Hoe ziet een conscious (bewuste) relatie eruit?
Wat kan ik doen om samen met mijn partner een bewuste relatie te creëren?
Laatst stelde iemand mij bovenstaande vragen tijdens een coaching sessie. Ik merk dat het onderwerp ‘de bewuste relatie’ de interesse wekt bij mensen. Voor mij een reden om er een blog over te schrijven.
Wil jij weten wat een conscious relatie is? In deze blog gaan we dieper in op wat een bewuste relatie eigenlijk inhoudt. Je leest in deze blog de 6 kenmerken van een bewuste relatie. Ook geef ik je 4 stappen die je kunt nemen om jouw relatie naar een hoger niveau te tillen.
Bewustwording gaat over het schijnen van je licht op datgene wat onbewust was
Bewustzijn/ consciousness, wat is dat eigenlijk?
Bewustzijn (in het engels consciousness) is een ongrijpbaar begrip. Wat is dit nu eigenlijk precies? Ik ga het proberen zo simpel mogelijk uit te leggen aan de hand van een voorbeeld.
Je gaat naar de supermarkt en koopt daar regelmatig hummus in zo’n plastic bakje. Op een dag wil je weleens weten welke ingrediënten er nu eigenlijk in die hummus zitten. Je ziet het een en ander aan ingrediënten op de achterkant staan waarvan je van een aantal geen enkel benul hebt wat het nu eigenlijk is (de E-nummers). Je gaat opzoek via google en komt erachter wat de E-nummers betekenen.
Dit is een simpel voorbeeld van bewustwording. Je zoekt naar meer informatie en je wordt je bewust van iets wat je eerder nog niet wist.
Herken jij het bovenstaande voorbeeld? Zo werkt het dus ook met bewustwording van onszelf.
Ook dit ga ik verduidelijken aan de hand van een voorbeeld.
Over het algemeen heeft ieder mens bepaalde overtuigingen over zichzelf. Deze overtuigingen bepalen vervolgens door welke bril wij naar de wereld kijken.
In eerste instantie zijn we ons helemaal niet bewust van deze overtuigingen.
Het zijn denkbeelden die we lang geleden hebben aangenomen en die inmiddels zo normaal voor ons zijn dat we ze niet opmerken.
Stel je voor:
Op school haalde je geen goede resultaten omdat je last had van dyslectie. Op latere leeftijd is pas ontdekt dat je dyslectie had. Maar doordat jij iedere keer met lage rapportcijfers thuis kwam ben je over jezelf gaan denken dat je dom bent. Je hebt de overtuiging aangenomen ‘Ik ben dom’
Vervolgens ben je hiernaar gaan leven en zocht je onbewust naar bewijzen dat je dom bent. Het is pijnlijk om zo door het leven te gaan.
Andere voorbeelden van beperkende overtuigingen zijn:
‘Ik ben geen liefde waard’
‘Ik doe er niet toe’
Je kunt je voorstellen dat deze gedachten grote invloed heeft op je levensgeluk. Je besluit om te gaan praten met een coach of een cursus te doen.
Op een gegeven moment komt het onderwerp ‘beperkende overtuigingen’ aan bod. Je had hier nog nooit van gehoord maar al snel wordt jouw beperkende overtuiging naar het licht gebracht.
Ineens is het je helemaal helder welke negatieve gedachten jij dagelijks over jezelf denkt.
Bewustwording gaat over het schijnen van je licht op datgene wat onbewust was. Met andere woorden je schijnt het licht op datgene wat voorheen in de schaduw verbleef.
De consious relatie in het dagelijks leven
Hoe ziet een consious relatie er nu eigenlijk uit in het dagelijks leven?
Deze vraag stelde laatst iemand mij in een coaching sessie.
In deze alinea ga ik dat wederom uitleggen aan de hand van een voorbeeld.
Stel je voor:
Je stuurt je partner smorgens een Whatsappje. Je ziet na een half uurtje dat hij je appje heeft gelezen, maar hij heeft niet gereageerd. De dag gaat vordert en er komt nog steeds geen berichtje.
Jouw beperkende overtuiging is: Ik ben niet belangrijk.
Je partner heeft nog steeds niet gereageerd en het is inmiddels al 17.00 uur. Je voelt dat er iets in je geraakt wordt.
Het zit je niet lekker en er komen gedachten zoals: zie je wel, hij vindt me niet belangrijk.
Gelukkig ben jij je tijdens een coaching sessie bewust geworden van je beperkende overtuiging. Hierdoor ben je in staat om anders met de situatie om te gaan.
Voorheen geloofde je blindelings je gedachten: ik ben niet belangrijk. Wat er voor zorgde dat je pijnlijke gevoelens ging ervaren en misschien zelfs boos werd op je partner.
Nu weet je dat je wordt geraakt in je beperkende overtuiging. Een overtuiging die je ooit hebt aangenomen in je vroege jeugd.
Je bent in staat om een innerlijk dialoog aan te gaan waarbij jezelf gerust stelt. Hierdoor leg je de schuld van je pijnlijke gevoelens niet meer bij je partner maar neem je zelf de verantwoordelijkheid voor je gevoel.
Zo’n innerlijk dialoog zou er als volgt uit kunnen zien:
Lieve (je naam), ik merk op dat je denkt dat je niet belangrijk bent doordat je vriend geen berichtje terug stuurt.
