Altijd moe? Ontdek de oorzaak en lees 3 tips voor meer energie

Ieder mens voelt zich zo nu en dan vermoeid. Het is een heel menselijk gevoel en ook begrijpelijk in de drukke tijd waar we in leven.
Maar speelt vermoeidheid in jouw dagelijks leven een grote rol en ben je om deze reden bij mijn blog terecht gekomen. Misschien ben jij altijd moe en ben je dit moe zijn helemaal zat. 

Vraag jij je af:
Waarom ben ik toch altijd moe?
Wat kan ik doen om me energieker te voelen? 

Kan mijn vermoeidheid te maken hebben met onopgeloste trauma’s?

In deze blog geef ik je antwoord op deze vragen. Met deze blog hoop ik jouw nieuwe inzichten te geven en handvatten om je vermoeidheid te kunnen transformeren naar een energieker leven. 

Altijd moe, dit kan de oorsprong zijn

Waar komt vermoeidheid vandaan? Waarom ben ik altijd moe?

Op deze vragen kan ik geen eenduidig antwoord geven.
Vermoeidheid kan verschillende oorzaken hebben. Hierbij kun je denken aan slaapgebrek, gebrek aan rust en ontspanning, stress, ziekte, onregelmatige werkuren, gebrek aan frisse lucht, angststoornissen etc. 

Vermoeidheid kan op fysiek en/ of emotioneel niveau ontwikkelen.

Zodra jij te maken hebt met chronische vermoeidheid dan is het altijd raadzaam om bij de dokter langs te gaan en je bloed te laten controleren. In sommige situaties kan dit namelijk voor duidelijkheid zorgen.
Maar mogelijk heb je dit al gedaan en komt er niets uit. De oorzaak van altijd moe zijn kan ook dieper liggen. Denk hierbij aan onopgeloste jeugd trauma’s. Het is onzichtbaar en ontastbaar totdat jij er je licht op laat schijnen. Dit doe je door terug te gaan naar je jeugd en bij jezelf na te gaan waar jij mogelijk trauma’s hebt opgelopen. 

De onderstaande blogs over het thema innerlijk kind kunnen behulpzaam zijn hierbij. 

Verderop in deze blog ga ik dieper in op het verband van altijd moe zijn en onverwerkte trauma’s. Maar eerst wil ik de symptomen van vermoeidheid op een rijtje zetten. 

Wil jij vermoeidheid overwinnen? Ben jij toe aan persoonlijke groei en ontwikkeling?

Online coaching gaat je helpen om vertrouwen en geloof in jezelf te krijgen!

 

Hoe herken je vermoeidheid

Hoe voelt vermoeidheid eigenlijk? Hoe kan ik vermoeidheid herkennen?
Het is essentieel om vermoeidheid te herkennen in je lijf. Vermoeidheid is namelijk een belangrijk signaal van je lichaam. Je lijf vraagt namelijk om rust.
Als jij niet in verbinding staat met je lichaam en je leeft veel in je hoofd dan kan het zijn dat je de signalen van vermoeidheid niet oppikt.
Je gaat dan door, hierdoor ben je na verloop van tijd kwetsbaar voor een burn out. Je lichaam zal dan in actie komen en zorgt ervoor dat je letterlijk stil gezet wordt.

Bij ieder mens manifesteert vermoeidheid op een andere manier in zijn/ haar lichaam. Maar dit zijn de meest voorkomende symptomen van vermoeidheid op een rijtje: 

 • Zware en stijve spieren
 • Pijnlijke gewrichten
 • Prikkende ogen
 • Je benen komen niet vooruit
 • Zeurende hoofdpijn
 • Prikkelbaar
 • Moeite met concentreren
 • Vertraagd denken
 • Het gevoel van een dichte mist in je hoofd
 • Duizeligheid
 • Motivatieverlies
Als jij je altijd moe voelt dan voelen de taken die je te doen hebt als het beklimmen van een stijle berg.

Altijd moe zijn en de connectie met (onbewuste) trauma’s 

Altijd moe zijn kan verband houden met onopgeloste trauma’s.
Trauma’s, vooral als ze niet goed zijn verwerkt, kunnen een diepgaand effect hebben op zowel het lichaam als de geest. Trauma’s kunnen bijdragen aan het gevoel altijd moe te zijn. 
Als jij opgroeit met ouders die emotioneel en/of fysiek onbereikbaar voor je waren dan is dit traumatisch voor een kind.
Bindings- en verlatingsangst op latere leeftijd is dan ook een gevolg van trauma’s die je hebt opgelopen doordat je bent opgegroeid met onbeschikbare ouders. 

