Vastlopen bij het uitvoeren van je idee. 3 tips om hiermee om te gaan

Je hebt een geweldig idee en ben er reuze enthousiast. En dan ineens, loop je compleet vast in de uitvoering van je idee.  

Het kan gaan over project op het werk, een creatieve onderneming of een persoonlijk streven.
De weg van idee naar uitvoering kan soms behoorlijk hobbelig zijn en kent z’n uitdagingen.
Hoe komt dat toch, dat je vastloopt tijdens de uitvoering van je idee? Tijdens het lezen van deze blog krijg je antwoord op deze vraag.
En belangrijker nog, hoe kunnen we deze hindernissen overwinnen om ons idee werkelijkheid te laten worden? Ik geef je 3 praktische tips zodat jouw idee succesvol tot leven wordt gebracht. 

3 redenen waarom je vastloopt 

Het is zinvol om eerst helder te krijgen wat de oorzaken zijn van het vastlopen bij je idee. Zodra jij je hier bewust van bent kun je daarna nieuwe stappen gaan maken in de uitvoering van je plan. 

Hieronder deel ik 3 oorzaken waarom jij vastloop tijdens de uitvoering van je idee:

 1. Gebrek aan duidelijkheid en planning is een belangrijke oorzaak dat je vastloopt bij het uitvoeren van je idee. Zelfs het meest creatieve concept kan falen als er geen helder uitgewerkte strategie is om het uit te voeren. Het kan zijn dat er een actieplan ontbreekt of dat er geen concrete doelstellingen wordt gesteld. 
  Mocht je jezelf hierin herkennen dan is het als eerste essentieel om helderheid en duidelijkheid voor jezelf te creëren. Begin met het helder krijgen van je doel. Vervolgens kun je de SMART methode gebruiken om je doel concreet te maken. 
 2. Ook externe factoren kunnen een rol spelen. Denk bijvoorbeeld aan onvoldoende steun en middelen. Misschien staat je omgeving niet achter jouw idee en is er niemand die je motiveert op de momenten dat het lastiger wordt. Dit kan de uitvoering van jou briljante idee behoorlijk in de weg zitten.  
 3. En als laatste kunnen Interne uitdagingen ervoor zorgen dat je vastloopt bij het uitvoeren van je idee. Soms zijn er van die dagen (of weken) dat opeens het vertrouwen helemaal verdwenen is. Je twijfelt aan alles. Je vraagt je af waarom je er ooit aan bent begonnen? En maakt jezelf wijs dat het nooit zal gaan werken? Ook kan je innerlijke criticus om de hoek komen kijken. Misschien verteld deze je dat je niet goed genoeg bent en dat andere beter zijn dan jij. 
  Als je dit herkent is het als eerste belangrijk dat jij je bewust bent van de negatieve stem. Zodra je bewust bent kun je ervoor kiezen om de gedachten om te draaien of te bevragen. Je kunt je negatieve gedachten goed bevragen door middel van de 4 vragen van Byron Katie (ook wel the work genoemd) 

3 praktische tips

Hieronder geef ik je 3 belangrijke tips om je idee succesvol tot leven te brengen. Als je deze tips volgt dan zul je merken dat je minder snel vastloopt in de uitvoeren van je idee. 

 1. Maak een plan van actie
  Begin met het opstellen van een gedetailleerd actieplan dat alle aspecten van het project omvat, van de initiële conceptie tot de uiteindelijke uitvoering. Zorg ervoor dat je doelstellingen duidelijk zijn gedefinieerd, inclusief meetbare mijlpalen en realistische deadlines. Door een duidelijke routekaart te hebben, kun je beter navigeren door uitdagingen en kun je het project gestaag vooruit helpen.

 2. Wees flexibel
  Hoewel een goed plan essentieel is, is het ook belangrijk om flexibel te blijven en bereid te zijn om aanpassingen aan te brengen wanneer dat nodig is. Verwacht onverwachte wendingen en wees bereid om je strategie bij te stellen in reactie op veranderingen in de omgeving, de markt of de behoeften van het project. Het vermogen om snel te reageren op nieuwe informatie en omstandigheden kan het verschil maken tussen succes en stagnatie.

