De people pleasers onder ons kennen het wel: jezelf wegcijferen.
Jezelf wegcijferen gaat over aanpassen, je mening voor je houden en je authentieke zelf niet laten zien. Maar daarvoor betaal je een prijs.
Je verliest jezelf. Het maakt je onzeker en haalt je uit je kracht.
In dit artikel lees je waarom het zo belangrijk is om te gaan staan voor je gevoelens, gedachten, normen en waarden.
Natuurlijk is dit niet makkelijk. Daarom geef ik je een handige hulpmiddel wat je altijd en overal kan inzetten zodat jij jezelf nooit meer wegcijfert.
Gericht zijn op de behoeften van anderen en jezelf vergeten
Als jij jezelf wegcijfert ben je sterk gericht op de ander. Je wilt dat de ander het naar de zin heeft. Je wilt het eigenlijk iedereen naar de zin maken. En dit zorgt zo nu en dan voor lastige situaties, want mensen hebben nu eenmaal verschillende meningen en belangen.
Als jij niet in staat bent om op te komen voor jouw mening en belang zul je tussen mensen in komen te staan.
Je maakt je eigen behoefte minder belangrijk. Dit is een patroon wat zich in de kindertijd heeft ontwikkeld. Misschien waren er problemen in het gezin waar jij in bent opgegroeid. Hadden andere familieleden veel zorg en aandacht nodig, waardoor jij je eigen behoeften aan het oog bent verloren. Er was geen tijd en aandacht voor.
Lees verder:
Wie is jou innerlijk kind.
Innerlijk kind: zo kom je erachter of je een innerlijk kind wond hebt
Innerlijk kind: 5 stappen naar heling
De wereld om je heen
Als jij de neiging hebt om jezelf weg te cijferen dan richt je je vooral op de wereld om je heen. Hierbij hem je minder oog voor wat goed is voor jou.
Je bent minder in contact met je eigen gevoelswereld omdat je zintuigen vooral naar buiten gericht zijn. Je concentreert je meer op de behoeften van de mensen om je heen dan op je eigen wensen en verlangens.
Tip: Probeer dagelijks tijd vrij te maken om een paar minuten te mediteren. Daardoor ga je meer en meer contact maken met wat er in jouw speelt. Je komt erachter wat jouw behoeften en wensen zijn. Onderstaande meditatie kan jouw hierbij helpen:
JA zeggen terwijl je eigenlijk NEE bedoeld
Waarschijnlijk kun jij je goed inleven in anderen. En dat is een prachtige eigenschap. Maar deze eigenschap kent ook een valkuil, namelijk jezelf wegcijferen en verliezen.
Soms maken we een situatie mee waarin we duidelijk voelen dat het niet goed voor ons. Misschien zegt iemand iets tegen je waar je het totaal niet mee eens bent. Of wellicht vraagt iemand je iets waar je intuïtief een sterke ‘NEE’ voelt.
Toch, als je iemand bent die zichzelf gemakkelijk wegcijfert zeg je voordat je het weet ‘JA’
Als jij namelijk ‘NEE’ antwoord voel jij je schuldig. Het geeft een rot gevoel.
Dus vaker zeg jij ‘JA’. Waarbij je achteraf denkt ‘waarom zeg ik nu weer ja, ik voelde toch een duidelijk nee’
Kun jij een situatie herinneren in jouw leven waar je ‘nee’ voelde maar toch ‘ja’ deed?
Twee voorbeelden
- Een vriendin vraagt of je zin hebt om een wijntje te doen in de stad. Je voelt je moe en hebt er geen zin in. Toch stem je toe en een half uur later zit je met haar aan een bar in de stad.
- Je collega vraagt je hem te helpen bij een bepaalde taak. Je loopt over van het werk en hebt er geen tijd voor. Toch zit je een half uur later samen met hem zijn taak uit te voeren.
Gedachten, gevoelens en acties in harmonie
Jezelf wegcijferen zorgt ervoor dat je gedachten, gevoelens en je acties niet in lijn met elkaar zijn
Dit komt veel voor en er is zelfs een woord voor. Namelijk: incongruentie.
Het tegenovergestelde van incongruentie is congruent gedrag.
Wat is congruent gedrag?
Congruent zijn betekent dat je voelen, denken en doen op elkaar zijn afgestemd. De elementen voelen, denken en doen zijn dan als het ware met elkaar uitgelijnd.
Je overtuigingen en gedachten komen overeen met je acties.
Congruent zijn betekent dat je voelen, denken en doen op elkaar zijn afgestemd.
