‘Het gaat me echt allemaal veel te snel’ spreekt een coachee naar mij uit. ‘Hij verteld zelfs zijn vrienden over mij’ zegt ze enigszins geïrriteerd.
‘Ja ik heb gevoelens voor hem maar dat betekend helemaal niet dat ik het al een relatie wil noemen’
‘Hij maakt mij duidelijk dat hij niets liever wil dan het officieel maken. Nou, ik weet het allemaal zo net nog niet’
De angst voor verbinding
Diep van binnen verlang je naar een fijne relatie. Je wilt veiligheid en verbinding ervaren.
Maar op het moment dat het er is voelt het al snel verstikkend. Je voelt aan alles dat je afstand wilt nemen. Of je trekt steeds potentiële partners aan die emotioneel niet beschikbaar zijn. Ze kunnen of willen zich niet aan je binden. Je wilt dan niets liever dan juist de verbinding aangaan met deze ene persoon. Beide situaties kunnen uitingen zijn van bindingsangst.
In dit artikel lees je wat bindingsangst is. Ook lees je hoe het voelt om bindingsangst te hebben. Daarnaast omschrijf ik de bindingsangst kenmerken. En als laatste geef ik je een handreiking hoe je bindingsangst kunt doorbreken.
Bindingsangst is de angst voor intimiteit
Bindingsangst: wat is het?
In het kort gezegd is bindingsangst de angst voor intimiteit.
Ieder mens verlangt naar een gevoel van verbondenheid en verbinding.
Zo zijn wij mensen biologisch geprogrammeerd. De meeste mensen hebben het verlangen hun leven te delen met één speciaal persoon, de liefdespartner.
Bindingsangst kan voor verwarring zorgen. In eerste plaats bij jezelf, en daarnaast ook bij de potentiële partner.
Om deze reden is het belangrijk dat je je bewust wordt van jou bindingsangst.
Om je hierbij te helpen beschrijf ik later in dit artikel de bindingsangst kenmerken.
Door jouw bewustzijn laat je als het ware een zaklamp schijnen op iets wat voorheen onbewust was. Je hebt een begin gemaakt doordat je dit artikel aan het lezen bent. Je brengt jouw bindingsangst door middel van bewustzijn naar het licht.
En dit is te plek waar het kan transformeren. Hierbij wil ik aangeven dat het een proces is waarbij het helaas niet van de een op de andere dag is opgelost. Ik raad je dan ook aan om dit proces samen met een coach of therapeut te doorlopen. Ben je op zoek naar een coach, wie weet kan ik je ondersteunen. Neem vrijblijvend contact met mij op voor een kosteloos kennismakingsgesprek.
Bindingsangst: hoe het ontstaat
Liefde, aandacht en aanraking zijn net als eten en drinken een primaire levensbehoefte van een kind.
Om bindingsangst op een dieper niveau te kunnen begrijpen deel ik met je hoe bindingsangst ontstaat. Het kan zijn dat je meteen de kenmerken wilt weten van bindingsangst. Dan verwijs ik je nu door naar de lijst met de bindingsangst kenmerken.
Heb je behoefte om dieper in te gaan op het onderwerp dan nodig ik je van harte uit om deze alinea te lezen.
Bindingsangst ontstaat doordat je vroeg in je leven ervaring hebt opgedaan met één of beide emotioneel onbeschikbare ouder(s).
Voor de overleving was jij als klein kind compleet afhankelijk van je ouders.
Liefde, aandacht en aanraking zijn net als eten en drinken een primaire levensbehoefte van een kind. Maar wat gebeurd er als beide of één van de ouders niet in staat zijn om dit te geven? Dan ga jij als kind onbewust een manier zoeken om hiermee om te kunnen gaan. Dit is het overleving- en beschermingsmechanisme wat volledig onbewust wordt ingezet.
Het is voor een kind totaal onveilig om te denken dat zijn vader of moeder niet capabel genoeg is het ouderschap. Het kind is immers voor zijn/ haar overleving totaal afhankelijk. Daardoor gaat het kind denken dat het aan hem of haar ligt. Dat hij/ zij niet goed genoeg is. Dit gaat onbewust en automatisch, het is een mechanisme voor het kind om te kunnen omgaan met het gebrek aan emotionele steun.
