Laag zelfbeeld? Je ego zit je in de weg. Transformeer je ego naar bewustzijn

Ego, wat is dat eigenlijk? Hoe weet je wanneer je in je ego zit? En wat heeft het ego te maken met bewustzijn? In dit artikel vertel ik je over de verschillen tussen ego en bewust aanwezig zijn. Ook geef ik je aantal handige tips om het ego om te vormen.

Neem je gedachten waar

Ego betekent in de letterlijke zin ‘ik’. Het ego is je zelfbeeld, je identiteit en je gedachten. Naarmate we ouder worden ontwikkelen we een ego, een ‘ik bewustzijn’. Je gaat je identificeren met je naam, je schoolresultaten, je uiterlijk, je werk, je huis, je relaties en ga zo maar door.
En…je gaat je ook identificeren met je gedachten.

Ons brein is een fantastisch mechanisme, het helpt ons om verder te komen in het leven.
Je bent namelijk zelf de meester van je gedachten.
Als je gedurende de dag goed oplet zul je merken dat er veel gedachten voorbij komen die je niet helpen. Het zijn beperkende gedachten.
Gedachten die je klein houden. Vaak zijn het ook terugkerende denkbeelden zoals ‘ik ben dom’, ‘dit zal mij nooit gaan lukken’, ‘ik ben het niet waard’ of ‘ik ben niet goed genoeg’ etc. etc. Deze gedachten worden op den duur beperkende overtuigingen.

Lees ook: Beperkende overtuigingen. Herken en transformeer beperkende overtuigingen

Ego betekent in de letterlijke zin ‘ik’. Het ego is je zelfbeeld, je identiteit en je gedachten.

Na verloop van tijd worden deze beperkende ideeën over jezelf overtuigingen. Je bent namelijk gaan geloven dat het waar is. Het is een ingesleten pad geworden in je brein.

Welke gedachten heb jij over jezelf?
Luister eens goed naar je gedachten zonder oordeel. Neem je gedachten liefdevol waar.

De Romeinse dichter Horace zei: Rule your mind or it will rule you.

Ervaar diepgaande acceptatie

Het ego is niet altijd op volle kracht aanwezig, de ene dag ervaren we het sterker dan de ander dag.
Je kunt het ego herkennen op het moment dat je pijnlijke emoties ervaart zoals schaamte, afgunst, angst, jaloezie etc.
Je innerlijke kritische stem, het ego, is dan volop aanwezig.
Scroll je weleens door Facebook of Instagram en denk je; ‘zij hebben het allemaal en ik zit hier maar ongelukkig te zijn’.
Het ego zorgt voor afscheiding, het ‘ik’ en ‘de ander’.
Het ego zorgt voor gevoelens van schaamte.
Het heeft ons laten denken dat wij niet goed genoeg zijn in wie we werkelijk zijn.
We zetten een masker op in de hoop dat we geaccepteerd worden. We doen ons anders voor dan wie we daadwerkelijk zijn. Maar dit zal nooit echt voldoening geven. Het geeft pas echte voldoening als we geaccepteerd worden voor wie wij in onze kern zijn.

Het is ons masker die ons moet beschermen tegen de pijnlijke gevoelens van het ego. Dit masker zal ons nooit de verlossing en verlichting geven die we wensen. In tegendeel zelfs. Op het moment dat ons ego sterk aanwezig is ervaren we pijn en lijden.
Durf jij je masker te laten zakken? Durf jij je in alle kwetsbaarheid aan de wereld te tonen?

Zodra je hiertoe in staat bent zul je echte diepgaande acceptatie ervaren van de mensen om je heen maar op de eerste plaats van jezelf.

Je kunt het ego herkennen op het moment dat je pijnlijke emoties ervaart zoals schaamte, afgunst, angst, jaloezie

Bewust aanwezig zijn

Je ervaart je bewustzijn door middel van je zintuigen. Horen, zien, ruiken en voelen kunnen je diepgaand in contact brengen met jou bewustzijn.
Jouw kern, jouw bewustzijn neemt deze ervaringen waar.
Als je bewust aanwezig bent, dan ben je in contact met het NU. Je beleeft het huidige moment volledig. Je ervaart stilte in jezelf, je gedachten zijn even verdwenen.
Al je zintuigen staan volledig open, je ziet heldere kleuren, je hoort zuivere geluiden om je heen, je voelt de zachte wind op je huid, je ruikt de geur van de lente etc.
Je kunt deze staat omschrijven als verlichting. Soms is het maar een heel kort moment. Je ervaart je bezieling.
Onder de stormachtige oppervlakte van de wilde zee (het ego) rust in de diepere wateren van de oceaan eeuwige stilte van het bewustzijn.

