Grenzen stellen: Met deze 4 tips gaat het jouw makkelijker af

‘Ik voelde ‘NEE’ maar zei ‘JA’. Dit zijn de woorden die een coachee naar mij uitsprak. ‘Hoe kan het toch dat het mij keer op keer niet lukt om trouw te blijven aan mezelf?’ vraagt ze zich hardop af. 

Overkomt dit jouw ook weleens? 
In dit artikel leg ik  ik jouw 4 handige tips om op een vriendelijke en assertieve manier jouw grens aan te geven. 

Mensen die geen nee kunnen zeggen, hebben de neiging om overweldigd te raken door verplichtingen en taken die ze eigenlijk niet willen of kunnen doen.

Dit is de reden waarom we ‘geen nee kunnen zeggen’ 

“Geen nee kunnen zeggen” gaat over je onvermogen om nee te zeggen in verschillende situaties.  
Dit heeft meerdere redenen. Namelijk de angst om anderen teleur te stellen.
De behoefte aan acceptatie of angst voor conflict zijn ook onderliggende redenen.
Mensen die geen nee kunnen zeggen, hebben de neiging om overweldigd te raken door verplichtingen en taken die ze eigenlijk niet willen of kunnen doen.
Het gevolg is stress, uitputting en het verwaarlozen van hun eigen behoeften en grenzen.
Het is voor jouw daarom ook van groot belang om te leren om grenzen te stellen. Respecteer je behoeften en prioriteiten.
Op deze manier ga je een gezonde balans vinden tussen je eigen welzijn en de verzoeken van de mensen om je heen. 

Tips om op een vriendelijke manier grenzen te stellen


Het stellen van grenzen op een vriendelijke manier kan soms moeilijk zijn, maar met deze tips kun je leren hoe je dit kunt doen. Hieronder lees je mijn tips: 

  1. Luister naar je intuïtie 
  2. Maak tijd vrij om daadwerkelijk te voelen wat er gaande is in je lichaam
  3. Stap uit je comfortzone
  4. Vergroot je eigenliefde


1. Luister naar je intuïtie


Het is belangrijk om te leren om naar je intuïtie te luisteren. Men noemt intuïtie ook wel onderbuik gevoel. 
Onze intuïtie is een innerlijk kompas dat ons helpt bij het nemen van beslissingen en het maken van keuzes in ons leven.
Het is een gevoel dat je diep van binnen ervaart, zonder dat je daar rationeel over na hoeven te denken.
Je intuïtie is een liefdevolle kracht in jezelf die je de weg wijst. Het is de zachte innerlijke stem die tot je spreekt.
Je hebt de stilte en rust nodig om deze stem de ruimte te geven en tot je te laten komen.
Soms kan het moeilijk zijn om naar onze intuïtie te luisteren, vooral wanneer het ingaat tegen logica of wat anderen van ons verwachten.
Maar het negeren van je intuïtie kan leiden tot spijt en ontevredenheid. Door te vertrouwen op je innerlijk weten en je gevoel te volgen, kun je betere beslissingen nemen die in overeenstemming zijn met wie we werkelijk zijn en wat we echt willen.

Je intuïtie is een liefdevolle kracht in jezelf die je de weg wijst.


Maak dankbaar gebruik van je intuïtie als iemand jouw iets vraagt. Je mag leren om jezelf bedenktijd te geven als het nog niet zo makkelijk voor je is om naar je intuïtie te luisteren. Zeg bijvoorbeeld ‘bedankt voor je uitnodiging, ik kom er nog bij je op terug’

Intuition is the whisper of the soul – jiddu krishnamurti —

2. Neem de tijd om te voelen hoe je je voelt na een ontmoeting

 

Maak er een gewoonte van om een ontmoeting te evalueren en te waarderen. Stel jezelf de volgende vragen. Hoe voel ik me na dit contact? Wat maakte me blij? Voel ik me veilig om aan te geven wat er bij mij speelt en in mij omgaat?  Kan ik helemaal mezelf zijn of loop ik op mijn tenen? Waarin ben ik over mijn grenzen gegaan?
Het voordeel van het stil staan bij deze vragen is dat je een helder beeld krijgt voor jezelf over de situatie. Het vergroot je bewustzijn. Je haalt hetgeen wat nog onbewust was naar je bewustzijn. Zodra je je bewust bent kun je ermee aan de slag.

3. Stap uit je comfortzone

Het vraagt moed en lef om ‘nee’ te zeggen.
Helemaal als je er nog niet bekend mee bent en nog niet eerder mee hebt geoefend. Zie de eerstvolgende situatie daarom dan ook als een mooie oefen situatie. Het hoeft niet in één keer perfect. Stel geen hoge eisen aan jezelf en doe vooral wat prettig voor jou voelt.
Misschien voelt het prettiger om ‘nee’ te zeggen via een berichtje in plaats van face to face. Zie elke kleine stap als een stap vooruit. En complimenteer jezelf met elke stap die je zet. Uit je comfortzone stappen geeft je over het algemeen een oncomfortabel gevoel. Dit is dus ook de reden dat de meeste mensen lekker in hun comfortzone blijven zitten. Met als gevolg dat je blijft waar je bent, je maakt geen persoonlijke groei door. En wij mensen zijn hier op aarde om te groeien en te evolueren.
Dus wees extra lief voor jezelf, beloon jezelf voor de stap die je gezet hebt. Doe iets wat jou blij maakt.

Zie elke kleine stap als een stap vooruit. En complimenteer jezelf met elke stap die je zet!

Eigenliefde staat aan de basis van alles. Hoe meer jij om jezelf gaat geven en jezelf gaat lief hebben hoe beter je je grenzen herkent en kunt aangeven. Je zelfrespect groeit en daardoor heb je sneller door wanneer mensen jou respectloos behandelen. Het versterken van je eigenliefde is een proces. Het gaat hand in hand met commitment naar jezelf. Hoe vaker het je lukt om trouw te blijven aan jezelf, aan je intuïtie, hoe meer je eigenwaarde gaat groeien. En zo werkt het ook andersom. Als je je innerlijke stem negeert heeft dit tot gevolg dat je minder en minder eigenliefde en zelfrespect ervaart. Dus kies voor jezelf. Geef jezelf complimenten. Voed jezelf met goede voeding. Al deze dingen dragen bij aan jou eigen liefde.

Extra tips 

Sta je op het punt om het gesprek met iemand aan te gaan en ‘nee’ te zeggen? Ik geef je graag nog een aantal extra tips waar je gebruik van kan maken tijdens het gesprek. 

– Wees duidelijk over je behoeften en wensen
– Communiceer open en eerlijk met anderen
– Leg uit waarom je bepaalde grenzen hebt
– Wees assertief in je communicatie, vermijd agressie of passiviteit
– Luister naar de behoeften van anderen
– Zoek naar compromissen waar mogelijk
– Respecteer je eigen grenzen
– Wees niet bang om nee te zeggen als iets niet goed voelt
– Kom voor jezelf op en bescherm je eigen welzijn
– Blijf vriendelijk naar anderen toe

Ik wens jou een mooi, blij en gelukkig leven. Wil je hier extra ondersteuning bij, neem contact met mij op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Boekentip: grenzen stellen met compassie van Nick Blaser 

Misschien vindt je onderstaande artikelen ook interessant: 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Vragen?
Hallo, hoe kan ik je van dienst zijn?