Bezinning en reflectie: Dit is wat het je gaat brengen (+ voorbeeld vragen)

www.moeiteloosleven.com

Het is koud en donker buiten. Een goede reden om het binnen extra knus en gezellig te maken.
De decembermaand heeft zijn intrede gedaan. Dé maand voor introspectie en reflectie als je het mij vraagt.
Vraag jij je nu af:
Wat levert bezinning en reflectie mij op?
Hoe begin ik?
Welke vragen mag ik mezelf stellen?
Na het lezen van dit artikel is dit je helemaal duidelijk.

 

Stel je eens voor…

Probeer je eens het volgende in te beelden:
Je zit op een comfortabele stoel in de bioscoop. De gordijnen voor het grote bioscoopscherm zijn gesloten. Je voelt een aangename spanning en bent nieuwsgierig welke film er gaat verschijnen op het scherm. De gordijnen openen zich langzaam, de film start en tot je grote verrassing zie je jezelf op het scherm. Het was nieuwjaarsdag 2023.
Je ziet als toeschouwer de dag nog eens in details aan je voorbij komen.
De film gaat verder en de hoogte- en dieptepunten van de afgelopen 12 maanden spelen zich af op het scherm.
Daar zit je dan, in de bioscoop, kijken naar de film van afgelopen jaar van jouw leven. Ben je geboeid aan het kijken of wil je het liefst weg lopen uit de bioscoop? Alles wat jij ervaart tijdens het kijken naar jouw eigen unieke film kun je zien als belangrijke informatie. Jouw gevoelens over het afgelopen jaar in het algemeen gaan namelijk bijdragen aan je persoonlijke reflectie. 

Twee vragen voor jou: 

Hoe ziet jou film eruit?
Onder welk genre zou je jouw film plaatsen?

Reflectie is een boeiend (zelf)onderzoek waarbij je dieper ingaat op wat er is gebeurd, waarom het is gebeurd en wat je ervan hebt geleerd.

Nieuwe inzichten en helderheid

Bezinning gaan over stilte, beschouwing en overdenken.
Het is een proces waarbij je bewust stilstaat bij een voorbijgaande periode.
Tijdens dit proces is het zinvol om jezelf bepaalde verdiepende vragen te stellen. Vragen die ervoor gaan zorgen dat jou onderbewuste aan het werk gaat, opzoek naar de antwoorden. En deze antwoorden kunnen je helderheid en nieuwe inzichten brengen. 

Mijn advies: stel jezelf vooral ‘out of the box’ vragen. Hiermee bedoel ik: stel jezelf de vragen die je jezelf normaal gesproken niet snel zou stellen. Puur omdat deze vraag niet eerder bij je is opgekomen. Om je hierbij op weg te helpen heb ik verderop in dit artikel een lange lijst met vragen geformuleerd waar je inspiratie uit kunt halen.

December is dé perfecte maand voor bezinning

In de soms koude december maand is alles in rust. In de stilstand van de natuur kan het soms kijken alsof er helemaal niets gebeurd. Maar niets is minder waar.
Juist in deze stilte is in het niet zichtbare veel gaande. Rust, kalmte en stilte zijn essentieel voor de natuur om in het voorjaar weer volop tot bloei te komen.
Ook wij mensen hebben tijden nodig van rust, kalmte en stilte om vervolgens weer volledig tot bloei te kunnen komen.  Er is een tijd van actie en een tijd van rust, de Yin & Yang energie.
In een maatschappij die vooral gericht is op actie, de yang energie, kan rust aanvoelen als stilstand of achteruitgang.
Het tegendeel is waar, juist door rust kan er vernieuwing plaats vinden. Vernieuwing op fysiek, spiritueel en mentaal niveau.  

Als kanttekening wil ik daarbij aangeven dat rust nemen niet voor iedereen comfortabel is. Stilte kan er namelijk voor zorgen dat er ruimte ontstaat voor oude pijn, angsten en gedachten patronen. Als jij de moed hebt om bij deze pijn aanwezig te zijn en het te doorvoelen bestaat de kans dat je beloond wordt met inzichten en helderheid. Het is dé inspiratie voor het nieuwe jaar. 

Het nut van bezinning

Bezinnen op het afgelopen jaar is om verschillende redenen nuttig en zinvol:

 1. Het zorgt voor persoonlijke groei.
  Door terug te kijken op het afgelopen jaar krijg je inzichtelijk welke doelen je hebt bereikt en welke uitdagingen je hebt overwonnen. Hierdoor kun je zien hoe jij als persoon bent gegroeid.
 2. Je leert jezelf beter kennen.
  Door te reflecteren vergroot je bewustzijn. Het spoort je aan om na te denken over je waarden, doelen en (levens)missie.
 3. Het vergroot je dankbaarheid.
  Reflectie kan je helpen om de positieve momenten en successen van afgelopen jaar te belichten. Het gevolg hiervan is het gevoel van dankbaarheid. Tegelijkertijd zorgt het voor een positieve minset. En dat is een mooie basis om het nieuwe jaar mee van start te gaan.
 4. Leren van je ervaringen.
  Er gebeurd veel in een jaar. Je maakt mooie momenten mee en minder mooie momenten. Sommige jaren zijn top jaren en andere jaren voelen minder geslaagd. Hoe jouw jaar ook is geweest reflecteren stelt je in staat om te leren van zowel de positieve als negatieve ervaringen. Je krijgt helder wat wel en wat niet heeft gewerkt. Deze  inzichten kun je vervolgens meenemen het nieuwe jaar in.

