In de dertig was ik en jaren single. Ik zal je eerlijk bekennen…ik vond dat zeker niet altijd prettig.
Het is de periode waarin stellen zich gaan settelen, gaan trouwen en er komen kinderen. Inmiddels was ik jaren vrijgezel en werd ik steeds vaker bang om nooit meer een relatie te krijgen.
Zo nu en dan betrapte ik mezelf op de gedachten ‘ik zal nooit meer een relatie krijgen’
Herken jij jezelf in mijn verhaal? Dan wil ik je uitnodigen om dit blog te lezen waarin ik je drie tips geef om hiermee om te gaan.
De wens om je leven te delen met een liefdespartner
Het aantal vrijgezellen in Nederland groeit jaarlijks. Er zijn steeds meer eenpersoons huishoudens. Sommige mensen kiezen hier bewust voor. Maar een grote groep mensen zou het liefst zijn of haar leven willen delen.
Bang om nooit meer een relatie te krijgen. Waar komt de angst vandaan?
Mensen zijn sociale wezens.
Sociale contacten zijn belangrijk voor ons emotionele en fysieke welzijn. Van nature hebben mensen een sterke behoefte aan een oprechte en intieme relatie.
Verbondenheid is een van de belangrijkste universele behoefte van de mens.
Het is dus heel begrijpelijk dat je verlangt naar een liefdesrelatie. Die speciale persoon die je een kus geeft als je thuis komt. De persoon met wie je lief en leed kunt delen.
Verlangen, onzekerheid en angst
Helaas is het je nog niet gelukt om deze persoon tegen te komen. Het verlangen kan op een bepaald moment pijn gaan doen. Dit is heel normaal en absoluut niet raar.
Je wordt onzeker. Je voelt angst en wordt bang om nooit meer een relatie te krijgen. Hoe je om kunt gaan met onzekerheid lees je in dit artikel.
De angst om alleen over te blijven heeft een naam
Hoe noem je de angst om alleen over te blijven? Dit heet anuptafobie. We spreken van Anuptafobie als de angst om alleen te blijven je dagelijks leven beheerst. Je sluit jezelf af en je wordt passief.
Ook je gedachten over het alleen zijn stoppen niet meer. Je bent je situatie aan het beredeneren en komt steeds bij hetzelfde punt uit. Waardoor je er niet meer uit komt. Met als gevolg dat je depressieve gevoelens gaat ervaren. Heb je het idee dat je mogelijk aan Anuptafobie lijdt dan raad ik je aan om hier hulp bij te zoeken. Samen kun je hieraan werken. Je staat er niet alleen voor.
Bang om nooit meer een relatie te krijgen. Onthoud, je bent niet raar
Gelukkig lijden de meeste mensen niet aan Anuptafobie. Toch is de angst om alleen over te blijven lastig.
Belangrijk om te weten is dat de angst heel normaal is als je al een tijdje single bent. Je bent dus niet vreemd of raar. Bijna elke vrijgezel worstelt weleens met deze angst. Vaak wordt er niet openlijk over gesproken, er heerst een bepaald taboe op.
Veel vrijgezellen willen niet wanhopig of desperaat over komen.
Blijf dichtbij jezelf
Het is belangrijk om te beseffen dat het hebben van een relatie geen garantie is op geluk.
Een goede relatie hebben is heel fijn.
Maar er zijn helaas ook relaties die niet goed zitten. Dit soort relaties maken in plaats van gelukkiger juist ongelukkiger.
Dus des te belangrijker ‘don’t settel for less’
Jij bent een fijne relatie helemaal waard. Doe dus geen water bij de wijn. Dit kan namelijk verleidelijk zijn als je langere tijd vrijgezel bent. Blijf bij jezelf. Wat vind jij belangrijk in een relatie?
Blijf daarbij. Ook al dit betekent dat je langer het langer duurt voordat de juiste persoon op je pad komt. Als het zo ver is dan weet je het! If you know, you know
Jij bent een fijne relatie helemaal waard.
Drie tips om om te gaan met de angst om alleen over te blijven
1. Maak jezelf mentaal sterk
‘Wat als ik nooit een partner vindt?’ ‘Er is niemand die bij mij past’, zodra je dit soort gedachten opmerkt is het essentieel om jezelf mentaal sterk te maken.
Gedachten kunnen de macht van je overnemen. Je raakt de controle kwijt over je gedachten. Lees hier meer over in deze blog…
Zorg ervoor dat je negatieve gedachten ombuigt naar iets positiefs. En spreek vervolgens deze positieve zin hardop uit.
Een voorbeeld van een positieve uitspraak kan zijn: ‘Ik heb de juiste persoon nog niet gevonden maar hij loopt zeker ergens rond. Op een bepaald moment zullen onze wegen onverwachts elkaar kruizen’
2. Doe dingen die je leuk vind
Ga vooral dingen doen waar je blij van wordt. Als je niet goed weet wat je blij maakt ga dan nieuwe dingen ondernemen. Probeer een nieuwe hobby uit of pak hobby’s weer op. Hielt je van paardrijden vroeger? Ga dit dan weer doen.
Of sluit je eens aan bij een zwemvereniging of improvisatietheater. Probeer iets nieuws uit.
Het is heel waarschijnlijk dat je op een gegeven moment iets vind waar je blij van wordt.
En wie weet wie je daar allemaal tegen gaat komen.
3. Werk aan je zelfvertrouwen
Op het moment dat jij je zelfvertrouwen vergroot zul je merken dat beperkende gedachten minder kans hebben bij je. Natuurlijk zullen de gedachten zo nu en dan opdoemen. Maar je bent veel beter in staat om ermee om te gaan. Doordat jij aan je zelfvertrouwen hebt gewerkt zul je merken dat je de gedachten makkelijker kunt ombuigen naar iets positiefs.
Er zijn verschillende manieren om aan je zelfvertrouwen te werken. Lees in dit blog meer hierover. Ook een coach kan behulpzaam zijn bij het vergroten van je zelfvertrouwen.
Ik gebruik coachings technieken die je zelfvertrouwen vergroten. Wil je onderzoeken of mijn coaching bij je zou kunnen aansluiten? Neem dan contact op voor een gratis kennismakingsgesprek.
De missie van moeiteloosleven.com is zoveel mogelijk mensen helpen die worstelen met problemen op liefdesgebied. Vond je dit artikel interessant. Ik zou het super vinden als je het wilt delen.
Wil je meer lezen? Misschien vindt je onderstaande artikelen ook interessant:
- Vraag jij jezelf af waarom je op onbereikbare mannen valt? Zo doorbreek je de cirkel
- Eenzaamheid en de donkere dagen. 4 tips
- Heb ik bindingsangst? De 6 kenmerken van bindingsangst
Boekentip: Verbonden van Amir Levine
Bepaal je eigen hechtingsstijl (angstig, vermijdend of veilig) en die van je (toekomstige) partner en leer begrijpen waarom de liefde altijd zo’n emotionele achtbaan is.
We vertrouwen op de wetenschap om te bepalen wat we eten en hoe vaak we sporten, maar hoe zit het met relaties? Is er een wetenschappelijke verklaring voor het feit dat sommige mensen schijnbaar moeiteloos een partner vinden, terwijl anderen elke relatie stuk zien lopen? Die is er zeker, volgens de vooraanstaande Amerikaanse psychiater Amir Levine en psycholoog Rachel Heller.