Ben je hooggevoelig en leef je in de stad? Zo ga je met de prikkels om.

Beleef jij geur, smaak, geluid en gevoel intenser? Vang jij makkelijk subtiele signalen op van je omgeving? Neem je stemmingen van andere mensen over? Heb jij een groot inlevingsvermogen?
Dan bestaat de kans dat hooggevoelig bent. Hooggevoeligheid is een prachtige eigenschap. Het is alleen de kunst om er op een goede manier mee om te gaan. Helemaal als je in een bruisende drukke stad woont.
Sinds een jaar woon ik in een drukke stad. Er is altijd wel iets gaande. Daarnaast ben ik hooggevoelig. In dit artikel deel ik met je hoe ik omga met de intensiteit van de geluiden in de stad. En geef ik je een paar handige tips.

overprikkelde zintuigen

Zodra ik mijn deur uit stap is er geluid, mensen, drukte en beweging. Enerzijds is er iets in mij dat dat fascinerend vindt. Er gebeurt zoveel op straat. Er is zoveel te zien. Geen moment is saai. Anderzijds wordt het mij heel regelmatig te veel. Ik raak overprikkeld. Wat mij vooral triggert zijn geluiden. Het dringt door in mijn zenuwstelsel en geeft mij soms stress. De stress zorgt voor frustratie. Waardoor mijn lontje soms korter wordt. Voor mij is het dan ook helemaal duidelijk, in de stad wonen is niet mijn ding.

Woon jij ook in een stad of aan een drukke straat en herken jij jezelf hierin? Misschien heb jij iets aan een van onderstaande tips:

Creëer een plek van rust

Buiten gebeurd er veel maar binnenhuis kun je heel goed een plek van rust creëren. Dit kun je doen door bijvoorbeeld rustgevende muziek op te zetten. Denk bijvoorbeeld aan natuurgeluiden. Soms is het net alsof ik me binnenshuis in de jungle of bos begeef door het stromende beekje en de zingende vogels op de achtergrond.
Ik ben dus erg gevoelig voor geluid, voor mij werkt het dus heel goed om rustgevende muziek aan te zetten. Waar ligt jou gevoeligheid? Misschien ben jij wel extra gevoelig voor geur. Dan is het een idee om een geurdiffuser aan te schaffen. Kies bijvoorbeeld voor lavendelolie, dit werkt rustgevend. Een ander idee is om een paar druppeltjes lavendelolie op je kussen te verspreiden voordat je gaat slapen.
Je kunt ook je eigen persoonlijke rust hoekje creëren in je huis. Je kunt bijvoorbeeld een altaartje maken. Zet hier dingen op die jou rust brengen, denk bijvoorbeeld aan een foto van een moment waarin jij helemaal ‘zen’ was. Door naar de foto te kijken roep je de positieve herinnering op en dit geeft je automatisch meer rust. Je kunt bijvoorbeeld ook gebruik maken van een zoutlamp. Een zoutlamp heeft een helende werking. Maar ook edelstenen kunnen rust bieden. Of leg een bepaald boek op jou altaartje. Een boek waardoor jij terug keert naar jezelf en je innerlijke rust terug vindt. Persoonlijk vind ik het boek de kracht van het nu van Eckhart Tolle heel waardevol. Al met al vele mogelijkheden. Maak het zo persoonlijk mogelijk. Je zult jezelf als hooggevoelig persoon dankbaar zijn.

Een rustige plek in de stad

Ook in de stad kun je plekjes van rust vinden. Misschien kun je daar eens naar op zoek gaan. Je zoekt naar de verborgen schat van de stad. Wie weet vind je een verbogen binnenplaatsje met een fonteintje. Het water kan je een gevoel van sereniteit geven. Of misschien ontdek je een museum waar je tot rust komt. Ook de bibliotheek is een stilteplek. In elke stad kun je wel ergens de kalmte vinden.

Bomen

Ookal kan de stad soms aanvoelen als een groot blok steen. Gebouw na gebouw. Je vindt tussen die gebouwen altijd wel ergens een boom. Op het moment dat je overprikkelt raakt door bijvoorbeeld een bus die voorbij dendert focus dan op de natuur. Kijk waar je groen kunt vinden. Bomen hebben een helende werking, ook de bomen in de stad.
En wellicht zijn er zelfs eeuwenoude bomen in de stad te vinden. Op het moment dat je een boom ziet sta er dan even bewust bij stil. Observeer de boom en je kun je hand op de stam leggen. Natuurlijk kun je ook gaan boom knuffelen maar misschien zie je dat niet zitten in een drukke stad. Je trekt er in ieder geval bekijks mee 😉
Alleen al door je hand op de boomstam te leggen zul je merken dat je vanzelf gaat aarden. Helemaal als hooggevoelig persoon kun jij de energie van de boom in je opnemen. Je kunt je visualiseren dat jij net als de boom wortels hebt die diep de aarde in groeien. Door dit te doen haal je jezelf even uit de stress en onrust. Je komt als het ware weer aan in het HIER en NU

Je kunt je visualiseren dat jij net als de boom wortels hebt die diep de aarde in groeien

Adem

Er wordt veel over gesproken, de kracht van je adem. Pranayama is een term die in de yoga beoefening wordt gebruikt. Hiermee wordt de beheersing van de ademhaling bedoeld. Op het moment dat we stress ervaren gaan we automatisch anders ademen.  Het is dan de uitdaging om onze ademhaling te verlangzamen. Breng de ademhaling weer terug naar je buik. Je kunt daarvoor even je ogen sluiten en bij jezelf nagaan waar je je ademhaling voelt. Door je ogen te sluiten concentreer je je op je lichaam en je innerlijke belevingswereld.
Zodra je merkt dat je ademhaling hoog zit breng je die in alle rust en liefde weer langzaam omlaag naar je buik. Pranayama is een hulpmiddel wat je heel goed kan helpen op allerlei gebieden in je leven. Het brengt je meer levensenergie.

Woon jij ook in een grote stad en ben je ook hooggevoelig? Ik ben benieuwd wat voor jou werkt om tot rust te komen. Laat het je me weten in de reacties?
Heb je behoefte aan ondersteuning op het gebied van hooggevoeligheid? Of in het algemeen. Wie weet kan ik iets voor je betekenen. Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

 

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Vragen?
Hallo, hoe kan ik je van dienst zijn?