Ik wil je zeggen dat je er zeker toe doet en heel belangrijk bent zelfs. Kun je dat geloven?
Als dat lastig is, draai je beperkende overtuiging gewoon eens om en zeg tegen jezelf: ik ben belangrijk!
Doordat jij liefdevol met jezelf omgaat ben je instaat om jezelf gerust te stellen bij moeilijke gevoelens. Je legt dan niet meer de claim bij je partner.
Natuurlijk kun je wel savonds je gevoelens met hem bespreken en opnoemen dat je geraakt werd in je pijn. En wat je hier vervolgens mee hebt gedaan. Zo breng je de diepgang in je relatie.
De 8 kenmerken van een consious relatie
Nu we weten hoe een bewuste relatie er in de praktijk geef ik je hieronder een rijtje van een aantal kenmerken van een bewuste relatie.
- Beide partners zijn zich bewust van de relatie dynamieken binnen de relatie
- Partners zijn eerlijk naar elkaar en naar zichzelf. Er wordt niets verborgen gehouden in de relatie.
- Jullie zijn je ervan bewust dat de relatie een hoger doel heeft (purpose)
- Er zijn momenten van telepathie. Bijvoorbeeld: je denkt aan iets en precies op dat moment spreekt je partner het uit. Of je hebt het gevoel dat je partner je gaat bellen en op dat moment gaat je telefoon.
Telepathie is een vorm van eenheid van denken en voelen. - Beide partners zijn instaat op zichzelf en de relatie te reflecteren.
- Conflicten worden gezien als groei mogelijkheden. Beide partners zijn instaat om compromissen te sluiten en werken samen naar een oplossing waar beide partners tevreden mee zijn.
- Er is een basisgevoel van veiligheid
- Partners motiveren elkaar om persoonlijk te groeien en geven elkaar de vrijheid om dit te doen
3 tips voor een conscious relatie
1. Bewustzijn van jezelf
Om een bewuste relatie te kunnen aangaan met je partner is het in eerste instantie essentieel om jezelf te kennen. Jezelf leren kennen is een levenslang proces, je komt steeds op een nieuwe diepere laag uit.
Mijn advies is om voor dit proces een coach in te schakelen. Ieder mens heeft namelijk te maken met blinde vlekken. Een coach kan door middel van vraagstelling en oefeningen jouw helpen tijdens je proces van bewustwording.
Mogelijk kan ik je hierbij ondersteunen. Wil je weten wat ik voor je kan betekenen? Neem dan contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
2. Oprechte eerlijkheid naar jezelf en elkaar
Hierboven beschreef ik het al in het rijtje van kenmerken van een conscious relatie: oprechte eerlijkheid.
Oprechte eerlijkheid naar jezelf is essentieel voor de groei van je zelfbewustzijn.
Het houdt in dat je bereid bent om je eigen gedachten, gevoelens, motieven en gedragingen op te onderzoeken, zonder jezelf voor de gek te houden.
Oprechte eerlijkheid naar je partner toe is van belangrijk voor het opbouwen van een bewuste relatie.
Het betekent dat je open bent over je gedachten, gevoelens en behoeften. Daarnaast sta je ook open voor de gedachten, gevoelens en behoeften van je partner.
3. Versterk je 6e zintuig
Je 6e zintuig gaat vaak over je intuïtie.
Voor partner is het mogelijk om elkaar intuïtief aan te voelen.
Soms gaat dit volledig vanzelf en soms is hier intuïtieve ontwikkeling voor nodig.
Zodra jullie beide in staat zijn om jullie 6e zintuig te ontwikkelen binnen jullie relatie kan dit de relatie enorm versterken.
1 op 1 retraite Tenerife
Ben jij klaar voor een conscious relatie en ben je bereid om aan jezelf te werken?
Dan is mijn 1 op 1 retraite op Tenerife mogelijk echt iets voor jou. Je neemt echt even afstand van alles en iedereen om je te focussen op je eigen groei en bewustzijn.
Deze retraite gaat er onder andere voor zorgen dat jij weer helemaal in verbinding komt te staan met jezelf.
Mijn 1 op 1 retraite op Tenerife gaat er onder andere voor zorgen dat je gaat verlangzamen en verstillen.
Zo ontstaat er weer opnieuw ruimte. In deze ruimte ga je inzichten opdoen en wordt het helder voor je
Deze inzichten komen rechtstreeks vanuit je hart en intuïtie.
Diep van binnen weet jij heel goed wat goed voor je is. Welk pad je te volgen hebt en welke volgende stap je mag zetten.
Samen maken we ruimte voor jouw innerlijke wijsheid.
Heeft dit je interesse gewekt? Neem dan contact met mij op voor verdere informatie.
Je bent meer dan welkom op het prachtige eiland Tenerife in het authentieke dorpje aan de zee Puertito de Guimar.
Tot slot
* Ik zou het leuk vinden als je mij in een reactie laat weten wat je van dit artikel vond. Jou mening is belangrijk voor mij.
* Vond je het artikel waardevol? Ik zou het super tof vinden als je mijn artikel zou willen delen.
* Foutje gezien? Mail mij. Ik ben je dankbaar.
Misschien vindt je onderstaande artikelen ook interessant:
Hunkeren naar bevestiging van je partner? Zo ga je ermee om.
Bevrijd jezelf: 2 stappen voor het loslaten van boosheid en wrok