Afscheid nemen, ieder mens krijgt ermee te maken in zijn of haar leven. Het is een moeilijke periode waarbij we worden uitgenodigd de kunst van het loslaten te beoefenen.
Afscheid nemen kan een emotionele achtbaan zijn, gevuld met rouw, verdriet en zelfs opluchting.
Toch liggen in die moeilijke momenten ook de mogelijkheid tot transformatie en groei. Door afscheid te nemen maak je ruimte voor nieuwe ervaringen en nieuwe mensen.
In deze blog duiken we dieper in de cycli van verbinding en afscheid. Door middel van de hechtingscirkel krijg jij inzichtelijk hoe het proces van afscheid nemen over het algemeen verloopt.
Je leert hoe belangrijk het loslaat proces is om jezelf weer te kunnen openen voor een nieuwe ontmoeting.
Afscheid nemen: een reis door emoties
Afscheid nemen is een proces waar emoties bij komen kijken. Het ene moment voel je een intense angst om vervolgens een paar uur later een diep gevoel van opluchting te ervaren. De volgende dag wordt je wakker met een gevoel van wrok wat zich even later weer omzet in verdriet.
Gevoelens van spijt, twijfel en onzekerheid passeren de revue. Kortom afscheid nemen kan grote verwarring teweeg brengen. Het kan voelen als een wervelstorm aan emoties.
Beschouw het proces als een kluwen wol waarvan de draad in elkaar verstrikt zit. Het heeft tijd en aandacht nodig om langzaam de wirwar te ontrafelen.
De hechtingscirkel geeft inzicht om meer grip te krijgen op je emoties. In de volgende alinea lees je hoe jij de hechtingscirkel kan gebruiken om het proces van afscheid nemen te vermakelijken.
De hechtingscirkel nader bekeken
Hieronder zie je de afbeelding van de hechtingscirkel. Ik wil je als eerste vragen om deze afbeelding eens rustig in je op te nemen. Als je hiernaar kijkt? Wat roept dit dan bij je op?
In de afbeelding zie je een binnen cirkel en de buitencirkel. De buitencirkel symboliseert de gezonde manier van afscheid nemen. De binnen cirkel laat zien hoe je vast kan komen te zitten in het proces van afscheid nemen
De angst voor verbinding en verlating
Mensen die onveiligheid ervaren in liefdesrelatie ervaren met name de binnen cirkel in het proces van afscheid nemen.
Voel jij angst om daadwerkelijk met een ander te verbinden?
Of voel jij juist continue de angst dat de ander je verlaat?
Dan heb je mogelijk bindings– en verlatingsangst. Als jij dit herkent dan kan het zinvol zijn om hier hulp bij te zoeken. Als coach ben ik gespecialiseerd op het gebied van bindings- en verlatingsangst. Vanuit mijn ervaringsdeskundigheid weet ik dat het niet makkelijk is om de angsten los te laten. Daarom is mijn advies altijd om hier hulp bij te zoeken. Wie weet kan ik je ondersteunen.
Mocht je benieuwd zijn wat ik voor je kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met mij op. Je bent welkom.
Veiligheid in relaties
Als jij je veilig voelt in relaties dan verloopt het proces van afscheid nemen vooral zoals omschreven in de buitencirkel.
Belangrijk om te weten is dat ieder mens in het proces van loslaten weleens in de binnen cirkel beland, ook als je veilig gehecht bent.
En dat is helemaal niet erg. Zodra je herkent dat je in de binnen cirkel bent beland ben je in staat om jezelf te herpakken. Dus zodra jij bijvoorbeeld zinloosheid ervaart weet je dat er nog een stukje rouw aan ten grondslag ligt. Je kunt er dan bewust voor kiezen om weer richting de buitencirkel te bewegen en ruimte te maken voor je rouw.
Door je iedere dag en ieder moment bewust te zijn van je emoties krijg je inzicht in waar je staat in de cirkel.
Hierdoor neem je het stuur van jouw loslaat proces in eigen handen. Het overkomt je dan niet meer maar je kiest ervoor zelf de regie te nemen.
