken in je leven. De liefde was er altijd al maar we keken erover heen door de drukte van alle dag.

Een moment vol liefde

Ik herinner mij nog een mooi moment tijdens een reis in Nepal een aantal jaren geleden. Ik was samen met een vriendin in een oude Nepalese stad. We liepen door de straat en daar waren twee hondjes. Misschien waren het zwerfhonden, ik weet het niet meer precies. De hondjes waren zo enthousiast en lief. Mijn vriendin begon spontaan de hondjes te aaien en te knuffelen. De hondjes werden nog blijer en togen helemaal op.  Mijn vriendin genoot er zichtbaar van om de hondjes aandacht te geven. En ik vond het zo’n liefdevol en hartverwarmend moment om naar te kijken. Iedereen was op dat moment zo vervuld van liefde.
Liefde is dus overal als je je er maar voor open stelt.
Dit soort momenten kunnen je gemakkelijk ontgaan als we teveel zijn afgeleid door onze telefoon. Welke kleine momenten maak jij mee in je leven waarin de liefde voelbaar is?

Alles wat je geeft komt naar je terug

Het universum kent 12 universele wetten. Eén van die wetten is gebaseerd op het principe; alles wat je geeft komt naar je terug. Deze wet wordt de wet van de compensatie genoemd. De zuivere liefde die je geeft aan anderen komt in meervoud naar je terug. Het is daarbij belangrijk dat je geeft vanuit oprechtheid en een zuiver hart.
Samenhangend met deze universele wet is de mate van liefde voor jezelf. Je kunt in overvloed liefde geven als je je eigen cup hebt gevuld. Hiermee wordt bedoeld dat je pas in staat bent om echt liefde te geven op het moment dat je gezonde eigenliefde ervaart.

Ben jij in staat om zonder schuldgevoel te ontvangen?

Liefde ontvangen is voor vele mensen nog niet zo makkelijk. Wat maakt het toch zo moeilijk om te ontvangen?
Dit heeft te maken met de mate van de liefde voor jezelf. Op het moment dat we onszelf waardevol vinden zijn we in staat om de liefde die anderen ons geven toe te laten.
Met zijn of haar liefde wil de ander een geschenk geven.
Het is niet alleen een geschenk voor jou, het is ook een groot geschenk voor de ander als jij in staat bent de liefde met een open hart te ontvangen.

Je zult nooit het gevoel hebben dat er van je gehouden wordt, tot je van jezelf houd
– Arnaud Desjardins – 

Ontvangen en overvloedig geven

Een compliment geven is een uiting van liefde. Hoe vaak komt het niet voor dat mensen aan wie het compliment gegeven wordt het wegwuiven of kleiner maken.
Dit heeft er t mee te maken dat veel mensen zichzelf niet genoeg waard vinden en daarom het compliment niet ten volle aan kunnen nemen. We worden er ongemakkelijk van.
Zodra je meer van jezelf gaat houden ben je steeds meer in staat om liefde te ontvangen. En zodra je hiertoe instaat bent zal het veel makkelijker voor je worden om liefde in overvloed te geven. We kunnen overvloedig liefde geven als we in staat zijn liefde in ons hart te ontvangen.
Stel jezelf maar eens de volgende vraag: ben je in staat om jezelf echt lief te hebben?
Als dit zo is dan ben ook je in staat om ook een ander lief te hebben. En op deze manier is de (liefdes) cirkel rond.

De sleutel tot lief hebben is dat we meer liefde doorlaten, haar helemaal in ons toe laten, zodat zij van binnenuit kan leven en ademen. – John Welwood –

Innerlijk werk

Ik hoop dat dit artikel je inzicht heeft gegeven over het ontvangen en geven van liefde. Hou jij helemaal van jezelf zoals je bent, inclusief je schaduwzijde?
Als ieder persoon zijn of haar innerlijk werk gaat doen en hierdoor meer van zichzelf gaat houden dan zal de wereld vanzelf mooier en liefdevoller gaan worden. Want als je van jezelf houd kun je het weggeven in overvloed en ontvangen met open hart. Zo draagt een ieder zijn persoonlijke steentje bij aan een liefdevollere wereld. En zo zijn we met z’n allen gezamenlijk  op weg naar een liefdevollere wereld.

Wil je meer lezen over het geven en ontvangen van liefde. Dan raad ik je het boek van John Welwood aan. In zijn boek staan praktische tips en oefeningen om in eerste instantie meer eigen liefde te gaan ervaren. Dit is de basis voor een goede en gezonde relaties. Vanuit eigen liefde zijn wij vervolgens makkelijker in staat om liefde overvloedig weg te geven. Ook vindt je oefeningen in zijn boek die behulpzaam zijn om jezelf te helen.

Ben je op zoek naar een coach? Mogelijk kan ik jou verder helpen. Neem dan vrijblijvend contact met mij op voor een gratis kennismakingsgesprek.

Misschien vindt je deze artikelen ook interessant om te lezen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Vragen?
Hallo, hoe kan ik je van dienst zijn?