Als je bewust aanwezig bent, dan ben je in contact met het NU

Van ego naar bewustzijn

Ego transformeren naar bewustzijn. 4 tips:

 1. Op het moment dat je een eindeloze gedachtestroom ervaart merk dit dan op. Benoem voor jezelf; ‘ik zit in mijn ego, hallo ego’
  Hiermee heet je het ego en de bijkomende gevoelens welkom. Je accepteert dat de het ego aanwezig is.
  Vervolgens stop je even waar je mee bezig bent. Je neemt een moment om, om je heen te kijken. Benoem hardop wat je waarneemt. Of misschien vindt je het fijner om je oren te openen en vervolgens te benoemen wat je hoort in je omgeving; ‘ik hoor de vogeltjes zingen of ik hoor het geruis van de wind’.
  Door deze oefening kom je terug in het huidige moment. Het ervaren van bewustzijn gebeurt altijd in het huidige moment, in het hier en nu.
 2. Een andere manier om je ego te transformeren is door te aarden. Je landt in je lichaam. Het ego zijn je gedachten. Door te aarden zak je lager in je lichaam. Door contact te maken met je lichaam maak je automatisch meer ruimte voor bewustzijn. Een goede manier om contact te maken met je lichaam is yoga, wandelen of andere sporten.
 3. Een derde manier is om jezelf te herinneren wie jij ten diepste bent. We zijn spirituele goddelijke wezens. Door dagelijks te mediteren en je ego gedachten te observeren maak je ruimte voor jouw ziel.
 4. Als laatste, ondervraag je gedachten, bijvoorbeeld aan de hand van het werk van Byron Katie. De benadering van Byron Katie is meer rationeel. Het zorgt ervoor dat je je ego gedachten ondervraagt. Hierdoor onderzoek je de waarheid van je gedachten en denkbeelden.
  Door middel van vier simpele vragen kun je je perspectief op een bepaalde gedachte veranderen. Ik raad je aan om deze techniek te gebruiken in combinatie met een van de eerder genoemde manieren. Deze vraagstelling zorgt ervoor dat je ego in kracht afneemt. Door deze te combineren met de bovenstaande tips zorg je ervoor dat je vervolgens direct in contact treedt met je pure bewustzijn.Ondervraag jouw gedachten door middel van deze vier vragen van Byron Katie:
  – Is het waar?
  – Kan ik absoluut zeker weten dat het waar is?
  – Hoe reageer ik, wat gebeurt er, als ik die gedachten geloof?
  – Wie zou ik zijn zonder die gedachten?

Verlichting en bevrijding

Experimenteer eens met de bovenstaande tips! Onderzoek wat voor jou werkt. Na verloop van tijd merk je op wanneer je ego spreekt en aan zet is. Je zult merken dat je makkelijker de transformatie kan maken naar bewust leven. En dat geeft verlichting en bevrijding. Gun dat jezelf, je bent het namelijk 100% waard!
Wil je meer lezen over persoonlijke ontwikkeling? Misschien zijn deze artikelen ook interessant:

Boekentip: De kracht van het NU

Eckhart Tolles De kracht van het Nu, hét spirituele boek van het afgelopen decennium, nodigt je uit je over te geven aan het Nu.
Bevrijd jezelf van je constante denken!

We zijn ons denken niet. We kunnen onszelf van psychische pijn verlossen. Je authentieke kracht wordt pas gemobiliseerd door je over te geven aan het Nu. Hier vinden we vreugde en zijn we in staat ons ware zelf te omarmen. Daar komen we er ook achter dat we al ‘heel’ en ‘volmaakt’ zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Vragen?
Hallo, hoe kan ik je van dienst zijn?