Een baaldag omvormen tot iets positiefs. 5 praktische tips

Elke dag brengt zijn eigen uitdagingen met zich mee, maar soms lijkt het alsof het universum besloten heeft om ons eens extra op de proef te stellen. Zo’n dag waarop alles fout lijkt te gaan, wordt vaak liefkozend een ‘baaldag’ genoemd.
Maar hoe komt het nu dat we baaldagen hebben?
En belangrijker nog, wat kunnen we eraan doen?
In deze blog krijg je antwoord op deze twee vragen. Daarnaast lees je 5 tips om ermee om te gaan.
Dus pak een kopje thee, leun achterover en laten we samen deze soms frustrerende maar vaak leerzame ervaring verkennen.

Een baaldag is vaak een combinatie van externe en interne factoren die bijdragen aan het gevoel van frustratie en teleurstelling.

De oorzaken van een baaldag

We stappen allemaal weleens met het verkeerde been uit bed. Het begint vaak al op het moment dat we onze ogen open doen.
Een baaldag volgt namelijk vaak op een slechte nacht. We kunnen ons hiervan bewust zijn, we zijn verschillende keren wakker geweest of kwamen maar moeizaam in slaap. Maar het kan ook onbewust zijn. Soms hebben we intense dromen gehad die we ons niet meer kunnen herinneren maar die wel invloed hebben op ons humeur.

Maar er zijn nog meer redenen dat een baaldag kan ontstaan. Het is vaak een combinatie van externe en interne factoren die bijdragen aan het gevoel van frustratie en teleurstelling.
Hieronder nog enkele andere oorzaken van een baaldag:

  1. Stress: Stressvolle situaties op het werk, in relaties of in andere aspecten van het leven kunnen zich opstapelen en een baaldag veroorzaken.
  2. Pech: Soms lijkt alles wat mis kan gaan, ook echt mis te gaan. Je stoot je teen tegen het bed, je trein heeft vertraging, er komen rekeningen binnen die je niet had verwacht etc.  Deze ongelukkige gebeurtenissen kunnen allemaal bijdragen aan een baaldag.
  3. Negatieve gedachten: Op een baaldag hebben we misschien de neiging om ons te concentreren op de negatieve aspecten van het leven. Het is dan lastig om positief te blijven. Het kan gebeuren dat we in die negatieve gedachten cirkel blijven hangen. We komen er dan niet zo makkelijk meer uit en het kan dan zelf zo zijn dat we langere periodes van somberheid ervaren. Mocht jij jezelf hierin herkennen, weet dan dat je er niet alleen voor staat. Soms is het raadzaam om een coach of therapeut te raadplegen om je te helpen de negatieve gedachten cirkel te doorbreken. Wellicht ben ik de persoon die je daarbij kan helpen. Wil je meer weten over mijn coaching? Neem dan contact met mij op voor een kosteloos kennismakingsgesprek. Je bent welkom!
  4. Gezondheidsproblemen: Fysieke of mentale gezondheidsproblemen kunnen beïnvloeden ons gevoel en kunnen dus bijdragen aan een baaldag.
  5. Gebrek aan zelfzorg: Het negeren van onze eigen behoeften, zoals niet genoeg bewegen, gezond eten, of tijd doorbrengen met dierbaren, kan leiden tot een algemeen gevoel van malaise en ontevredenheid.

Het is belangrijk om te onthouden dat baaldagen normaal zijn en dat het iedereen weleens overkomt.

5 tips om een baaldag ‘goed’ door te komen

Nu we weten wat de oorzaken zijn van een baaldag is het belangrijk om te weten wat je kunt doen om zo’n baaldag makkelijker door te komen.
Daarom geef ik je hieronder 5 bruikbare tips die je direct kunt toepassen:

1. Kom in beweging

Misschien ben je geneigd om binnen te blijven op het moment dat je niet lekker in je vel zit. Terwijl beweging, buitenlucht en natuur juist zo belangrijk zijn die op dagen. Stap de deur uit en ga een stukje wandelen.
Lichaam en geest zijn met elkaar verbonden. Dat betekent dat het lichaam invloed heeft op de mind en andersom. Ga maar eens goed rechtop staan, schouders naar achter en kin omhoog. Deze houding zorgt ervoor dat je je mentaal krachtiger en positiever voelt.
Een wandeling maken zorgt ervoor dat niet alleen je lichaam in beweging komt maar ook je geest. Na een goede wandeling klaart vaak de dichte mist in je hoofd op. Hierdoor ervaar je weer ruimte en zie je weer nieuwe mogelijkheden.

