Beperkende overtuigingen. Herken en transformeer beperkende overtuigingen

moeiteloosleven.com

Ik herinner mij de momenten nog goed. 16 jaar was ik.
Met een groepje vriendinnen gingen we wekelijks naar de kroeg. Eigenlijk was het helemaal niet mijn ding. Toch ging ik want het hoorde er nu eenmaal bij dacht ik. Harde muziek, veel mensen en flikkerende lichten. Te midden van al die externe prikkels was er in mezelf een hardnekkige gedachten aanwezig.
Ik wist het zeker! Ik ben niet leuk genoeg. Ik zal nooit liefde vinden.

 

Beperkende overtuigingen ondermijnen je levensgeluk

Deze gedachten heeft mij jarenlang bezig gehouden. Ik was er heilig van overtuigd. Totdat ik in 2015 een NLP cursus volgde waar ik voor het eerst hoorde over beperkende overtuigingen.
Jarenlang heb ik geloofd in mijn eigen beperkende overtuiging. Mijn diepe geloof dat ik geen liefde waard was. Dit heeft mijn levensgeluk en plezier ondermijnd.

Er was nog een grote eye opener tijdens de cursus.
Namelijk dat ieder mens rondloopt met een of meer beperkende overtuigingen over zichzelf.
Dit had ik niet gedacht.  Ik dacht dat iedereen zijn of haar leven goed op orde had en ik de enige was die worstelde. Nog een andere overtuiging.
Tijdens deze cursus was na verloop van tijd iedereen in staat om zijn of haar beperkende overtuiging te delen.
Het schepte een gevoel van eenheid en verbinding.

Hoe beperkende overtuigingen ontstaan

Een beperkende overtuiging ontstaat in onze jeugd. Niemand komt helemaal ongeschonden zijn of haar jeugd door. Er gebeuren eenmaal dingen in een mensen leven. Ik geloof dat ieder mens zijn of haar eigen unieke blauwdruk heeft in het leven.
Dit hoeven niet perse grootste problemen te zijn.
Het kan bijvoorbeeld zijn dat je als een kind iets bent gaan geloven over jezelf door een gezichtsuitdrukking van je vader. Je bent zijn blik op een bepaalde manier gaan interpreteren. Op onbewust niveau ben jij iets gaan geloven over jezelf. Het kan ook zijn dat je moeder er structureel emotioneel niet voor je was.
Onbewust kun je hebben aangenomen dat je er niet toe doet.
Of misschien kon je op school niet mee komen. Leerde jij als kind op een andere manier dan uit de boeken en de theorie. Je lage rapportcijfers hebben je doen overtuigen dat je niet goed genoeg bent. Zo zijn er nog vele voorbeelden te noemen.
Ben jij je bewust van jou beperkende overtuiging?

Kijken met een gekleurde bril

Je hebt dus een overtuiging aangenomen in je jeugd. Deze overtuiging loopt dan vervolgens als een rode draad door je leven. Het is constant sluimerend aanwezig. Je gaat situaties en gebeurtenissen in je leven door een gekleurde bril bekijken.
Er doet zich een gebeurtenis voor in je leven. Als je objectief naar de gebeurtenis zou kijken dan is deze neutraal. Maar jij leeft bijvoorbeeld met de beperkende overtuiging:  ‘Ik doe er niet toe’.
Dit is de innerlijke filter hoe je naar de wereld kijkt. Je zult dus heel makkelijk geraakt worden op deze overtuiging.
De neutrale situatie kun jij op een bepaalde manier gaan interpreteren die jouw bevestigd in jouw negatieve zelfbeeld. Je gaat dus onbewust opzoek naar bewijzen dat jouw beperkende overtuiging waar is. Vervolgens zorgt dit voor lijden en pijn.
Dit is ook wel het pijnlichaam waar Eckhart Tolle over schrijft in zijn boek de Kracht van het NU. Het pijnlichaam is verslaving aan emotionele pijn. Het pijnlichaam smult van niet verwerkte pijn en emoties uit het verleden.

