Onderzoek je 5 belangrijkste waarden en ervaar meer voldoening in je leven

Waarden verschillen van persoon tot persoon. Ieder mens heeft persoonlijke waarden die voor hem of haar belangrijke drijfveren zijn. Het zijn opvattingen over wat we goed en belangrijk vinden.

Maar waarom is het eigenlijk zo belangrijk om je kernwaarden helder te krijgen?
En hoe kunnen je kernwaarden de sleutel zijn tot een gelukkig en vervuld leven? 

In deze blog verkennen we waarom het zo belangrijk is om je bewust te zijn van je kernwaarden.
Je krijgt aan de hand van 4 praktische stappen duidelijkheid hoe jij je top 5 kernwaarden helder kunt krijgen. En als laatste behandelen we hoe je kunt leven naar je kernwaarden.
Ben je klaar om samen de reis naar jouw persoonlijke kernwaarden te maken? Lees dan verder en laat je inspireren.

Je kunt waarden zien als een innerlijk kompas waarmee je door het leven kan navigeren. 

Voorbeelden van (kern)waarden

Voordat we dieper ingaan op het vraagstuk waarom het belangrijk is om je kernwaarden helder te krijgen, wil ik eerst een aantal voorbeelden van (kern) waarden geven. De werkelijke lijst aan waarden is vele malen uitgebreider maar hier alvast een kleine impressie van enkele waarden.

 • Integriteit: Eerlijkheid, eerlijkheid en consistentie in acties en beslissingen.
 • Respect: Waardering en eerbied voor anderen, ongeacht verschillen.
 • Verantwoordelijkheid: Nemen van verantwoordelijkheid voor acties en beslissingen.
 • Vrijheid: Individuele vrijheid en respect voor de vrijheid van anderen.
 • Gerechtigheid: Streven naar eerlijkheid en gelijkheid.
 • Compassie: Tonen van medeleven en zorg voor anderen.
 • Familie: Hechten van waarde aan familiebanden en relaties.
 • Vriendschap: Betrouwbare vriendschappen en sociale connecties.
 • Zelfverbetering: Streven naar persoonlijke groei en ontwikkeling.
 • Loyaliteit: Toewijding en trouw aan anderen.

Heb je behoefte aan de uitgebreidere lijst? Neem dan eens een kijkje op deze website. 

De reden waarom het belangrijk is om je kernwaarden helder te hebben

Het hebben van een top 5 kernwaarden is van essentieel belang om de volgende redenen: 

Levensrichting
Kernwaarden dienen als een kompas voor je leven. Ze bieden richting en helpen je te begrijpen wat voor jou werkelijk van belang is. Dit vergemakkelijkt het nemen van beslissingen die in lijn zijn met je diepere overtuigingen.

Zelfinzicht
Het bewust worden van je kernwaarden vergroot je zelfinzicht. Je begrijpt beter waarom bepaalde dingen belangrijk voor je zijn en hoe deze waarden je gedrag beïnvloeden.

Innerlijke vrede
Kernwaarden helpen bij het handhaven van consistentie in je acties en keuzes. Wanneer je handelt in overeenstemming met je waarden, ervaar je meer innerlijke harmonie en voldoening.

Zelfacceptatie
Het kennen en accepteren van je kernwaarden kan leiden tot een dieper gevoel van zelfacceptatie. Je erkent wie je bent en waar je voor staat, wat kan bijdragen aan een positief zelfbeeld.

(Liefdes) Relaties
Kernwaarden spelen een belangrijke rol in relaties. Het begrijpen van je eigen waarden helpt je bij het opbouwen van een gezonde relatie met mensen die vergelijkbare waarden delen. Verderop in dit artikel ga ik hier uitgebreider op in. 

Besluitvorming
Bij het nemen van belangrijke beslissingen in het leven kunnen je kernwaarden als een filter fungeren. Ze helpen je om keuzes te maken die in overeenstemming zijn met wat voor jou van wezenlijk belang is

Geluk en vervulling
Leven in overeenstemming met je top 5 kernwaarden draagt bij aan een gevoel van vervulling en welzijn.

Zo breng je jou belangrijkste kernwaarden in beeld en vertaal je het naar gedrag

In 4 praktische stappen kun jij je kernwaarden helder krijgen en vertalen naar gedrag

 1. Waarden verkennen
 2. Waarden kiezen
 3. Waarden vastleggen
 4. Waarden vertalen naar gedrag 
Stap 1: Waarden verkennen

Waarden verkennen is de eerste stap. Hierbij is het behulpzaam om een uitgebreide waarden lijst door te nemen. Neem hier écht even rustig de tijd voor. Ga de waarden langs en denk er niet te lang over na. Gebruik je gevoel en intuïtie om te bepalen welke waarden voor jou belangrijk zijn. 

Vervolgens kies je ongeveer 15 waarden uit waar jij belang aan hecht. Dit brengt ons naar de volgende stap, waarden kiezen. 

Stap 2: waarden kiezen

Het is niet altijd even gemakkelijk om keuzes te maken. Soms kan het lijken of alle waarden even belangrijk zijn. Toch is het essentieel om een keuze te maken en je kernwaarden te reduceren tot maximaal 5. 

