Toxische relatie loslaten? 4 (spirituele) stappen om je hierbij te helpen

www.moeiteloosleven.com

Vraag jij jezelf af: Wat maakt het toch zo lastig om uit deze toxische relatie te stappen?
Of: Wat kan ik doen om los te komen van iemand die niet goed is voor mij?
In dit artikel beschrijf ik de 4 stappen die je kunt nemen om jezelf los te maken uit een relatie die niet goed voor je is.

Een toxische relatie is schadelijk is voor jouw welzijn.

Het loslaten van een toxische relatie kan een uitdagend proces zijn. Daarom wil ik je met dit artikel een stapje verder helpen in het loskomen van iemand die niet goed voor je is. Je bent het namelijk helemaal waard om en gelukkig en vervullend leven te lijden.

Stap 1: Bewustwording van de toxische relatie

Het is belangrijk om bewust te worden van de situatie waar je je in begeeft.  
Dit houdt in dat je erkent dat de relatie toxisch is en dat dit schadelijk is voor jouw welzijn zowel emotioneel als fysiek. Er is vaak een hoge mate van stress wat een negatieve invloed heeft op jou zenuwstelsel.

Vaak is het gemakkelijk om de negatieve aspecten van een relatie te bagatelliseren of te ontkennen. Door bewust te worden van de toxische dynamiek, leg je een belangrijke de basis voor verandering.

Twijfel je nog of jou relatie een toxisch is? Dan raad ik je aan om eerst het volgende artikel te lezen:
toxische relatie? 25 waarschuwingssignalen’ 

Stap 2: Schakel hulp in

Als je langere tijd in een toxische relatie zit is het gebruikelijk dat je stopt met delen wat er daadwerkelijk gaande is. Daarmee bedoel ik dat je stopt met vertellen aan je vrienden en familie hoe het er werkelijk binnen vier muren aan toe gaat.
De situaties die zich binnen jullie relatie voordoen zijn namelijk te erg om ook maar aan iemand te vertellen. Je schaamt je ervoor.
De schaamte zorgt ervoor dat je je niet meer uitspreekt. Hierdoor krop je de emoties en gevoelens op. Dit is heel menselijk en normaal. Is dit herkenbaar voor je?

Om jezelf los te maken van een toxische relatie heb je hulp nodig.
Het is namelijk niet makkelijk om een toxische relatie alleen en op eigen kracht te verbreken. Zoek steun bij vrienden, familieleden, therapeuten of steungroepen.
Praat over je ervaringen en vraag om  steun.
Steun kan je helpen om gemotiveerd te blijven en daadwerkelijk de toxische relatie te verbreken. Het vraagt lef en moed om hulp in te schakelen van vrienden, familie of een coach. Toch is dit wat je te doen hebt omdat je de steun in deze fase van je leven goed kan gebruiken.

 

Zoek een persoon die neutraal is en zonder oordeel naar je luistert

Hoge pieken en diepe dagen zijn kenmerkend voor een toxische relatie

Hoge pieken en diepe dalen zijn over het algemeen kenmerkend voor een toxische relatie.
De kans is aanwezig dat je terug gaat naar je ex-partner op het moment dat hij/ zij weer aardig doet en eventueel spijt betuigt.
Ook al weet je dat dat een verkeerde beslissing zal zijn.
Tijdens deze kwetsbare momenten heb je iemand nodig op wie je kunt terug vallen. Een liefdevolle vriend, familielid, coach of therapeut.
Iemand waar je op kunt bouwen. Een persoon die zich niet laat meeslepen door emoties maar er echt helemaal voor jou is. Een echte rots in de branding.

Je hoeft de pijn niet alleen te dragen. Er zijn mensen die je kunnen steunen.
Hopelijk is er iemand in je omgeving die je volledig kunt vertrouwen. Als dit niet jou situatie is kun je overwegen om een coach of therapeut in te schakelen. Wellicht kan ik je hierbij ondersteunen. Wil je weten wat ik voor je kan betekenen? Neem dan contact met mij op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Er is licht aan het eind van de tunnel, dat kan ik je beloven.

Er is licht aan het eind van de tunnel

Stap 3: Contact maken met je gidsen, helpers en engelen

Er zijn helpers voor jou aanwezig in de onzichtbare wereld. Als je niet spiritueel bent aangelegd kan ik me voorstellen dat dit je zweverig in de oren klinkt. Desondanks kun je enorm veel kracht en vertrouwen putten uit het geloof dat je wordt geholpen door iets of iemand. Een onzichtbare liefdevolle kracht.

Vraag om een signaal

Er is hulp aanwezig voor jou in de onzichtbare wereld. Dit kunnen engelen zijn, overleden voorouders of iets anders waar je kracht uit haalt.
Je kunt met hen in gesprek gaan en vragen om hulp tijdens een moeilijk moment.
Op de meest moeilijkste momenten in je leven zijn ze dicht bij je.
En als je ervoor open staat zullen ze van zich laten horen.

Je kunt bijvoorbeeld tijdens een moeilijk moment vragen om een signaal. In veel gevallen zal dit je gegeven worden. Engelen, helpers en voorouders communiceren met je via dubbele getallen, vlinders, vogels, dieren, veertjes, muziek etc. Ze communiceren met jou door middel van de schijnbare toevalligheden in je leven.

