Voel jij je anders dan anderen? zo blijf je dicht bij je authentieke zelf

moeiteloosleven.com

Er is een ongeschreven maatschappelijke norm. Deze maatschappelijke standaard is voor veel mensen voelbaar.
Zolang we binnen deze kaders leven voelt het over het algemeen comfortabel naar de buitenwereld toe. Je voldoet immers aan de maatstaf. Maar wat is die maatschappelijke norm eigenlijk?
We groeien op, gaan naar school, we gaan studeren, krijgen een relatie, we vinden een baan, gaan trouwen, kopen een huis en er komen kinderen. Volgens de statistieken krijgt een gemiddeld gezin 2.3 kinderen. Maar wat als jouw leven anders loopt? Hoe voelt het om niet te voldoen aan ‘het perfecte plaatje’?

Jou zielspad ziet er anders uit

Enerzijds heb je misschien het verlangen om binnen de maatschappelijke norm te vallen. Je wilt je niet anders voelen dan anderen.
Maar anderzijds voel je dat jouw zielspad er anders uit ziet.
Er is veel moed voor nodig om jouw authentieke pad te volgen. Het kan namelijk heel kwetsbaar voelen om iets gaan doen wat tegendraads is. Je moet sterk in je schoenen staan om dichtbij jezelf te blijven. En om de reacties van de buitenwereld aan te kunnen.
Als ik naar mijn eigen leven kijk heb ik geprobeerd om ook binnen de maatschappelijke kaders te vallen. Het voelt namelijk comfortabel om met een partner aan je zijde te verschijnen op familiebijeenkomsten.
Helemaal als iedereen binnen de familie ‘gesetteld’ is.
Het is dan helemaal ideaal als deze partner binnen bepaalde kaders valt. Dus niet te oud, niet te jong, niet van hetzelfde geslacht en maar wel met dezelfde religie en cultuur misschien. Op deze manier hoef jij jezelf namelijk niet anders te voelen dan anderen.

Er is veel moed voor nodig om jouw authentieke pad te volgen

Maar het kan ook zijn dat je op het gebied van studie en werk ‘afwijkt’.
Misschien paste het schoolsysteem niet bij jou. Kon je je niet vormen naar wat de leraren en de school van je verlangde en ben je vroegtijdig gestopt met school.
Of je trouwt met een partner die niet helemaal bij je past om te voldoen aan ‘het plaatje’
Waarin voelde jij je anders?
Voelde jij net zoals ik het verlangen ‘to fit in’?
Voel je dat jou ziel een andere levensmissie heeft?
Vroeg of laat kun je niet anders dan naar deze innerlijke roep luisteren. Het is nooit te laat.

Het leven in een dorp en niet voldoen aan ‘het plaatje’

In het verleden woonde ik in een dorp. Ik voelde me daar altijd anders dan anderen. Ik was niet op mijn plek en het voelde regelmatig eenzaam.
Momenteel woon ik in een vrij grote stad. Het gevoel anders te zijn is verdwenen, maar door mijn hooggevoeligheid raak ik regelmatig overprikkelt door de geluiden. Benieuwd hoe ik hiermee omga? Lees mijn blog hierover.

In een dorp is het gebruikelijker om de maatschappelijke richtlijnen te volgen. Op het moment dat je voelt dat jou weg anders is en je woont in een dorp kan dat erg eenzaam voelen.
Misschien zie je dat al je vriendinnen een relatie krijgen en gaan trouwen. Jij bent de ‘eeuwige’ vrijgezel. Of misschien kom je er maar niet achter wat je wilt gaan studeren en lijkt iedereen om je heen met volle overtuiging voor een bepaalde studie te gaan.
Het kan ook zijn dat je maar niet aan een baan komt of dat je vele kortdurende baantjes hebt. Om je heen lijkt iedereen een vast contract te krijgen. Diep van binnen kan dit erg pijnlijk en eenzaam voelen.
Maar als je weet dat jij een andere weg te gaan hebt die minstens net zo mooi is en helemaal past bij jou zielspad dan geeft dit verzachting.

