De kracht van het nemen van kleine stappen

Kaizen Methode

Bereik je grootste doelen door het nemen van de kleine stappen.

Heb je het weleens meegemaakt dat je een fantastisch idee had? Je werd er razend enthousiast van en zag het al helemaal voor je. Vervolgens is een aantal maanden of zelf weken later het idee in rook opgegaan. Er is niets van terecht gekomen. En dat is zonde en onnodig.

Hoe komt het toch dat de meest mooie ideeën vaak niet gerealiseerd worden in de praktijk? Het is jammer, want stel je eens voor, jou idee heeft handen en voeten gekregen. Je kunt het aanraken en/of beleven. Dat zou toch fantastisch zijn.
De Japanse methode Kaizen kan jou helpen bij het bereiken van je doelen. Je kunt het Japanse woord Kaizen opdelen in twee delen, namelijk ‘KAI’ wat verandering betekent en ‘ZEN’ wat goed betekent. Als we Kaizen vertalen naar het Nederlands is het gebruikelijker om het te vertalen naar: ‘continue verbetering’
Kaizen wordt veel gebruikt in het bedrijfsleven om meer productiviteit te realiseren maar je kunt er ook veel profijt van hebben in jouw eigen leven.

De innerlijke saboteur staat het bereiken van ons doel in de weg

Meestal lopen mooie ideeën simpel weg stuk omdat ze te groot zijn. Ons brein is er heel goed in om onze ideeën te saboteren. Hoe kan ik dat ooit bereiken? Dat gaat mij nooit lukken. Ik heb geen ervaring. Anderen kunnen dit vast en zeker veel beter.
We zoeken allerlei grote of kleine excuses om ergens niet mee te beginnen. Een nieuw project beginnen is spannend. Iets doen wat je nog nooit gedaan hebt vraagt moed en lef.
Het is mens eigen om alles het liefst bij het oude te houden. Op deze manier lopen we niet het risico dat we falen. Met als resultaat dat we uiteindelijk helemaal niet beginnen.

Onderneem kleine acties 

Door middel van de Kaizen methode kunnen we onze innerlijke saboteur omzeilen.
Kaizen gaat over het dagelijks nemen van kleine stapjes die na verloop van tijd leiden tot buitengewone resultaten. Het is dus een stapsgewijs proces. Grote veranderingen komen tot stand door kleine stapjes richting je doel.
Daarnaast stel je jezelf kleine vragen en denk je kleine gedachten. En ook leuk, bedenk voor jezelf een kleine beloning op het moment dat je een aantal stapjes in de goede richting hebt gezet.

 

Everyone, every day, everywhere

In de Kaizen filosofie gebruikt men de volgende uitdrukking:
Everyone, every day, everywhere
Hiermee wil men zeggen dat Kaizen voor iedereen is, niemand uitgezonderd, iedereen is incluis. Kaizen gaat over het maken van kleine stapjes, kleine veranderingen iedere dag opnieuw. En constante verbetering kan op iedere plek, waar je ook maar bent.

Het nemen van kleine stappen wordt beschouwd als de belangrijkste aandrijver achter de Japanse economie.

‘Een reis van duizend kilometer begint met de eerste stap’  Lao-Tse

Kaizen om innerlijke rust te creëren in je leven

Hieronder een tastbaar voorbeeld hoe je Kaizen kunt inzetten in jouw eigen leven.
Je hebt behoefte aan meer innerlijke rust. Je wilt gaan mediteren en bedenkt dat je vanaf vandaag iedere dag minimaal 15 minuten gaat mediteren. Al snel merk je op dat je jezelf er niet toe kan zetten, je mediteert meer niet dan wel.
De Kaizen methode vraagt je te beginnen met een piepkleine stap. Dus begin bijvoorbeeld met je ogen sluiten en twee keer diep in en uit ademen. En op deze manier zet je iedere dag een kleine  haalbare stap richting jou uiteindelijke doel om meer rust te ervaren.

Kaizen om de drempel naar jou droomreis te verlagen

Een ander concreet voorbeeld: misschien heb je het idee om alleen op reis te gaan.
Mogelijk roept dit idee je op voorhand angst op. Je hebt erover nagedacht en er poppen doemscenario’s op in je hoofd. Wat als ik de weg niet kan vinden? Ik spreek de taal niet, dit zal vast en zeker problemen opleveren? Of het idee dat je tijdens je reis alleen in een restaurant zit voor je lunch roept weerzin op. Om deze valkuilen te omzeilen begin je vandaag met het nemen van de eerste piepkleine stap. In dit voorbeeld kun je bijvoorbeeld eens beginnen om alleen naar het koffiebarretje op de hoek te gaan en daar eens een kopje koffie te gaan drinken. Of zelfs het downloaden van een app om een vreemde taal te leren kan jou eerste kleine stap zijn voor vandaag.

Voor welk doel in jou leven kun jij de Kaizen methode gaan inzetten?

Welke kleine stap zet jij vandaag?

Ga op jou unieke plek staan in deze wereld

Ik hoop dat je door het lezen van dit artikel in beweging komt om de Kaizen methode toe te passen. Dat je de eerste kleine stap gaat zetten. Hierdoor ga je vooruitgang boeken en dat zorgt voor een vervullend en bevredigend gevoel.
Door jouw doelen en hartenwensen te verwezenlijken wordt je de beste versie van jezelf. Je gaat doen waarvoor je hier op aarde bent gekomen.
Dit is in eerste instantie een groot geschenk voor jezelf maar ook een groot cadeau voor de wereld. Als we als individu allemaal in staat zijn om naar ons hart te luisteren, dit om te zetten naar een concreet doel en vervolgens stap voor stap naar dit doel toe bewegen creëren we een wereld in perfecte balans. We zijn hier allemaal gekomen met onze eigen unieke doel. Zo neem jij jou eigen unieke plek in in deze wereld.

Ben jij benieuwd naar meer over de Kaizen methode? Dan is het boekje van Robert Maurer, de kunst van Kaizen. 
interessant om te lezen. 

Spelen er op dit moment dingen in je leven waar je ondersteuning bij wenst? Neem dan vrijblijvend contact met mij op voor een kennismakingsgesprek.

Misschien vindt je deze artikelen ook interessant:

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Vragen?
Hallo, hoe kan ik je van dienst zijn?