Innerlijk kind trauma’s
Zodra we ons bewust worden van hetgeen we gemist hebben in onze jeugd is boosheid naar de ouders toe vaak het gevolg.
Als je dit ervaart is het belangrijk om te beseffen dat je ouders op hun beurt ook zijn opgegroeid met emotioneel niet bereikbare ouders. Zij konden jouw niet geven wat zij zelf niet hebben gehad.
Ze kennen het immers niet.
Het is een kettingreactie waarbij de familietrauma’s onbewust worden doorgegeven, generatie op generatie.
Wil je meer inzicht in eventuele jeugdtrauma’s? Dan verwijs ik je naar de volgende artikelen:
Wie is jouw innerlijke kind?
Zo kom je erachter of je een innerlijk kind wond hebt.
5 stappen naar heling
Overlevings- en beschermingsmechanisme
Wil je direct verder lezen over de bindingsangst kenmerken? Klik dan hier verder.
Als jouw ouders gedurende jouw jeugd niet emotioneel beschikbaar voor je waren dan heb je ervaren dat liefde en aandacht niet vanzelfsprekend was.
Hierdoor gaat een overlevingsmechanisme aannemen. Dit alles om zichzelf te beschermen. Deze overlevingsmechanisme kunnen van kind tot kind verschillen.
Mensen die bindingsangst ontwikkelen hebben als overlevingsmechanisme aangenomen waarin ze zichzelf hebben wijsgemaakt dat zij geen hulp en aandacht nodig hebben. Ik red mezelf wel wordt vaak gezegd.
Dat is echter een eenzame ervaring.
Vooral omdat er diep van binnen een verlangen is naar verbinding en connectie. Het overlevingsmechanisme kun je ook zien als een beschermingsmechanisme. Zodra je als kind of baby heftige gevoelens ervaart treed het beschermingsmechanisme in werking.
Het beschermt ons tegen gevoelens die te groots en te heftig zijn.
Eigenlijk is het beschermingsmechanisme als een vriend die ons op deze manier helpt om toch volwassen te worden.
Bindingsangst: hoe voelt dat eigenlijk?
Bindingsangst is voelbaar in je lichaam
Bindingsangst wordt gekenmerkt door angst, ongemak of weerstand tegen het aangaan van intieme en langdurige liefdesrelatie.
Deze angst manifesteert zich in je lichaam. Hoe dit tot uiting komt is bij ieder mens verschillend.
Hieronder enkele voorbeelden hoe de angst openbaart:
Je hartslag verhoogd, je gaat sneller ademen, je spieren spannen zich aan, je ervaart maagklachten, het voelt alsof je keel wordt dichtgeknepen, je krijgt koude rillingen of hebt het juist bloedheet, je zweet overmatig, je voelt je rusteloos.
Deze lichamelijke angst sensaties hebben een aanleiding. In de volgende alinea ga ik hier dieper op in.
Situaties waarbij de angst voor binding gevoelt wordt
Je bent al een tijdje met iemand aan het daten. Na verloop van tijd merk je dat er gevoelens bij komen kijken. Dit kan het moment betekenen waarop je bindingsangst je parten gaat spellen.
Om dit te verduidelijken geef ik je hieronder 4 situaties waarbij je bindingsangst kan worden aangeraakt:
-
Het gevoel aan verplichtingen te moeten voldoen: Mensen met bindingsangst kunnen zich benauwd voelen bij de gedachte aan toewijding, zoals het samenwonen, trouwen, of plannen maken voor de toekomst. Ze kunnen zich overweldigd voelen door de verantwoordelijkheid die langdurige relaties met zich meebrengen.
-
Het moment waarop je je emotioneel open gaat stellen: Bindingsangst kan ervoor zorgen dat iemand zich terughoudend voelt om zijn of haar diepere gevoelens te delen. Kwetsbaar opstellen brengt angst met zich mee om gekwetst te worden of de controle te verliezen.
-
Het gevoel afhankelijk te zijn van een ander: Mensen met bindingsangst kunnen bang zijn om te afhankelijk te worden van een ander. Ze willen vaak hun onafhankelijkheid behouden en vrezen dat een diepgaande relatie hun vrijheid zal beperken.
