Single en eenzaam? 4 tips om je (weer) verbonden te voelen

We leven in een wereld waar het draait om relaties en verbindingen. Single zijn is dan ook voor sommige mensen een behoorlijke uitdaging. Het kan gevoelens van eenzaamheid oproepen. Dit is een oncomfortabel gevoel en willen hier het liefst van weg blijven. 
Dit blog is speciaal geschreven voor iedereen die single is en zich weleens eenzaam voelt en op zoek is naar tips om hiermee om te gaan. 

Of je nu bewust single bent, onlangs vrijgezel bent geworden of een periode van liefdesverdriet meemaakt, dit blog gaat jou waardevolle tips aanreiken om je minder eenzaam en meer verbonden te voelen. 

Verschil tussen alleen zijn en eenzaamheid 

Eenzaam zijn heeft niets te maken met alleen zijn. Er is hier nog weleens verwarring over.
Eenzaamheid gaat over een gevoel.
Alleen zijn is een situatie.
Als je je eenzaamheid voelt dan voel je je geïsoleerd en afgezonderd van de buitenwereld. Dit kun je dus ook in groepssituaties voelen denk aan feestjes of kerst.  
Alleen zijn betekend dat er een situatie is waarin je alleen bent, zonder gezelschap.
Juist in deze situatie waarin je alleen bent kun jij je helemaal lekker en comfortabel voelen.

Hoe is dat voor jou? Heb je weleens ervaren hoe heerlijk het voelde om alleen te zijn?
Je kunt een diepe verbinding ervaren met het huidige moment en met jezelf.
Een wandeling in de natuur kan helpen om deze verbinding tot stand te brengen. Door alleen te zijn is er geen afleiding van woorden die de stilte opvullen. De afwezigheid van woorden kunnen een enorme verdieping.
Het is heerlijk om met alle zintuigen waar te nemen wat er om me heen gebeurd, de vogeltjes, de stilte. Alle aandacht is dan volledig gericht op het aanwezig zijn in het hier en nu.

Angst om alleen over te blijven 

Veel singles worstelen met de angst om alleen over te blijven. Hier wordt niet altijd openlijk over gesproken. Er heerst een taboe op. Het is veel stoerder om te zeggen: ‘ik ben happy single en maak me nergens zorgen over. Ik geniet enorm van mijn vrijheid’
Desondanks is dit een angst die bij veel singles leeft. Het heeft zelfs een naam: Anuptafobie.
We spreken van Anuptafobie als de angst om alleen te blijven je dagelijks leven beheerst. Je gedachten over het alleen zijn stoppen niet meer. Je bent je situatie aan het beredeneren en komt steeds bij hetzelfde punt uit. Met als gevolg dat je depressieve gevoelens gaat ervaren.
Natuurlijk is dit een extreme uiting van de angst voor het alleen zijn. Gelukkig lijden de meeste mensen niet aan Anuptafobie.
Toch kan de angst om alleen te blijven je behoorlijk in de weg zitten. 

Belangrijk om te weten is dat de angst heel normaal is als je al een tijdje single bent. Je bent dus niet vreemd of raar. Soms kan het fijn zijn om met een coach te praten over dit onderwerp. Delen is helen en geeft lucht. In mijn coaching sessies werk ik met coachees onder andere aan het doorvoelen van gevoelens. Dus ook het doorvoelen van de angst om alleen te blijven. Dit zorgt voor een gevoel van verlichting en bevrijding bij coachees. De angst heeft dan plaats gemaakt voor een gevoel van kracht en een gevoel van verbinding met jezelf. 
Ben je benieuwd naar wat ik voor je kan betekenen? Neem dan contact met mij op voor een gratis kennismakingsgesprek. Je bent welkom! 

4 tips om je minder eenzaam te voelen

1. Eenzaamheid doorvoelen 

Door je eenzaamheid heen gaan. Het is mensenlijk om op te vlucht te willen slaan voor gevoelens die we niet prettig vinden. Hierdoor verdwijnt de eenzaamheid niet, je dekt het alleen voor korte tijd toe. 
De gevoelens van eenzaamheid nodigen je uit om het in alle intensiteit te doorvoelen. 
Volledig in je lichaam en in het hier en NU. Ik besef me heel goed dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan. Soms kan het behulpzaam zijn om dit proces van voelen te doorlopen met een coach. In de coaching sessies creëer ik een veilige basis om weer in contact te komen met je lichaam en dus met je gevoel. Pijnlijke gevoelens manifesteren zich vaak op een bepaalde plek in je lichaam, je buik, keel, hart etc. Het is als het ware je gevoelige plek. Als eerste gaan we in een coaching sessie helder krijgen waar gevoelens zich bij jou kenbaar maken. Vervolgens gaan we bij dit gevoel aanwezig blijven en liefdevolle aandacht aan schenken. Je zult merken dat het pijnlijke gevoel vanzelf zachter wordt. Dit is de manier om gevoelens daadwerkelijk te doorvoelen. Je doorleeft je gevoel. Zodra jij de moed hebt om de de deur te openen voor je eenzaamheid zul je merken dat de intensiteit ervan snel afneemt. 

