Ervaar jij wantrouwen in je relatie? 3 tips om ermee om te gaan

wantrouwen in je relatie

Ervaar jij wantrouwen in je relatie? Wantrouwen kan je relatie zwaar belasten en daarom is het raadzaam om er iets aan te doen. Het gevoel van wantrouwen brengt stress met zich mee, dit is schadelijke voor je geestelijke en fysieke gezondheid.
Wantrouwen kan ontstaan door verschillende factoren, zoals jaloezie, verwaarlozing of een gebrek aan communicatie.
In dit artikel zullen we kijken naar de oorzaken van wantrouwen in een relatie en wat je er tegen kunt doen. We kijken ook naar manieren om je relatie te versterken en je vertrouwen in elkaar te herstellen.
Je leest een aantal bruikbare en praktische tips die je direct kunt toepassen.

Het gevoel van wantrouwen brengt stress met zich mee, dit is schadelijke voor je geestelijke en fysieke gezondheid.

Waarom wantrouwen zo schadelijk is voor je relatie

Heb jij het gevoel dat je je partner niet vertrouwt of dat hij/ zij niet eerlijk tegen je is? Als jou antwoord op deze vraag ‘ja’ is dan ervaar je wantrouwen in je relatie.
Dit kan een gevoel van onzekerheid en angst veroorzaken, waardoor je je afgezonderd en alleen voelt in je relatie.

Vertrouwen is een belangrijke bouwsteen in je relatie. Zonder vertrouwen is er geen gezonde basis om een relatie op te bouwen. Je bouwt dan als het ware je relatie op los zand in plaats van op een stevige fundering. Als wantrouwen een terugkerend aspect is binnen jou relatie ga je merken dat je partner onveilig voor je voelt. Dit zorgt ervoor dat je jezelf niet kwetsbaar durft op te stellen. Hierdoor kan het contact oppervlakkig en leeg blijven.
In veel situaties leidt wantrouwen ook tot een gebrek aan communicatie. Het gevolg hiervan is dat je je eenzaam voelt en onbegrepen.

Vertrouwen is een belangrijke bouwsteen in je relatie. Zonder vertrouwen is er geen gezonde basis om een relatie op te bouwen.

Wantrouwen is een helder signaal dat er iets mis is in de relatie en dat er iets moet veranderen. Als je in staat bent open en eerlijk met je partner te communiceren, kun je samen werken aan het versterken van de relatie.

De oorzaken van wantrouwen in je relatie

Wantrouwen in je relatie kan worden veroorzaakt door een aantal verschillende factoren. Soms is het gebaseerd op eerdere ervaringen, waardoor je je onveilig voelt in de relatie.
Het kan ook voortkomen uit een gebrek aan communicatie, waardoor je je afgezonderd voelt en je partner niet begrijpt. Misschien twijfel je of je partner de waarheid spreekt. Je voelt dat er iets niet pluis is.
Een gebrek aan intimiteit kan ook een oorzaak zijn van wantrouwen. Misschien voel jij je afgewezen door je partner.
Vraag jezelf eens het volgende af: Wat is de reden dat ik mijn partner wantrouw?

Wat zijn de gevolgen van wantrouwen?

Wantrouwen in een relatie kan een grote impact hebben op de kwaliteit van de relatie. Het kan leiden tot gevoelens van onzekerheid, verdriet en eenzaamheid. Wantrouwen kan ook leiden tot vermijding, want als je iemand niet vertrouwt, zal je je afstandelijk gedragen en je afzonderen. Dit kan leiden tot een gebrek aan communicatie en een gebrek aan verbondenheid. Wantrouwen kan ook leiden tot jaloezie en controle, waardoor je je partner niet de ruimte geeft om te groeien en te veranderen. Uiteindelijk kan wantrouwen leiden tot een gebrek aan liefde, wat vervolgens weer kan leiden tot het verbreken van de relatie.

Wantrouwen in een relatie kan een grote impact hebben op de kwaliteit van de relatie. Het kan leiden tot gevoelens van onzekerheid, verdriet en eenzaamheid.

Hoe kun je het wantrouwen overwinnen?

