Angst voor intimiteit: zo breek je de muur om je heen af (8 tips)

In mijn coachingspraktijk zie ik mensen regelmatig worstelen met de angst voor intimiteit. Genoeg redenen om hierover een artikel te publiceren.
Wil jij weten wat angst voor intimiteit precies is?
Vraag jij je af waar het vandaan komt?
En ben jij er klaar voor om de muur die je hebt opgebouwd langzaam te laten zakken?
Dan is dit artikel voor jouw geschreven.
Na het lezen van dit artikel heb jij de antwoorden op deze vragen.

Angst voor intimiteit wordt ervaren als weerstand bij het aangaan van  verbinding met de ander.

Angst voor intimiteit, de definitie

Wat is de angst voor intimiteit eigenlijk?
Angst voor intimiteit wordt ervaren als weerstand en ongemak bij het aangaan van diepgaande, emotionele en fysieke verbindingen met anderen. 

Het kan leiden tot het (onbewust) vermijden of saboteren van intieme relaties. 

De uitingen van de angst

Als jij angst voor intimiteit ervaart dan kan zich dat uiten op verschillende manieren. Om dit te verhelderen lees je hieronder een lijst met de verschillende uitingsvormen van de angst voor intimiteit.
Lees het eens rustig door. Ga daarna voor jezelf na of jij jezelf hierin herkent. 

Afstand houden: Je hebt de neiging om emotionele of fysieke afstand te houden. Zodra iemand fysiek dichterbij komt reageert je lichaam. Je neemt een stapje terug te nemen of op een andere manier zorg je ervoor dat er letterlijk afstand ontstaat.
Emotioneel uit het zich doordat je bijvoorbeeld dichtklapt op het moment dat kwetsbare onderwerpen worden aangekaart.
Verzet tegen verplichtingen: Je voelt verzet en weerstand tegen het aangaan van serieuze verbintenissen, zoals relaties of huwelijk.
Moeite met vertrouwen: Je hebt moeite om anderen te vertrouwen. Je bent bang voor verlating of verraad. Je beschermt jezelf door afstand te nemen.
Laag zelfbeeld:
Je hebt een laag zelfbeeld. Je bent gaan geloven dat je niet waardig bent voor de liefde en dat je uiteindelijk zullen worden afgewezen.
Angst voor kwetsbaarheid:
Intimiteit vereist kwetsbaarheid, dit kan voor jou beangstigend aanvoelen. Het openstellen voor anderen kan het risico met zich meebrengen om pijn te ervaren.

Het ontstaan van de angst voor intimiteit 

Vraag jij jezelf af: waarom heb ik moeite met intimiteit?
Er zijn verschillende oorzaken, hieronder zet ik ze voor je op een rijtje: 

Vroege levenservaringen: Negatieve of traumatische ervaringen in je vroege kindertijd zorgen op latere leeftijd voor angst om een diepgaande verbinding met iemand aan te gaan. Verwaarlozing, misbruik, emotioneel of fysiek trauma, of inconsistente verzorging kunnen leiden tot problemen met hechting en vertrouwen in anderen.
Verlatings: Als je in het verleden bent verlaten, zowel fysiek als emotioneel, kan dit een diepgaande angst voor verlating veroorzaken.
Dit kan resulteren in het vermijden van intieme relaties om mogelijke toekomstige verlating te voorkomen.
Onveilige hechtingsstijlen: Je ontwikkeld je hechtingsstijl op basis van hun vroege ervaringen met verzorgers. Je kunt een veilige hechtingsstijl ontwikkelen maar het kan ook zijn dat je onveilig gehecht raakt.
Onveilige hechtingsstijlen kunnen de basis vormen voor angsten rond intimiteit.
Negatieve overtuigingen: Heb jij negatieve overtuigingen over jezelf?
Denk jij bijvoorbeeld regelmatig:
‘Ik ben geen liefde waard’ ‘Ik ben niet goed genoeg’ ‘of ik ben waardeloos’ dan kan dit leiden tot het vermijden van intieme relaties om de mogelijke bevestiging van die overtuigingen te voorkomen.
Zelfbescherming: Je ontwikkelde een mechanisme van zelfbescherming tegen mogelijke pijn en kwetsbaarheid die gepaard gaan met intieme relaties.
Deze zelfbescherming kan zich manifesteren als afstand houden of emotioneel gereserveerd zijn.

