Hunkeren naar bevestiging van je partner? Zo ga je ermee om.

Ieder mens verlangt naar erkenning en bevestiging. Bevestiging van de ander zorgt onder andere voor een gevoel van verbinding en geborgenheid. 

Maar wanneer we constant hunkeren naar bevestiging van onze partner maakt dit ons kwetsbaar. We worden voor onze emotioneel welbevinden afhankelijk van onze partner. We voelen ons waardevol en belangrijk als de ander ons aandacht en bevestiging geeft. Maar als deze bevestiging uit blijft ervaren we onzekerheid en zelftwijfel. Dit is een pijnlijke dynamiek.  Het goede nieuws is dat je dit patroon kunt doorbreken. 

Vraag jij je af waar de behoefte aan erkenning vandaan komt?
En wil jij weten hoe je dit pijnlijke patroon kan doorbreken?
Dan is deze blog voor jou bedoeld. Deze blog nodig je uit om samen met mij dieper in te gaan op de bovenstaande vragen. Veel leesplezier

Een liefderelatie is niet alleen een kwestie van fysieke aanwezigheid, maar gaat vooral ook over de emotionele erkenning van wie we werkelijk zijn.

Fragment coaching sessie 

‘Bevestiging en erkenning zijn zo enorm belangrijk voor mij. Dit heb ik echt nodig van mijn partner. Hunkeren naar de bevestiging van mijn partner. Het speelt eigenlijk ieder moment en loopt als een rode draad door mijn relatie. Misschien komt het door wat ik heb meegemaakt in mijn jeugd. Helaas heb ik te weinig bevestiging ontvangen. Hierdoor ben ik ontzettend gaan twijfelen aan mezelf en ben ik onzeker geworden. 

Nu zit ik sinds een tijdje weer in een nieuwe relatie. Alleen deze man geeft mij niet de erkenning waar ik zo naar verlang. Vreemd genoeg voelt dit vertrouwd aan. Ik ken dit immers uit mijn jeugd. Maar het is ook zo enorm pijnlijk. Wanneer mag ik bevestiging van hem verwachten en wanneer moet ik het bij mezelf zoeken? ‘

Niet gezien worden door je partner

‘Constant is er sluimerende gedachten bij aanwezig dat ik mijn best moet doen. Dat ik vooral mijn leuk en aardig moet zijn om zijn aandacht en bevestiging te krijgen’. Waarom voel ik me toch zo onzeker in mijn relatie?”

Zoals ik eerder schreef, ieder mens verlangt ernaar om écht gezien te worden door zijn/ haar partner. Een liefderelatie is niet alleen een kwestie van fysieke aanwezigheid, maar gaat vooral ook over de emotionele erkenning van wie we werkelijk zijn. Wanneer dit verlangen onvervuld blijft, kan er een gevoel van te kort ontstaan, dit wakkert het hunkeren naar bevestiging aan. Je voelt je niet- gezien en dat veroorzaakt een emotionele wond die wordt gekenmerkt door onzekerheid. Je kunt gaan denken dat je nooit goed genoeg of leuk genoeg zal zijn voor je partner. Hierdoor gaat de relatie onveilig voelen en kan het voorkomen dat je op je tenen gaat lopen.  Daarnaast kunnen er (onderhuidse) gevoelens van frustratie en boosheid ontstaan. Het zorgt ervoor dat er een emotionele kloof ontstaat tussen twee partners. 

Verder lezen?
Ben jij een pleaser? Kom op voor jezelf en kom in je kracht. 
De gevolgen van pleasen en 2 tips om ermee te stoppen.

Emotionele verwaarlozing binnen een liefdesrelatie

Wat is emotionele verwaarlozing binnen een relatie eigenlijk?
Er is sprake van emotionele verwaarlozing als een partner onvoldoende steun, aandacht en verbinding ontvangt van de andere partner. Het ontbreekt dan aan van positieve emotionele betrokkenheid en interesse.

Voorbeeld:

Jij hebt een belangrijke presentatie op je werk. Je bent er weken van te voren mee bezig en je wilt er graag het een en ander over delen met je partner. Maar je ervaart dat hier geen ruimte voor is. Zodra jullie een momentje samen op de bank zitten is je partner verzonken in de Ipad. Met een half oor luistert hij naar wat je te zeggen hebt en zodra jij een stilte laat vallen mompelt hij iets. Als de grote dag dan eenmaal is aangebroken is hij vergeten dat jij de belangrijke presentatie gaat geven. Zodra jullie savonds samen op de bank zitten en je vertelt hoe de presentatie is gegaan komt er maar weinig respons of interesse.  

Sommige mensen vinden het niet makkelijk om zich in te leven in een ander. Er is dan weinig empathie. Dit kan voor de desbetreffende partner een gevoel oproepen er niet toe te doen. Dit kan ontzettend frustrerend zijn. Toch is het belangrijk om te beseffen dat er meestal geen kwade opzet in het spel is. Niet iedereen is instaat om zich in te leven in een ander. Het betekend niet altijd dat deze persoon een slecht mens maar soms kan er een vorm van autisme meespelen waardoor iemand er simpelweg niet toe in staat is. 