2. Beoefen dankbaarheid

Juist op dagen dat het tegen zit is het een heel goed idee om dankbaarheid te beoefenen. Er is altijd iets om dankbaar voor te zijn, ook tijdens de slechte dagen. Laten we eensomdenken
Je kunt zelfs dankbaar zijn voor je baaldag. Want als je namelijk geen baaldagen zou hebben dan zou je de goede dagen ook niet kunnen waarderen.
En tijdens een baaldag zijn we gemotiveerd om onze situatie te verbeteren en zijn we in staat om persoonlijk te groeien. We gaan bijvoorbeeld op zoek informatie wat ons de dag door kan helpen, zoals je nu dit artikel aan het lezen bent.
Een zaadje kan alleen tot bloei komen door de regen en de zon. Op het moment dat we alleen maar de zonnige dagen willen kunnen we nooit geheel tot bloei komen.
Daarnaast kun je dankbaarheid voelen voor dingen die je als vanzelfsprekend ziet. Soms zit het in de eenvoud van het leven. Je kunt dankbaar zijn dat je in een veilig land woont zonder oorlog. Je kunt je dankbaarheid uitspreken voor de maaltijden die je nuttigt deze dag. Kijk eens om je heen, op dit moment, er is zoveel om dankbaar voor te zijn. Misschien zit je comfortabel op de bank en kun je daar dankbaar voor zijn. Dankbaarheid zit dus vaak in de kleine dingen.

3. Leven in het hier en nu

Op dagen dat we niet lekker in ons vel zitten zijn we extra gevoelig voor negatieve gedachten. Vaak denken we aan het verleden of aan de toekomst. Op baaldagen zijn we geneigd om te gaan doemdenken.
Misschien komen er sombere gedachten bij je op over het verleden en had je het anders willen aanpakken. Of misschien kijk je met angst naar het de toekomst en denk je dat het jou niet mee zal zitten.
Op dit soort momenten is het extra belangrijk om jezelf terug te brengen naar het hier en nu.
Dit kun je doen door simpel weg even te gaan zitten of stil te staan en je ademhaling te volgen.
Met je volle bewustzijn volg je je inademing en daarna weer je uitademing zonder je ademhaling te sturen.
Om je heen kijken en waarnemen wat je ziet is een ander goed hulpmiddel om je gedachten te stoppen. Je kunt het zelfs hardop benoemen wat je ziet.
Dit helpt je om in het moment aan te komen. Je bent dan volledig aanwezig in de omgeving waarin jij je op dat moment bevindt.

4. Slaap er een nachtje over

Slaap doet wonderen. Na een goede nacht slaap zul je zien dat je de dag daarna vaak weer een stuk beter en frisser wakker wordt. Slaap zorgt voor het zuiveren van de hersenen.
Door nachtrust krijgen je hersenen de kans om schoon te spoelen.
Gedurende de dag doen we ontzettend veel indrukken op, tijdens de nacht worden deze indrukken verwerkt en opgeschoond.
Je doet er dus goed aan om je baaldag te verkorten door op tijd naar bed te gaan.
Op het moment dat je een kwalitatief goede nacht hebt gemaakt zul je met hernieuwde energie wakker worden. Je bent vervolgens ook langer in staat om deze energie gedurende de dag vast te houden.

