Bang om je relatie te beëindigen? Met deze tip gaat je angst afnemen.

bang om relatie te beëindigen

‘Alleen al de gedachten dat ik deze relatie ga stoppen overspoelt me met angst’
Dit zijn de woorden die een coachee uitspreekt tijdens een coaching sessie.
Is dit herkenbaar voor jou? Zit jij in een relatie die niet (meer) goed voor je is? Wil je ermee stoppen maar wordt je tegen gehouden door angst? Of is je relatie al beëindigd en wordt je overspoelt door angst?
Lees dan vooral verder. In dit artikel leg ik je namelijk uit waar deze angst vandaan komt. En natuurlijk geef ik je ook een paar handige tools om je angst te verminderen.

Bang om relatie te beëindigen

Vraag jij jezelf af: waarom ben ik zo bang om mijn relatie te beëindigen? Waarom is het toch zo moeilijk om mijn relatie te beëindigen.?
Veel mensen ervaren angst voor de pijnlijke gevoelens.
Het is menselijk om weg te willen blijven van pijnlijke gevoelens. En als we afscheid nemen van iemand die belangrijk voor ons is geweest dan gaat dat onvermijdelijk samen met moeilijke emoties.

Als we afscheid nemen van iemand die belangrijk voor ons is geweest dan gaat dat onvermijdelijk samen met moeilijke emoties.

Het kan goed zijn dat je angst ervaart voor gevoelens zoals eenzaamheid en leegte.
Maar soms is er een onzichtbare kracht die meespeelt. De onzichtbare kracht van onverwerkte pijn uit je kindertijd.
Hoe is dit voor jou? Zijn er trauma’s geweest in je jeugd die je nog niet doorvoelt hebt?

Soms is er een onzichtbare kracht die meespeelt. De onzichtbare kracht van onverwerkte pijn uit je kindertijd.

Het moment van afscheid nemen

Loopt jou relatie al langere tijd niet lekker? Twijfel je of je de relatie voort moet zetten? Ik heb er een interessante blog over geschreven. Klik hier om verder te lezen over dit onderwerp.

Na ieder contact komt er onvermijdelijk een moment van afscheid. In sommige situaties is dit een definitief afscheid maar het kan ook een afscheid zijn na een vakantie. Waarbij jullie beide weer aan het werk gaan. Iedere sociale interactie bestaat uit een contactmoment en een afscheid. Zo is dat dus ook in je liefdesrelatie.
Het klinkt simpel maar tussen deze twee momenten gebeurt nog meer. Zo ga je je bijvoorbeeld hechten aan de desbetreffende persoon.
Maar het kan ook zijn dat een van de partner het niet aandurft om te hechten. In plaats van te hechten vlucht de persoon. Dit hoeft niet perse fysiek vluchten te zijn. Nee het kan ook een vlucht zijn in verdovende middelen, netflix, internet etc.
Om dit inzichtelijker voor je te maken wil ik je verwijzen naar mijn blog over de hechtingscirkel.

Bang om je relatie te beëindigen? Ga je scheiden of klamp je je vast?

Het moment van afscheid nemen is aangebroken.
Je voelt de angst om de relatie te beëindigen.
Hoe groter je angst hoe meer toegedekte pijn er nog op je ligt te wachten. Dit is misschien niet erg bemoedigend. Maar ik wil je op het hart drukken dat het een zegen is om ruimte te maken voor deze onderdrukte pijn.
Door het verbreken van je relatie zul je merken dat er ruimte ontstaat. Waarschijnlijk voelt het in eerste instantie als leegte. Het is verleidelijk om de leegte in te vullen. Hierdoor ontstaan verslavingen, je gaat bijvoorbeeld overmatig sporten, gokken, drinken of je agenda staat over vol.
Dit heeft alles te maken met de toegedekte pijn die je onvermijdelijk gaat voelen. Mijn advies is, doe even helemaal niets. Laat de leegte er volledig zijn.
Hier is veel moed voor nodig en is beangstigend. Dit is de reden dat je bang bent om je relatie te beëindigen. Alle toegedekte pijn krijgt namelijk de kans om naar buiten te komen. Doorvoelt te worden.
En als je hiertoe in staat bent zul je merken dat je gaat helen. Er gaat een zware last van je schouders vallen die je waarschijnlijk al jaren met je mee sjouwde.

Alle toegedekte pijn krijgt de kans om naar buiten te komen. Doorvoelt te worden.

De neiging om voor oude pijn te vluchten

Het is absoluut niet makkelijk om dit proces in je eentje aan te gaan. Je zult gaan merken dat je de neiging hebt om voor de oude pijn en trauma´s te vluchten. Dit is opgeslagen in je onbewuste systeem.
Je bent er weliswaar vaak niet bewust van maar je voelt de pijn wel.
Het kenmerkt zich als een melancholisch gevoel.
Weet dat je er niet alleen voor staat. Ik kan je ondersteunen bij het aangaan van oude pijn. Je hoeft deze moeilijke weg niet alleen te bewandelen.
Wil je weten wat ik voor je kan betekenen. Neem dan vrijblijvend contact met mij op voor een kennismakingsgesprek.

Je eigen wond aannemen

Je eigen wond aannemen klinkt misschien wat abstract. Waar het om gaat is dat je de trauma’s gaat helen die je hebt opgelopen in je kindertijd. Dit noemen we innerlijk kind werk.

Innerlijk kind pijn is oude pijn waarvan je niet weet dat het nog in jou systeem ligt opgeslagen. Onbewust doen we er in ons volwassen leven alles aan om deze pijn maar niet onder ogen hoeven te komen.

Vele van ons hebben gedurende onze jeugd pijnlijke ervaringen mee gemaakt.
Het kan zijn dat je gepest bent. Of je bent getuige geweest van de vele ruzies binnen het gezin.
Je had een broer of zus met een beperking waar alle aandacht naar uit ging. Of je had een vader die regelmatig te veel dronk. Het kan ook zijn dat je te maken hebt gehad met een dominante moeder, waardoor een geen ruimte was voor jou authentieke zelf.
Er zijn vele voorbeelden te noemen.

Innerlijk kind pijn

Innerlijk kind pijn is oude pijn waarvan je niet weet dat het nog in jou systeem ligt opgeslagen. Onbewust doen we er in ons volwassen leven alles aan om deze pijn maar niet onder ogen hoeven te komen. We vluchten. En het kan ook zijn dat we vluchten in liefdesrelaties om deze pijn toe te dekken.
Wil je meer lezen over het innerlijk kind. Dan adviseer ik je om de volgende vier artikelen ook te lezen:

Boekentip: Verslaafd aan liefde van Jan Geurtz

In Verslaafd aan liefde laat Jan Geurtz op heldere wijze zien dat onze zoektocht naar liefde en erkenning voortkomt uit een fundamentele zelfafwijzing. Die proberen we te compenseren met onze zoektocht naar waardering van anderen. Maar dat werkt averechts: het maakt ons juist onzekerder en dus steeds afhankelijker. Zo ontstaat er een verslaving aan liefde, erkenning en de veiligheid van een relatie. De meeste liefdesrelaties lopen daardoor na een tijdje op de klippen, of misschien nog erger verzanden in een gezapig samenzijn zonder veel ruimte voor groeien geluk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Vragen?
Hallo, hoe kan ik je van dienst zijn?