Leven met the flow. 4 tips om flow te bereiken in je leven

In mijn coach praktijk hoor ik mensen regelmatig zeggen dat ze weinig energie hebben. ‘Het lijkt wel of het leven tegen me werkt’ zei laatst een coachee.
Soms zie ik mensen tegen de stroom van het leven in zwemmen. Dit vraagt veel energie en maakt je niet persee gelukkig.  
Ook al loopt alles op het ingeslagen pad moeizaam ze zijn vastbesloten de weg te volgen van de meeste weerstand.
Terwijl het leven ook voor je kan werken. Als alles tegen lijkt te zitten dan nodigt het leven je uit om van koers te veranderen.
Het leven vraagt je om flexibel te zijn en buiten vastomlijnde kaders te kijken.
Dit artikel is speciaal geschreven voor mensen die op zoek zijn naar flow.
Je krijgt 3 tips om een leven te leven in flow, met de stroom mee ipv er tegen in. Ben jij klaar voor een moeiteloos leven in flow? Ga er dan lekker voor zitten en laat de flow je meenemen in dit artikel. 

Wilskracht staat een leven in flow in de weg 

Wij mensen kunnen richting geven aan ons leven. We kunnen doelen stellen en daarnaar toe werken. We hebben wilskracht en dit zorgt voor doorzettingsvermogen zodat wij onze doelen behalen.
Met wilskracht kun je jezelf motiveren en doelgericht op je doel af gaan. Het gaat over actie, controle en verantwoordelijkheid nemen over ons leven. 

Prachtig dat we hiermee gezegd zijn. Maar in sommige situaties kan het ons in de weg staan. En dan bedoel ik de situaties waarin we een doel nastreven maar op de weg ernaar toe lijkt alles tegen ons te werken. 
Je ideeën komen niet van de grond. Bij iedere stap die je neemt lijkt je weg geblokkeerd te worden. Het voelt alsof je enorme berg aan het beklimmen bent en maar niet omhoog komt. 
Herken jij dit?
Dan geef ik je alvast in de volgende tip om wat los te komen van de koers die je voor ogen hebt. 

Een stapje terug brengt nieuwe mogelijkheden

Soms zijn we zo gefocust op ons doel dat we een scherpe laservisie hebben aangenomen.
Dit kan op bepaalde momenten enorm behulpzaam zijn. 
Echter, soms komt er een moment dat het goed is om een stapje terug te doen.
Je kunt dit doen door alles even los te laten. En dit los laten kun je onder andere doen door de situatie eens vanuit een ander perspectief te bekijken. 
Dit werkt verhelderend en je krijgt er mogelijk nieuwe inzichten door. Als je gebeurtenissen met elkaar kunt verbinden dan valt de puzzel makkelijker in elkaar. 

Hieronder geef ik je twee perspectieven van waaruit je je situatie kunt bekijken. 

  1. Stel jezelf voor in de schoenen van de ander: Probeer jezelf voor te stellen hoe de situatie eruit zou zien vanuit het perspectief van een ander.
    Kijk als het ware eens naar de situatie vanuit de ogen van de ander. Je ziet jezelf staan. Wat ben je aan het doen? Wat zou de gedachten zijn van de ander als die zo naar je kijkt? Welk gevoel roept dat op? 
    Door volledig eerlijk en oprecht deze vragen te beantwoorden vanuit het perspectief van de ander kun je tot nieuwe ideeën komen. 

  2. Bekijk de situatie eens van bovenaf: Kijk eens naar je situatie alsof je van bovenaf op de situatie neerkijkt. Zodra je in staat bent om de situatie van bovenaf te bekijken ga je het geheel van een afstand observeren. Dit kan helpen om verbindingen te gaan zien in verschillende gebeurtenissen. Je ziet ineens makkelijker hoe gebeurtenissen met elkaar verbonden zijn. Hierdoor krijg je inzichtelijk wat deze gebeurtenissen jouw te vertellen hebben. 
Loopt het moeizaam? Dit kan de reden zijn

Waarom loopt het toch allemaal zo moeizaam? Deze vraag stelde iemand mij laatst.
Mijn visie en antwoord hierop is het volgende:
Omdat het niet voor jou bedoeld is. Het leven heeft iets anders, iets veel mooiers voor jou in petto.
De vraag aan jouw is: Ben je bereid om het te ontvangen?
Sta je open om het te ontvangen?
Ben je bereid om je wilskracht en je doel iets los te laten? 

