Vaders en moeders zijn er in alle soorten en maten. De meesten ouders zijn betrokken bij hun kinderen, ook op latere leeftijd. Echter is dit niet bij iedere ouder vanzelfsprekend.
In dit artikel schrijf ik specifiek over vaders die niet of minder betrokken zijn of zijn geweest bij hun kinderen. Maar natuurlijk kun je ook moeder lezen in plaats van vader als dat voor jou van toepassing is.
Ben jij kind van een vader die weinig belangstelling toonde en toont? Dan is het goed mogelijk dat je daar op volwassen leeftijd ook nog last van hebt.
Ieder kind, jong of oud, wenst belangstelling en interesse van zijn of haar vader. Door zijn belangstelling geeft hij je een sterke basis mee voor de rest van je leven. Hierdoor krijg je vertrouwen dat je ertoe doet in de wereld.
Symbolisch gezien staat je vader voor steun in je rug. Zijn steun zorgt ervoor dat je met beide voeten op de grond staat. Ook ben je minder vatbaar voor angsten, depressies en onzekerheden. Vaders moedigen kinderen aan om de wereld te gaan ontdekken binnen veilige kaders. Doordat je deze veilige basis meekrijgt zorgt het ervoor dat je als volwassenen goed in het leven staat.
Jammer genoeg zijn er veel vaders die dit niet kunnen geven aan hun kind. De redenen hiervoor zijn uiteenlopend en uniek.
Verschillende overlevingsmechanismes
Waarschijnlijk heb je lange tijd de wens gehad om gezien te worden door je vader. Dit is een natuurlijke reactie van een kind waarbij de vader hem of haar niet kan geven wat hij of zij nodig heeft. Je hebt als kind te weinig aandacht, liefde en erkenning gekregen.
Hierdoor ben je naar manieren gaan zoeken om toch gezien te worden en liefde te ontvangen. Onbewust neem je een bepaald overlevingsmechanisme aan.
Zo wordt je bijvoorbeeld een rebels kind. De emoties die bij dit overlevingsmechanisme horen zijn verdriet en kwetsbaarheid.
Het tweede overlevingsmechanisme is het kind dat vlucht en zich onzichtbaar maakt. De onderliggende emoties zijn verdriet en angst.
Het laatste overlevingsmechanisme is het aangepaste kind, de pleaser.
Het kind dat zich aan alles conformeert en zijn of haar eigen behoeften aan de kant zet.
Deze overlevingsmechanismes zijn van levensbelang geweest gedurende je jeugd. Het heeft je namelijk geholpen om om te gaan met langdurige pijnlijke en onplezierige gebeurtenissen.
Wat is jou overlevingsmechanisme? Onderzoek het!
Misschien worstel je nog steeds als volwassenen met de pijnlijke gevoelens van gebrek aan interesse van je vader. Hieronder geef ik je enkele tips hoe je hiermee om kunt gaan.
Ten eerste is het belangrijk om erachter te komen welk overlevingsmechanisme jij hebt aangenomen. Dit geeft je zelfinzicht en bewustwording.
Ik heb het overlevingsmechanisme aangenomen van het aangepaste kind. Als ik altijd maar aardig bleef en goed genoeg was dan zou de waardering en erkenning wel een keer komen. Het trieste is dat dit niet gebeurd. Het ligt namelijk niet aan het kind maar aan de vader die zich niet kan verbinden met zijn kinderen. Dit heeft grote invloed op het zelfbeeld van het kind.
Neem eens de tijd om jezelf en je gedrag onder de loep te nemen. Je gedrag nu, als volwassen, maar ook hoe je was als kind.
Zodra je voor jezelf duidelijk hebt welk overlevingsmechanisme jij hebt aangenomen kun je hiermee aan de slag.
Als eerste schenk je liefdevolle aandacht aan de kleine jij. Je hebt zoveel moeilijke gevoelens moeten ervaren op jonge leeftijd. Kun je zacht worden voor jezelf? Probeer te visualiseren dat jij nu je eigen liefdevolle ouder bent geworden. Je mag helemaal zijn wie je ten diepste bent. Je geeft jezelf alle aandacht die je hebt gemist van je vader.
Zodra je eigenliefde voor jezelf gaat groeien ben je makkelijker in staat om uit je vertrouwde rol (overlevingsmechanisme) te stappen.
Voor de rebel is het tijd om de zachtere kant toe te laat, de pijn en de kwetsbaarheid te laten zien. Was je het vermijdende kind? Dan is het je taak om jezelf te laten zien. Stap op het podium en spreek je waarheid. Of was je het aangepaste kind? Dan is het nu het moment om je grenzen te trekken en op te komen voor jouw behoeften en verlangens.
Dit is geen makkelijk proces.
Indien het mogelijk is voor je ga dan het gesprek aan met je vader waarbij je je overlevingsmechanisme thuis laat. Als je in staat bent om dit te doen ontmoet je je vader op gelijkwaardig niveau. Van volwassenen tot volwassenen. Je stapt uit dan uit de ouder- kind- relatie. Op deze manier is het heel goed mogelijk dat er een gelijkwaardig gesprek ontstaat.
Verwachtingen loslaten
Misschien heb je lange tijd verwacht van je vader dat hij dingen voor je zou doen die vaders normaal gesproken doen. Zoals bijvoorbeeld een helpende hand bieden tijden een verhuizing, interesse tonen in je studie, belangstelling hebben in je welzijn of zelfs de kleinste dingen zoals een verjaardagskaartje sturen voor je verjaardag.
Maar wat als iedere verwachting (groot of klein) uitloopt op een teleurstelling?
Misschien verwacht je wel van je vader dat hij zijn gedrag verandert nadat je met hem een open en eerlijk gesprek hebt gevoerd.
Iedere verwachting die je (bewust of onbewust) koestert is de voedingsbodem voor een nieuwe teleurstelling. Daarentegen kunt je verwachtingen loslaten door de kracht van aanvaarding en acceptatie.
De kracht van aanvaarding
Zodra je in staat bent de situatie te aanvaarden zoals die is ga je je innerlijk vrij voelen.
Aanvaarding gaat over het opgeven van je verzet tegen de situatie. We hadden het graag anders gezien maar het is simpelweg niet anders. We zijn niet in staat om een ander te veranderen. Maar waar we wel invloed op hebben is op onze eigen innerlijke beleving.
Onderzoek wat de afwezigheid van een betrokken vader je heeft opgeleverd. Dat klinkt misschien onlogisch of raar, maar besef dat er altijd een verborgen schat te vinden in de moeilijkheden die we in het leven meemaken.
Als je in staat bent dit te doen zal je zingeving gaan ervaren. De gebeurtenis heeft dan zin en een doel gehad.
Wil je meer informatie over dit onderwerp? Lees dan ook het artikel over de vaderwond. Hierin omschrijf ik 11 kenmerken waaraan je herkent dat je een trauma hebt op dit gebied.
Herken je jezelf in dit artikel? Heb je behoefte aan ondersteuning en begeleiding bij het helingsproces. Neem dan vrijblijvend contact met mij op.