Moeite om dichtbij jezelf te blijven? 4 tips voor jou!

Heb jij moeite om dichtbij jezelf te blijven? Dan is dit artikel voor jou bedoeld. Je leest wat dichtbij jezelf blijven precies inhoud. Ook vertel ik je een van de oorzaken waardoor je van jezelf bent afgedreven. En als laatste geef ik je 4 handige tips.
Fragment uit mijn praktijk:
Dicht bij mezelf blijven. Ik voel zo de neiging om het steeds anderen naar de zin te maken. Ergens voelt het alsof ik voor hun moet zorgen. Ik neem dan verantwoordelijkheden op me die niet van mij zijn. Ik durf er niet op te vertrouwen dat zij zichzelf kunnen dragen en daarom doe ik het. Ook zeg ik eigenlijk nooit nee. Dat vindt ik niet leuk voor de ander. Daarin verlies ik mezelf. Alles bij elkaar is het een zware last op mijn schouders.
Iedere keer neem ik me voor om dichtbij mezelf te blijven. Soms lukt dat heel even, maar vaker val ik weer terug in mijn oude patroon.

 

De betekenis van dichtbij jezelf blijven

Wat is dat precies, dicht bij jezelf blijven?
Soms kan de zin ‘dichtbij jezelf blijven’ wat abstract en ontastbaar aanvoelen.

Daarom hieronder een aantal voorbeelden hoe je dichtbij jezelf blijft:

 1. Je bent trouw aan je kernwaarden. Veel mensen hebben geen idee wat hun persoonlijke belangrijkste kernwaarden zijn. Als je in staat bent om hierachter te komen, dan gaat jou dit veel opleveren. Kernwaarden functioneren als kompas in je leven. Je kunt ze toepassen en inzetten in ieder levensgebied. Je leert jezelf beter kennen. En hierdoor ben je instaat om dichterbij jezelf te blijven. In mijn coaching sessie maak ik gebruik van een inzichtgevende oefening zodat jij helder krijgt welke 5 kernwaarden voor jou essentieel zijn in je leven. Heb je interesse hierin? Neem dan contact met mij op. Je bent welkom. 
 2. Je leeft in overeenstemming met je waarden. Deze sluit aan op bovenstaande. Zodra jij duidelijk hebt wat jou 5 belangrijkste kernwaarden zijn dan is het essentieel om hiernaar te leven. Dit kun je doen door jezelf regelmatig te herinneren aan je kernwaarden. Doe dit vooral tijdens belangrijke beslissingen. Iedere keer als je voor een besluit staat ga dan na of dit voldoet aan jou 5 kernwaarden.
 3. Je luistert naar je intuïtie. Wil jij weten hoe je meer naar je intuïtie kunt luisteren? Lees dan verder bij de alinea ‘tips’ 
 4. Je bent compleet eerlijk naar jezelf. We kennen allemaal de innerlijke saboteur. Het is de stem van de negatieve gedachten, de belemmerende overtuigingen en de zelftwijfel. In de alinea ‘tips’ ga ik dieper in aan het constructief omgaan met je innerlijke saboteur.

Dit is de reden waarom je jezelf makkelijk verliest

De vraag die mijn coachee mij stelt tijdens de sessie is: Waarom verlies ik mezelf zo makkelijk?
Hier zijn verschillende oorzaken voor. Een van de oorzaken zal ik hieronder uitgebreider toelichten.

In mijn praktijk zie ik regelmatig mensen die teveel verantwoordelijkheden hebben moeten dragen in hun jeugd. 

Voorbeelden hiervan zijn: 

 • Op jonge leeftijd huishoudelijke taken doen die nog niet bij de leeftijd passen. 
 • Zorgen voor een fysiek of emotioneel zieke moeder. 
 • De zorg dragen voor jongere broertjes of zusjes
 • Je emoties niet kunnen uiten omdat je je ouders niet nog meer wilt belasten
 • Altijd op je tenen lopen omdat je je vader niet boos wilt maken
 • Je zorgen niet delen met je moeder omdat je weet dat het haar angstig maakt. Je moet dan vervolgens zelf gaan zorgen voor haar en haar angsten. 
 • Zorgen om een broertje of zusje met een beperking 

Dit zijn enkele voorbeelden, en de lijst is nog veel langer. 

De gevolgen van teveel verantwoordelijkheid dragen

Drie vragen:

 1. Welke verantwoordelijkheden heb ik op mijn schouders genomen op jonge leeftijd? 
 2. Was dit mijn verantwoordelijkheid of hoorde deze verantwoordelijkheid bij mijn ouders?
 3. Hoe heeft het mij beïnvloed?