Je merkt direct wanneer jij de stroom van flow te pakken hebt.
Je stroomt mee in je bootje op de rivier die moeiteloos zijn weg vind en volgt.

Dit kun je doen om te leven in flow: 4 tips 

Tip 1: Stel je open voor toeval 

Je bent op de goede weg zodra je gaat merken dat het leven voor je werkt. Dingen gaan makkelijk, de juiste mensen komen op je pad, nieuwe deuren open zich voor je etc. 
Dit zijn signalen dat je op de goede weg bent.
Een reeks aan toevalligheden verschijnen op je pad. Dit zijn de kleine en grote signalen van de kosmos die jou vertellen dat je het goede pad bewandeld.
Probeer je over te geven en te vertrouwen op deze toevalligheden in jou leven. Ze zijn er niet voor niets.
Het zijn tekens en wijzen je de richting op je pad. 

Voorbeeld uit mijn praktijk

Een coachee vertelde mij dat ze eraan dacht om een nieuwe opleiding te gaan starten. Maar er was een twijfel, ze was aan het wikken en wegen.
In de sessie die daarop volgende vertelde ze mij dat ze een vroegere kennis was tegen gekomen. Ze raakte in gesprek en de kennis deelde met haar dat ze een fantastische opleiding had afgerond ze haar opleiding. Toevallig blijkt het precies over dezelfde opleiding te gaan die de coachee in gedachten had.
Mijn coachee zag dat als een positief signaal en besloot om bij het opleidingsinstituut langs te gaan voor meer informatie.
Er werd meteen tijd voor haar vrij gemaakt en de opleidingscoördinator vertelde haar dat ze zojuist hebben besloten om alle nieuwe leerlingen een goede korting aan te bieden.

In bovenstaand voorbeeld lees je hoe flow en het leven vóór je werkt in plaats van tegen je. 

Tip 2: Focus op het proces, niet alleen op het doel

Het proces en de reis is net zo belangrijk als het daadwerkelijk bereiken van je doel. Het is tijdens de weg naar ons doel toe waarin we groeien, leren en ontwikkelen.
Ben je bijvoorbeeld in staat om los te laten, bij te sturen, flexibel te reageren en moed te tonen op het juiste moment.
Gedurende het lopen van de weg naar je doel toe kom je erachter of dingen als vanzelf gebeuren, ervaar je flow? Probeer je focus te verleggen naar het proces wat je bent aangegaan, de weg die je aan het bewandelen bent. Doordat jij je meer concentreert op het proces kun je meer genieten en waardevolle inzichten verkrijgen die je gaan helpen.

Tip 3: Leef in overeenstemming met je waarden 

Leven in overeenstemming met je waarden betekent dat je leeft op een manier die trouw is aan de principes die voor jou belangrijk zijn.
Je gaat je gedrag, keuzes en acties af stemmen op wat echt waardevol voor je is.
Leven naar je waarden is een voortdurend proces van zelfreflectie, bewustwording en groei. Wil jij onderzoeken wat jouw belangrijke waarden zijn? Dan raad ik je aan om het volgende artikel te lezen: 

Onderzoek je 5 belangrijkste waarden en ervaar meer voldoening in je leven. 

Tip 4: Aanwezig zijn in het HIER en NU

Hoe meer je aanwezig bent in het HIER en NU, hoe meer aanwijzingen je oppikt dat je in een goede flow zit of juist niet.
Aanwezig zijn in het NU is soms een behoorlijke uitdaging. Gedachten aan het verleden of aan de toekomst vertroebelen je aanwezigheid voortdurend.
Welke boodschappen moeten er in huis komen?
Heb ik dit wel goed aangepakt?
Wat gaan we morgen eten?
Had ik die afspraak wel moeten afzeggen? 
Herkenbaar? Je bent gelukkig niet de enige. 

