Bevrijd jezelf: 2 stappen voor het loslaten van boosheid en wrok

Mijn ex vergeven? Nee hoor daar kan ik niet aan beginnen. Dat is me echt een stap te ver.
Dit zijn de woorden die een coachee uit sprak tijdens een coaching sessie. 

Het is interessant om even stil te staan bij wat de gevolgen zijn van het niet kunnen vergeven.
Niet kunnen vergeven zorgt ervoor dat boosheid, wrok en frustratie vast blijft zitten in ons fysieke, spirituele en emotionele lichaam. Dit gaat ons levensgeluk in de weg.  

Het vormt de blokkade voor ons levensgeluk. 
Dus zoals je misschien eerder hebt gehoord, vergeven doe je niet voor de ander maar voor jezelf. 
Ben jij eraan toe om de boosheid naar de ander voorgoed los te laten en lichter te gaan leven? 
Wil jij antwoord op de vraag: vergeven hoe doe je dat? 
Dan wil ik je van harte uitnodigen om er lekker voor te gaan zitten en deze blog op je gemak door te lezen. 
Na het lezen van deze blog weet jij welke stappen je kunt nemen om een begin te maken met loslaten van wrok en boosheid. 

Vergeven doe je niet voor de ander maar voor jezelf

De relatie is over…wat nu?

Het begint vaak als een mooi sprookje. De glimlach van je nieuwe liefde zorgt voor fladderende vlinders in je buik. Door jullie bijzondere verbinding lijkt de wereld om je heen helderder, vol kleur en betekenis. Er is een vonk van aantrekkingskracht tussen jullie.
Je koestert de hoop dat dit levenslang blijft aanhouden.
Helaas gebeurd het regelmatig dat een liefdesrelatie wat ooit zo mooi begonnen was strand.
Het einde van een liefdesrelatie gaat gepaard met gevoelens van pijn. Gevoelens van verdriet, verwarring, onzekerheid, boosheid en eenzaamheid wisselen elkaar af.
Het is een proces van rouw waarin je bent beland, en dit heeft tijd nodig. Het is heel goed mogelijk dat jij te maken krijgt met aanhoudende gevoelens van boosheid en wrok. Misschien wordt je overvallen door een orkaan aan heftige emoties en vraag jij jezelf af: vergeven hoe doe je dat in hemelsnaam?
Wil jij weten hoe je wrok kunt loslaten? Lees dan nog even rustig verder, ik geef je zo dadelijk 2 praktische stappen.

Voorbeeld uit mijn praktijk

De woede en boosheid zit me zo in de weg. Ik begrijp gewoon niet waarom hij dit gedaan heeft. Waarom heeft hij niet gevochten voor mij? Ik kan het maar niet loslaten. Het is onbegrijpelijk en ik blijf maar zoeken naar antwoorden die nooit gaan komen. Constant herhaal ik de pijnlijke situaties in mijn gedachten. Ik wil hiervan loskomen, het staat me zo in de weg. 
Het vraagt zoveel energie van mij en ik kan niet meer genieten van het leven. Het voelt alsof het me van binnen opvreet. 

Het begrip ‘wrok’ nader uitgelegd

Te lang vasthouden aan wrok houd je gevangen in pijn

Wat is wrok eigenlijk? Wrok gaat over afgunst, afkeer, bitterheid, grief en haatdragendheid. Het ontstaat vaak als reactie op gekwetst worden, onrechtvaardigheid of teleurstelling. Als je gekwetst wordt door een ander is het heel begrijpelijk dat je pijn voelt. Je gevoelens mogen er dan ook helemaal zijn. Maar let op, te lang vasthouden aan wrok houd je gevangen in lastige emoties.

De gevolgen van vasthouden aan wrok

 Wrok is als het drinken van een beker van gif die langzaam je hart en ziel binnendringt.

Vasthouden aan wrok, boosheid en rancune is schadelijk voor je emotionele gezondheid en welzijn.
Innerlijk blijf je op een negatieve manier bezig met de persoon die jou gekwetst heeft. Wrok zet zich vast in je lichaam en uit zich in de vorm van spanningen en stress. Ook kan langdurige bitterheid en gevolg zijn van wrok. Wrok is als het drinken van een beker van gif die langzaam je hart en ziel binnendringt.

Vergeving als uiting van kracht

Vergeving doe je niet voor de ander maar voor jezelf.
Je hebt de ander daarbij niet nodig bij jou proces van vergeving. Vergeving is een daad van liefde naar jezelf.
Soms wordt vergeving verward met zwakte. Maar het tegenovergestelde is waar: vergeving is een uiting van kracht en moed.
Ook wordt er weleens gedacht dat vergeving gaat over het rechtvaardigen van de daden van de ander, maar dit is niet wat er van je gevraagd wordt. Vergeving gaat over het loslaten van de verwachting van de ander. Je accepteert op een diep gevoelsniveau dat de ander simpelweg niet in staat is om aan jou behoefte te voldoen. Hoe verdrietig en spijtig dat ook is. Je laat gevoelsmatig iedere verwachting van de ander los.

