Lief zijn voor jezelf. 5 handige tips

Hoe had ik nou zo dom kunnen zijn?
Ik had dit ook helemaal nooit zo moeten aanpakken!
Ze zullen wel denken, dat is een raar mens.
Zie je nu wel, ik zal hier ook nooit goed in worden. Ik bak er niets van.
Ik had ook meer mijn best kunnen doen.
Wat ben ik ook een enorme kluns.

Deze bovenstaande zinnetjes zijn niet aardig en liefdevol. Toch, is dit hoe de meeste mensen tegen zichzelf praten. Wat zeg jij tegen jezelf als er iets niet loopt zoals je had verwacht of gewild?
Ik hoop van harte dat jouw innerlijke stem compassievol is en meelevend.
Zo niet, dan ben je absoluut niet de enige. Lief zijn voor jezelf, lees de 10 tips in dit artikel.

Lief zijn voor jezelf door zelfcompassie.

Voorafgaand aan mijn 5 tips wil ik je eerst kort uitleggen wat zelfcompassie is. Zelfcompassie staat voor ‘meevoelen’. Dit wil ik verduidelijken aan de hand van een simpel voorbeeld.
Stel, je bent onderweg naar je werk en je komt erachter dat je de sleutels binnen hebt laten liggen en de deur achter je hebt dicht getrokken.
Wat is nu je eerste innerlijke reactie?
Hoe had je zo dom kunnen zijn. Dit kan ook alleen maar jou gebeuren!
of
Ach, jee, nou dit kan de beste overkomen. Je stond niet lekker op vanmorgen en je was ook nog niet goed wakker. Er komt wel een oplossing. Maak je maar geen zorgen.

Je leest een duidelijk verschil in benadering. De harde benadering zonder enig gevoel van medeleven en de meevoelende benadering.

Op deze vertaalde website van de Amerikaanse website van Kristin Neff  wordt zelfcompassie als volgt beschreven:

Zelfcompassie betekent dat je warm en begripvol bent tegen jezelf wanneer je lijdt of wanneer je faalt of je tekort voelt schieten, in plaats van je gevoelens te negeren of jezelf onder te dompelen in zelfkritiek.

Hoe kun je lief zijn voor jezelf? 5 tips

1. Neem tijd voor jezelf.

Plan elke dag een moment in waarop je alleen bent en waarop je kunt ontspannen.
Neem een warm bad, lees een boek, doe yoga of mediteer. Neem de tijd om te genieten van de stilte en om je gedachten te ordenen. Je zult merken dat je je energieker en gezonder voelt als je regelmatig tijd voor jezelf neemt.

2. Wees lief voor jezelf.

Wees lief voor jezelf. Praat tegen jezelf alsof je tegen een goede vriend of vriendin zou praten. Geef jezelf complimenten en wees begripvol als je fouten maakt. Wees niet te hard voor jezelf en vergeef jezelf als je iets verkeerd doet. Je bent het waard om liefde en respect te krijgen.

Geef jezelf complimenten en wees begripvol als je fouten maakt.

3. Vermijd negatieve gedachten.

Als je je negatieve gedachten herkent, probeer dan om ze te vervangen door positieve gedachten. Bijvoorbeeld, als je denkt dat je niet goed genoeg bent, verander dat dan in iets positiefs zoals ‘Ik ben goed genoeg en ik kan dit aan’. Probeer ook om je te concentreren op wat je wel kunt doen in plaats van wat je niet kunt. Door positieve gedachten te creëren, kun je je zelfvertrouwen vergroten en je zelfbeeld verbeteren.

Door positieve gedachten te creëren, kun je je zelfvertrouwen vergroten en je zelfbeeld verbeteren.

4. Doe dingen die je leuk vindt.

Neem de tijd om te genieten van de dingen die je leuk vindt. Ga lezen, koken of wandelen. Neem een moment om te ontspannen en te genieten van de kleine dingen in het leven. Je zult versteld staan van hoeveel beter je je voelt als je de tijd neemt om te doen wat je leuk vindt.

5. Wees dankbaar. Bedenk elke dag waar je dankbaar voor bent.

Dankbaar zijn maakt gelukkiger.
Vandaag ben ik dankbaar voor de zon die schijnt, de liefde van mijn familie en vrienden, en de kleine dingen in het leven die ik vaak voor lief neem. Ik ben ook dankbaar voor de kansen die ik heb gekregen om te groeien en te leren. Dankbaarheid voel ik voor de kleine momenten van geluk die ik ervaar, zoals een lach van een vriend of een knuffel van mijn huisdier. Ik ben dankbaar voor de kleine dingen die mijn leven mooier maken.
Waar ben jij dankbaar voor vandaag?

Dankbaar zijn maakt gelukkiger

Ik wens jouw dat je liefdevol bent naar jezelf toe. Met dit artikel hoop ik dat je ik je tools heb gegeven om meer zelfcompassie in je leven te verwezenlijken. Wil je ondersteund worden bij het proces naar eigen liefde en compassie richting jezelf dan kun je vrijblijvend contact met mij opnemen voor een kennismakingsgesprek. Mijn naam is Miranda, en middels mijn coaching help ik mensen naar moeiteloos leven. Een leven waar je flow gaat ervaren en waarin je op een gezonde manier van jezelf houd. Je bent helemaal goed zoals je bent.

Mogelijk vindt jij deze artikelen ook interessant:

Boekentip: Zelfcompassie van Kristin Neff

Compassie hebben met anderen, dat lukt meestal wel. Maar compassie hebben met jezelf is vaak een stuk moeilijker. Dat ontdekte psychologe en boeddhist Kristin Neff na haar pogingen om los te komen van de problematische relatie met haar vader. Steeds weer belandde ze bij verkeerde mannen en in relaties die haar niet gelukkig maakten, totdat ze besefte dat ze pas liefde kon geven als ze zichzelf liefhad.
Zelfcompassie gaat volgens Kristin Neff om drie dingen: begrip voor jezelf als je het moeilijk hebt, acceptatie dat lijden onvermijdelijk deel uitmaakt van het leven, en het onder ogen zien van je eigen emoties, zonder te oordelen.

 

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Vragen?
Hallo, hoe kan ik je van dienst zijn?