5. Neem een douche en laat het van je afglijden

Een ander goed hulpmiddel is om aan het eind van de dag een douche te nemen.
Tijdens het douchen visualiseer je dat het water alle zware energieën en gevoelens meeneemt. Je laat de zwaarte op deze manier letterlijk van je afglijden. Door dit te doen doe je aan zelfzorg, zowel fysiek, mentaal en spiritueel.
Alle negatieve energieën verdwijnen door het doucheputje. Hierdoor zuiver je je lichaam, geest en kom je weer thuis bij jezelf.
Het nemen van een douche aan het eind van de dag is trouwens iedere dag aan te raden om op deze manier jezelf spiritueel te reinigen.
Maak er een ritueel van. Zorg bijvoorbeeld voor lekkere douchegel en voor na het douchen voor extra zachte handdoeken. Wees lief voor jezelf.

Wat ik voor je kan betekenen

Je hebt niet voor niets dit artikel gelezen. Misschien worstel jij te vaak met baaldagen en maakt dit je somber en ongelukkig.
Soms komen we zelf niet goed meer uit dit gevoel en kan het behulpzaam zijn om hulp in te schakelen.

Ik help je graag verder! Dit kan middels online coaching of (en dat is een echte aanrader) middels de 1 op 1 retraite op Tenerife.

Online coaching

Online coaching is een krachtig hulpmiddel op jouw weg naar geluk en heling. In de online sessies gaan we de diepte in. We gaan samen de ongelukkige gevoelens onderzoeken om deze vervolgens blijvend te transformeren. Het resultaat is dat jij lichter en blijer door het leven gaat.
We gaan opzoek naar jouw negatieve gedachten en overtuigingen en vervolgens gaan we deze samen ombuigen naar meer positiviteit. Tevens gaan we werken met een krachtige oefening waarin we jouw droomleven gaan visualiseren. Daarbij maken we inzichtelijk wat jouw in de weg staat en wat jouw hulpbronnen zijn. Dit ga je vervolgens in de dagelijkse praktijk brengen. Kortom, het is een proces van bewustwording.
Bovenstaande omschrijvingen van oefeningen is slechts een greep uit de vele methodes die ik gebruik. We kijken vooral samen naar wat jij nodig hebt op een bepaald moment. En daar stemmen we de oefeningen op af.
Altijd in samenspraak met jou.
Ben jij klaar voor deze mooie reis? Ik hoop dat jij jezelf het geluk en de vreugde gunt in je leven, je bent het namelijk zo ontzettend waard.
Ik hoor je graag, je bent welkom!

1 op 1 retraite Tenerife

Het is fijn om op je weg naar meer vreugde en plezier ondersteuning te krijgen. Mijn 1 op 1 retraite op Tenerife is dé perfecte manier om jouw proces naar een gelukkig leven te versnellen.
Doordat jij écht even afstand neemt van alles en iedereen kun jij je volledig focussen op jouw persoonlijke groei en jouw levensgeluk.
Deze retraite gaat er ook voor zorgen dat jij weer helemaal in verbinding komt te staan met jezelf.
Je gaat verlangzamen en verstillen. Zo ontstaat er weer opnieuw ruimte. Deze ruimte wordt gevuld met eigen liefde, nieuwe inzichten en zelfvertrouwen.
De inzichten die je opdoet komen rechtstreeks vanuit je hart en intuïtie.
Samen maken we ruimte voor jouw innerlijke wijsheid.
Heeft dit je interesse gewekt? Neem dan contact met mij op voor verdere informatie.
Je bent meer dan welkom op het prachtige eiland Tenerife in het authentieke dorpje aan de zee Puertito de Guimar.

Tot slot

* Ik zou het leuk vinden als je mij in een reactie laat weten wat je van dit artikel vond. Jou mening is belangrijk voor mij.

* Vond je het artikel waardevol? Ik zou het super tof vinden als je mijn artikel zou willen delen.

* Foutje gezien? Mail mij. Ik ben je dankbaar. 

Misschien vindt je onderstaande artikelen ook interessant:

Worstel je met onzekerheid? Met deze 2 tips ga jij zelfverzekerder door het leven.

Omgaan met zorgelijke gedachten + een oefening

Omgaan met vermoeidheid

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Vragen?
Hallo, hoe kan ik je van dienst zijn?