4 tips die je gaan ondersteunen

Onderstaande 4 tips gaan je ondersteunen bij de bezinning en reflectie

 1. Zorg voor stilte om je heen. Je kunt als je dat prettig vindt mediteren.
 2. Stel jezelf reflectieve vragen (hieronder lees je een vragenlijst die je kunt gebruiken)
 3. Schrijf alles op wat je te binnen schiet. Het doel hiervan is om in een flow te komen waarbij het denken uitschakelt en de zinnen intuïtief op papier verschijnen. De woorden en zinnen komen als het ware door jouw heen. Je functioneert dan als een communicatiekanaal afkomstig vanuit de bron/ universum/ kosmos etc.
 4. Richt je omgeving op zo’n manier in die prettig voor jou is. Denk bijvoorbeeld aan het neerzetten van bloemen, zoek bepaalde kristallen uit en brand een kaarsje/ wierook en/ of salie.

We zijn allemaal op reis in dit leven.

Voorbeeld vragen

Ben je enthousiast geworden en wil je graag een begin maken met reflecteren?
Leuk! Ik help je graag op weg met onderstaande vragenlijst.
Ik heb de vragen onderverdeeld in categorieën. Misschien is er een gebied in je leven waar je dieper op in wilt gaan en waar je meer de focus op wilt leggen. Lees dan vooral de vragen in deze categorie en haal er je inspiratie uit. 

Mijn advies is om eerst de vragen eens rustig door te lezen en ga bij jezelf na op welke vragen je antwoorden zou willen zoeken.
Dit zijn de vragen waar je specifiek op kunt inzoomen. Soms komt het antwoord niet direct maar heeft de vraag tijd nodig om tot wasdom te komen. Gun jezelf deze tijd.
Zodra jij jezelf een vraag stelt kun je erop vertrouwen dat je onderbewuste op zoek gaat naar het antwoord. Soms valt het antwoord je ineens toe als je smorgens wakker wordt. Forceer dus niets en probeer vooral de antwoorden te laten ontstaan vanuit je intuïtie. Neem daarbij mee dat te veel overdenken zorgt dat je wijsheid van je lichaam uitschakelt en je intuïtie geen kans krijgt.

Probeer dus de antwoorden zoveel mogelijk te laten ontstaan vanuit je intuïtie.

Probeer de antwoorden te laten ontstaan vanuit je intuïtie.

Liefde & relaties:

Hoe is het afgelopen jaar gegaan op het gebied van de liefde & relaties?
Welke mensen waren belangrijk voor mij?
Hoe heb ik mijn relaties onderhouden?
Zijn er relaties geweest die stroef liepen?
Hoe ben ik hiermee om gegaan?
Wat heb ik geleerd op het gebied van liefde & relaties?
Wanneer ging het goed?
Wat deed ik op dat moment?

Hoe zorg ik voor verbinding?

Hoe toon ik mijn liefde aan de mensen om me heen?
Wat wil ik meenemen naar volgend jaar?
Wat wil ik anders doen?
Hoe goed ben ik in staat geweest om mijn grenzen aan te geven?
Ben ik in staat om dicht bij mezelf te blijven?
Welke conflicten zijn er geweest en hoe heb ik ze opgelost?
Waar heb ik behoefte aan op het gebied van liefde & relaties?
Waar ben ik dankbaar voor?

Persoonlijke ontwikkeling:

Hoe ben ik het afgelopen jaar persoonlijk gegroeid?
Wat is het belangrijkste wat ik over mezelf geleerd heb?

Welke uitdagingen heb ik overwonnen en wat heb ik daarvan geleerd?

Zijn er situaties geweest waarin ik mijn aanpak zou veranderen als ik het over kon doen?
Wat waren de belangrijkste leermomenten van afgelopen jaar?

Werk en carrière:

Hoe tevreden ben ik met mijn huidige werk en werkomgeving?
Welke doelen had ik aan het begin van het jaar gesteld en in hoeverre heb ik ze bereikt?

Zijn er nieuwe doelen die ik wil stellen?

Heb ik een gezonde balans gevonden tussen werk en privé?
Welke nieuwe vaardigheden heb ik ontwikkeld en/ of verbetert?
Hoe heb ik mijn netwerk uitgebreid of onderhouden?
Hoe was de samenwerking met collega’s en teamleden?
Zijn er verbeteringen nodig?
Waar sta ik over een jaar op het gebied van werk en carrière?
Wat zijn mijn prestaties van afgelopen jaar?
Waar ben ik het meest trots op?
Welke belangrijke lessen heb ik geleerd in mijn werk afgelopen jaar?

Mijn wens voor jou…

Veel succes en plezier de komende tijd met het zoeken en vinden van de antwoorden.

Ik wens je veel inzicht en helderheid toe. Heb vooral plezier tijdens het proces van reflectie en bezinning.
Het kan zijn dat je tijdens je reflectie iets tegen komt waar je ondersteuning bij zou wensen. Mijn coaching zou je mogelijk een stapje verder kunnen helpen. Haal het beste uit het nieuwe jaar. Transformeer pijn naar geluk.

Misschien wil je iets delen in een reactie onder dit artikel.
We zijn allemaal op reis in dit leven. Ik ben benieuwd hoe jouw reis is geweest het afgelopen jaar. Voel je vrij om het te delen als je dat wilt.

Alvast mijn allerbeste wensen voor jou in het nieuwe jaar.
Met wellicht mooie nieuwe doelen.

Misschien vindt je onderstaande artikelen ook interessant: 

* Vond je het artikel waardevol? Delen vind ik leuk.

* Foutje gezien? Mail mij. Ik ben je dankbaar. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Vragen?
Hallo, hoe kan ik je van dienst zijn?