Loslaten: leer loslaten door middel van de hechtingscirkel.

We komen allemaal weleens in een situatie waarin we moeten loslaten. Soms moeten we iets loslaten waaraan we eigenlijk vast zouden willen houden. Loslaten is een proces waarbij veel verschillende emoties komen kijken. Het ene moment voel je een intense angst om vervolgens een paar uur later een diep gevoel van opluchting te ervaren. De volgende dag wordt je wakker met een gevoel van wrok wat zich even later weer omzet in verdriet. Gevoelens van spijt, twijfel en onzekerheid passeren de revue. Kortom loslaten kan grote verwarring teweeg brengen. Het kan voelen als een wervelstorm aan emoties.
Beschouw het proces als een kluwen wol waarvan de draad in elkaar verstrikt zit. Het heeft tijd en aandacht nodig om langzaamaan de wirwar te ontrafelen.
De hechtingscirkel geeft je inzicht en helderheid in dit proces. Hierdoor krijg je meer grip op je emoties en de situatie.

hechtingscirkel

In de afbeelding zie je een binnen cirkel en de buitencirkel. De buitencirkel symboliseert de gezonde hechting en in de binnen cirkel representeert de onveilige hechting.

De hechtingscirkel

De buitencirkel symboliseert de gezonde hechting en in de binnen cirkel representeert de onveilige hechting. Of je nu een veilige of onveilige hechtingsstijl hebt, iedereen zit in het proces van loslaten weleens in de binnen cirkel. En dat is helemaal niet erg. Het is echter wel belangrijk dat je het herkent en dat je jezelf weer kunt herpakken. Door je bewust te zijn van je emotie krijg je inzicht in waar je staat in de cirkel. Hierdoor krijg je keuze vrijheid en kun je kiezen voor de constructieve buitencirkel.  

Welkom versus isoleren

De eerste stap is het contact. Je heet iemand welkom in jouw leven. Dat kan zowel een nieuw persoon zijn als een persoon die je al langere tijd onderdeel uit maakt van je leven. Ieder contactmoment is in wezen nieuw.
Bij het nieuwe contactmoment stel je je open voor de persoon en voor de verbinding.
Maar het kan ook zijn dat je je afsluit voor echte verbinding. Dit kan te maken hebben met pijn het uit het verleden. Met de kwetsuren die je hart heeft moeten verdragen in het verleden. Je hart is emotioneel verwond geraakt en heeft beschadigingen opgelopen. Om jezelf te beschermen ga je de verbinding uit de weg. Je isoleert jezelf en zorgt ervoor dat het contact oppervlakkig blijft. Je durft niet te diepte in te gaan. Hiermee bescherm je je kwetsbare (eerder gebroken) hart. Het gevolg is dat het contact oppervlakkig blijft en je geen echte verbinding en diepgang zal gaan ervaren.

Hechten en intimiteit versus onthechten en intimiteit vermijden

De tweede en derde stap in de hechtingscirkel gaat over hechten en intimiteit. Je gaat in deze stap de daadwerkelijke verbinding aan met de ander zowel emotioneel als fysiek. Dit doe je met een open hart en kan daarom ook kwetsbaar aanvoelen. Er is moed voor nodig. Als jij je veilig voelt in jezelf dan durf je de hechting aan te gaan. Je weet namelijk dat je jezelf niet zal verliezen in het contact met een ander. Mocht het contact in de toekomst eindigen dan weet je dat je jezelf niet zal verliezen. Er is verdriet maar je valt niet in een diep gat. Je bent je bewust van de veilige basis die je in jezelf hebt.
Daar tegenover staat het vermijden van intimiteit en onthechting. Het voelt onveilig en beangstigend om je te hechten aan de ander. Je hebt een muur om jezelf heen gebouwd en op deze manier zorg je ervoor dat je kwetsbare hart niet geraakt wordt. Echter betekent dit ook dat je geen werkelijke verbinding kan ervaren. Hierdoor ervaar je gevoelens van eenzaamheid. Ieder mens heeft behoefte aan echt contact en verbinding. Ook de mensen die zich daarvoor hebben afgesloten.

