Het is over. Het is uit. Het contact is verbroken.
En daar zit je dan. Intense gevoelens gaan je door je heen. Een gevoel van gemis, verdriet, ongeloof, eenzaamheid maar bovenal boosheid. Je bent boos op je ex.
Het gevoel komt en gaat in golven. Sommige golven zijn zo hoog en stormachtig dat je het gevoel hebt erin te verdrinken. Koppie onder te gaan en om vervolgens niet meer boven te komen.
In je gedachten speel je de gebeurtenissen uit je verleden keer op keer opnieuw af. Je beleefd nogmaals de woede en kwaadheid over de situaties die zich hebben voorgedaan.
Wil jij leren omgaan met je gevoelens van boosheid? Wil jij omgaan met de boosheid richting je ex? Lees dan dit artikel. In dit artikel ga ik specifiek in op boosheid die ontstaat ten gevolge van het verbreken van een liefdesrelatie. Ook geef ik je drie tips om op een constructieve manier om te gaan met boosheid.
De lichamelijke reactie bij boosheid
Boosheid is een naar buiten gerichte emotie. Het kan voelen alsof er een wervelstorm door je heen raast. Het hormoon adrenaline speelt hierbij een grote rol. Adrenaline zorg voor lichamelijke sensaties zoals het aanspannen van je spieren, het versnellen van je hartslag en ademhaling en het vergroot je prikkelbaarheid. Boosheid zoekt een weg naar buiten.
Dit is de reden waarom je zo lang boos op je ex blijft
Boosheid ontstaat wanneer er over jou grens gegaan wordt.
Is jou ex partner gedurende de relatie verschillende keren over jou grens gegaan?
Als jou antwoord hierop bevestigend is dan is het interessant om bij jezelf na te gaan hoe jij je grenzen bewaakt.
Ben jij iemand die graag de lieve vrede bewaard? Ben jij iemand die anderen graag tegemoet treed en daarbij je eigen behoeften en verlangens aan de kant schuift?
Als dit het geval is dan ben je misschien gewend om mensen te pleasen en het naar de zin te maken.
Het gevolg hiervan kan zijn dat je niet goed naar je eigen behoeften luistert. Misschien heb je dingen laten gebeuren terwijl je van binnen voelde dat dit niet goed voor jouw was. Misschien heb je woorden ingeslikt om een conflict te vermijden. Of misschien heb je gevoelens van frustratie opgekropt om maar niet lastig gevonden te worden.
Gevoelens van boosheid hebben een belangrijke functie. Het zorgt er namelijk voor dat je functionele grenzen stelt. Daarnaast zorgt het ervoor dat je jezelf beschermt tegen situaties die niet goed voor je zijn.
Gevoelens van boosheid hebben een belangrijke functie. Het zorgt er namelijk voor dat je functionele grenzen stelt.
Zodra jij constructief kunt omgaan met gevoelens van woede en frustratie dan stapelt het niet op in je systeem. Opgeslagen boosheid is namelijk zeer schadelijk voor je lichaam en zenuwstelsel.
3 tips om boosheid te transformeren naar kalmte
Tip 1: kom in beweging. Zoek een manier om de boosheid te uiten.
Gevoelens van boosheid en frustratie willen doorleeft worden. Je kunt dit doen door in beweging te komen. Sporten is bijvoorbeeld een goede manier om het gevoel van boosheid van je af te laten glijden.
Ga naar de sportschool, doe aan krachttraining of volg een les kickboksen.
Een andere manier die behulpzaam voor je kan zijn is het slaan op een kussen.
Misschien klinkt dit vreemd en moet je een drempel over.
Maar ik zou zeggen, probeer het eens. Het kan namelijk zomaar zorgen voor enorme opluchting. En als dit voor jou niet het geval is dan geldt hierbij baat het niet dan schaad het niet.
Gevoelens van boosheid en frustratie willen doorleeft worden
Tip 2: rust en meditatie
Nadat je de emotie boosheid tot uiting hebt gebracht door in beweging te komen is het tijd om rust te nemen. Rust nemen kun je doen door simpelweg te gaan zitten en contact te maken met je lichaam.
Ga bij jezelf na wat er voelbaar is in je lichaam. Maak contact met de ondergrond waar je op zit. Op deze manier zak je in je lichaam. Je kunt je meer en meer ontspannen.
Je kunt hierbij je ogen sluiten.
Zodra je dit hebt gedaan ga dan eens na wat er voelbaar is in je lichaam. Misschien voel je druk op je borst, een brok in je keel of een steen in je maag.
Breng liefdevolle aandacht naar dit deel van je lichaam.
Het zou nu heel goed kunnen zijn dat je verdriet voelt. Verdriet is de verborgen emotie die schuilt onder boosheid.
Mocht het verdriet voelbaar zijn laat dit gevoel dan volledig toe. Iedere traan die je huilt is er een op jouw weg naar heelheid.
De tranen die je laat zorgen ervoor dat je boosheid afbrokkelt.
Rust en meditatie zijn de hulpmiddelen naar heling.
Verdriet is de verborgen emotie die schuilt onder boosheid
Tip 3: bewustwording en zelfonderzoek
Door de eerste twee tips op te volgen zul je hopelijk hebben gemerkt dat je boosheid is afgenomen. Er is meer ruimte en licht ontstaan in jezelf.
Nu is het tijd voor zelfonderzoek. Vraag jezelf het volgende af:
- Wanneer heb ik niet goed voor mezelf gezorgd tijdens de relatie met mijn ex?
- Wanneer ging mijn ex over mijn grenzen?
- Wat maakt het dat ik niet in staat was om mijn grenzen te bewaken?
- Hoe zit het met mijn zelfwaardering en zelfrespect?
Laat deze vragen eens rustig op je inwerken. Misschien komt het antwoord direct tot je of misschien heb je tijd nodig. Vertrouw erop dat het antwoord op deze vragen je op het juiste moment toe valt.
Behoefte aan ondersteuning?
Herken jij jezelf in dit artikel? Heb je behoefte aan ondersteuning bij het transformeren van jouw gevoelens van boosheid? Mogelijk kan ik je helpen hierbij. Neem vrijblijvend contact met mij op voor een gratis kennismakingsgesprek.
Vond je dit artikel interessant? Ik zou het enorm waarderen als je het wilt delen op sociale media.
Mogelijk vind je deze artikelen ook interessant:
- Val je op onbereikbare mannen? 4 tips doorbreek je de cirkel
- Relatieverslaving. 6 kenmerken en de eerste stappen naar genezing
- Ongewenste emoties: wat kun je ermee
boekentip: Wees boos, Dalai Lama
Een klein boekje vol wijze lessen van de Dalai Lama, opgeschreven door Noriyuki Ueda. Wees boos gaat over wat echt belangrijk is in het leven en hoe woede ook een motiverende kracht kan zijn die het negatieve in het positieve kan omzetten.