Ben jij tot de conclusie gekomen dat je teveel verantwoordelijkheden hebt gedragen? Dan is het gevolg hiervan dat je moeite hebt om te luisteren naar je innerlijke stem. Je hebt moeite om je gevoelens te herkennen en hiernaar te handelen.
En dit is precies wat je nodig hebt om dichtbij jezelf te blijven.

Doordat je dit niet geleerd hebt ga je snel bij jezelf vandaan. Je bent meer bezig met wat er in je buitenwereld gebeurd dan wat er binnen in jezelf afspeelt.
Het vraagt onderzoek om erachter te komen waar je jezelf bent verloren. Vervolgens kan de heling plaats vinden op deze gebieden. Dit doen we in de coaching sessie door een krachtige oefening waar we jou innerlijke wijsheid gaan aanboren. Het gaat ervoor zorgen dat jij instaat bent om vaker naar je innerlijke stem te luisteren. Hierdoor zul je merken dat je steeds vaker en makkelijker dichterbij jezelf kunt blijven.

Mogelijk vindt je dit artikel ook interessant:
Te groot verantwoordelijkheidsgevoel? Parentificatie kan de oorzaak zijn

Tips om dichterbij jezelf te komen staan en te blijven

 1. Herken je innerlijke saboteur.
  Leer om met je innerlijke saboteur samen te werken.
  Het is de kunst om je bewust te worden van je innerlijke saboteur. Je merkt hem/ haar op en begroet hem/ haar vriendelijk. Op deze manier geef je de saboteur in jezelf ruimte. Hierdoor neemt hij/ zij af in kracht. Daardoor ben je in staat om écht te luisteren naar je innerlijke stem. En vervolgens kun je ervoor kiezen om trouw te blijven aan deze innerlijke stem. 
 2. Werk aan persoonlijke groei
  mijn tip is om een persoonlijk groei traject aan te gaan met een coach. Een coach kan je tools aanreiken die je gaan helpen om jezelf (terug) te vinden. In mijn coaching sessies werken we daar heel bewust en stapsgewijs naar toe. Zodra jij jezelf steeds meer leert kennen zul je gaan merken dat het makkelijker wordt om in het dagelijks leven dicht bij jezelf te blijven. 
 3. Versterk je intuïtie ontwikkeling.
  Intuïtie kun je zien jouw persoonlijke en unieke levenskompas. Intuïtie spreekt tot jou door subtiele lichamelijke gewaarwordingen. Je krijgt ineens kippenvel, of je adem wordt je even ontnomen. Intuïtie is de eerste indruk die je hebt. Je mag hierop vertrouwen. Of het is de zachte fluisterstem in je hoofd. Deze stem wordt vaak overschreeuwd door de aaneenschakeling van gedachten in ons hoofd. Meditatie en de stilte opzoeken zijn een goede manier om meer te luisteren naar je intuïtie. Ben je nog niet bekend met meditatie en zou je daar graag kennis mee willen maken. Ik kan je hierin begeleiden tijdens een coaching sessie.
 4. Definieer je kernwaarden.
  Definiëren van je kernwaarden is essentieel om jezelf beter te leren kennen. Wil jij ondersteuning bij het helder krijgen van jou belangrijkste 5 kernwaarden? De deur staat voor je open. 

Mogelijk vindt je dit artikel ook interessant, aanvullend op de eerste tip over je innerlijke saboteur:
Beperkende overtuigingen: herken en transformeer beperkende overtuigingen

Tot slot

Welke van de bovenstaande tips spreekt jouw het meeste aan?
Natuurlijk zijn er nog veel andere manieren om dichtbij jezelf te komen. Ik ben benieuwd of jij een manier toepast die hierboven nog niet staat beschreven. Ik hoor je graag.

Veel succes en plezier. En blijf vooral trouw aan jezelf! Voel daarom ook bij jezelf aan of dit artikel voor jou helpend is geweest. En zo niet, dan vindt jij je eigen persoonlijke manier om trouw te zijn aan jezelf. 

Boekentip: Integer leven, hoe blijf je trouw aan jezelf van Martha Beck 

* Ik zou het leuk vinden als je mij in een reactie laat weten wat je van dit artikel vond. Jou mening is belangrijk voor mij.

* Vond je het artikel waardevol? Delen vind ik leuk.

* Foutje gezien? Mail mij. Ik ben je dankbaar. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Vragen?
Hallo, hoe kan ik je van dienst zijn?