Afscheid nemen en loslaten

Op een gezonde manier afscheid nemen gaat hand in hand met een veilige hechting. Mensen hechten zich aan hun partner zoals ze dat in hun jeugd aan hun ouders hebben gedaan.
Een veilige hechting betekent dat er van jongs af aan naar je behoefte werd geluisterd en je voelde je veilig. Er was iemand voor je die je serieus nam.
Maar als dit voor jou niet het geval was dan zal het nemen van afscheid ook krampachtiger verlopen. Je weet misschien wel dat je iemand moet loslaten maar gevoelsmatig lukt het niet om los te komen van hem of haar. Je klampt je vast aan de persoon. Dit kan de vorm aannemen van steeds opnieuw contact zoeken met hem of haar. Of het vastklampen gebeurt in de vorm van onophoudelijk denken aan de persoon. Je bent gefixeerd en geobsedeerd geraakt.

Ontkennen en rouwen

De een na laatste stap gaat over het ontkennen en rouwen. Het kan goed zijn dat je moeite hebt met het omgaan met de emoties die horen bij het proces van loslaten. Wellicht ben je zelfs niet in staat om de emoties te voelen. Je stopt met voelen omdat het te overweldigend is. Een overlevingsmechanisme is dissociatie. Dissociatie kun je zien als een overlevingsmechanisme dat je beschermt tegen te veel indrukken. Je hersenen schakelen een stuk van je bewustzijn uit omdat het te veel dreigt te worden, bijvoorbeeld je emotie.
Je kan dan onverschillig overkomen over de situatie. Misschien zelfs harteloos en koel.
Om echt los te kunnen komen van iemand is het essentieel om de emoties te erkennen en te doorvoelen. Hoe pijnlijk of verwarrend het ook is. Gevoelens van rouw horen bij het proces van loslaten. Het toestaan van deze gevoelens zorgt voor bevrijding. 

Zingeving of verbittering

Als we de buitencirkel hebben doorlopen komen we uiteindelijk bij zingeving. We kunnen inzien dat de situatie zin heeft gehad, dat het ergens voor heeft gediend. Het heeft een bedoeling gehad. Dit is een zacht gevoel, de situatie wordt dan omhult met liefde. Hoe pijnlijk deze ook is geweest. Daartegenover staan gevoelens van wrok, vijandigheid en verbittering. Dit zijn pijnlijke gevoelens, het kan ervoor zorgen dat we blijven hangen in een slachtofferrol. Op het moment dat je merkt dat deze emoties je overvallen ga dan nog eens terug naar de vorige stap in de hechtingscirkel. Heb je jezelf de tijd en ruimte gegeven voor het rouwproces? Misschien zijn er nog tranen die gehuild mogen worden, tranen zorgen voor een opschoning van de ziel. Je hebt ieder moment opnieuw de keus om in de gezonde cirkel van ontmoeten en afscheid nemen te stappen.

Loslaten is een nieuw begin

Heeft deze hechtingscirkel jou meer inzicht gegeven? Kun jij voor jezelf bepalen waar je staat in de cirkel?
Mocht je in de wirwar van emoties terecht zijn gekomen pak dan deze simpele en inzichtelijke afbeelding erbij. Door middel van de hechtingscirkel kun je voor jezelf bepalen waar je staat. Kijk zonder oordeel naar de emotie. Benader jezelf en de emotie met liefdevolle vriendelijkheid.
Loslaten kan een pijnlijk proces zijn, maar met dit inzicht gevende hulpmiddel kun je loslaten juist gaan zien als een mooi en helend proces. Je kunt uitkijken naar innerlijke heelheid. En vanuit die heelheid zul je een mooi en waardevol nieuw contact aangaan trekken. Waarbij je (opnieuw) in alle echtheid en zuiverheid kunt gaan verbinden. Zo zit er in ieder afscheid een nieuw begin verscholen. Iets om naar uit te kijken.

Wil je ondersteuning bij het proces van loslaten. Neem dan vrijblijvend contact met mij op voor een kennismakingsgesprek.

Wil je meer lezen over dit thema. Lees dan ook de onderstaande artikelen:


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Vragen?
Hallo, hoe kan ik je van dienst zijn?