Om je hiermee op weg te helpen kun je een oefening doen. Hieronder omschrijf ik de oefening waarbij het belangrijk is om iemand te vinden die je hierbij helpt.
Ik raad aan om deze oefening in een coaching sessie te doen. Hierbij begeleid ik je door middel van mijn vraagstelling naar jouw 5 kernwaarden. Daarnaast maak ik gebruik van een krachtige meditatie en visualisatie oefening waarbij je inzicht gaat krijgen in je kernwaarden. 

Oefening: 

Zoek iemand met wie jij samen deze oefening kunt doen. 

Stap 1: schrijf alle kernwaarden die je hebt gevonden op post it briefjes. Misschien zijn dit er 15.
Stap 2: Je legt deze briefjes op tafel en nu pakt de andere persoon een briefje van je, bijvoorbeeld de waarden respect. 

Stap 3: Zodra je merkt dat je baalt dat de waarde ‘respect’ van je is afgenomen kun je die terug krijgen door de waarden ‘respect’ te ruilen voor een andere waarden. Daarbij is het zinvol als de regenpartij aan jou vraagt: waarom is deze waarden belangrijker voor je dan de andere waarden.
Stap 4: Zo ga je door totdat er nog maar 5 waarden over zijn. 

Zoals ik omschreef is het zinvol om deze oefening in een coaching sessie te doen. Ik stel diepe vragen om je onbewuste aan te wakkeren met als doel om uit te komen bij je belangrijkste kernwaarden. Dit zijn de bouwstenen voor je verdere leven. 

Je kunt ook het kernwaarden spel van Vertellis spel gebruiken om je kernwaarden te verkennen.

Stap 3: Waarden vastleggen

Zodra je je belangrijkste waarden helder hebt is er een tussenstap voordat je het gaat vertalen in gedrag. Leg je waarden vast voor jezelf bijvoorbeeld in een kunstwerk. Hierbij kan zowel het proces als de uitkomst helpend zijn. Het creatieve proces kan verdieping geven aan je waarden. De uitkomst is een aansprekende reminder voor je. Misschien werkt het voor jouw fijner om je waarden vast te leggen in een gedicht of in een lied. Zoek de manier die voor jou werkt en aanspreekt.

Stap 4: Waarden vertalen naar gedrag

Nu is het tijd voor actie!
Door actie te nemen kun je ervaren wat wel en niet werkt en kun je leren van het leven. Begin klein en zet kleine stapjes.

Stel, jouw kernwaarden is vrijheid. Hoe ga jij meer vrijheid in je leven brengen? De eerste kleine stap is dat je meer ruimte vrij maakt in je agenda. Om deze tijd/ dag naar vrijheid te kunnen invullen. Ervaar wat zoiets met je doet. 

Ik kan me voorstellen dat het soms nog wat lastig is om je kernwaarden in de praktijk te brengen. Ook hierbij kan ik je ondersteunen als coach. Ben je nieuwsgierig? Neem dan vrijblijvend contact met mij op voor een kennismakingsgesprek. Je bent welkom.  

Kernwaarden en de liefde

 

Je kernwaarden zijn dus je kompas. Je kunt je kernwaarden gebruiken op alle levensgebieden. Zo ook in de liefde. Graag wil ik als laatste op dit gebied de verdieping aangaan. 

Hieronder leg ik aan de hand van een voorbeeld uit waarom het belangrijk is om je kernwaarden helder te hebben in de liefde. 

Voorbeeld uit mijn praktijk: 

Een jonge vrouw van 36 jaar staat volop in het leven. Ze is single en ze heeft het grote verlangen om te settelen. In een coaching sessie is duidelijk geworden dat ze de volgende top 5 aan kernwaarden heeft: vrijheid, verbinding, liefde, respect en avontuur. 

Sinds een tijdje is ze aan het daten met een man. Ze vindt hem leuk maar twijfelt ook. Tegelijkertijd wil ze hem een kans geven. 

Tijdens de dates merkte ze op dat hij nogal bezitterig en argwanend is. Ook stuurt hij haar regelmatig berichtjes met de vragen wat ze aan het doen is en waar ze is. Het voelt voor haar controlerend en onvrij. In eerste instantie stapte ze hier overheen, totdat ze inzichtelijk kreeg dat vrijheid een enorm belangrijke waarden voor haar is.
Ze zag toen in dat deze man niet de juiste voor haar was. 
Enkele maanden later trof ze de man die aan haar 5 kernwaarden voldeed.

Twee vragen:

Welke 5 waarden vind ik belangrijk in een relatie?
Waarin kan ik geen concessie doen? 

Tot slot

Is dit artikel zinvol voor je geweest? Ik zou het leuk vinden als je mij in een reactie laat weten wat je van dit artikel vond. Jou mening is belangrijk voor mij.
Ook zou ik het op prijs stellen als je dit artikel zou willen delen.

* Foutje gezien? Mail mij. Ik ben je dankbaar. 

Misschien vindt je onderstaande artikelen ook interessant: 

Angst voor afwijzing: met deze 2 tips kom je over je angst heen

Overgave spiritueel: van controle naar overgave in 5 stappen

De eeuwige doe-modus: van niet meer kunnen ontspannen naar rust/ ZIJN

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Vragen?
Hallo, hoe kan ik je van dienst zijn?