Vier de diversiteit

Wonen in een stad geeft een totaal andere dimensie dan in een dorp. In de stad wonen eenmaal veel meer mensen die afwijken van de norm. Op de eerste plaats heeft Nederland veel multiculturele steden. En elke cultuur heeft weer andere culturele normen.
Mijn ervaring is dat Nederland een open minded cultuur heeft. Kijk naar de grote populariteit van de gay parade in Amsterdam. De diversiteit wordt gevierd en geëerd. Dit zorgt ervoor dat het steeds makkelijker is om jezelf te kunnen en mogen zijn.
Als we twee decennium terug gaan was dit nog heel anders.
Mijn moeder kwam na 14 jaar huwelijk uit ‘de kast’. In haar tijd was het nog moeilijker om je authentieke zelf te laten zien en iets te doen wat niet gebruikelijk was.
Zij is opgevoed met de overtuiging : ‘je doet zoals het hoort’
Wat is jou ervaring met het wonen in een stad of dorp?

moeiteloosleven.com

Misschien ben je jezelf kwijt geraakt en je gaan aanpassen aan de buitenwereld. Als dit voor jou het geval is dan deel ik hieronder een aantal tips hoe je je authentieke zelf weer terug vindt.

Tip 1:
Neem tijd om jezelf (terug) te vinden. Dit kun je op verschillende manier doen. Onder andere door een tijdreis te maken in de tijd.
Ga eens terug naar je jeugd in gedachten. Onderzoek waar je als klein jongetje of meisje blij van werd.
Op welke momenten vergat je de tijd? Wat ging je gemakkelijk af?
Als dit moeilijk voor je is om terug te halen kun je misschien aan je ouders vragen wat je graag deed. Misschien vertelde je aan je ouders hoe jij je toekomst voor je zag.

Als kind zijn we nog totaal open en onbevangen. We staan nog heel dichtbij onze wensen en dromen. Ook staan we nog dichtbij ons pure zelf. Er zijn nog geen filters en gedachten over wat wel of niet wenselijk is.

Tip 2:
Vraag jezelf dagelijks af, waar wordt ik blij van? Waar gaat mijn hart sneller van kloppen? Misschien blijft het antwoord in eerste instantie nog uit. Maar als je consequent de vraag blijft stellen dan komen er vanzelf antwoorden. Je onderbewuste gaat automatisch op zoek naar antwoorden op het moment dat jij jezelf een vraag stelt. Op een gegeven moment komt het naar je toe door middel van een inzicht.

Tip3
Ervaar het leven. Probeer nieuwe dingen uit. Ga vooral dingen doen.
Doe veel verschillende ervaringen op. Op alle gebieden, werk, wonen en misschien ook wel relaties. Hierdoor kom je erachter wat jouw past.
Wat voor jouw is weg gelegd.
Het kunnen simpele dingen zijn zoals het uitproberen van een nieuwe sport of eens in een totaal andere functie gaan werken.

Deze drie tips helpen jou om een uitdrukking te worden van wie jij diep van binnen bent. Wil je hier meer over lezen. Het boek van Anders denken, anders voelen, anders doen van Sabine Hess is een aanrader.

Je pure authentieke zelf

Zodra je in staat bent om echt jezelf te zijn, je pure echte zelf, dan zal dit je vrijheid geven. Je hebt jezelf namelijk vrij gemaakt van de innerlijke gevangenis. En deze innerlijke en uiterlijke vrijheid mag gevierd worden!

Het voelt niet makkelijk om anders te zijn dan anderen. Het kan dan ook erg behulpzaam zijn om het niet alleen te hoeven doen. Ik kan jou ondersteunen gedurende jouw unieke proces. Samen voelt namelijk heel anders dan alleen. Wil je hier meer over weten? Neem dan vrijblijvend contact met mij op. Je bent welkom.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Vragen?
Hallo, hoe kan ik je van dienst zijn?