2 praktische stappen naar het loslaten van wrok

Voordat ik de 2 praktische stappen met je ga bespreken wil ik je als eerste onderstaande vraag stellen:
Ben je ten diepste bereid om jezelf te bevrijden van wrok, woede en boosheid? 

Als jou antwoord hier bevestigend op is dan wil ik je uitnodigen om verder te lezen. Ik geef je twee praktische stappen naar het loslaten van wrok. Gun jezelf de bevrijding en verlossing! Vergeving als bevrijdende kracht

Stap 1: Maak een opsomming van alle verwijten richting je ex

In deze stap gaan we naar binnen keren. Alle vergeving begint hier namelijk mee. Zodra jij instaat bent om naar binnen te keren kom je daar pijn, verdriet, verwijten en woede tegen. Deze emoties zijn van jou en van niemand anders. En dat kan je geruststellen. Dit betekent namelijk dat je er ook iets mee kunt. De transformatie van deze emoties ligt in jou handen. 

In deze stap mag je een begin maken met een lijst van al je grieven en kwetsuren naar je ex. 

De volgende vragen kunnen behulpzaam zijn.
Wat jou pijn heeft gedaan? 
Waar de ander een grens heeft overschreden? 

Neem hiervoor een vel papier en zet haar naam bovenaan.Maak nu een lijst met alles wat je te binnen schiet.Hieronder zinnetjes om je op weg te helpen:
Je deed me pijn toen jij…
Je ging over mijn grenzen toen jij….
Ik ben boos op je omdat…
Ik voel me klein gemaakt omdat…

Ga zolang door totdat je merkt dat er niet meer spontaan nieuwe dingen bij je opkomen. Je hoeft niet te gaan graven. Als het stil wordt van binnen mag je er vanuit gaan dat je de belangrijkste dingen hebt opgeschreven.

Doe het hele proces achter elkaar, maak het proces in 1 keer af. Zorg ervoor dat je niet gestoord kunt worden en dat je ook echt de tijd hebt om deze oefening te doen.

Stap 2: Het omzetten van wrok naar verlangens

Het omzetten van grieven naar verlangens.
Neem nu elk punt van je lijst die je in stap 1 hebt gemakt en kijk welk verlangen van jou niet vervuld is. Welke wens je over die ander had maar die niet verwezenlijkt is. Achter elke pijn zit een wens over iets wat je liever had gehad maar wat niet is gebeurd.
Het is heel belangrijk om je bewust te worden van je diepere verlangens zodat je vervolgens een volgende stap kunt maken in het proces van vergeving.
Je zet je pijn om in een positief geformuleerde wens, iets wat je liever had gehad.

Met deze oefening ga je je echte verlangen vinden. Je voelt altijd wanneer je echte verlangen naar boven is gekomen, als dat er nog niet is dan zoek je verder. Daarna kun je de verwachting loslaten dat de persoon zo was als hij niet was. 

De oefening is bedoeld om de onderliggende verlangens te vinden. 

Ik verlangde dat….
Ik had liever gehad dat…
Je hebt me in de steek gelaten, ik had liever gehad dat jij….
Je ben gemeen tegen me geweest, ik had liever gehad dat…

Neem na iedere zin even de tijd om rustig in- en uit te ademen. Deze stap kan namelijk veel in je oproepen.

Hoe nu verder…?

Vergeving is een delicaat proces

Het proces van vergeving is een delicaat proces en gaat verder na deze 2 stappen. Wil je jezelf bevrijden en ben je bereid om ten diepste je ex te vergeven? Dan kan ik jou als coach verder begeleiden en ondersteunen. Ben je benieuwd wat ik voor je kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met mij op. Je bent welkom. Gun jezelf een leven waarin je verlicht bent van de last van wrok en boosheid, dat ben je namelijk helemaal waard

Deze blog is geïnspireerd op het boek Vergeving van Willem Gloudemans

Tot slot

* Ik zou het leuk vinden als je mij in een reactie laat weten wat je van dit artikel vond. Jou mening is belangrijk voor mij.

* Vond je het artikel waardevol? Ik zou het super tof vinden als je mijn artikel zou willen delen.

* Foutje gezien? Mail mij. Ik ben je dankbaar. 

Verder lezen? Misschien vindt je onderstaande artikelen ook interessant:

Vraag jij jezelf af waarom je op onbereikbare mannen valt? Zo doorbreek je de cirkel (4 stappen)

Toxische relatie loslaten? 4 (spirituele) stappen om je hierbij te helpen

Liefde: Ontdek de kenmerken van een gezonde en goede relatie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Vragen?
Hallo, hoe kan ik je van dienst zijn?