Als jij congruent bent dan zorgt dit voor innerlijke balans, zelfvertrouwen en evenwicht. Dit straal je ook uit naar de buitenwereld, je weet wat je wilt en waar je voor staat.
Incongruentie betekent dus het tegenovergestelde.
Congruent zijn is zeker geen makkelijke klus als jij gewend bent om jezelf weg te cijferen. Maar als je in staat bent om hiernaar te gaan leven zul je merken dat jouw authentieke zelf naar voren gaat komen. En mensen zijn dol op authentieke mensen. Je bent dan interessant en boeiend gezelschap voor anderen.
Mensen zijn dol op authentieke mensen. Je bent dan interessant en boeiend gezelschap voor anderen.
Voor jezelf opkomen
In de communicatie tussen mensen gaat er regelmatig weleens iets mis.
Als jij jezelf makkelijk wegcijfert ten behoeve van een ander zul je ook moeite hebben met het geven van terugkoppeling als iets je niet helemaal lekker zit.
Voor veel mensen is het niet makkelijk direct assertief op te treden zodra een lastige situatie zich voor doet. Vaak zijn we overrompelt en weten we nog niet goed wat we erbij voelen.
En dat is ook helemaal niet erg.
Geef jezelf tijd en ruimte.
Als je een lastige situatie hebt meegemaakt met iemand blijft dit soms nog dagen nagalmen in je gedachten en gevoel.
Ik raad je aan om in zo’n situatie altijd bij desbetreffende persoon terug te komen op het voorval.
Een methode die je gaat helpen
Natuurlijk is dit niet makkelijk. En om het jouw iets makkelijker te maken wil ik jouw wijzen op de volgende methode, namelijk:
’sandwich feedback methode’
Door deze methode toe te passen behoud je het respect voor de ander en voor jezelf.
Het werkt als volgt:
- Voordat je in gesprek gaat met de ander wil ik je vragen om na te denken over de volgende vraag:
Wat ging er goed en wat kan je waarderen aan de persoon?
Dit is niet altijd makkelijk om te bedenken maar neem eens de tijd om hier over na te denken. Het is daarbij belangrijk dat het oprecht is. Maak in een korte zin duidelijk wat je fijn vindt aan de persoon. - De volgende stap is dat jij kort en krachtig duidelijk maakt wat je niet prettig vond. Formuleer dit in 1 zin
- Als laatste sluit je het af met een aardig woord of zin.
Belangrijk bij deze methode is dat je oprecht bent. Ga niet zomaar iets verzinnen hier prikken mensen snel doorheen.
Een voorbeeld:
Je partner heeft je in het bijzijn van je vrienden meerdere malen onderbroken in je verhaal.
Op dat moment heb je het laten gebeuren. Nu zijn jullie een paar dagen verder en heb je besloten om het aan te geven.
Volgens de sandwich feedback kun je dat op de volgende manier doen:
Lieve … ik weet dat je erg graag praat over het onderwerp X. Het is een enorm boeiend onderwerp en ik luister graag naar je.
Ook wil ik dat je mij laat uitpraten als ik iets aan het vertellen ben. Wil je hier de volgende keer rekening mee houden.
Al met al was het een gezellige avond. Ik heb ervan genoten om samen met jouw naar dit feestje te gaan.
Vond je dit artikel interessant? Ik zou het leuk vinden als je het zou willen delen op sociale media.
Ben je op zoek naar een coach die jouw kan ondersteunen bij het bekrachtigen van wie jij werkelijk bent? Iemand die je helpt om door moeilijke tijden te komen? Een coach die door middel van krachtige oefeningen jouw weer in je kracht zet? Iemand die je helpt om met dagelijkse moeilijke situaties om te gaan?
Wellicht ben ik de juiste persoon om jouw hierin te helpen. Neem vrijblijvend contact met mij op voor een kennismakingsgesprek. Je bent welkom.
Boekentip: Houden van de dingen die niet perfect zijn
‘Als we aardiger worden voor onszelf, kunnen we aardiger worden voor de wereld.’ Haemin Sunim
De inzichten en adviezen van de Koreaanse boeddhistische monnik Haemin Sunim uit de bestseller Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt gingen over rust. In zijn tweede boek heeft Sunim het over liefde, compassie en vergeving. Hij benadrukt dat niemand perfect is, en dat het juist daarom belangrijk is om liefdevol en mild te zijn voor jezelf en voor anderen. Want als je vriendelijker bent naar jezelf, kun je ook vriendelijker zijn naar de wereld en krijg je zelfvertrouwen om je bezig te houden met dat wat je echt gelukkig maakt.