Het niet (of te weinig) ontvangen van veiligheid, geborgenheid en liefde zijn traumatische ervaring. 

Dit gemis kan diepe littekens achter later. Het heeft invloed op je lichaam.
Onbewust draag je een zware rugzak met je mee, en dit kan zorgen voor een chronisch vermoeid gevoel. 

Als coach ben ik gespecialiseerd in onveilige hechting. Herken jij jezelf in bovenstaande tekst. Dan kan het zinvol zijn om ondersteuning te zoeken in het proces van heling en genezing. Mogelijk kan ik iets voor je betekenen. Je bent welkom voor een kosteloos kennismakingsgesprek. 

Ben je hier nog niet aan toe maar wil je wel meer weten over het onderwerp. Dan verwijs ik je naar mijn onderstaande blogs: 

Innerlijk kind trauma: 3 vormen van innerlijk kind wonden

Innerlijk kind herkennen: de ontdekkingstocht naar je innerlijke kind

Het helen van je innerlijke kind: 2 krachtige oefeningen

Ben je op zoek naar rust en meer zelfinzicht?

Dan wil ik je van harte uitnodiging voor de 1 op 1 retraite op Tenerife

 

3 tips om vermoeidheid om te buigen naar meer energie

Tip 1: Start met zelfonderzoek

Onverwerkte trauma’s kunnen een oorzaak zijn van chronische vermoeidheid. Daarom is het belangrijk om onderzoek te doen naar je verleden.
Als je eraan toe bent dan is het zinvol om een reis te maken naar je kindertijd. In onze kindertijd maken we dingen mee die vervolgens in ons onderbewust zijn verdwijnen. We vergeten simpelweg wat we hebben meegemaakt, zo werkt het ook met traumatische gebeurtenissen.
Maar ons lichaam onthoud alles. 

Een trauma kan zich dus vastzetten in ons lichaam en zich uiten in de vorm van vermoeidheid. 

Tip 2: Vertraag je leven en neem de tijd om je vermoeidheid te doorleven

Vermoeidheid doorleven, het klinkt mooi, maar waarom is het belangrijk en hoe doe je dat?
Het is belangrijk om je vermoeidheid volledig te doorleven en te voelen. Zodra je dit doet zul je merken dat de vermoeidheid op een bepaald moment vanzelf verdwijnt. Maar voordat het verdwijnt wil het gevoelt worden. 

Net zoals iedere gevoel en emotie in je lichaam gevoelt wilt worden en aandacht wilt krijgen. Met een gevoel van vermoeidheid is dit dus idemdito. 

Je kunt je gevoel van vermoeidheid doorvoelen door letterlijk te vertragen en jezelf ruimte te gunnen om te rusten.
Maak tijd vrij voor jezelf. Zeg bepaalde afspraken af (indien mogelijk) en gebruik de vrij gekomen tijd om te rusten. 

Probeer alle taken eens een stapje langzamer te doen. Ga je thee of koffie zetten? Doe dit dan eens in slow motion. Je zult merken dat als je deze taken op een langzaam tempo verricht dat je met veel meer aandacht aanwezig kunt zijn bij wat je doet. Dit is mindfulness. Volledig aanwezig zijn bij wat je in het HIER en NU aan het doen bent.

Tip 3: Mindfulness en meditatie

Mindfulness en meditatie kunnen helpen om vermoeidheid te verminderen.

Er zijn ontzettend veel boeken geschreven over mindfulness. Daarom verwijs ik je hierbij door naar een interessant boek als je behoefte hebt aan meer informatie over dit onderwerp.

Voor wat betreft meditatie wil ik je doorverwijzen naar mijn twee gratis meditaties. In deze meditaties begeleid ik jouw naar een plek van innerlijke rust in jezelf. 