Je helpers zijn bij je op de meest moeilijke momenten

Mijn persoonlijke ervaring met helpers en engelen

Tijdens moeilijke momenten in mijn leven vraag ik mijn helpers en engelen om hulp. Zo ook die ene keer. Ik liep op het strand op een grauwe winterdag. De lucht kleurde grijs. Het zand was nat en rul. Er was niemand in de verste verte te bekeken.

Ik had frisse lucht nodig. Voelde een sterke behoefte om mijn hoofd leeg te maken. Ik ervaarde wanhoop over een bepaalde situatie in mijn leven. Ik voelde me kwetsbaar en had behoefte aan vertrouwen, geloof en steun.

Na enige tijd kwam het idee in mij op om hulp te vragen aan de engelen. Kort daarna besloot ik om naar huis te gaan. Ik startte mij auto en de digitale klok lichte op.
Het was op dat moment precies 04.44. Het nummer 4 staat symbool voor het getal van de engelen. Ik voelde een grote dankbaarheid. Dit sprak ik uit naar de engelen. Precies op dat moment gingen de lantaarnpalen aan en verlichtte de lange verlaten straat. De wanhoop en kwetsbaarheid maakte plaats voor rust, vertrouwen en overgave.

Stap 3: Verbreek het contact met je ex partner

Een open deur misschien, maar zo ontzettend belangrijk. Het contact verbreken is absoluut niet makkelijk, dat mag niet onderschat worden.
Het is heel normaal om constant met je ex partner bezig te zijn in gedachten. Op sommige momenten wil je niets liever dan weer opnieuw in contact treden met hem/ haar.
Het zal op sommige momenten aanvoelen als een onzichtbare kracht die aan je trekt. Het voelt als een verslaving. De craving naar contact is zo groot dat je het bijna niet kan weerstaan. Wil je hier meer over lezen? Lees dan mijn artikel over relatieverslaving.

Uiteindelijk is het aan jou om de keuze te maken om de toxische relatie daadwerkelijk los te laten.
Dit is een van de moeilijkste stappen. Dit kan vooral moeilijk zijn als er een medeafhankelijkheid speelt in jullie relatie, ofwel codependentie.
Lees meer over het onderwerp medeafhankelijkheid/ codependentie.

Het is essentieel dat je een sterke innerlijk motivatie voelt om je toxische relatie te beëindigen.
Het loslaten van een toxische relatie is een daad van zelfliefde en het maakt de weg vrij  voor persoonlijke groei en welzijn. Probeer je te concentreren op je eigen behoeften en gezondheid, en wees bereid om de nodige stappen te zetten om een gezondere toekomst te creëren.

Het loslaten van een toxische relatie is een daad van zelfliefde

Stap 4: toxische relatie verbreken door te werken aan je zelfvertrouwen

Waarschijnlijk ben je jezelf verloren in de relatie. Daarom is het nu belangrijk om jezelf weer terug te vinden.
Dit kun je doen door aan je zelfvertrouwen te werken. Het is juist nu, in deze moeilijke periode, enorm belangrijk dat je aan jezelf laat zien dat je op jezelf kunt bouwen.

Goed zorgen voor je lichaam door gezond te eten is ook een daad van zelfliefde.

Een goede manier om aan je zelfvertrouwen te werken is door extra lief voor jezelf te zijn.
Probeer te luisteren naar je lichaam en hier vervolgens naar te handelen.
Wat wil jou lichaam je vertellen? Ben je moe? Neem dan rust. Rust nemen draagt bij aan je herstel en genezing.
Goed zorgen voor je lichaam door gezond te eten is ook een daad van zelfliefde.
Lief zijn voor jezelf betekent ook dat je liefdevol tegen jezelf praat. Dit gaat over je innerlijke stem.
Ben je geneigd om hard te zijn voor jezelf? Probeer dit dan om te draaien en zelfcompassie te beoefenen. Zelfcompassie gaat over vriendelijkheid en goedheid naar jezelf.

Meer lezen over het vergroten van je eigenwaarde? Dan is dit artikel ‘eigenwaarde vergroten? 2 praktische tips’  nuttig om te lezen.

Blijf trouw aan jezelf, dat ben je waard

Ik wens je veel succes bij het nemen van deze stappen. Het is een proces van vallen en opstaan.
Er zullen momenten zijn dat het niet makkelijk is. Maar als je bereid bent om deze stappen te nemen kan ik je zeggen dat er betere tijden voor je gaan komen.
Zodra jij gaat uitstralen dat je gelukkig bent met jezelf dan ga je als een magneet fijne mensen en situaties aantrekken.
Blijf trouw aan jezelf, je bent het waard.

Mogelijk vindt je onderstaande artikelen ook interessant:

Boekentip: Stop liefdesverdriet van Ammy van Bedaf

Ervaar je onrust in je relatie? Kies je de verkeerde partners? Durf jij je niet te binden of durft jouw partner dat niet? Heb je langdurig grote pijn als de relatie uitgaat, ook al neem je zelf het initiatief? Ben je bang alleen te blijven? Vermoed je dat je relatieverslaafd bent? Stop liefdesverdriet gaat over liefde en liefdesverdriet: waarom het in de liefde niet altijd lukt, wat je eigen aandeel daarin is en wat je er zelf aan kunt doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Vragen?
Hallo, hoe kan ik je van dienst zijn?