The painbody wants to survive, just like every other entity in existence, and it can only survive if it gets you to unconsciously indentify with it  – Eckhart Tolle

In mijn persoonlijke situatie waren er genoeg voorbeelden die mij lieten zien dat ik liefde waard was. Maar mijn beperkende overtuiging was zo hardnekkig dat ik dit niet meer zag.
Ik zag alleen de situaties waarin ik dacht dat ik bevestigd werd dat ik geen liefde waard was. Deze situaties bleef ik vervolgens analyseren waardoor ze extra pijnlijk werden. Op dagelijke basis voeden ik onbewust mijn pijnlichaam.

Beperkende overtuigingen zijn de kern van je negatieve gedachten

31 jaar was ik toen ik me voor het eerst bewust werd van mijn beperkende overtuiging. Althans, ik wist dat ik geen positief zelfbeeld had. Maar ik was me niet specifiek bewust wat de kern was van deze negatieve gedachten over mezelf.
Het was als het ware een brei aan opeenvolgende negatieve gedachten over mezelf. Ik wist toen nog niet dat de kern van deze gedachten mijn beperkende overtuiging was. Ik maakte mijn beperkende overtuiging bewust. Hierdoor was ik in staat om het in een korte en krachtige zin samen te vatten. Op deze manier kwam ik bij de kern. Vervolgens was ik instaat om het met wortel en al aan te pakken.

 

Een krachtige manier om jouw beperkende overtuigingen los te laten, stap 1

Er is een ontzettend effectieve manier die jou gaat helpen om jouw belemmerende overtuiging los te laten. Hiervoor is het belangrijk dat je weet wat jou beperkende overtuiging is.
Daarnaast is het belangrijk dat je het in een korte zin kunt samenvatten.

Misschien is dit nog lastig voor je. Maar het is de moeite waard om hiermee aan de slag te gaan.
Hieronder zet ik een kort rijtje met voorbeelden voor je. Misschien resoneert er iets met je. En zo niet, dan kan ik je hier eventueel bij helpen. Je mag altijd contact met mij opnemen voor een vrijblijvend gesprek. Lees de onderstaande korte zinnen eens rustig door en laat ze op je inwerken.

– Ik voel me niet veilig
– Ik ben het niet waard
– Ik ben onbelangrijk
– Ik moet perfect zijn
– Ik moet de controle vast houden
– Niemand houd van mij

Een krachtige manier om jouw beperkende overtuigingen los te laten, stap 2

Ik ga er voor het gemak even vanuit dat je jou beperkende overtuiging helder hebt. Stel, jou gedachten over jezelf is: Ik ben het niet waard.
De volgende stap is dat je deze zin gaat omdraaien. Het is dus eigenlijk heel simpel. Je gaat nu tegen jezelf zeggen: Ik ben het waard.
Dit is simpel maar nu is het ook van groot belang dat jij dit op dagelijkse basis tegen jezelf gaat zeggen. Dit kun je hardop doen of zachtjes in jezelf.
Het vergt doorzettingsvermogen. Het is makkelijk om het na verloop van tijd te verwaarlozen.
Maar besef je dat hier de sleutel ligt naar een gelukkiger leven.
De negatieve gedachten heeft als het ware een pad gecreëerd in je hersenen, het is een diep ingesleten pad.
Nu is het belangrijk dat je een nieuw pad gaat creëren met jou positieve overtuiging over jezelf. Dit kost tijd maar ik beloof je, het is zeker de moeite waard.

Ik wens je veel succes. En mocht je hulp en ondersteuning hierbij nodig hebben, je bent welkom. Ik hoor je graag.

Misschien vindt je deze artikelen ook interessant

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Vragen?
Hallo, hoe kan ik je van dienst zijn?