Er zijn veel boeken geschreven over hoe je meer kunt leven in het huidige moment. Ben jij geïnteresseerd in dit onderwerp? Dan raad ik je het boek de kracht van het nu van Eckhart Tolle aan. Ook de monnik Tich Nhat Hnah heeft prachtige boeken geschreven over dit onderwerp. 

Achter iedere deur die zich moeiteloos voor jou opent schuilt een wereld van voorspoed

Kan ik iets voor je betekenen? 

Je hebt niet voor niets dit artikel gelezen. Misschien worstel jij te vaak met baaldagen en maakt dit je somber en ongelukkig.
Soms komen we zelf niet goed meer uit dit gevoel en kan het behulpzaam zijn om hulp in te schakelen.

Ik help je graag verder! Hieronder lees je mijn aanbod. 

Online coaching

Online coaching is een krachtig hulpmiddel op jouw weg naar geluk en heling. In de online sessies gaan we de diepte in. We gaan samen de ongelukkige gevoelens onderzoeken om deze vervolgens blijvend te transformeren. Het resultaat is dat jij lichter en blijer door het leven gaat.
We gaan opzoek naar jouw negatieve gedachten en overtuigingen en vervolgens gaan we deze samen ombuigen naar meer positiviteit. Tevens gaan we werken met een krachtige oefening waarin we jouw droomleven gaan visualiseren. Daarbij maken we inzichtelijk wat jouw in de weg staat en wat jouw hulpbronnen zijn. Dit ga je vervolgens in de dagelijkse praktijk brengen. Kortom, het is een proces van bewustwording.
Bovenstaande omschrijvingen van oefeningen is slechts een greep uit de vele methodes die ik gebruik. We kijken vooral samen naar wat jij nodig hebt op een bepaald moment. En daar stemmen we de oefeningen op af.
Altijd in samenspraak met jou.
Ben jij klaar voor deze mooie reis? Ik hoop dat jij jezelf het geluk en de vreugde gunt in je leven, je bent het namelijk zo ontzettend waard.
Ik hoor je graag, je bent welkom!

1 op 1 retraite Tenerife

Lichter en moeitelozer leven, leven in de flow, daar besteden we aandacht an tijdens de retraite op Tenerife. Mijn 1 op 1 retraite op Tenerife is dé perfecte manier om jouw proces naar een gelukkig leven te versnellen.
Doordat jij écht even afstand neemt van alles en iedereen kun jij je volledig focussen op jouw persoonlijke groei en jouw levensgeluk.
Deze retraite gaat er ook voor zorgen dat jij weer helemaal in verbinding komt te staan met jezelf.
Je gaat verlangzamen en verstillen. Zo ontstaat er weer opnieuw ruimte. Deze ruimte wordt gevuld met eigen liefde, nieuwe inzichten en zelfvertrouwen.
De inzichten die je opdoet komen rechtstreeks vanuit je hart en intuïtie.
Samen maken we ruimte voor jouw innerlijke wijsheid.
Heeft dit je interesse gewekt? Neem dan contact met mij op voor verdere informatie.
Je bent meer dan welkom op het prachtige eiland Tenerife in het authentieke dorpje aan de zee Puertito de Guimar.

Tot slot

* Ik zou het leuk vinden als je mij in een reactie laat weten wat je van dit artikel vond. Jou mening is belangrijk voor mij.

* Vond je het artikel waardevol? Ik zou het super tof vinden als je mijn artikel zou willen delen.

* Foutje gezien? Mail mij. Ik ben je dankbaar. 

Misschien vindt je onderstaande artikelen ook interessant:

Maak jij je veel zorgen? 3 tips om je minder zorgen te maken + een oefening

Een baaldag omvormen tot iets positiefs. 5 praktische tips

Worstel je met onzekerheid? Met deze 2 tips ga jij zelfverzekerder door het leven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Vragen?
Hallo, hoe kan ik je van dienst zijn?