Ga je bevallen in Spanje? Dit kun je verwachten

Het krijgen van een baby is vaak de meest bijzondere gebeurtenis in je leven. Helemaal als je gaat bevallen in een ander land dan je thuisland. Misschien weet je min of meer hoe proces van zwangerschap tot bevalling min of meer in z’n werk gaat. Maar hoe gaat dat in Spanje? Ik deel graag mijn persoonlijke verhaal.
Normaal gesproken gaan mijn artikelen over persoonlijke ontwikkeling. Dit artikel wijkt daar dus vanaf.
Ik voelde de impuls om ook over dit onderwerp een blog te schrijven. In de hoop dat het nuttig is voor alle vrouwen die zwanger zijn en in Spanje gaan bevallen.
Tijdens mijn zwangerschap heb ik veel informatie verzameld over bevallen in Spanje en dit deel ik graag.

Ons lichaam is gemaakt om te bevallen

Tijdens mijn zwangerschap waren er behoorlijk wat keuzes die gemaakt moesten worden. Niet alleen praktische keuzes zoals waar te bevallen maar ook emotionele keuzes. Hoe wil ik dat mijn bevalling eruit gaat zien? Wat is belangrijk voor mij? Vooraf heb ik nagedacht over dit soort vragen en heb dit omschreven in een bevalplan. Het boek vrije geboorte sloot enorm bij mij aan en heeft mij richting gegeven. Een natuurlijke bevalling past goed bij mij. Zo min mogelijk medicatie of andere poespas. Ik weet en ik vertrouwde erop dat mijn lichaam sterk genoeg was om de bevalling zonder pijnbestrijding te laten verlopen. Wij vrouwen zijn simpelweg gemaakt om te bevallen. We doen dat al duizenden jaren en we kunnen dit. 

De weg van moeiteloosheid

Keuzes maken is niet altijd mijn sterkste kant. Ik kan lang twijfelen. Gedachten die circuleren in mijn hoofd en het antwoord blijft uit.  Bij het maken van keuzes probeer ik mijn hoofd en hart in balans te brengen. In mijn leven heb ik geleerd hoe belangrijk het is om te luisteren naar de signalen van mijn lichaam en dit serieus te nemen. Ons hart is oneindig wijs.
Bij het maken van keuzes stel ik me open voor de weg van de moeiteloosheid.

2021, een belangrijk jaar

Het jaar 2021 was het belangrijkste jaar in mijn leven. Het is het jaar waarin ons zoontje ter wereld is gekomen. Hij is geboren in een privé ziekenhuis in Malaga.
In deze blog vertel ik dus mijn persoonlijke verhaal. Je gaat lezen hoe ik tot het besluit ben gekomen om in Spanje te bevallen. Ook vertel ik waarom ik heb gekozen om in een privé ziekenhuis te bevallen en niet in het publieke ziekenhuis. In het tweede deel van dit artikel omschrijf ik hoe ik terug kijk op mijn bevalling in het ziekenhuis Parque San Antonio in Malaga.

In Spanje bevallen

De knoop om in Spanje te bevallen was al snel doorgehakt. In de eerste plaats omdat mijn vriend in Spanje woont en we de bevalling natuurlijk samen wilde beleven. En op de tweede plaats omdat de kwaliteit van de zorg in Spanje goed is. Soms wordt hier weleens anders over gedacht in Nederland maar iedereen die ik heb gesproken hebben goede ervaringen met de ziekenhuizen in Spanje.

 

Thuis bevallen is ongewoon

In Spanje is het absoluut niet gebruikelijk om thuis te bevallen. Wat in Nederland als normaal wordt gezien is in Spanje zeer zeldzaam.
Na het lezen van het boek, vrije bevalling, was het voor mij duidelijk. Ik wenste een zo natuurlijk mogelijke bevalling, zonder allerlei medische poespas.
Volgens het boek heeft men in het ziekenhuis eerder de neiging tot medisch ingrijpen omdat eenmaal alles binnen handbereik is.
Voor mij was het dus de moeite waard om te onderzoeken welke mogelijkheden er in Spanje waren voor het thuis bevallen. Het aantal bevallingen wat eindigt in een keizersnede is in de privé ziekenhuizen in Spanje vrij hoog.
In Malaga bestaat er een kleine organisatie, bestaande uit 4 verloskundige, die thuis bevallingen begeleiden.
We zijn naar een voorlichtingsbijeenkomst geweest. Het was in het Spaans en ik merkte dat na verloop van tijd mijn aandacht afdwaalde.
Daarnaast zijn de kosten voor de zorg volledig voor eigen rekening. Die kosten zijn minimaal 2000,- euro.
Voor meer informatie hierover kun je een kijkje nemen op hun website.
De bijeenkomst was niet verkeerd maar gaf me ook niet direct een goed gevoel. Ik kon concluderen dat dit niet de weg van moeiteloosheid en flow is voor mij. Het gevoel van flow maakt mij namelijk blij, het geeft me een licht gevoel. Ik werd niet echt blij van de bijeenkomst merkte ik achteraf. Dat was voor mij een signaal om het pad van thuis bevallen niet verder te bewandelen. Zo was er alweer 1 optie afgevallen.