 3. Neem een time out zodat je opnieuw je koers kunt bepalen
  Soms zijn we zo gefocust met iets bezig dat we het grotere geheel uit het oog verliezen. Bij aanvang van het idee hebben we een koers en plan bedacht en zijn helemaal opgegaan in de uitvoering daarvan. Hierdoor kan het gebeuren dat we een weg bewandelen wat ons niet brengt wat we ervan gehoopt hadden. Het is dan de uitnodiging om weer even uit te zoomen en het grotere geheel te bekijken. 
  Bekijk de situatie waar je in zit eens vanuit het perspectief van een adelaar. Vlieg omhoog en zie wat je hebt bereikt en het punt waar je naar toe wilt. 
  Dit is zeker niet altijd makkelijk. Het kan behulpzaam zijn om letterlijk even afstand te nemen van alles. Ik biedt een intensief 1 op 1 coaching traject aan op Tenerife. Dit is dé perfecte plek om even helemaal tot jezelf te komen en weer contact te maken met je innerlijke leiding. Ik ondersteun je daarbij als coach. In 3 dagen gaan we samen een coach reis maken waarbij je 3 uur per dag coaching ontvangt. Gedurende deze dagen heb ik mensen zien groeien. Ik heb gezien hoe mensen hun innerlijke kracht en wijsheid aanboren. Hierdoor is er een stevige basis gelegd om blokkades te doorbeken en prachtige nieuwe stappen te maken. 
  Ben je benieuwd of dit iets voor jou is? Neem dan vrijblijvend contact met mij op. 

Hoe spiritualiteit je gaat helpen

Als jij spiritueel bent aangelegd dan raad ik je aan om ook deze alinea te lezen. Ik beschrijf in deze alinea hoe spiritualiteit je kan helpen om vooruit te komen zodat jij je idee in vorm in de wereld gaat krijgen. 

Spiritualiteit is het geloof in iets wat groter is dan jijzelf (noem het de bron, het licht, de kosmos). Dit kan ons helpen bij hervinden van geloof, hoop en vertrouwen. Op het moment dat je gelooft in iets wat groter is dan jijzelf is het makkelijker om alles wat zich aandient in jou leven volledig te accepteren.  
Ook gaat het ervoor zorgen dat je makkelijker kan omgaan met de uitdagingen op je pad. 

Affirmaties kunnen je helpen om weer in beweging te komen


Affirmaties zijn uitspraken die worden gebruikt om een positieve mindset te bevorderen en zelfvertrouwen op te bouwen. Ze worden dagelijks herhaald om het onderbewustzijn te helpen bij het verkrijgen van een positieve houding ten opzichte van je doelen.

Hieronder een paar ideeën die je kunt gebruiken:  
 1. “Ik vertrouw op mijn innerlijke kracht om elk obstakel te overwinnen.”
 2. “Elke uitdaging brengt mij dichter bij mijn doelen.”
 3. “Ik ben creatief, veerkrachtig en in staat om oplossingen te vinden.”
 4. “Mijn ideeën zijn waardevol en verdienen het om uitgevoerd te worden.”
 5. “Ik ben geduldig en vertrouw op het proces van groei en ontwikkeling.”
 6. “Ik verwelkom uitdagingen als kansen voor persoonlijke groei.”
 7. “Mijn visie is helder en mijn pad wordt verlicht met mogelijkheden.”
 8. “Ik ben flexibel en pas me gemakkelijk aan veranderende omstandigheden aan.”
 9. “Ik ben omringd door steun en liefde terwijl ik mijn ideeën nastreef.”
 10. “Ik geloof in mezelf en in mijn vermogen om mijn dromen te verwezenlijken.”

Herhaal deze affirmaties dagelijks. Het vergt discipline en doorzettingsvermogen, maar je zult merken dat je na verloop van tijd deze uitspraken voor waar aan gaat nemen. 

Tot slot

* Ik zou het leuk vinden als je mij in een reactie laat weten wat je van dit artikel vond. Jou mening is belangrijk voor mij.

* Vond je het artikel waardevol? Ik zou het super tof vinden als je mijn artikel zou willen delen.

* Foutje gezien? Mail mij. Ik ben je dankbaar. 

Misschien vindt je onderstaande artikelen ook interessant:

Voel jij angst om te verliezen wat je liefhebt? Zo blijft je dichtbij jezelf.

Twijfel? Zo kom je tot een krachtig en weloverwogen besluit

Wanneer verantwoordelijkheid te zwaar weegt: 2 tips voor verlichting

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Vragen?
Hallo, hoe kan ik je van dienst zijn?