2. Verbinden met jezelf

Hannah Cuppen schrijft in haar boek liefdesbang over de verticale en de horizontale verbinding. De horizontale verbinding is de verbinding die je hebt met de ander. De verticale verbinding is de verbinding met jezelf. 
De verbinding met jezelf gaat over het voelen en doorvoelen van je emoties. Je bent dan in verbinding met je lichaam en alle lichamelijke ervaringen in het huidige moment. 

Iedere keer als je geraakt wordt dan krijg je de kans om een stukje van jezelf te helen. Grijp je deze kans aan? Het is makkelijker om te vluchten van pijnlijke gevoelens. Maar het gevoel zal altijd bij je terugkomen, als een boemerang. Wil jij hier meer over weten? Dan raad ik je het boek van Liefdesbang van Hannah Cuppen aan. 

3. Verbinden met de bron, universum, grotere geheel

Tip 3 is een spirituele tip. Voor degene die nuchter zijn aangelegd klinkt dit mogelijk zweverig in de oren. Toch kan het zinvol zijn om je open te stellen hiervoor.

We zijn allemaal onderdeel van een groter geheel. Vanuit spiritueel oogpunt waren wij voor dit leven allemaal één. Wij mensen zijn onderdeel van een groter geheel.
We komen voort uit een oneindige bron, een oneindige bron van liefde.
Noem het de kosmos, de bron, het universum, god. Welk woord je er ook aan geeft het is allemaal een verwijzing naar hetzelfde.
Misschien heb je ooit weleens in je leven contact kunnen maken met de bron. Het is een allesoverheersend gevoel van bliss, welzijn en verlichting. Bepaalde mensen kunnen dit gevoel bereiken middels meditatie, ayahuasca of pelgrimstochten.

4. Werken aan zelfvertrouwen

Werk aan het opbouwen van een gezond gevoel van eigenwaarde en zelfliefde.
Leer jezelf te waarderen. Zodra je hiertoe in staat bent zul je gaan merken dat je minder afhankelijk wordt van de waardering van anderen. Je gaat als het ware de leegte in jezelf vullen met de liefde en waardering voor jezelf. 

We zijn soms hard naar onszelf en onze gevoelens.
‘Ben ik nu alweer aan het huilen, wat ben ik ook een jankerd’ of ‘ik moet eens wat harder gaan worden’ of ‘heb ik nu alweer dit gevoel, dat moet maar eens klaar zijn nu’ of ‘je moet niet zo’n angsthaas zijn’ Dit zijn voorbeelden van innerlijk dialogen. Niet erg vriendelijk dus. 
Als jij je zelfvertrouwen wilt vergroten dan is het essentieel om deze negatieve zelfpraat te stoppen. Je kunt er een gewoonte van maken om negatieve selftalk om te draaien naar iets positiefs. Wees lief voor jezelf en toon je liefdevolle vriendelijkheid naar jezelf. In het boek Zelfcompassie van Kristen Neff gaat het over liefdevolle vriendelijkheid richting jezelf. Zij verteld in haar boek hoe je zelfcompassie kunt beoefenen. 

Compassie en liefde kun je tonen door je gevoel te herkennen en met zachtheid te benaderen. Je kunt een innerlijk dialoog met jezelf beginnen maar dat vanuit mededogen.
Erken wat je voelt en benoem dat je gevoelens er mogen zijn.
Als je hier bedreven in raakt zul je merken dat je automatisch je eigenwaarde vergroot.
Het is daarbij een kwestie om iedere keer opnieuw te kiezen voor liefdevolle gedachten.

 

Tot slot

* Ik zou het leuk vinden als je mij in een reactie laat weten wat je van dit artikel vond. Jou mening is belangrijk voor mij.

* Vond je het artikel waardevol? Ik zou het super tof vinden als je mijn artikel zou willen delen.

* Foutje gezien? Mail mij. Ik ben je dankbaar. 

Misschien vindt je onderstaande artikelen ook interessant:

Single? Blijf vrijgezel totdat je écht de juiste tegen komt. Een inspirerend liefdesverhaal

Angst voor intimiteit: zo breek je de muur om je heen af (8 tips)

Ben je single? Dit is hét moment voor persoonlijk ontwikkeling

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Vragen?
Hallo, hoe kan ik je van dienst zijn?