De hechtingcirkel, stap voor stap uitgelegd
Bij het afscheid nemen wordt je uitgenodigd om de kunst van het loslaten te beoefenen
Welkom versus isoleren
De eerste stap in de cirkel is het contact. Je heet iemand welkom in jouw leven. Dat kan zowel een nieuw persoon zijn als een persoon die je al langere tijd onderdeel uit maakt van je leven. Ieder contactmoment is in wezen nieuw.
Bij het nieuwe contactmoment stel je je open voor de persoon en voor de verbinding. Echt contact met een ander kan ontstaan zodra jij je volledig durft te laten zien. Je laat je authentieke zelf zien en je durft je kwetsbaar op te stellen. Op deze manier ontstaat er verbinding vanuit vertrouwen.
Maar het kan ook zijn dat je je hiervoor afsluit, dit kan bewust of onbewust zijn.
Als je dit bij jezelf herkent kan het te maken hebben met pijn uit het verleden. Je hart heeft kwetsuren opgelopen en je probeert jezelf te beschreven. Dit doe je door jezelf niet volledig te laten zien. Je zet als het ware een masker op zodat je niet meer gekwetst kunt worden. Hiermee ga je de echte verbinding uit de weg. Er ontstaat dan contact vanuit binding.
Je isoleert jezelf en zorgt ervoor dat het contact oppervlakkig blijft. Je durft niet te diepte in te gaan. Hiermee bescherm je je kwetsbare (eerder gebroken) hart. Het gevolg is dat het contact oppervlakkig blijft en je geen echte verbinding en diepgang zal gaan ervaren.
Hechten versus intimiteit vermijden
Verbinden met een open hart voelt kwetsbaar aan
De tweede en derde stap in de hechtingscirkel gaat over hechten en intimiteit.
Je gaat in deze stap de daadwerkelijke verbinding aan met de ander zowel emotioneel als fysiek. Dit doe je met een open hart en kan daarom ook kwetsbaar aanvoelen. Er is moed voor nodig. Als jij je veilig voelt in jezelf dan durf je de hechting aan te gaan.
Je weet namelijk dat je jezelf niet zal verliezen in het contact met een ander.
Mocht het contact in de toekomst eindigen dan weet je dat je jezelf niet zal verliezen.
Er is verdriet maar je valt niet in een diep gat. Je bent je bewust van de veilige basis die je in jezelf hebt.
Tegenover hechten staat het vermijden van intimiteit en onthechting.
Het voelt te onveilig en beangstigend om je daadwerkelijk te hechten en te verbinden aan de ander.
Je hebt een muur om jezelf heen gebouwd en op deze manier zorg je ervoor dat je kwetsbare hart niet geraakt wordt.
Echter betekent dit ook dat je geen werkelijke verbinding kan ervaren. Hierdoor ervaar je gevoelens van eenzaamheid.
Ieder mens heeft behoefte aan echt contact en verbinding.
Ook (en misschien wel juist) de mensen die zich daarvoor hebben afgesloten.
Afscheid nemen versus vastklampen
Op een gezonde manier afscheid nemen gaat hand in hand met een veilige hechting. Mensen hechten zich aan hun partner zoals ze dat in hun jeugd aan hun ouders hebben gedaan.
Een veilige hechting betekent dat er van jongs af aan naar je behoefte werd geluisterd en je voelde je veilig. Er was iemand voor je die je serieus nam.
Maar als jij onveilig gehecht bent dan zal het nemen van afscheid in je latere leeftijd ook moeizamer verlopen.
Je weet misschien wel dat je iemand moet loslaten maar gevoelsmatig lukt het niet om los te komen van hem of haar.
Je klampt je vast aan de persoon.
Dit kan de vorm aannemen van steeds opnieuw contact zoeken met hem of haar. Hierdoor kan een relatie ontstaan op basis van aantrekken en afstoten. Dit is een pijnlijke dynamiek.
Of het vastklampen gebeurt in de vorm van onophoudelijk denken aan de persoon. Je bent gefixeerd en geobsedeerd geraakt.
Ontkennen versus rouwen
De voorlaatste stap gaat over het ontkennen en rouwen.
Rouwen is een natuurlijke reactie op verlies. Iedereen rouwt op zijn/ haar eigen manier en er is geen juiste manier van rouwen.
In sommige situaties zijn mensen niet in staat om te voelen. Er worden geen verdrietige, boze of andere gevoelens gevoelt. Het voelt dan afgestopt.
