Gezonde en goede liefdesrelaties zijn essentieel voor ons welzijn en geluk. Toch is een goede relatie niet voor iedereen even vanzelfsprekend.
Vraag jij je af of je in een gezonde relatie zit?
En wat een gezonde liefdesrelatie typeert?
In deze blog vindt je de antwoorden op deze vragen.
Liefde bloeit door respect, open communicatie en wederzijdse groei
Voorbeeld uit de praktijk
De zonnestralen van de vroege ochtendzon vallen op haar gezicht. Het ruizen van de zee is zachtjes hoorbaar. Ze staart voor zich uit en kijkt naar de horizon waar in de verte de zon opkomt.
Dan vraagt ze mij ‘Wat is een gezonde liefdesrelatie eigenlijk?’
‘Ik ken dat volgens mij helemaal niet. Als ik zo terug kijk naar de relaties die ik heb gehad dan kan ik wel zeggen dat het niet gelijkwaardig was. In de ene relatie nam ik de redder rol op me. Ik droeg verantwoordelijkheden die niet bij mij hoorde en was constant bezig om hem te redden van zijn destructieve gedrag. Dat lukte nooit. En de relatie die daarna kwam voelde ik me totaal machteloos en klein. Ik had mijn ex vriend op een voetstuk geplaatst en hij hielt er wel van om de macht te hebben. Zo zei hij soms dingen waarvan ik zeker wist dat het niet zo was gegaan. Of hij verdraaide mijn woorden en bleef aanhouden dat ik het zo had gezegd. Ik ging enorm twijfelen aan mezelf en raakte mezelf langzamerhand kwijt.
Deze coaching sessie vond plaats tijdens het 3 daagse coachingstraject op Tenerife. Heeft dit je nieuwsgierigheid en interesse gewekt en wil je hier meer over weten? Neem dan hier een kijkje of neem vrijblijvend contact met mij op.
De signalen van een ongezonde liefdesrelatie
Het voorbeeld uit de praktijk zoals hierboven beschreven is geen uitzondering. Veel mensen worstelen in stilte in ongezonde relatie patronen.
Patronen die keer op keer terug komen en maar niet doorbroken worden.
Wellicht wil je er achterkomen of jou liefdesrelatie gezond of ongezond is en is dit de reden dat je dit artikel aan het lezen bent. Om je perspectief te bieden beschrijf ik hieronder ook de kenmerken van een ongezonde relatie.
Door beide gezichtspunten te belichten ga jij straks beter inzicht krijgen in het verschil tussen een gezonde en ongezonde relatie. Hiermee kun jij voor jezelf uitmaken of jouw relatie gezond is of niet.
Een ongezonde liefdesrelatie kenmerkt zich door:
- Controle en dominantie
- Gebrek aan communicatie
- Gebrek aan respect
- Keer op keer overschrijden van persoonlijke grenzen
- Ongezonde jaloezie
- Gebrek aan gelijkwaardigheid
- Onopgeloste conflicten
Wil je hier meer over lezen? Dan zijn onderstaande blog artikelen ook interssant voor jou:
Toxische relatie? Dit zijn de 25 waarschuwing signalen
In 4 stappen je toxische relatie loslaten
Voorleven: Het voorbeeld dat jij hebt gehad
Allemaal verlangen we naar een gezonde en goede relatie. Maar wat houd dit eigenlijk in?
Als we jong zijn gaan we naar school en daar leren we van alles. Alleen wordt er in het reguliere onderwijs vrijwel geen aandacht besteed aan het aangaan en onderhouden van een goede en gezonde relatie.
Misschien behoor jij tot de gelukkige en heb jij het goede voorbeeld gekregen van je ouders. Helaas zijn er de laatste decennia steeds meer scheidingen waaronder vechtscheidingen. Kinderen krijgen hier van alles van mee. Het gevolg hiervan is dat de kans dat zij op latere leeftijd in een destructieve relatie terecht komen veel groter. Kinderen leren van hun ouders op de manier hoe zij het leven voorleven. Bij het voorleven tonen ouders voorbeeldgedrag zonder daarover iets te melden of in gesprek te gaan.