De verborgen claim in je relatie

Hunkeren naar bevestiging van je partner legt een verborgen claim op je relatie.
Binnen in jou is er iets waardoor je je leeg voelt en niet vervuld. Er is innerlijke pijn.
Dit kan jou partner tijdelijk voor je oplossen door je bevestiging te geven.
Zodra hij/ zij dit doet voel jij je even gelukkig en vervuld. Maar het is nooit blijvend, je hebt het steeds opnieuw nodig.
Voor je partner kan dit verstikkend voelen. Het kan voelen als een claim. En dit kan negatieve gevolgen hebben voor je relatie.

Pijn uit het verleden die van invloed is op het heden

In het fragment uit mijn coaching praktijk las je dat de coachee een vriend heeft uitgezocht die haar geen erkenning geeft. Ze vertelde dat dit haar bekend is, ze kreeg immers ook geen erkenning van haar vader en moeder als kind. Dit heeft een onzichtbare wond achter gelaten. Het is pijnlijk als je partner je geen erkenning geeft maar het is nog veel pijnlijker als je op dit vlak nog een emotionele wond met je mee draagt. 

Oefening

Hieronder deel ik een oefening met je om de pijn verder te onderzoeken. Ga er rustig voor zitten en neem er echt de tijd voor. 

Deze oefening is extra krachtig als je op dit moment in een situatie zit waarin het hunkeren naar bevestiging volop aan de gang is. Je verlangt de erkenning van je partner maar hij gaat het je niet geven. Laat het gevoel wat je op dit moment daarbij ervaart je begeleiden gedurende deze oefening. 

In een aantal stappen neem ik je mee

1. Stel jezelf eens de volgende vraag:
Wanneer had ik behoefte aan bevestiging en kreeg ik het niet?

2. We gaan een stapje dieper.
Wat gebeurde er toen? (Beschrijf de situatie zo specifiek mogelijk)

3. Probeer antwoord te vinden op de vragen:
Waar had je op dat moment behoefte aan? 

3. Nog een stapje verder:
Je denkt nu aan die situatie terug, wat is er voelbaar in je lichaam? 

4. Probeer vervolgens aanwezig te blijven bij dat gevoel.
Misschien lukt het je om stil te worden in je hoofd.

5. Stel jezelf nu de vraag:
Wat heb ik op dit moment nodig van mezelf?
Hoe kan ik op dit moment mezelf koesteren? 

Door bovenstaande stappen te doorlopen creëer je bewustzijn. En dit is wat je nodig hebt om minder afhankelijk te worden van bevestiging van je partner.

Hunkeren naar bevestiging. Zo maak je jezelf onafhankelijker

‘Hoe kan ik stoppen met steeds van mijn partner verlangen dat hij mij erkenning geeft? Hij kan het mij simpelweg niet geven. Dat is me inmiddels duidelijk’ Deze vraag stelt de coachee mij iets later in de sessie. 

Er zijn hier verschillende manieren voor. Hieronder lees je een lijstje met 5 tips zodat je steviger in je schoenen komt te staan. Hierdoor is de bevestiging van je partner nog steeds leuk en natuurlijk welkom. Maar je geluk en welzijn is er niet meer van afhankelijk. 

  1. Vul innerlijke leegte op. Dit kun je o.a. doen door jezelf de erkenning en bevestiging te geven
  2. Zelfwaardering vergroten
  3. Vergroot je zelfcompassie. Dit gaat over liefdevolle vriendelijkheid richting jezelf. 
  4. Ontdek waar je interesses liggen en besteed hier tijd aan
  5. Stel persoonlijke doelen en investeer tijd in je doelen (los van je partner)

Het klinkt simpel als je het zo leest, maar bovenstaande tips vragen tijd en toewijding. Je zelfwaardering is niet ineens van de een op de andere dag vergroot.
Ook het beoefenen van liefdevolle vriendelijkheid naar jezelf is een proces. Dit vraagt doorzettingsvermogen.
In mijn coaching praktijk werken we hieraan. Door de oefening en gesprekken die ik met coachees heb zie ik hun zelfvertrouwen langzamerhand groeien. Ook zie ik dat mensen steeds dichterbij hun authentieke kern komen. Dit geeft hen geloof in hun eigen capaciteiten en maakt hen minder afhankelijk van de erkenning vanuit hun omgeving.
Heb je interesse om verder in te gaan op deze onderwerpen? Neem dan contact met mij op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. 

Tot slot

* Ik zou het leuk vinden als je mij in een reactie laat weten wat je van dit artikel vond. Jou mening is belangrijk voor mij.

* Vond je het artikel waardevol? Ik zou het super tof vinden als je mijn artikel zou willen delen.

* Foutje gezien? Mail mij. Ik ben je dankbaar. 

Misschien vindt je onderstaande artikelen ook interessant:

 

Voel jij je ongelukkig? 5 tips voor een gelukkiger leven

Bevrijd jezelf: 2 stappen voor het loslaten van boosheid en wrok

Liefde: Ontdek de kenmerken van een gezonde en goede relatie.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Vragen?
Hallo, hoe kan ik je van dienst zijn?