Publiek of privé ziekenhuis

De volgende keus die gemaakt moest worden was de keus om in het publieke ziekenhuis te bevallen of in een privé kliniek. Om in een privé kliniek te bevallen moet je een particuliere verzekering hebben afgesloten. Om aanspraak te maken op de volledige vergoeding moet je moet deze verzekering minimaal 8 maanden voor je zwangerschap hebben afgesloten.
In Nederland wordt je tijdens je zwangerschap en bevalling begeleid door een verloskundige. Indien je in Spanje voor de privé zorg kiest wordt je vanaf het begin af aan begeleid door een gynaecoloog. Jouw gynaecoloog is ook aanwezig tijdens jou bevalling.
Mocht je in het publieke ziekenhuis willen bevallen dan moet je resident zijn in Spanje.

De belangrijkste verschillen tussen de privé zorg en de publieke zorg zijn:

 1. Je deelt een kamer na je bevalling met een andere vrouw die net bevallen is. Het kan zijn dat de vrouw veel familiebezoek krijgt aan haar kraambed. Dit betekent dus dat je weinig privacy hebt. Persoonlijk ben ik ontzettend dankbaar dat ik na mijn bevalling een eigen kamer had. Ik had er niet aan moeten denken om allerlei externe prikkels te moeten verwerken. Na de geboorte van Noah had ik echt behoefte aan onze eigen ‘bubbel’
 2. Het percentage keizersnede is een stuk hoger in het privé ziekenhuis dan in het publieke ziekenhuis
 3. Het ziekenhuis Materno Infantil is een oud ziekenhuis, dit zie je terug in de apparatuur. De artsen zijn daarentegen zeer kundig.
 4. Als je gaat bevallen in het publieke ziekenhuis heb je geen keus wie er bij jou bevalling aanwezig is. Dit is de dienstdoende verloskundige (materna) en gynaecoloog op die er op dat moment zijn. Mocht je bevallen in een privé ziekenhuis dan is de kans een stuk groter dat je tijdens jou bevalling wordt begeleid door de gynaecoloog die ook de controles heeft gedaan tijdens jou zwangerschap.

Positieve verhalen

Tijdens mijn zwangerschap ben ik gaan rondvragen naar ervaringen van anderen. Ik kreeg positieve verhalen te horen over de Materno Infantil, het publieke ziekenhuis in Malaga. Het schijnt dat de Materno Infantil een van de beste ziekenhuizen is in Andalusie. Ook hoorde ik goede verhalen over het publieke ziekenhuis in Marbella.
Ik had de wens om in een bevalbad te bevallen. In Nederland is dat steeds meer gebruikelijk maar in Spanje is dat echt nog zeldzaam. Maar in het publieke ziekenhuis in Marbella boden ze die optie wel.
Het nadeel van al die informatie is dat ik meer in verwarring wordt gebracht. Zullen we dan naar Marbella gaan?
Gelukkig was die optie snel van de baan, ik zag het niet zitten om tijdens mijn weeën een uur in de auto te zitten naar Marbella.
Inmiddels hoorde ik ook een aantal goede verhalen over het privé ziekenhuis Parque San Antonio. Alleen de recensies op google waren niet veel belovend.
Er waren veel twijfels over het kiezen voor publieke zorg of privé zorg. Het is namelijk zo, als er iets gebeurd tijdens de bevalling dan wordt je ten alle tijden doorgestuurd naar het publieke ziekenhuis. Hier is namelijk alle expertise aanwezig.

Verouderde apparatuur in het ziekenhuis

In het ziekenhuis Materno Infantil werken zeer goede artsen maar aan de andere kant is de apparatuur verouderd.
Tijdens de laatste weken in de zwangerschap krijg je wekelijks controles, monitoring wordt dat genoemd. Je krijgt twee plakkers op je buik met banden eromheen. Op deze manier word de hartslag van je baby gemeten en er wordt gekeken of je al weeën hebt.
Ik ben voor zo’n controle naar het publieke ziekenhuis gegaan. Na dat bezoek wist ik het zeker, ik ga niet bevallen in het publieke ziekenhuis. Het ging namelijk verre van moeiteloos.
In mijn volgende blog lees je meer over mijn ervaringen in het ziekenhuis Materno Infantil.

Deze blog ging over bevallen in Spanje. Maar misschien ben je ook geinteresseerd in artikelen over persoonlijke ontwikkeling. 

Lees ook de volgende blogs:

2 reacties op “Ga je bevallen in Spanje? Dit kun je verwachten”

 1. Hoi, dankjewel voor de info dit is erg interessant voor me.
  Ik zou ook graag bevallen in zuid spanje een paar uur van malaga af. Daar heb ik vroedvrouwen ontmoet die niet officieel geregistreerd zijn. Nu ben ik voor mezelf van alles aan het uitzoeken over wat er allemaal geregeld moet worden en wat er na de geboorte geregeld gaat worden. Natuurlijk ga ik me in nederland bij de gemeente laten registreren voor een NL paspoort. Daarnaast ben ik vooral erg benieuwd hoe dit zit in Spanje. Ik heb zelf geen Spaanse verblijfsvergunning of NIE nummer. Gewoon volledig Nederlands. Mocht mijn kindje in Spanje bevallen Wat zijn dan de plekken en instanties om aan te kloppen? Ik heb een dokter gevonden die een geboortecertificaat legaliseert maar daarnaast ben ik benieuwd of het voordelen zal hebben om mn kindje ook daar te melden en eventueel een spaans paspoort te geven. Er komt een hoop op me af en ik ben erg benieuwd of ik niets over het hoofd zie. Ook in verband met kinderbijslag en toeslagen vanuit Nederland.

  Hopelijk heb je voor me eventueel tips.
  Dankjewel en veel liefs!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Vragen?
Hallo, hoe kan ik je van dienst zijn?