In de ideale situatie hebben kinderen ouders die een goede en gezonde relatie voorleven. Helaas zijn er veel kinderen die het tegenovergestelde ervaren. Met als gevolg dat zij hetzelfde voorleven aan hun eigen kinderen. En zo worden ongezonde relaties generatie op generatie doorgegeven.
Kenmerken van een gezonde en goede relatie
In deze alinea gaan we inzoomen op waar het omdraait, namelijk de kenmerken van een gezonde relatie. Hieronder een uitgebreide lijst van 17 kenmerken.
Open communicatie
Wederzijds respect
Vertrouwen en betrouwbaarheid
Eerlijkheid en transparantie
Gedeelde waarden en doelen
Acceptatie van gebreken
Balans tussen autonomie en verbondenheid
Empathie en begrip
Gezonde conflictoplossing (respectvol en constructief)
Ondersteuning bij persoonlijke groei
Lachen en plezier
Intimiteit en fysieke verbondenheid
Gedeelde verantwoordelijkheid
Verdraagzaamheid
Wederzijdse steun
Waardering en dankbaarheid
Veiligheid en geborgenheid
Na het lezen van deze lijst heb jij hopelijk helder wat een gezonde relatie is. En kun je dit tevens in verhouding plaatsen met wat een ongezonde relatie is.
Wellicht heb je op dit moment een partner. Als dat het geval is dan kan het nuttig zijn om deze lijst (gezamenlijk) door te lopen en na te gaan wat herkenbaar is en waar er mogelijk aan gewerkt mag worden.
Misschien ben je iets tegen gekomen waar je aan wil werken, dan kan het mogelijk zinvol zijn om een coach in te schakelen. Ik biedt een gratis kennismakingsgesprek aan mocht je eventueel interesse hebben in één of meerdere coaching sessie(s)
De voordelen van een gezonde relatie
Een gezonde relatie brengt positiviteit in je leven. Doordat jij volledig jezelf kunt zijn heeft een gezonde liefdesrelatie een positieve werking op je zenuwstelsel. Je kunt ZIJN en wie je bent is genoeg. Dit geeft een diep gevoel van veiligheid en vertrouwen. Het gevoel van verbondenheid zorgt ervoor dat je stevig in de wereld staat. Als je iets spannends te doen hebt in je leven dan kan de wetenschap dat je partner je van een afstand bij staat enorm steunend zijn. Uiteindelijk draagt een gezonde relatie bij aan je algehele welzijn en geluk. Het gevoel van geliefd zijn en liefde geven verrijkt je leven.
Waarschijnlijk spreekt dit je enorm aan. Voor sommige mensen is het nog niet zo eenvoudig om liefde te ontvangen en te geven. Onbewust kunnen er angsten meespelen. Is dit herkenbaar voor je? Dan is het boek liefde geven en ontvangen van John Welwood de moeite waard.
Ook wil ik je graag verwijzen naar de onderstaande artikelen voor meer inzicht in het onderwerp bindings- en verlatingsangst.
Bindingsangst kenmerken: deze kenmerken wijzen op bindingsangst
Verlatingsangst helen: Maak een begin met deze 6 tips
Tot slot
Is dit artikel zinvol voor je geweest? Ik zou het leuk vinden als je mij in een reactie laat weten wat je van dit artikel vond. Jou mening is belangrijk voor mij.
Ook zou ik het het op prijs stellen als je dit artikel zou willen delen via de socials.
* Foutje gezien? Mail mij. Ik ben je dankbaar.
Misschien vindt je onderstaande artikelen ook interessant:
Hunkering naar aandacht en bevestiging: zo ga je ermee om (4 tips)
Angst voor afwijzing: met deze 2 tips kom je over je angst heen