Als je dit herkent dan is er een overlevingsmechanisme in werking getreden, namelijk dissociatie. Dissociatie kun je zien als een overlevingsmechanisme dat je beschermt als de emoties teveel worden. Je hersenen schakelen een stuk van je bewustzijn uit.
Je kan dan onverschillig overkomen over de situatie. Misschien zelfs harteloos en koel. Maar niets is minder waar. Je overlevingsmechanisme is volop aan het werk om jou te beschermen tegen pijnlijke gevoelens. Zodra jij er klaar voor bent zal dit overlevingsmechanisme langzaam in kracht afnemen en worden de emoties stapje bij beetje toegelaten.
Zo zorgt je lichaam en je systeem ervoor dat je nooit meer krijgt dan dat je aan kunt. Handig toch?
Belangrijk om te zeggen is dat gevoelens van rouw horen bij het proces van afscheid nemen. Als we voorbij gaan aan deze gevoelens, omdat ze te pijnlijk zijn om te voelen, kunnen we onszelf in de toekomst niet werkelijk open stellen voor nieuwe ervaringen en contacten.
Zingeving versus verbittering
Zingeving is een zacht en liefdevol gevoel
De laatste stap in de cirkel in zingeving. Dit is het cadeau van al het werk wat je hebt gedaan.
Het is niet makkelijk om jezelf open te stellen voor alle gevoelens van rouw. Maar wat je ervoor terug krijgt is prachtig, nieuwe inzichten en een nieuw gevoel van zingeving in je leven.
We kunnen dan inzien dat de situatie zin heeft gehad, dat het ergens voor heeft gediend.
Het heeft een bedoeling gehad.
Dit is een zacht gevoel, de situatie wordt dan omhult met liefde.
Tegenover zingeving staan gevoelens van wrok, vijandigheid en verbittering.
Dit zijn pijnlijke gevoelens, het kan ervoor zorgen dat we blijven hangen in een slachtofferrol. Op het moment dat je merkt dat deze emoties je overvallen ga dan nog eens terug naar de vorige stap in de hechtingscirkel.
Stel jezelf dan de volgende vraag:
Heb je jezelf de tijd en ruimte gegeven voor het rouwproces?
Misschien zijn er nog tranen die gehuild mogen worden, tranen zorgen voor een opschoning van de ziel.
Je hebt ieder moment opnieuw de keus om in de gezonde cirkel van ontmoeten en afscheid nemen te stappen.
Elk afscheid is een nieuw begin
Voordat ik deze blog ga afsluiten heb ik nog twee vragen aan jou:
Welke inzichten heb jij gekregen door de hechtingscrikel?
Kun jij voor jezelf bepalen waar je staat in de cirkel?
Afscheid nemen is een proces waarbij emoties komen kijken, mocht je terecht komen in een wirwar van emoties pak dan eens de afbeelding van de hechtingscirkel erbij en ga voor jezelf na waar je op dit moment staat.
Kijk zonder oordeel naar de emotie. Benader jezelf en de emotie met liefdevolle vriendelijkheid.
Loslaten kan een pijnlijk proces zijn, maar met dit inzicht gevende hulpmiddel kun je loslaten juist gaan zien als een mooi en helend pro ces. Je kunt uitkijken naar innerlijke heelheid. En vanuit die heelheid zul je een mooi en waardevol nieuw contact aangaan trekken. Waarbij je (opnieuw) in alle echtheid en zuiverheid kunt gaan verbinden. Zo zit er in ieder afscheid een nieuw begin verscholen. Iets om naar uit te kijken.
Wil je ondersteuning bij het proces van afscheid nemen. Neem dan vrijblijvend contact met mij op voor een kennismakingsgesprek.
Tot slot
* Ik zou het leuk vinden als je mij in een reactie laat weten wat je van dit artikel vond. Jou mening is belangrijk voor mij.
* Vond je het artikel waardevol? Ik zou het super tof vinden als je mijn artikel zou willen delen.
* Foutje gezien? Mail mij. Ik ben je dankbaar.
Misschien vindt je onderstaande artikelen ook interessant:
Voel jij angst om te verliezen wat je liefhebt? Zo blijft je dichtbij jezelf.
Innerlijk kind trauma belicht: 3 vormen van innerlijk kind wonden
Single en eenzaam? 4 tips om je (weer) verbonden te voelen