Ben je toe aan meer rust en ontspanning? Dan is mijn 1 op 1 retreat op het zonnige Tenerife geschikt voor jou! Meer weten hierover? Neem dan contact met mij op 

Afsluiten met een metafoor

Ik hou van metaforen. Dus graag sluit ik deze blog af met een passende metafoor bij dit onderwerp: 

De jaguar:

Wat kunnen wij leren van de jaguar?
Als wij eens met aandacht kijken naar hoe de jaguar door het leven gaat zien we het volgende: Een jaguar is een prachtig en machtig dier. Met gemak kan hij rennend 80 km per uur halen. En hij heeft van nature een perfecte balans tussen rust en activiteit.
Hij leeft instinctief. Hij denkt niet aan morgen of volgende week. Hij neemt zijn rust wanneer dit nodig is, daarmee laad hij zichzelf op voor het moment dat hij zijn prooi wil gaan vangen. Op het moment dat hij zijn prooi heeft gevangen neemt hij de tijd om zijn maaltijd te nuttigen. Waarna hij vervolgens weer de tijd neemt om te rusten en de maaltijd te verteren. Hij laad zich vervolgen op voor de volgende jacht.
Wij kunnen hier veel van leren. Ook wij mensen hebben deze oplaad tijd nodig. Nadat we zijn opgeladen kunnen we weer met nieuwe en frisse energie activiteiten oppakken.

Kan ik iets voor je betekenen?

Je hebt niet voor niets dit artikel gelezen. Misschien voel jij je niet gelukkig en wil je meer halen uit je leven.
Soms komen we er zelf niet goed meer uit. Het kan dan behulpzaam zijn om hulp in te schakelen.

Ik help je graag verder! Lees hieronder wat ik je aan te beiden hebben.

Online coaching

Online coaching is een krachtig hulpmiddel op jouw weg naar geluk en heling. In de online sessies gaan we de diepte in. We gaan samen de ongelukkige gevoelens onderzoeken om deze vervolgens blijvend te transformeren. Het resultaat is dat jij lichter en blijer door het leven gaat.
We gaan opzoek naar jouw negatieve gedachten en overtuigingen en vervolgens gaan we deze samen ombuigen naar meer positiviteit. Tevens gaan we werken met een krachtige oefening waarin we jouw droomleven gaan visualiseren. Daarbij maken we inzichtelijk wat jouw in de weg staat en wat jouw hulpbronnen zijn. Dit ga je vervolgens in de dagelijkse praktijk brengen. Kortom, het is een proces van bewustwording.
Bovenstaande omschrijvingen van oefeningen is slechts een greep uit de vele methodes die ik gebruik. We kijken vooral samen naar wat jij nodig hebt op een bepaald moment. En daar stemmen we de oefeningen op af.
Altijd in samenspraak met jou.
Ben jij klaar voor deze mooie reis? Ik hoop dat jij jezelf het geluk en de vreugde gunt in je leven, je bent het namelijk zo ontzettend waard.
Ik hoor je graag, je bent welkom!

1 op 1 retraite Tenerife

Lichter en zorgelozer leven, daar besteden we aandacht an tijdens de retraite op Tenerife. Mijn 1 op 1 retraite op Tenerife is dé perfecte manier om jouw proces naar een gelukkig leven te versnellen.
Doordat jij écht even afstand neemt van alles en iedereen kun jij je volledig focussen op jouw persoonlijke groei en jouw levensgeluk.
Deze retraite gaat er ook voor zorgen dat jij weer helemaal in verbinding komt te staan met jezelf.
Je gaat verlangzamen en verstillen. Zo ontstaat er weer opnieuw ruimte. Deze ruimte wordt gevuld met eigen liefde, nieuwe inzichten en zelfvertrouwen.
De inzichten die je opdoet komen rechtstreeks vanuit je hart en intuïtie.
Samen maken we ruimte voor jouw innerlijke wijsheid.
Heeft dit je interesse gewekt? Neem dan contact met mij op voor verdere informatie.
Je bent meer dan welkom op het prachtige eiland Tenerife in het authentieke dorpje aan de zee Puertito de Guimar.

Tot slot

* Ik zou het leuk vinden als je mij in een reactie laat weten wat je van dit artikel vond. Jou mening is belangrijk voor mij.

* Vond je het artikel waardevol? Ik zou het super tof vinden als je mijn artikel zou willen delen.

* Foutje gezien? Mail mij. Ik ben je dankbaar. 

Misschien vindt je onderstaande artikelen ook interessant:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Vragen?
Hallo, hoe kan ik je van dienst zijn?