Het overwinnen van wantrouwen in een relatie is geen gemakkelijke taak. Het is een proces dat veel tijd, geduld, eerlijkheid en openheid vereist. Maar als jullie beide bereid zijn om moeite te doen voor jullie relatie, kan het je relatie versterken.
Hieronder deel ik enkele tips met je om je te helpen omgaan met het wantrouwen binnen je relatie:

1. Wees open en eerlijk.
Het zal waarschijnlijk heel kwetsbaar voelen om je open te stellen naar je partner toe als je hem/ haar niet vertrouwd. Toch is het essentieel om open en eerlijk te zijn over je gevoelens. Maak bespreekbaar wat je voelt, vertel hem/ haar over je onzekerheid, verdriet, angsten en argwaan.
Door dit te doen ga merken dat je jezelf en je relatie serieus neemt. Ook geeft dit gelegenheid om je partner nog beter te leren kennen. Hoe reageert hij/ zij op jou zodra je jezelf kwetsbaar opstelt?
Dit geeft jou belangrijke informatie. Is hij/ zij begripvol of juist geïrriteerd? Misschien stuit je op onbegrip en liefdeloosheid richting jou. Misschien twijfel je over je relatie en vraag je je af of het beter is om je partner los te laten. Helaas komen toxische relaties regelmatig voor. Wil je weten of jij te maken hebt met een ongezonde, toxische relatie? In het artikel: Toxische relatie? De 26 waarschuwingssignalen, lees je hier meer over.
Misschien ben jij al tot de conclusie gekomen dat het beter is om je partner los te laten, lees dan hier verder. In dit artikel geef ik je handvatten hoe je je partner kunt loslaten.

2. Geef elkaar de ruimte.
Als je naar aanleiding van de bovenstaande tip tot de conclusie bent gekomen dat je partner liefdevol kan omgaan met je gevoelens en emoties is het belangrijk om elkaar de ruimte te geven.
Misschien voelt dit spannend. Het kan zijn dat je de angst ervaart om je partner te verliezen als je hem/ haar ruimte geeft. Maar in de meeste situaties is het tegendeel waar.  Je geeft namelijk de ander de gelegenheid om naar je toe te groeien.

3. Maak verbinding met jezelf
Gevoelens van wantrouwen gaan vaak gepaard met verwarring. Je vraagt jezelf af, speekt hij/ zij wel of niet de waarheid? Kan ik dit geloven of spreekt hij/ zij onzin. Verwarring en wantrouwen kunnen ervoor zorgen dat je jezelf verliest. Ervaar jij op dit moment verwarring? Dan raad ik je aan om door te klikken naar het artikel: Voel jij je verward? Met deze tips creëer je helderheid
Om dit te voorkomen is het nodig om verbinding met jezelf te maken. Een goede manier om verbinding met jezelf te maken is door de stilte op te zoeken. Dit kun je doen door middel van meditatie of het maken van een wandeling.
We leven in een snelle en drukke wereld. Hierdoor krijgt je intuïtie weinig gelegenheid om tot je te spreken. Je intuïtie is namelijk een zachte innerlijke stem die je veel beter kunt horen als jij de stilte op zoekt.

Verwarring en wantrouwen kunnen ervoor zorgen dat je jezelf verliest.

Mijn meditatie ‘de veilige plek’ gaat jou helpen om weer verbinding met jezelf te maken.

Ik hoop dat ik je tools heb gegeven zodat jij beter weet om te gaan met wantrouwen in je relatie. Misschien voel jij na het lezen van dit artikel dat je wel wat extra ondersteuning hierin kunt gebruiken. Mogelijk kan ik je ondersteunen bij jouw unieke proces. Mijn naam is Miranda, en ik ben coach op het gebied van liefde en relaties. Mocht je meer willen weten neem dan vrijblijvend contact met mij op voor een kosteloos kennismakingsgesprek. En wie weet kan ik jou verder helpen bij het hervinden van vertrouwen in je relatie en in jezelf.

Boekentip: Houd me vast van Sue Johnsson

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Vragen?
Hallo, hoe kan ik je van dienst zijn?