Wil je meer lezen over de onderwerpen ‘bindingsangst’ en ‘beperkende overtuigingen’ dan verwijs ik je door naar de volgende artikelen

Beperkende overtuigingen: herken en transformeer beperkende overtuigingen

Overwin je de angst voor intimiteit

Het overwinnen van angst voor intimiteit is een proces wat bewustzijn, toewijding en bereidwilligheid van je vraagt. Hieronder lees je enkele tips hoe jij de angst voor intimiteit kunt overwinnen.

Van te voren wil ik bij je aangeven dat professionele begeleiding bij het proces enorm waardevol kan zijn. Het is oké en helemaal niet vreemd om hulp te zoeken. Je hoeft niet alleen om te gaan met deze uitdaging.
Ik kan je als coach helpen om dieper inzicht te krijgen in je angst. Ook bied ik je tools om met de angst om te kunnen gaan. Ben je benieuwd wat ik voor je kan betekenen? Neem dan contact met mij op voor een kosteloos kennismakingsgesprek. 

8 Tips om de angst voor intimiteit te overwinnen:

Erkenning en acceptatie: Erkenning van je angst voor intimiteit is belangrijk. Je hoeft jezelf absoluut niet te veroordelen hierover. 
Het is essentieel om begrip voor jezelf te hebben.
Zelfreflectie:
Neem de tijd om diep in jezelf te kijken en te onderzoeken waar je angst vandaan komt.
Dit kan inhouden dat je vroege levenservaringen, overtuigingen over jezelf, eerdere relaties, en andere relevante factoren onderzoekt.
Communicatie:
Praat met mensen over je angsten en zorgen. Open en eerlijke communicatie zorgt ervoor dat er ruimte ontstaat.
Daarnaast is delen helen.
Geduld en zelfzorg: Het overwinnen van angst voor intimiteit is een langzaam proces.
Wees geduldig met jezelf en zorg goed voor jezelf, zowel fysiek als emotioneel.
Leer over gezonde relaties: Bestudeer en leer over gezonde relatiepatronen, communicatieve vaardigheden, en het opbouwen van vertrouwen.
Je kunt bijvoorbeeld eens in gesprek gaan met iemand die een gezonde en stabiele relatie heeft. Stel deze persoon open vragen en toon interesse hoe hij/ zij dit heeft bereikt. Grote kans dat er een bijzonder en mooi gesprek ontstaat. En tegelijkertijd gaat jouw dit vertrouwen geven in het aangaan van een intieme relatie. Mindfulness en meditatie: Oefeningen zoals mindfulness en meditatie kunnen je helpen om in het moment te blijven en je gedachten en gevoelens te observeren zonder oordeel. Onderaan dit artikel vindt je een meditatie die jouw kan ondersteunen.
Zelfliefde: Werk aan het versterken van je eigenwaarde en zelfliefde. Hoe meer je van jezelf houdt en jezelf accepteert, hoe gemakkelijker het kan zijn om jezelf open te stellen voor anderen.
Ondersteuningsgroepen: Overweeg deelname aan een groepstherapie of een ondersteuningsgroep. Een ondersteuningsgroep is iets wat je moet liggen. Je kan het proberen en ervaren of het bij je past. 

Ondersteunende meditatie

Meditatie is een krachtig middel om je angst voor intimiteit te overwinnen. Je kunt kiezen voor een stilte meditatie maar je kunt je ook kiezen voor een begeleidende meditatie.

Hieronder deel ik één van mijn meditaties met je. Ik begeleid je hierin naar de veilige plek binnen in jezelf. Deze meditatie is enorm krachtig om het moment dat de angst voor intimiteit opspeelt.

 

Boekentip: Liefdesbang van Hannah Cuppen

Wil je graag een relatie maar trekt de ander zich steeds terug? Heb je alles op orde maar gaat het steeds mis in de liefde? Of heb je de neiging de ander op afstand te houden als die voor jou wil gaan? Mis je in je relatie de intimiteit? In Liefdesbang legt Hannah Cuppen uit dat dit allemaal met verlatings- en bindingsangst te maken heeft.

Nederland telt meer dan twee miljoen singles. Het blijkt niet eenvoudig de prins of prinses op het witte paard tegen te komen. En staat die opeens wél voor je deur, dan is het lastig de teugels uit handen te geven. Vervelende ervaringen of verlies hebben je misschien liefdesbang gemaakt.

Chat openen
Vragen?
Hallo, hoe kan ik je van dienst zijn?