-
Uitingen van onrust en twijfel: Bindingsangst kan leiden tot voortdurende onrust en twijfel over de relatie. Iemand kan zich afvragen of ze wel de juiste persoon hebben gevonden, of dat er mogelijk iets beters is.
Je staat er niet alleen voor
Als je na het lezen van bovenstaande het gevoel hebt dat je last hebt van bindingsangst en het moeilijk vinden om gezonde, langdurige relaties aan te gaan, is het raadzaam om met een coach hierover te praten. Misschien ben ik de juiste persoon die jouw hierbij kan ondersteunen.
Je mag altijd contact met mij opnemen voor een kosteloos kennismakingsgesprek.
Hierboven heb je 4 situaties kunnen lezen waarin bindingsangst kan worden aangeraakt. Hieronder ga ik daar dieper op in, lees verder over de 6 bindingsangst kenmerken.
De bindingsangst kenmerken
De bindingsangst kenmerken:
- Je voelt je ongemakkelijk en onrustig zodra een potentiële partner meer interesse toont en een volgende stap wil maken (bijvoorbeeld het officieel maken van de relatie).
- Zodra iemand dichterbij komt ga je op zoek naar tekortkomingen bij de persoon. Eigenlijk zoek je naar een uitweg uit de relatie.
- Je wilt alle opties open houden. Het idee dat je voor één persoon kiest geeft je een onrustig gevoel. Stel dat er iemand anders is die nog nét iets leuker is.
- Stabiele mannen of vrouwen vind je saai
- Je relaties zijn vaak van korte duur
- Je trekt keer op keer partners aan die niet bereikbaar en beschikbaar voor je zijn. Je zet juist je zinnen op een partner die zelf ook de angst heeft om zich te verbinden. Op een diepere laag voelt dit lekker “veilig”. Je hoeft op deze manier de echte verbinding niet aan te gaan.
Het doorbreken van bindingsangst
Alles wat nog niet verwerkt is in ons leven dient zich aan in de vorm van triggers. Deze triggers herinneren ons aan de onbewuste opgeslagen pijn in ons systeem. Een liefdesrelatie kan de ultieme trigger zijn die jou herinnert aan jou onverwerkte pijn uit het verleden.
Om een eerste stap te maken in de genezing van bindingsangst is het noodzakelijk om de trigger welkom te heten. Normaal gesproken willen we weg van pijn en ongemak. De uitnodiging is om juist aanwezig te zijn bij alle pijn die zich aandient. Dit zijn absoluut geen makkelijke gevoelens. Het voelen van deze gevoelens is noodzakelijk om ze te kunnen transformeren. Iedere keer en bij iedere trigger opnieuw. De lading van de oude pijn en trauma’s zal op deze manier langzaam afnemen en uiteindelijk verdwijnen.
Omgaan met een trigger in 3 stappen
- Je ervaart een trigger. Een activator van je innerlijk onverwerkte pijn.
- Stop! Sta stil. Neem de tijd om te voelen wat je voelt. Voel al je gevoelens volledig in je lijf. Neem waar wat er gebeurd. Ren er niet voor weg. In plaats daarvan blijf je erbij. Net zolang als nodig is. Wees vol compassie en liefde naar jezelf en je gevoelens op dat moment.
- Je zult ervaren dat langzaam de vloedgolf aan emoties afneemt. Je hebt een grote stap gedaan in je helingsproces. Iedere keer dat je de tijd neemt hiervoor ben je een stapje dichterbij genezing. Een stapje dichterbij een vervullende en liefdevolle relatie.
Een mooi leven, overvloedig in de liefde, wacht op jou! Ben jij er klaar voor om de stap naar verbinden te gaan maken?
Boekentip: Liefdesbang van Hannah Cuppen
Mogelijk vindt je onderstaande artikelen ook interessant:
- Single? vrijgezel blijven totdat je écht de juiste tegen komt. Een inspirerend liefdesverhaal
- Overgave: de sleutel tot rust en vrede. 5 lessen in overgave
- Codependentie/ medeafhankelijkheid. De symptomen herkennen