Eenzaamheid! Hoe ga je ermee om?

Iedereen heeft weleens te maken met gevoelens van eenzaamheid. De een heeft er misschien meer last van dan de ander. In deze blog schrijf ik over het verschil tussen eenzaamheid en alleen zijn. Daarna vertel ik de spirituele kijk achter eenzaamheid. En ik vertel hoe deze gevoelens jou dienen. 

Alleen versus eenzaam

Eenzaam zijn heeft niets te maken met alleen zijn. Er is hier nog weleens verwarring over. Eenzaamheid is een gevoel. Alleen zijn is een situatie.
Als je je eenzaamheid voelt dan voel je je geïsoleerd en afgezonderd van de buitenwereld. Dit kun je dus ook in groepssituaties ervaren bijvoorbeeld op verjaardagsfeestjes of tijdens kerst.
Alleen zijn betekend dat er een situatie is waarin je alleen bent, zonder gezelschap.
Juist in deze situatie kun jij je helemaal lekker en comfortabel voelen.

Heb je weleens ervaren dat je alleen was en hoe heerlijk dat voelde. Je kunt een diepe intense verbinding ervaren met het moment. Persoonlijk ervaar ik dit gevoel als ik een wandeling maak in de natuur. Ik ervaar een verbinding met het grotere geheel, met the source. Door alleen te zijn is er geen afleiding van woorden die de stilte opvullen. De afwezigheid van woorden en sociaal contact geven een enorme verdieping.
Het is heerlijk om met alle zintuigen waar te nemen wat er om me heen gebeurd, de vogeltjes, de stilte. Alle aandacht is aanwezig in het hier en nu, echt kijken naar wat er is en wat er zich aandient.

De bron en het grotere geheel

We zijn allemaal onderdeel van the source. Voordat wij geboren werden was alles één.
Wij mensen zijn onderdeel van een groter geheel.
We komen voort uit een oneindige bron, een oneindige bron van liefde.
Noem het de kosmos, de bron, het universum, god. Welk woord je er ook aan geeft het is allemaal een verwijzing naar hetzelfde.
Misschien heb je ooit weleens in je leven contact kunnen maken met de bron. Bepaalde mensen kunnen dit gevoel bereiken middels meditatie. Ik heb dit meegemaakt toen ik een lange afstandsroute liep van 800 kilometer in Noord Spanje. Ook hoor ik mensen die contact hebben gemaakt met de bron tijdens een ayahuasca ceremonie. Het contact met de bron voelt als bliss, verlichting en verzachting. Als je die staat ooit hebt bereikt dan weet je dat je daar pure liefde, welzijn en geluk vind. Er is niets anders wat je meer nodig hebt of verlangt.  

Ons zelfbeeld, identiteit en gedachten

Voordat wij hier op aarde onze intrede hebben gedaan waren we onderdeel van de bron en van een zielengroep. De zielengroep was op weg richting de aarde, en naarmate de ziel er meer en meer klaar voor was om de ervaring op aarde te gaan beleven splitst de ziel zich beetje bij beetje af.
De ziel krijgt fysieke vorm. Het zoekt zijn vader en moeder uit, en het land waar het geboren wordt zodat hij of zij zijn hogere zielenmissie kan gaan leven. De ziel krijgt fysieke vorm in de vorm van een embryo en ontwikkeld zich door als baby. Een staat nog helemaal in verbinding met de bron. Naar verloop van tijd gaat het kind een ‘ik’ gevoel ontwikkelen.
Dan worden we dus als mens bewust van ‘ik’ en ‘de ander’. We gaan dan ons zelfbeeld ontwikkelen, de gedachten die we hebben over onszelf, onze identiteit. Ofwel het ego. Juist die gedachten over onszelf en over de ander roepen die eenzaamheidsgevoelens op en zorgen voor afgescheidenheid. Als je, je zou  kunnen herinneren waar je vandaan komt dan zouden er geen eenzaamheids gevoelens zijn.

Eenzaamheid en de samenhang met relatieverslaving

We kunnen onze eenzaamheids gevoelens oplossen door contact te maken met de bron. Dat kunnen we doen door middel van alle intense gevoelens die we op dat moment ervaren. Hoe heftiger en intenser het gevoel hoe dichterbij we bij de bron staan. De gevoelens zijn als het ware de poort naar de bron. Voorwaarden is dat we bij deze emotie kunnen blijven en er niet voor weg rennen. Het is niet makkelijk. Mensen zijn natuurlijk zo geprogrammeerd dat we weg willen van onaangename gevoelens. We vluchten in verslavingen. We vervallen terug in een relatie die niet goed voor ons is. Denk hierbij aan relatieverslaving en mede afhankelijkheid.
Dit gaat je op langere termijn nooit vervulling geven. De enige weg naar geluk is de weg door de emotie heen.
Pak je de kans die zich aandient of loop je ervoor weg?

Tot slot, het kristal Botswana Agaat helpt je bij gevoelens van eenzaamheid. Je kunt dit kristal bij je dragen in de vorm van een armband. Op deze manier wordt je ook energetisch ondersteund bij het omgaan van gevoelens van eenzaamheid. 

Wil jij ondersteuning bij het doorleven van gevoelens van eenzaamheid? Neem dan vrijblijvend contact met mij op voor een kennismakingsgesprek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Vragen?
Hallo, hoe kan ik je van dienst zijn?